Ako pomôcť rodičom dvojročného dieťaťa, ktoré je pozadu?
Mame v rodine chlapceka ktory ma hned 2,5 roka. Malo co povie, nosi plienky, pohybovo tiez nie je uplne zdatny, skor taky nemotorny. Kam nasmerovat rodicov? Oni to nejak neriesia, ale ked ho porovnam s ostatnymi detmi, vidno ze je pozadu.
Ako ti bolo napísané vyššie, najhoršie rady sú tie nevyžiadané. Sú určité míľniky ktoré by dieťa malo dosiahnuť keď má 2r+, ale to je najmä na pediatrovi a rodičoch nech si to odsledujú. Je iba malé percento detí ktoré má vývin presne podľa učebnice.
a ty mas dieta? asi nie kedze ak by si mala vedela by si,ze porovnavat s inymi je uplna hovadina a nevyziadane radz este vacsia... su deti pomalsie kt vsetko dobehnu a su deti co sa rozbehnu a neskor spomalia... predpokladam ze na prehliadky chodia a ak by daco bolo iste by ich dr upozornila
@anonym_autor Moji synovia začali rozprávať až ako 3,5roční a mohla som aj stojky robiť, skôr to nešlo. To že je niekto nemotorný, môže byt normálna “črta”, nie každý ma obe ruky pravé. A na plienky musí dieta samo vytriet, musí mat dozretu nervovú sústavu a vedieť svojvoľne ovládať zvierače, inak je to zbytočne trápenie seba aj dieťaťa.
Buď tak dobra a porozmyslaj nad vyznamom vety “niekedy je menej viac”
nechaj ich na pokoji a zbytočne sa nemiešaj do toho do čoho ťa nič nie je.
Ži a nechaj žiť
@anonym_autor v prvom rade nasmeruj seba tak, aby si sa nemontovala druhym do zivota ked ta o to neziadaju
Predpokladám, že chodia k pediatrovi na preventívne prehliadky, očkovania a má možnosť posúdiť stav dieťaťa. Onedlho nastúpi do škôlky a bude pod dohľadom učiteliek, ktoré tiež posúdia, ako na tom je.
@anonym_autor deti by sa nemali porovnavať. Načo je to dobré? Hádam návštevuju pediatra, ktorý vie zhodnotiť vývin dieťaťa
Moja dcéra skoro nič nehovoríla do 3,5r, bratov syn bol narodení v marci moja dcéra po ňom v auguste. Dcéra už chodila ako 9m a chlapček o pol roka starší ešte nie, ale za to neustále niečo mlel, jazyk mu nezastal ako bol deň dlhý. Dcéra bola odplienlovana v 2r on v 3,5. V súčasnosti sú obaja šikovný stredoškoláci
Predpokladám, že chodia k pediatrovi na preventívne prehliadky, očkovania a má možnosť posúdiť stav dieťaťa. Onedlho nastúpi do škôlky a bude pod dohľadom učiteliek, ktoré tiež posúdia, ako na tom je.
@loliki no oni ho praveze nechxu dat do skolky. Mama je na materskej s druhym, a chce si nechat doma aj starsieho. S tou lekarkou… neviem no, chodime k rovnakej a ona toho vela neriesi. Co sa tyka chorob, to ano, ale nejaky psychomotoricky vyvoj nie. Nikdy nam nedavala robit ani tie dotazniky ohldom autizmu. Ja to nemyslim v zlom. Chlapcek je evidentne pozadu, a urcite by pomohlo aj jemu aj rodicom, keby spolu vedeli lepsie komunikovat, a nazivat.
@loliki no oni ho praveze nechxu dat do skolky. Mama je na materskej s druhym, a chce si nechat doma aj starsieho. S tou lekarkou… neviem no, chodime k rovnakej a ona toho vela neriesi. Co sa tyka chorob, to ano, ale nejaky psychomotoricky vyvoj nie. Nikdy nam nedavala robit ani tie dotazniky ohldom autizmu. Ja to nemyslim v zlom. Chlapcek je evidentne pozadu, a urcite by pomohlo aj jemu aj rodicom, keby spolu vedeli lepsie komunikovat, a nazivat.
@anonym_autor dotazníky k PAS.
Nikdy nám nedával pediater žiaden dotazník na PAS.
centrum včasnej intervencie - tam by im pomohli .
@anonym_autor dotazníky k PAS.
Nikdy nám nedával pediater žiaden dotazník na PAS.
centrum včasnej intervencie - tam by im pomohli .
@anonym_9ecbf7 ano ano, tento dotaznik som myslela. Do centra je potrebny aj vymenny listok, alebo sa da ist aj na vlastnu ziadost? Skusim im to nejak citlivo navrhnut
@anonym_autor plienky a to, že málo hovorí je v jeho veku normálne a časté.
Pohybovo ak by to bolo niečo, čo vidno na prvý pohľad, isto to riešili. Ak je len proste nemotorný, aj také deti sú.
Nevidím dôvod dávať im nevyžiadané rady a domáce diagnózy.
(A to som človek, čo si to všíma a snaží sa to vysvetľovať, keď naozaj vidím, že je to zlé a rodičia to zanedbávajú.)
@anonym_autor plienky a to, že málo hovorí je v jeho veku normálne a časté.
Pohybovo ak by to bolo niečo, čo vidno na prvý pohľad, isto to riešili. Ak je len proste nemotorný, aj také deti sú.
Nevidím dôvod dávať im nevyžiadané rady a domáce diagnózy.
(A to som človek, čo si to všíma a snaží sa to vysvetľovať, keď naozaj vidím, že je to zlé a rodičia to zanedbávajú.)
@vkatush pozri, ja vidim ako s nim doma funguju, a naozaj sa trapia vsetci. Vidim ze aj ta mamka je z toho nestastna, a rada by som im nejak pomohla.
Chlapcek ma 2 a pol, nie dva. Povie mama, tata, baba. Ked na neho niekto rozprava, ignoruje. Ked sa nahneva, ublizuje si…
@vkatush pozri, ja vidim ako s nim doma funguju, a naozaj sa trapia vsetci. Vidim ze aj ta mamka je z toho nestastna, a rada by som im nejak pomohla.
Chlapcek ma 2 a pol, nie dva. Povie mama, tata, baba. Ked na neho niekto rozprava, ignoruje. Ked sa nahneva, ublizuje si…
@anonym_autor Môže byť autista....
@anonym_autor Môže byť autista....
@ellinorka to ja nehovorim, co ja poznam autistov, maju odlisne prejavy, aj ked ano, niektore maju spolocne. Ja nehovorim ze ma automaticky diagnozu, ale urcite im nejako ponoct treba
@ellinorka to ja nehovorim, co ja poznam autistov, maju odlisne prejavy, aj ked ano, niektore maju spolocne. Ja nehovorim ze ma automaticky diagnozu, ale urcite im nejako ponoct treba
@anonym_autor A matka je ochotná niečo robiť, aspoň ťa vypočuť? Hľadá možnosti, riešenie?
@anonym_autor A matka je ochotná niečo robiť, aspoň ťa vypočuť? Hľadá možnosti, riešenie?
@loliki urcite by bola ochotna, viem ze pediatricke spomenula ze nerozprava ale ta len mavla rukou… rodicia nie su nejaki asociali, pekne sa o neho staraju a skusaju ako na neho, ale no, nejak sa s nim nevedia nikam pohnut
@loliki urcite by bola ochotna, viem ze pediatricke spomenula ze nerozprava ale ta len mavla rukou… rodicia nie su nejaki asociali, pekne sa o neho staraju a skusaju ako na neho, ale no, nejak sa s nim nevedia nikam pohnut
@anonym_autor ja neviem čo od nás chcete aby sme prišli všetci tu z MK to k nim domov posúdiť? Tlačiť tlačiť tlačiť na doktorku alebo nájsť súkromnú psychologicku ale to určite napadlo aj vás....
@anonym_autor ja neviem čo od nás chcete aby sme prišli všetci tu z MK to k nim domov posúdiť? Tlačiť tlačiť tlačiť na doktorku alebo nájsť súkromnú psychologicku ale to určite napadlo aj vás....
@anonym_fd19c4 preco si taka otravena? Ja som to nikdy nemusela riesit, neviem ako funguje to centrum vcasnej intervencie, ci tam potrebuju odporucanie lekarky, ci mozu aj na vlastnu past…..rodicia sa spoliehaju na lekarku lebo jej veria… ja sa len informujem, ci im viem nieco navrhnut….
@anonym_fd19c4 preco si taka otravena? Ja som to nikdy nemusela riesit, neviem ako funguje to centrum vcasnej intervencie, ci tam potrebuju odporucanie lekarky, ci mozu aj na vlastnu past…..rodicia sa spoliehaju na lekarku lebo jej veria… ja sa len informujem, ci im viem nieco navrhnut….
@anonym_autor veru som dnes otravena máte pravdu , prepáčte
Ked mama lekárke poskytne nedostatočné informácie, tak lekár nemá šancu adekvátne informovať.
Ak matka potrebuje podporu, tak.jej ju ponukni...lebo problém byva aj v tom, že mnoho rodičov nepripusti, ze ich dieťa je iné.
Moj syn mal plienky tiež do 3 rokov, na noc oveľa dlhšie...rozprávať začal tiez až po 3...takze to je ozaj individuálne. A teraz je pomaly najlepší v triede.
Takze úprimný rozhovor s kamarátkou. A pomôcť jej ked chce.
poviem to takto: moja dcéra nemala plienky od 1 roka, chodiť začala v 14 mesiacoch, rozprávať skoro v 3 rokoch, na preliezkach liezla ako opica, švagrinine dieťa: plienky do 2,5 roka, rozprávať začalo v 1,5 roku, nemotorák je dieťa ja teraz- potkne sa aj o vlastnú nohu ( už má 11), nikdy s nim nepôjde na rebríky, lebo, čo keby spadol, naše - rovnako staré behá po Slovenskom raji a feratách od 4 rokov. A obidve deti sú úplne normálne. Takže, neboj, pediatrička by si chyby vo vývoji všimla. Uvidíte o rok-dva, či je všetko ok. Teraz je to ešte ťažko posudzovať, pretože vývoj detí nejde podľa knižiek. 🙂
Takze moja rada, najskôr riesit výmenný lístok na orl a neurologiu (moze tam byt velka nosna mandla, problem so sluchom, epilepsia, atd). Takze najskor zistit ci tam nie je fyzicka prekážka, ktora brani a spolu s tym aj logopediu a psychológa alebo to centrum. Ale najskor orl a neurológia. A kedze sme si všetkým tymto prešli, tak odporúčam absolútne nečakať, cim skor tym lepsie.
Hmmm ako bysi pisala o mojom prvom.... rozpravat zacal az ako 3-3,5 rocny. Plienku mal tiez do 3 rokov. A to som sa mu ozaj venovala najviac. Vsetko prislo postupne. A je z neho sikovny skolak.
Takisto môj, čerstvo 3r., nerozpráva (okrem pár slov a svojej hatlaninky), aj plienku má. Napriek tomu si nemyslím, že by mal nejaký diagnostický problém
Nechapem tu tvoju trapnu a vnucuju reakciu do toho do čoho ťa nič nie je nechápem čo sa miešaš. A trepeš kraviny samozvana neštudovana lekárka čo urči len tak od boka že ma autizmus.Toto by som o cudzom dieťati ani z úst nevypustila.To je tak ked ústa idu skôr ako mozog.TY ži zo svojím deckom svoj život oni nech žiju po svojom.
Nechapem tu tvoju trapnu a vnucuju reakciu do toho do čoho ťa nič nie je nechápem čo sa miešaš. A trepeš kraviny samozvana neštudovana lekárka čo urči len tak od boka že ma autizmus.Toto by som o cudzom dieťati ani z úst nevypustila.To je tak ked ústa idu skôr ako mozog.TY ži zo svojím deckom svoj život oni nech žiju po svojom.
@alickapusinka prosim? Kde som napisala ze ma autizmus? Citaj prosim ta s porozumenim. Rodicia sa trapia, a viem (lebo ich poznam) ze by ocenili pomoc.
Ja tiez musim hadat,co syn chce,ked mi ukazuje.Bude mat 3r ale ked mu nieco poviem,rozumie.Rozprava si svojou recou,opakovat nechce.Uz je odplienkovany,sam si sad ne na nocnik ale to ze nevie pomenovat veci,a nechce opakovat nie je prejav autizmu.
Chlapci bezne rozpravaju neskor ako dievcata,zvecsa sa rozrozpravaju az v skolke.
Neporovnavaj deti,naozaj to neni dobre a obzvlast cudzie.Matka sama musi vediet,co je ok a co uz nie je.

Nechat ich napokoji a nedavat nevyziadane rady.