Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z prehĺtania?
Môj 6 ročný syn mal pred dvomi týždňami trocha zapálené hrdlo, takže ho bolelo, keď prehĺtal jedlo. Hrdlo ho už nebolí, ale dostal totálny blok pri jedení… strašne sa bojí prehĺtať ( zobral si do hlavy, že sa mu tam jedlo určite zasekne) teraz sa už druhý týždeň trápime … je len polievky a riedke veci, ktoré aj tak prežúva v ústach strašne dlho, než to so stresom prehltne. Nedá si nič vysvetliť, ani dohovoriť. Keď príde čas na jedlo, chytá ho panika. Dúfam, že to je len dočasné, no mám z toho stres už aj ja . Neviete poradiť, poprípade osobná skúsenosť? Ďakujem
Nechaj ho tak, od hladu nezomrie ak bude chvíľu jesť len riedke veci.
@anonym_autor Chudáčik. Hlavne ho nenut. Ponúkaj, ale nevnucuj.
@anonym_autor joj to mi je tak veľmi ľúto. Určite ho nesmieš nútiť, len by sa ňu to zhoršilo. Môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov kým to prejde ak by si ho nútila ale určite ho to prejde. Strach postupne vymizne a nahradia ho iné skúsenosti. Začni s kašovitou stravou čo už robíš a potom napríklad o týždeň pridaj do toho päť malých polomakkCh kúskov. Odved pozornosť hrou alebo rozprávkou. Neskôr mu môžeš dať len podržať jedlo v ústach bez toho aby to musel prehltnúť. Vypľuje to. Potom skúsi mikro kúsoček. Každý malý úspech odmeniť napríklad obľúbenou aktivitou. Môžte ísť spolu na ORL vyšetrenie kde doktor potvrdí že je hrdielko zdravé. Ak by to trvalo dlhšie ako 4-6 týždňov tak treba ost k detskému psychologovi. Vraj aj dospeli majú podobne bloky po dusením sa. Takže to nie je len jeho rozmar. Môj príspevok bol inšpirovanÿ AI.
Ďakujem veľmi pekne za odpovede… skúsime teda cestu nenútenia. Dúfam , že ho to prejde… je to vážne hrozné a hlavne to nedokážeme s manželom pochopiť. Doteraz jedol pomerne pekne. On aj to kašovité jedlo alebo polievku dlho prežúva a potom, keď to po dlhej dobe prehltne nám so stresom otvára ústa a pýta sa, či sa mu v hrdle nič nezaseklo… snáď na to časom zabudne a vráti sa k normálu.

Neriešiť, nekomentovať, ponúknuť na čo má chuť. Raz. Nie dokola 100 x. Od hladu neumrie.