Ako pomôcť dcére s mutizmom a komunikáciou?
Ahojte, rada by som sa poradila s niekým, kto má podobnú skúsenosť. Dcéra ide mať 6 rokov a doma je dosť ukecaná. Chcela som, aby sme začali riešiť R, lebo ho ešte nevie povedať a začali sme navštevovať logopedičku (chodili sme k nej aj v minulosti). Akonáhle tam prídeme, tak ju sekne a nevydá zo seba ani slovko. Len krúti hlavou áno/nie. Má problém zapojiť sa do konverzácie a tak naše sedenia končia tým, že sme nič neprecvičili. Vidím na nej že má veľký stres. No a dnes jej logopedička diagnostikovala mutizmus- poruchu reči. Začala mi hovoriť o psychickej traume z minulosti a že potrebuje navštíviť psychológa. Ja si však myslím, že to nie je také vážne, ako to ona opisuje. Veď aj ja ako malá, som mala problém hovoriť s cudzími ľuďmi a keď sa niekto prihovoriť tak som precedila pomedzi zuby sotva pár slov. S rodinou rozpráva úplne normálne, aj tou vzdialenou. Taktiež nám odporučila rok odklad v škole. S tým by som sa ešte vedela stotožniť, ale ten mutizmus je podľa môjho nazoru somarina. Keď som s dcérou napríklad prišla do práce a kolegyne sa jej prihovorili, tak tiež sa hanbila odpovedať. Myslíte že je to dôvod na to, navštevovať psychológa? Pomôže mi ak mi napíšete vlastnú skúsenosť. Ďakujem
@pribinak už som si prečítala
Napíšem za seba. Dcéra prehovorí len s kým chce S niekým okamžite, kludne i s úplne cudzím. S niekým ani za svet, kludne radšej dostane 5 z prezentácie. Neriešim, samé sa to rokmi zlepšilo, doktorka tiež na tom nevidí problém pre psychológa.
Úprimne, keby som mala inú výchovu a nemala zábrany, tiež s niektorými ľuďmi najradšej neprehovorín.
V škôlke tiež hovorila len s blízkymi kamarátkami. Ani s učiteľkami nedebatovala. Pracovné listy vypĺňala rýchlo a bez problémov, ale klebety z domu sa nikdy nikto nedozvedel. S nami doma komunikuje úplne normálne
No určite potrebuje psychológa. To nie je normálne že nevydáva ani zvuk....
Ja dodnes mam nelieceny selektivny mutizmus z detstva. Uplne chapem co preziva tvoja dcera ak ho ma. Je to vlastne uzkostna porucha, ktora sposobi paralyzu hlasiviek. Nam naozaj v istych spolocenskych situaciach (kazdy ma tieto situacie v sebe inak nechcene nastavene) odstavi hlasivky, tep mam aj 140, potim sa a chvejem. Skoncila som skolu s vyznamenanim, mam VS, rada vystupujem na verejnosti…a napriek tomu tym trpim a je na mna niekedy zato nazerane cez prsty. Pritom to stacilo riesit v detstve…je to hendikep vyvolany uzkostnou poruchou. A nemusi z toho dieta vyrast - som zivym prikladom.
Dcerka je dost velka uz jasne ze prve sedenie logopédie chapem ale ked je to uz 3 4sedenie tak tam.asi bude nejaký problém moja tiez nerozprávala.dlho potom.zla výslovnosť atd presli sme logopédicky a ine veci vzdy zo začiatku bola ticho nechcela komunikovať ale vzdy som prípravovala.dieta niekolko.dni vopred motivovala.na odmeny aby odpovedala.doktorke(logopédicke) teraz bude mat 7r buduci mesiac aj ked sa hanbi tak aspoň odpovie ale.u logopédii musi spolupracovať ale.vlastne aj logopédicka by mala vediet zaujat dieta podl.mna
Aj mne teraz malý 3r. začal chodiť do škôlky, a teda vôbec tam nerozprava, doma je to živé dieťa. Pred cudzimi sa celkovo ale hanbí , tiež som z toho taka v strese, či sa to zmeni.
Ja ako mala som mala to isté, chodila som aj k psychologické, odklad do školy, doma, pri rodine a známych som normálne fungovala a pred cudzimi zo mňa nevyšlo ani ň😀 Zlomilo sa to až nástupom do školy v 7.rokoch
urcite by som to nepodcenovala, myslim ze ju dobre diagnostikova podla toho co pises je to problem psychicky takze urcite treba navstivit psychologa. za mna cim skor kedze pojde do skoly a moze sa stat ze tam s novymi ludmi nebude komunikovat vobec vies si predstavit ako sa potom bude ucit??!! ako funguje v skolke? a pri inych dotazoch? napr. je schopna si vypytat v obchode nieco? spytat sa niekoho na cestu a pod? drzim palceky

Myslím že Logopedicka určila diagnozu správne - elektivny mutizmus
Skús si o tom prečítať. To nie je hanblivosti