icon

Ako pomôcť 16-ročnému synovi s nadváhou?

lili177
24. júl 2025

Asi 5 rokov sledujem a trápim sa nad váhou svojho syna.ak9 tretiak bol ako palička ale v Tom kritickom období okolo 5 ročníka to začalo letami u babky ,ktorá mu dopriala čo chcel,manžel s váhou problém nikdy nemal no ja som ju riešila od detstva a viem aké to je.moje varovania manžel podceňoval,sám pije sladké vody a je sladké no dáva si pôsty tak nepriberá.teraz už vidí že je to so synom zle,má 185cm a 95kil.vela a dlho sa učí,ale ani teraz cez leto nič nezmenil takže ...chce iba chodiť do fitka no bez zmeny stravy nič nevidieť....moje upozorňovanie robí iba zlobu na psychike. .no neviem ako inak mu pomôcť...čo sa týka športov,chodí tam iba kvôli kolektívu a zábave,šport ho nebaví,do toho puberta a hádok je veľa,aj nepohody,je ku mne drzý...ja som aj tradičná mama,pokricim...no čítam aj moderné trendy...rozprávame sa veľa,ale je to skôr buzerácia z našej strany..v manželovi podporu nemám a on to cíti...dovoľuje si ku mne. .aj by som mu varila čo by bolo potrebné...ale on bude jesť pomimo...mám chuť sa na to všetko vybodnut...mám ešte ďalšie deti nielen jeho,len on je strašné spurná a komplikovaná povaha,vždy ho veľa kritizujeme určite cíti malo lásky od nás,ale keď jeho fakt nie je za čo pochváliť....píše sa mi to blbo...teraz začínam chápať,že asi iný nebude a treba ho prijať aký je...ale škody už sú napáchané...pritom som chcela len dobre

jumama
24. júl 2025

Mozno ak mas nadvahu, sama vies, ako nedobre ti to padne, ked ti to niekto neustale pripomina. Hovorim to ako clovek s nadvahou. Hovorim ti to ako dieta, ktore tiez malo nadvahu. Pozri sa hlbsie kdesi do svojej minulosti. Mala si nadvahu len z maskrtnosti? Vacsinoou je tam nieco ine - nejaka nelaska, nedobre spravanie ludi k tebe, stres... nieco, co potom zajes. Pretoze jedlo ma vplyv na serotinin, polaska ta miesto ludi, zoberie ti prec stres... Skus presne ako si tu povedala - netlacit. Tlak vzdy vytvara protitlak. Neries to a nezozieraj sa tym.

Mam tiez pubisku a to oddelovanie dietata od mamy je presne take - bolave - zda sa ti, kam zmizlo porozumenie. No je to velmi potrebne - on si potrebuje vybudovat svoje ja, obhajit svoje ja, nebit uz len predlzenim maminych ci otcovych nazorov, ale sam sebou. Vravi sa, ze cim ti puto medzi vami bolo silnejsie, tym silnejsie on moze vzdorovat a to svoje ja hladat, a teda vase nazory tym silnejsie odmietat. Aby, ked si to v hlave poupratuje, ked najde sam seba, zase sa k vam s laskou vratil, aby vam tu lasku vratil... Vzpurny je kvoli tej kritike, co hovoris, ze mu neustale davate. Vzdy ked pojdes vyslovit kritiku, zastav sa, nepovedz to.

Ked tak hovor o sebe. O svojich potrebach v danej situacii. Namiesto: Zase si mi nezavolal, kedy prides a nebral si mi telefon... Povedz: Velmi by som potrebovala, aby si mi dal vediet, kedy prides, aby si mi dvihal telefon ked volam. Ako mama potrebujem vediet, ze moje dieta, ktore lubim a o ktore mam starost je v bezpeci. To prve je vicitka, kritika - vzbudi odpor. To druhe je to iste povedane, ale hovoris o sebe, nie o nom, cize on aj tak moze konat ze to odignoruje, ale neciti ten tlak... vacsinou to ale robi divii, pretoze on tu lasku k tebe citi a zodpovednost voci tebe, vyslysi tvoju potrebu... Nauc sa takto vsetko voci nemu vyslovovat - svoju potrebu, svoje pocity, svoju stranu. Nie nariadovanie aky on ma byt.

Neber chalanovi radost zo sportu, ze chodi iba za kamosmi a nie podavat vykony. Ved to je ta najdolezitejsia zlozka v zivote - stastie, kamarati - mat sa s kym pobavit, zasmiat. Teraz je najdolezitejsi cas, ked sa buduju tie celozivotne priatelstva - ja mam vsetky taketo naj kamosky zo strednej skoly, co mi pretrvali dodnes a stretavame sa.

balerina2025
24. júl 2025

@lili177 kamoska ma to iste, chlapec ma 190cm a 100kg. ale aspon sportuje a chodi obcas do posilky. no potom zje aj 4 rozky...problem je ten u kamosky ze maju malo penazi, a cely zivot sa zivia Junk foodom, takze tam je problem, prijimaju vysokokaloricke jedlo vsetci su obezni.
oni si napriklad zdravsie jedlo moc dovolit nemozu. preto sa chlapec aj vyjedol, ale to nepisem ze je vas pripad, ona ho od mala naucila zlemu stravovaniu. krv a stitna zlaza ze ma v poriadku. jemu rastu aj prsia, lenze oni jedia vela soje a jedol uz ako dieta, dalsi prblem.

podla mna pomoze laska, chalani sa zalubia zacnu na sebe makat, ci sa mylim? ci to len zeny chudnu pre krasu?

balerina2025
24. júl 2025

@lili177 a sladke vody? to je este horsie akoby jedol same sladkosti. sladke vody zatazuju pecen aj pankreas.

pribinak
24. júl 2025

Sladké vody sú kaloricka bomba.
To zrus. Radšej nejaký kus domáceho koláča ak si potrebuje dať sladké
Na nete sú sj videá kde je zobrazené koľko cukru v sladkom napojí je, aby si to človek lepšie predstavil

Do posilky s trénerom by nechcel chodiť? Sám brz otca iba on a tréner

balerina2025
24. júl 2025
@pribinak

Na nete sú sj videá kde je zobrazené koľko cukru v sladkom napojí je, aby si to človek lepšie predstavil

@pribinak viem zial ze to moze tak donicit travenie, tie sladke vody :( vobec si to ludia neuvedomuju zial mame aj smutnu skusenost :( ale to je uz i inom a ano , pil sladke vody roky rokuce na kvanta :( a ked som minule videla studie kolko cukru sa tam nachadza, to uz si ludia mozu rovno davat sladkosti. tie maju menej cukru nez tie vody. bola som neskutocne prekvapena.

zuzubb007
24. júl 2025

Všetko sa robí v kuchyni, takže ak varíš kuracie mäso zo zemiakmi a zeleninou nepriberie z toho ak zje normálnu porciu, ak vypekaš a zje pol plechu koláčov tam je vina, tak isto dáke múčne jedlá a sladké vody, si rodič on určuje ako bude dieťa vyzerať, tak treba sa pozrieť na to či kupuješ len zdravé veci

anonym_f084a7
24. júl 2025
@zuzubb007

Všetko sa robí v kuchyni, takže ak varíš kuracie mäso zo zemiakmi a zeleninou nepriberie z toho ak zje normálnu porciu, ak vypekaš a zje pol plechu koláčov tam je vina, tak isto dáke múčne jedlá a sladké vody, si rodič on určuje ako bude dieťa vyzerať, tak treba sa pozrieť na to či kupuješ len zdravé veci

@zuzubb007 no a potom príde k babke,starým rodičom a tí sa doslova predbiehajú čo predložia na stôl, koľko toho napecu , koľko ti toho nabalia na Vianoce , a tie ich jedla vôbec nie sú zdravé, nízkokalorické,ale skôr tradičné slovenské jedlá,premastene slaninou . A do toho nosia kopu sladkosti .ako ja to všetko od nich vyhadzujem , hlavne tie ich koláče a podobne, a snazime sa všetko celozrnné lebo to má.iny sytiaci efekt ako buchta z bielej múky. Len často vidím tu problém že sú na vine aj starý rodičia .a aj nízkopríjmové rodiny, často kupujú hovadiny a možno keby kupujú kvalitnú stravu by ich to vyšlo lacnejšie. Pre porovnanie sladká voda stojí 2 eur na dva litre v akcii a kohútiková voda stojí pol centa na dva litre. A ak si všimnes v Lidli napr tam kde môžeš dať pre chudobné rodiny potraviny,aby si pomohol,väčšinou tam ľudia dávajú hovadiny, sladké a konzervy a podobne.

jogy1984
24. júl 2025

No podľa mojej skúsenosti nejaké tlaky na zmenu stravy chudnutie skôr vznikne averzia . Najlepší spôsob by bol nájsť ako nenásilne zmeniť jeho vzťah k jedlu a športu. Že to nie je otrocina a odpoeranie si ale zábava a zmysluplná činnosť

anonym_f084a7
24. júl 2025

No zmeňte jedálniček doma, veľa zeleniny,celozrnné prílohy a bielkoviny, nevypekat hovadiny, a ak už hej,takmmenej cukru (polovicu keď dáš veľkú rozdiel.si nevšimnú ) a z celozrnnej múky alebo ovsených vločiek. Pizzu robím mix špaldová celozrnná a ražna celozrnná a už je problém zožrať ju celú sama ako keď je z bielej múky, chlebík už len ražný celozrnný. Sladké kupujeme iba vybrané veci, napríklad celozrnné medové kolieska , sezamové tyčinky s medom a to tiež nezozeres veľa toho ako napr čokoládu. Vyrastala som v dome kde sa strava neriešila,dôležitá bola cena. A mala som problémy s váhou,aj keď som sa mega veľa hýbala , a aj so zápchou lebo vlákniny bolo žalostne malo. A väčšinou také tradičné jedlá slovenské a tie boli a sú dosť kalorické a je v nich malo zeleniny. A vodu už ak chce občas sladkú tak sú tie Zero vody bez cukru, ale toho tak za pohárik Max by som dovolila. Zmeňte všetkým doma stravu a možno mu môžeš pustiť aj nejakú čas extrémnych premien kde sú mladí muži, a spolu si pozrieť ako motivácia a aby si povedala z efuj taký byt nechcem

anonym_8e6873
24. júl 2025

@lili177 v prvom rade nekritizuj, on je v kritickom období aj bez toho. Čo môžeš urobiť ty, to je začať variť zdravo pre celú rodinu. Ryby, hydina, hovädzie maso, nič smažené, polievky zahusťované len rozmixvanou zeleninou, alebo zemiakom, žiadne zásmažky, tvaroh, jogurty, ovocie, zelenina. Ak niečo sladké, radšej občas urob palacinky, upeč koláč s ovocím, tvarohom, ale nekupuj nič sladké, slané a sladené vody už vôbec nie. Zredukuj na minimum olej, guľáš uvaríš aj na troch lyžiciach polievkových oleja, aj na dvoch kávových. Manžela treba zobrať k lekárovi, nech mu vysvetlí, čo môže v budúcnosti spôsobiť nadváha v tak mladom veku. Ak muž chce langoš, pečený bôčik, nech si to dá mimo domov. Ty sa na to nemôžeš vykašľať, si mama, ako potom očakávaš niečo od syna, ktorý sa len hľadá v živote? Začni nenápadne, v obchode a v kuchyni. Je leto, naplánuj výlety na bicykloch, turistiku, plávajte, postupne meň životný štýl celej rodiny. Ale nekomentuj to, len to začni robiť. Zmenu neočakávaj do Vianoc, je to dlhodobý proces. Je šanca, že v jeho veku sa ešte vytiahne, bude štýhlejší, vtedy nešetri chváľou, aj keď na tom bude mať malý podiel

anonym_cab2f8
24. júl 2025

turistika. aspoň 2x do týždňa. cez šk. rok každý víkend .
riešime to isté, len menšia nadváha ako u vás . dcéra má okolo 55 kg a 160cm. nechcem aby jej raz bliklo že je tučná a bude skúšať diéty.
a samozrejme obmedzovanie sladkostí tomu sa nevyhneš.

anonym_e4e03d
24. júl 2025
@anonym_cab2f8

turistika. aspoň 2x do týždňa. cez šk. rok každý víkend .
riešime to isté, len menšia nadváha ako u vás . dcéra má okolo 55 kg a 160cm. nechcem aby jej raz bliklo že je tučná a bude skúšať diéty.
a samozrejme obmedzovanie sladkostí tomu sa nevyhneš.

@anonym_cab2f8 len skoda ze v skole su skolske bufety pne sraciek. tam to neudrzis.

anonym_bc527b
24. júl 2025

@lili177 prečo neustále pripominas váhu? Tebe by sa to páčilo? Mne matka na základe tiež pripominala váhu (ja som bola ale príliš chudá ale zdravá len nie a nie pribrat) a v tych rokoch sa to veľmi ťažko počúvalo a doteraz svoju postavu nenávidím. Ja si myslím že každý človek si uvedomuje ako vyzerá a nepotrebuje o tom poucat

anonym_8e6873
24. júl 2025
@anonym_e4e03d

@anonym_cab2f8 len skoda ze v skole su skolske bufety pne sraciek. tam to neudrzis.

@anonym_e4e03d to by som okamžite zakázala. Je to totálny odpad a decká to tlačia do seba denne

vlada41
24. júl 2025

Asi sa priklanam k tomu, ze kym to tvoj syn nebude pocitovat ako problem, nepohnes s nim. Ja mam doma 15,5 r chalana, velmi narastol, ale aj tak bol trochu oplacany 180 cm/77 kg (+lahky nabeh na prsia). A zrazu prisiel s tym, ze chce schudnut a chodit do posilky. Za pol roka urobil zo seba ineho cloveka, aj trochu schudol, ale hlavne nabral svaly. Ja som to len korigovala, aby to s chudnutim neprepinal a stala pri sporaku - Tolko masa, co som uvarila za minulych 6 mesiacov som snad nenavarila za poslednych 5 rokov...plus samozrejme ine bielkoviny, k tomu kopec zeleniny atd. Ja som bola tiez ako dieta tucko a az v puberte, ked som sa chcela pacit, som zamakala a schudla - takze som ho chapala a podporovala. Jedine, co vies urobit, su zmeny doma - nekupovat sladke vody, sladkosti a skusit varit zdravsie veci. Co doma nenajde, to nezje. Za to, co zje vonku, nemozes a to uz je len na nom. Kazdopadne drzim palce, nech sa vam podari nejaka aj mala zmena k lepsiemu!

simca06022011
24. júl 2025

Syna podporuj, nech chodi cvicit, nech chodi von. Doma var zdravo a co nezdrave doma nedostane= to mu nechyba. Inde nech si zje co chce. Popravde = aj tak s tym nic neurobis, on si to casom uvedomi a bude na sebe pracovat sam. Samozrejme, ze ak bude mat dost pohybut, tak ta sladka voda nespsobi, ze bude obezny. Tie nezdrave veci maju ine nevyhody = ale to zase, sam si musi uvedomit a casom to zmeni, sam pre seba.

A prestan tolko kritizovat, potom zajeda este aj ten stres z vas... a este duplom, naschval. Lebo vie ze ta to proste vytaca este viac.

lili177
autor
24. júl 2025
@pribinak

@pribinak ukazoval mi na napoji bez cukru ze ma minimum kalorii....tak neviem musim to nastudovat

pribinak
24. júl 2025
@lili177

@pribinak ukazoval mi na napoji bez cukru ze ma minimum kalorii....tak neviem musim to nastudovat

@lili177 kopec umelých sladidiel

anonym_fbbfb9
24. júl 2025

Kazde chudnutie zacina v kuchyni. Moze chodit do posilky aj 2x denne 6x do tyzdna, ked nezmeni stravu, nezmeni sa nic.
Sladke vody su uplne najvacsie zlo. Zrusit UPLNE. Pit len cistu vodu. Nekupovat sladkosti, keksy, radsej upiect doma kolac, babovku. Jest doma varene jedla, vela zeleniny, porciu zeleniny ku kazdemu jedlu, pitny rezim, dostatok spanku. A pojde to. Pohyb je bonus, ktory najma vyrysuje svaly. Nechudne sa cvicenim. Chudne sa jedlom.

vler
24. júl 2025
@pribinak

@lili177 kopec umelých sladidiel

@pribinak ano ale v jeho sucasnom stave, ak si da par dcl to nie je problem. Zo sladkej vody asi rovno na vodu z kohutika neprejde. A je to maly udrzatelny krok ktory moze pomoct schudnut alebo aspon prestat priberat

pribinak
24. júl 2025
@vler

@pribinak ano ale v jeho sucasnom stave, ak si da par dcl to nie je problem. Zo sladkej vody asi rovno na vodu z kohutika neprejde. A je to maly udrzatelny krok ktory moze pomoct schudnut alebo aspon prestat priberat

@vler ale ak si dáva pár dcl každý deň a preferuje takéto nápoje pred vodou tak zo problém z dlhodobého hľadiska je

lllaila
24. júl 2025

@lili177 píšeš, že syna nie je za čo pochváliť, pochvala, kritika, čert to ber. Stačí obyčajné ľúbim ťa, alebo "som tvoj najväčší fanúšik!"
No a idete mu príkladom? Hýbete sa? Neprejedate sa? Nám fungovalo, že to videl na nás, šport a stravu a potom stačilo, keď mu niekto okomentoval váhu a hneď sa sám rozhodol zamakať, keď mal 13 a aký je teraz parádny. Ja mu občas poviem, vyzeráš dobre, voniaš dobre 🙂 ale teda cením ho ako celok.
Proste ho ľúbte 🙂 a idzte príkladom

vler
24. júl 2025
@pribinak

@vler ale ak si dáva pár dcl každý deň a preferuje takéto nápoje pred vodou tak zo problém z dlhodobého hľadiska je

@pribinak stale mensi problem ako narastajuca obezita