icon

Ako odobrať ranný moč 6-mesačnému dieťaťu?

majka219
28. feb 2025

Ahojte, od doktorky sme dostali ulohu - odobrať ranný moč 6 mesačnému dievčatku priamo do skúmavky. Máme vstať cca o 5-6 hod ráno, dať stoličku do sprchy, posadiť si ju na kolená, pustit sprchu a čakať kým sa vycika - potrebujeme zachytiť stredný prúd, aby bol moč čo najčistejší. Už sme sa o to snažili asi 3x ale neúspešne - malinka sa vycikala až neskôr, keď sme ju išli prebaliť a obliecť. Máte prosím nejaké rady ako jej dopomôcť aby sa vycikala? Okrem sáčkov do plienky, z nich nevieme odobrať len stredný prúd. Skúšali sme ju aj štekliť, položit studenú ruku na bruško, no nepomohlo. Za každú radu ďakujem 🙂

hygienka
28. feb 2025

@majka219 rozbaliť a čakať kým sa nezačne čurať, nič iné poradiť neviem. Ja som si ho položila do kuchyne na stôl na osušku, prikryla aby mu nebola zima,zapla zvuk tečúcej vody na YouTube a čakala kedy sa vyčura. Niekedy to bolo raz dva, inokedy som dlho čakala.

hygienka
28. feb 2025

Samozrejme otvorená skumavka pripravená v štamperliku

kikavadi
28. feb 2025

https://etabletka.sk/obchod/sacok-na-moc-detsky...
Ja som odobrala pomocou tohoto sacika.

hygienka
28. feb 2025

@kikavadi sú prípady kedy nesmie byť moc odobratý do sačka

sandra49
28. feb 2025

@majka219 pripomenula si mi, že aj my sme týmto prechádzali. Týždeň to trvalo, každý deň o 5 vstávať a čakať.. sacky nula bodov nepomohli..niekedy som čakala aj 2 hodiny a nič vzdala som to..raz sa podarilo, že cikala ale keďže to nešlo prúdom ako som si myslela a bolo to naozaj len teosicka, tak nadarmo som carovala so skumavkou, nepodarilo sa..doktorka hrozila že pôjdeme do nemocnice a tam jej odoberu..nič sa nekonalo. Ani ten moc som nepriniesla. Keď to nejde tak to nejde, trápila som seba a aj malú. Ale našťastie u nás to bolo len preventívne, žiadne zdravotné komplikácie, že kvôli tomu bolo treba moč. Vtedy som sem aj písala, možno je tu niekde moja stará diskusia, baby radili všeličo no u nás to nefungovalo.

majlo1234
28. feb 2025

Rano, ked sa zobudi, rozbalit plienku a cakat so skumavkou v ruke. Tiez som sa toho bala, a na orvy sup sme to zvladli

t1nusa
28. feb 2025

@majka219 ja som si malú vyzliekla, položila na posteľ a pod ňu som dala nepremokavú podložku a čakala… pri dievčatách to nie je ľahké, ale dá sa to, najlepšie hneď po prebudení alebo ak kojíš tak po kojení… držím palce

kremlicka250
28. feb 2025

Vzdy som pouzivala sacik. Moc som musela odoberat kazdy mesiac. Aj v nemocnici tak odoberali. Hlavne pozor na to, ze ak ma sacik nalepeny, neobliekat tesne oblecenie ( najlepsie plienka navolno) a nemaj ju na svojom boku posadenu, aby sa ti ked tak obsah nevylial.
Uprimne, nikdy mi nenapadlo takym malym detom do skumavky odoberat.... neviem si to ani len predstavit.

bielasovicka
28. feb 2025

To ako sa dá do skúmavky dievčatám?

heni79
28. feb 2025

@bielasovicka Normálne. Rozbalíš dieťa a čakáš. Skúmavku priložíš.

heni79
28. feb 2025

@majka219 Neriešila by som stredný prúd moču. Nikdy nevieš odhadnúť, koľko toho vyciká. Normálne ju ráno rozbaliť, nechať pokojne na podložke a čakať.

macka10
28. feb 2025

Jednoznačne sáčok, keď sa zobudí nalepis a ochvilku je plný. Plienku daj len tak navoľno, trochu sa pohrajte, uvoľní sa a vycika. Mám 3 deti a vždy som tak odoberala. Nikdy nebol problém, žeby moč nesmel byť zo sáčku, tie sáčky sú sterilné, kúpiš v lekárni, okolo 50 centov stojí.

macka10
28. feb 2025

@heni79 presne stredný prúd nerieš. Ten máš problém odobrať sebe a nie 6 mesačnej.

modrykolibrik
28. feb 2025

Vycievkuj ju. Cievka sa ťa kúpiť v zdrav.pomockach. zavedies priamo do močovej trubice a rovno zachitis do skúmavky. Kamoška som tak dcéru cievkovala keď potrebovala moc pre lekarku

t1nusa
28. feb 2025

@modrykolibrik tak toto si neviem predstaviť… ja som moju ledva udržala ležať a nie to ešte takto dieťatko trápiť 🥶

kremlicka250
28. feb 2025

@modrykolibrik kamoska je zdravotna sestra? Lebo len si tak sama cievkovat mi pride dost nebezpecne.

nikushka8
28. feb 2025

Nechat dieta normalne zobudit (neviem preco mate brat prave medzi 5-6), rozbaliť, umyt v sprche a pockat so skumavkou na cikanie. Ak nechce cikat, priloxit studenu lyzicu na brusko,kde je mechur. Vecer pred spanim nenatierat krémom. Tiez sme si uzili,kym sme zobrali spravne,aby nebol moc kontaminovany (ziadne sacky,prelievanie z nocniku a pod.).

macka10
28. feb 2025

@nikushka8 zo sáčku nebude kontaminovany, odoberala som tak už x krát.

nikushka8
28. feb 2025

@macka10 nam to dr vyslovene zakazala prelievat z cohokolvek a aj tak nas pre istotu poslala na nefrologiu

modrykolibrik
28. feb 2025

@kremlicka250 nie ja som sestricka

kremlicka250
28. feb 2025

@modrykolibrik takze si ju zaskolila a ukazala co a ako ratam🙂
Nezacala cievkovat len tak sama od seba, ze kupila cievku a sla na to.Lebo ja by som to sama bez asistencie a podrobneho vysvetlenia a navodu niekoho so zdravotnym vzelanim nikdy nerobila.

modrykolibrik
28. feb 2025

@kremlicka250 nie ona sa toho bála,chodila som cievkovat ja