icon

Ako pomôcť deťom pri migréne? Skúsenosti a tipy

Dnes o 11:43

Ahojte. 6 ročná trpi do troch migrénami, boli sme MR u neurológa, nič sa našťastie nepotvrdilo. Keď ji chytí zachvat vracia. Potom sa vyspí a je dobre.. asi sa nebudem pytať z čoho to je u detí, keď ani doktori to nevedia.. ale nejake vychytávky.. čitala som niečo o čelenke na migrenu, alebo nejaká akunpresúra u detí či je vhodná ? Mňa to bolí aj za ňu, keď ju vidím trpieť .. mate s niečim skusenosti ?

anonym_b03e3b
Dnes o 11:49

https://www.youtube.com/shorts/3NhODfpSnPs - uplna hlupost a tak dobre pomaha.

autor
Dnes o 11:51
@anonym_b03e3b

@anonym_b03e3b maš skusenosti ? :O to by som nepovedala že obyčajný štipec ale ďakujem

anonym_90586c
Dnes o 12:05
@anonym_autor

@anonym_b03e3b maš skusenosti ? :O to by som nepovedala že obyčajný štipec ale ďakujem

@anonym_autor obmedzte cukor, bielu múku, priemyselne spracované potraviny... dopĺňajte detské magnézium, pridajte potraviny obsahujúce elektrolyty a vitamín C
https://www.brainmarket.sk/blog/elektrolyty--mi...

vikusjk
Dnes o 12:07

@anonym_autor ahoj, ma klasicku migrenu, nema nahodou aj tu auru predtym? Moja dcera mala parkrat, ale mala aj s tou aurou. Prvykrat to bolo zle, druhy uz vedela, ked mala tu auru, ze to ide a stihla nastasite vcas zobrat brufen, takze to dopadlo celkovo dost dobre, polezkala si, sice bolelo, ale ani zdaleka nie az tak, ako ked ten brufen vzala predtym neskor (on ako keby potom uz ani vobec nepomahal, ak sa nevezme vcas). Inak pomoct neviem, nemame ziadnu vychytavku :(

katkaseiner
Dnes o 12:15
@anonym_b03e3b

@anonym_b03e3b toto je zaujimave, hned som poslala dcere

henriettak
Dnes o 12:33

Brufen je fajn 🙏 Ten pomáha našťastie aj mne, aj dcére.

vikusjk
Dnes o 12:39
@henriettak

Brufen je fajn 🙏 Ten pomáha našťastie aj mne, aj dcére.

@henriettak a moja kedze nevie zhltnut tabletu, tak kupujem ten praskovy od Stada a nosi si ho aj do skoly (je aj 200-ka, a sebe mam 400)

srnka79
Dnes o 12:50

@anonym_autor dievcata, neviem, ako je to u deticiek, ale viem, ze moj chlap vzdy dozstal migrenu po sladkom. on dokazal zozrat 300 g hnusnu milku a potom sa stazoval, ze ma brutal migrenu, kedy potreboval klud, ticho, napit a vyspat + tabletka (vyborne mu zaberal nalgesin). ja som si toto pravidlo vsimla, tak si zacal davat na to sladke pozor a uz ma migrenu len raz za cas a vie, ked to prichadza, tak si rovno da nalgesin. magnezko mu malokedy zabralo. migreny mavala aj kolegyna, pretoze strasne malo pila. okrem 2 turkov vypila za 8 hodin v robote tak 1 caj alebo 2 dcl vody. takze som sa necudovala. ruzovy ibalgin jedla ako lentilky a z toho ju potom bolel zaludok. nedokazala pochopit, ze musi vypit 1-2 litre vody za den, aby nebola migrena. to iste moja mama a starka. minimum tekutin (necitili smad), potom kazdodenne migreny. moj syn tak isto neciti smad, musim mat cely den pohar na stole a nutit ho priebezne pit. pozor na ibalginy, brufeny, poskodzuju sliznicu zaludka, mozu z toho byt vredy (kolegyna), hladala by som nieco lahsie na zaludok, vela pit, magnezko a veru obmedzit cukor + displeje. ozaj, zabudla som podotknut, ze priatel maval migreny (az do vracania) aj ako dieta a prisli mu aj na problem s dioptriami, ktore mu to sposobovali, takze preverit ocka. viac poradit neviem, len takto zo skusenosti z okolia.

terezka1947
Dnes o 12:56

U syna sme zatiaľ neprišli na to, čo je spúšťačom....vyzerá,že nejaká kombinácia niečoho asi, ale už sme vylúčili všetko. Dostali sme teraz nejaké slabé lieky na pár mesiacov,poslala nás lekárka pre istotu ešte na MR a uvidíme. Nezvracia vždy...nemá tiež vždy auru,či zrakové problemy...možno zatiaľ asi iba jedna vec je odpozorovana tak na 50%, nesmie byť hladný. A ako písala jedna žienka vyššie, neurologická vravela, že to môže byť aj prudko zvýšeným alebo zníženým cukrom.

anonym_78a900
Dnes o 13:05

Tiež som mala takéto stavy od 6r. a dcéra to má asi po mne. Žiande z vyšetrení nič nepotvrdilo. Nezvracia, len ju napína, je jej na zvracanie. Lieky s obsahom ibuprofén má zakázané nefrologom.
Žiadne vychytávky ti poradiť neviem.

srnka79
Dnes o 13:06

jemine, zabudla som na dolezity spustac migren - histamin. ja mavam migreny iba pri vyraznej zmene tlaku (je slnecno a zrazu pride ciernocierna burka), potom ked sa mi skazil zrak a zistili mi vysoky ocny tlak a z potravin - histaminu. mam nizku tvorbu dao a ak zjem kombinaciu potravin, ktora ho obsahuje viac, tak to pride. mozno si treba skusit odsledovat aj jedalnicek, ked migreny pridu, ci sa tam nenajde nejaky vzorec.

simsalabim
Dnes o 13:14

Ak ma auru, okamzite podat liek, necakat. Nic ine nefunguje. Skusit odpozorovat spustace - nemysi byt jednoduche, u dcery sa nam nepodarilo odpozorovat za vyse 15r.

katkaazoran
Dnes o 13:42

Dcére pomohla akupunktúra, na ktorú začala chodiť ako 8 ročná, keď mávala migrénu aj 2 x do týždňa. Teraz má 10 rokov a migrénu má 1 x za 1/4 roka.

pielka
Dnes o 13:45

@katkaazoran Aj tak super, že sa jej to takto minimalizovalo. ♥

anonym_90586c
Dnes o 14:39
@terezka1947

U syna sme zatiaľ neprišli na to, čo je spúšťačom....vyzerá,že nejaká kombinácia niečoho asi, ale už sme vylúčili všetko. Dostali sme teraz nejaké slabé lieky na pár mesiacov,poslala nás lekárka pre istotu ešte na MR a uvidíme. Nezvracia vždy...nemá tiež vždy auru,či zrakové problemy...možno zatiaľ asi iba jedna vec je odpozorovana tak na 50%, nesmie byť hladný. A ako písala jedna žienka vyššie, neurologická vravela, že to môže byť aj prudko zvýšeným alebo zníženým cukrom.

@terezka1947 cukor, nevyvážená strava zásaditých a kyslých potravín, stres, málo spánku, fyzická únava - šport... demineralizujú telo. Nedostatok elektrolytov (Mg, Ca, K...) má za následok kŕče, stuhnuté krčné svaly sú častým spúšťačom migrén... okrem magnézia skúste jemnú masáž krčných svalov s riedeným mätovým olejom, suché teplo, teplý kúpeľ s epsomskou soľou... https://www.kompava.sk/acidoza-prekyslenie-orga...

kacena4
Dnes o 14:58

dcera ma od 4r migreny (dedicne 😢) pomaha jej jedine vyvraciat sa, uplne ticho, lahnut do postele a zatemnit, doslova zalezie pod perinu a prespi sa. na druhy den som ju vzdy ospravedlnila v skole ze nie je pripravena, lebo casto prespala aj 15hod. teraz ked je starsia chodi na masaze pravidelne velmi to pomoze + ma ciapku na migrenu ta je super, je chladiva a velmi jej pomaha, popr. klasicke chladive obklady na celo a oci

vami24
Dnes o 19:02

Ahoj, tiež som mala/mám migrény od kedy si pamätám a tiež so zvracaním. Ak už je migréna rozbehnutá tak je super tigria masť, ale ak je pre ňu ešte silná tak potrieť čelo alpou. Ono to tak akoby pomáha uvoľniť tým ako to kus štípe. Potom zistiť či jej lepšie robí teplé alebo studené. Lebo také púšťanie vody na hlavu / vlasy vie povoliť. Čerstvý vzduch a najlepšie keď to vie prespať. Žiadna ostré svetlo a pohyb. Ak už cíti že ide na ňu migréna, alebo to začína bolieť nech ide si hneď ľahnúť, aj keby nemá spať, len nech je v tme a v kľude. Môže pomôcť aj vtedy jej pomasírovať zo zadu od krku až zachádzať do vlasov. A ako prevencia no tam treba skúšať hocičo, to je veľmi individuálne, ja som kvôli tomu pila kávu od 5 triedy ale pomáhalo to. Sú aj čaje na migrénu. Nech sa vyhýba silným vôňam, zistiť či nemá alergiu. Obmedziť veľmi sladké veci ( ten nábeh cukru tiež môže spôsobiť migrénu ). Ak sa dá, nech vstáva cca v rovnaký čas. Ale najlepšie asi tá tigra masť, alebo v dm je tuším tiež niečo podobné, dáka mentolová masť či čo a to je slabšie, ale pomáha to.

autor
Dnes o 19:08
@kacena4

dcera ma od 4r migreny (dedicne 😢) pomaha jej jedine vyvraciat sa, uplne ticho, lahnut do postele a zatemnit, doslova zalezie pod perinu a prespi sa. na druhy den som ju vzdy ospravedlnila v skole ze nie je pripravena, lebo casto prespala aj 15hod. teraz ked je starsia chodi na masaze pravidelne velmi to pomoze + ma ciapku na migrenu ta je super, je chladiva a velmi jej pomaha, popr. klasicke chladive obklady na celo a oci

@kacena4 a môžem prosím vedieť akú ma čiapku ?

autor
Dnes o 19:13

No dcerka to má po mne... na auru alebo rsp na zmenu zraku na nesťažovala.. ja som rychlo bežala po ňu do školky, sú informovaní o tom, že to máva a hneď majú volať...

Dcerka to má po mne, teda ja som sa stala migreničkou ako som s ňou ostala tehotná, neviem či náhoda.. alebo čo .. ale ak hej dosť hlúpa :(
Ja mávam auru, ten zrnity hnusný obrazec s dúhovými kúskami :( je to hrozné .. ja si dam flektor, potrebujem prespať.. inak tiež mi je zle a vraciam :( je to hrozne niečo...

Ešte som čitala aj o tej akunpukture...

Mne to vedia vyvolať pachy (keď som bola na stk, priniesla som si domov migrenu, keď nam zhorel vysavač a pričuchla som do 5 minut som videla auru a už to šlo ) ale aj ostré svetlo ( keď som sa pozrela do slnka) a k tomu som ešte šoferovala išla som sa zblázniť... ale najčastejšie to mávam od krčnej chrbtice.. a kazdy mesiac v obdobi pms..

Dcerka zo skolky 3x prišla že boli v jedálni kéď ju to začalo bolieť - čiže predpokladam, že pachy... magnezko užíva .. no a zatial len nurofen dám čo najskor len ked vidim ako sa trápi trápim sa s ňou lebo viem čo to je :(

kacena4
Dnes o 19:15
@anonym_autor

@kacena4 a môžem prosím vedieť akú ma čiapku ?

@anonym_autor hod do googlu vyhodi ti ju je to cca 10-15 cm hruby pas gelovej hmoty ktory sa da dat do chladnicky a potom chladi celu hlavu