Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z kakania?
Ahojte. Dcérka, 2,5 roka, už viac ako 2 týždne nechce kakať. Začali sme s odplienkovaním, spočiatku kakala tak ako predtým, i keď nie do nočníka, ale nikdy som na ňu nekričala ani nič podobné, len keď sme boli vonku, chcela som aby si aspoň čupla, ale nesilila som to. Potom sa jej raz podarilo vykakať do nočníka, tešila sa z toho, a odvtedy nič. Nechápem čo sa stalo. Zo stravy a všetkého čo pomáha na zápchu sme skúšali všetko čo sa do nej dostať dalo, užívame aj Duphalac, a nič. Vykaka sa len s easylaxom, ale plače, kričí, skáče pri tom. Minule tiež najprv nechcela kakať, hoci jej bolo treba, a nakoniec sa konečne sama vykakala, a stolica vôbec nebola tvrdá. Čiže ten Duphalac asi aj pomáha, ale ona aj tak zadržiava hoci stolica je mäkká. Asi ani nemá význam jej ten Duphalac vôbec dávať. Ale čo robiť? Easylax jej nechcem stále dávať. Ale čo ju mám nechať celé dni plakať a čakať, či to prejde? Ďakujem.
Moja si na kakanie vždy pýtala plienku. Keď som nedala,zdržiavala. Ja som ju týmto netrápila a urobila tak,ako to bolo jej pohodlné. Časom sama začala chodiť kakať na nočník, za chvíľu potom na WC.
No pockaj ale nechce kakat, lebo ma tvrdu stolicu a boji sa, ze to bude boliet alebo nechce kakat, lebo nechce do nocnika? Predtym bol tiez problem s kakanim? Tvrda stolica? Nevykaka sa teraz ani do plienky? Nechapem celkom tomu easylaxu a duphalacu, ked zrejme ide o psychicky blok, nie o zapchu.
No pockaj ale nechce kakat, lebo ma tvrdu stolicu a boji sa, ze to bude boliet alebo nechce kakat, lebo nechce do nocnika? Predtym bol tiez problem s kakanim? Tvrda stolica? Nevykaka sa teraz ani do plienky? Nechapem celkom tomu easylaxu a duphalacu, ked zrejme ide o psychicky blok, nie o zapchu.
@anavixy Aj, psychicky blok dokáže vytvoriť zápchu a musí sa pomôcť, lebo stolica stvrdne a bude sa to len nabaľovať. Z psychologického to prejde do fyzického a stále dokola.
@anavixy Aj, psychicky blok dokáže vytvoriť zápchu a musí sa pomôcť, lebo stolica stvrdne a bude sa to len nabaľovať. Z psychologického to prejde do fyzického a stále dokola.
@anna777115 jasne, to chapem, preto sa pytam, ci je problem len v nocniku a do plienky sa vykaka, alebo uz ani tam. Ale hlavne ma zaujima, ci sa duphalac a mikroklyzma nasadili lebo bola zapcha alebo preto, ze uz 5 dni nekakala tak treba (preventivne), to mi nie je jasne.
@karin162 a koľko krát denne sa doma o kakani rozprávate? Rozoberáte to často tento problém pred dcérou? Je téma kakanie a zadržiavanie stolice každodenná?
@anna777115 jasne, to chapem, preto sa pytam, ci je problem len v nocniku a do plienky sa vykaka, alebo uz ani tam. Ale hlavne ma zaujima, ci sa duphalac a mikroklyzma nasadili lebo bola zapcha alebo preto, ze uz 5 dni nekakala tak treba (preventivne), to mi nie je jasne.
@anavixy Tak, keď päť dní nekaka tak to už nebude preventívne a zápcha tam už bude zo zadržiavania.
@karin162 nam duphalac detsky gastro prisne zakazal, vraj sa to predpisuje detom nad 8 rokov! A zdoraznil, ze toto a jemu podobne nedavat tak malym detom!
Kup jej vlakninu fibre od beby z dmky
Nema zapchu len blok a vy do nej hustite take somariny, ked bude mat viac rokov a problemy s vyprazdnovanim tak sa vam rodicom podakuje
Moja dcéra mala takéto zadržiavacie problémy a tvrdú stolicu, až sa z toho nakoniec vyskytla alergia na bielkovinu kravského mlieka.
Skúsila si jej dať plienku či sa nevykaka tam? Podľa mňa je to skôr psychicky blok z nocnika
@karin162 nam duphalac detsky gastro prisne zakazal, vraj sa to predpisuje detom nad 8 rokov! A zdoraznil, ze toto a jemu podobne nedavat tak malym detom!
Kup jej vlakninu fibre od beby z dmky
Nema zapchu len blok a vy do nej hustite take somariny, ked bude mat viac rokov a problemy s vyprazdnovanim tak sa vam rodicom podakuje
@anonym_d705e7 Laktulozu môže.
Nepotesim ta, ja toto riesim uz rok, niekedy je 2tyzdne vpohode a potom zas sme tam kde sme boli, uz som skusala vsetko. Psychika nepusti zial, najnovsie kaka raz za 4dni, aj to s pomocou…neciti potrebu, ma lenive creva… Duphalac uzivala 2 mesiace, mesiac bolo dobre a potom to zas zacalo. Pedi by do nej len lieky pchala, uz som povedala dost, zmenila pedi a cakame na vysetrenia u odbornikov..
My toto riesime uz 4roky.. uz pri tom aspon nereve, ale stale je to boj😔
@anavixy myslela som že má tvrdú stolicu, tak som dala Duphalac. Pomohol, stolica je mäkšia, ale aj tak zadržiava. Nechce kakať vôbec, ani do plienky. Pritom do nočníka ciká v pohode.
@karin162 a koľko krát denne sa doma o kakani rozprávate? Rozoberáte to často tento problém pred dcérou? Je téma kakanie a zadržiavanie stolice každodenná?
@jancejance no áno, riešime ti denne. Nedá sa to ignorovať, keď vidím, jak preskakuje z nôžky na nôžku a hovorí že nechce kakať. A pýta sa pritom na ruky. Vraví že ju bolí bruško. Snažím sa jej stále vysvetľovať, že bruško ju bolí preto lebo zadržiava a keď sa vykaká, nebude ju už bolieť.
A kebyže ju dáš sadnúť na nočník a pustis dáku obľúbenú rozprávku? Možno sa uvoľní a zabudne že sa "boji"? Ak je to teda psychické, čo vyzerá že je
A kebyže ju dáš sadnúť na nočník a pustis dáku obľúbenú rozprávku? Možno sa uvoľní a zabudne že sa "boji"? Ak je to teda psychické, čo vyzerá že je
@13uzivatelka11 to som skúšala, ale nepomáha. Keď jej treba kakať, nechce si sadnúť na nočník, nepomáha ani pesnička ani rozprávka.
Je jasne ze by to chcelo detskeho psychologa viac ako lieky.
Hneď sa mi vrátili spomienky z minulého roka . Syna som začala odplienkovavat keď mal 2 a pól roka.Cikanie úplne bez problémov aj kakanie dva krat. Raz mal tvrdú stolicu a odvtedy mal blok, do nocnika ani za boha a do plienky ako tak. Ale každé kakanie bolo sprevádzané veľkým plačom . Všade kam sme išli a chytilo ho to tak plač,vždy keď som ho dala do vane alebo na kúpalisku ho to chytilo asi sa mu to tam vtedy uvoľnilo a len plakal a zadržiaval . Skúšali sme forlax,easylax- ten jediný zaberal ,ale samozrejme to sa nedá stále. Keď už nekakal 3 dni vtedy som až siahla po easylaxe. Glycerinovy čipok vôbec nezaberal. Všetky vyšetrenie v poriadku a jedného DNA akoby utalo a vykakal sa cez redukciu na wcko a odvtedy sa nám vyriešil problém. Jedine čo je ,že bez redukcie kakať nechce,tak sme na dovolenke naposledy kakali spolu,že som sedela za ním 🤣 proste mal psychicky blok a mohla som sa aj poskladať,proste kým ho to neprešlo
Neviem poradiť asi moc,lebo to čo zaberá na môjho nemusí na tvoje dieťatko,len chcem povedať,že raz to prejde. Ja som bola minulý rok zúfalá a plakala som s ním. A mama mi len vravela ,že ja som mala toto iste ,že ja som chodila na veľkú lem v nedeľu a trvalo to do mojich 4 rokov. A vždy som plakala hystericky. Takže vždy som s týmto volala mame ,že malý zas nekaka,tak len povedala,že to zo DNA na deň prejde. A mala pravdu
Hneď sa mi vrátili spomienky z minulého roka . Syna som začala odplienkovavat keď mal 2 a pól roka.Cikanie úplne bez problémov aj kakanie dva krat. Raz mal tvrdú stolicu a odvtedy mal blok, do nocnika ani za boha a do plienky ako tak. Ale každé kakanie bolo sprevádzané veľkým plačom . Všade kam sme išli a chytilo ho to tak plač,vždy keď som ho dala do vane alebo na kúpalisku ho to chytilo asi sa mu to tam vtedy uvoľnilo a len plakal a zadržiaval . Skúšali sme forlax,easylax- ten jediný zaberal ,ale samozrejme to sa nedá stále. Keď už nekakal 3 dni vtedy som až siahla po easylaxe. Glycerinovy čipok vôbec nezaberal. Všetky vyšetrenie v poriadku a jedného DNA akoby utalo a vykakal sa cez redukciu na wcko a odvtedy sa nám vyriešil problém. Jedine čo je ,že bez redukcie kakať nechce,tak sme na dovolenke naposledy kakali spolu,že som sedela za ním 🤣 proste mal psychicky blok a mohla som sa aj poskladať,proste kým ho to neprešlo
@rebekabeka14 ďakujem za správu. Wau, tak super, že vám to tak prešlo. A môžem sa spýtať, ako dlho to celé trvalo? Je mi jasné, že u nás to môže byť úplne inak, ale len tak zo zvedavosti. Ale ešte raz ďakujem za povzbudivé slová.
My toto riesime uz 4roky.. uz pri tom aspon nereve, ale stale je to boj😔
@leuska0910 aj to nejako riešite? Moja mladšia má 4 a pol roka a od dvoch rokov problém s kakaním. Za dva a pol roka sa do záchodu vykakala asi 3x a do nočníka možno 4-5x. Na kakanie dávam plienku, len niekedy kaká aj celý deň, takže má plienku celý deň. A skúsila som okrem psychológa už naozaj všetko.
@rebekabeka14 ďakujem za správu. Wau, tak super, že vám to tak prešlo. A môžem sa spýtať, ako dlho to celé trvalo? Je mi jasné, že u nás to môže byť úplne inak, ale len tak zo zvedavosti. Ale ešte raz ďakujem za povzbudivé slová.
@karin162 pól roka cca to trvalo. Veľa sme sa naplakali ale prešlo to samé. Žiaden psychológ ,žiadny doktori. Proste musel pochopiť ,že kakat sa musí. Mohla som vysvetľovať,chodili sme po doktoroch a nič z toho. Len sám musel pochopiť. Samozrejme stále opakovať,že kakat je normálne. Ja aj jeho bratia sme mu vždy povedali že ideme na wcko že nech sa pozrie že to neboli. Prvé dva razy to ešte bolo také že mi povedal že musí kakat ale že nechce no dal sa presvedčiť . Chvíľku tlačil s plačom a potom sa tešil a hovoril len že neboli,neboli. Odvtedy nie je problém .
@leuska0910 aj to nejako riešite? Moja mladšia má 4 a pol roka a od dvoch rokov problém s kakaním. Za dva a pol roka sa do záchodu vykakala asi 3x a do nočníka možno 4-5x. Na kakanie dávam plienku, len niekedy kaká aj celý deň, takže má plienku celý deň. A skúsila som okrem psychológa už naozaj všetko.
@anonym_30af87 riesili sme to s koznou, detskou gastro, chirurgom.. kozna s chirurgom vsetko ok, gastro nam dala sirup na zmäkcenie 💩 a kazala nam vylucit zo stravy cokoladu a kakaove vyrobky. Kakanie sa zlepsilo (dcera nereve jak keby sme ju z koze drali), obcas sama povie, ze jej treba, inokedy to zistim podla jej spravania (je tichsia, stale lezi, je jej zima..). Musim byt pri nej iba ja aby sa vykakala, pri ostatnych zadrzuje. Ona kaka tak 1x za 4-5dni, proste nema tu potrebu.. desi ma, ze ju to chyti v skolke..

@karin162 Tie lieky Vám predpísal lekár? Absolvovali ste nejaké vyšetrenia ?