Ako pomôcť trojročnému dieťaťu s horúčkou a bolesťami v hrdle?
Ahojte..dcerka 3.5r . Je kazde dva tyzdne chora...na moju ziadost jej vcera doktorka vzala krv a vytery...vysledky pochopitelne este nemame...nedala jej absolutne ziadne lieky zatial...mala ma dnes uz sialene bolesti v hrdle, ma ho cele opuchnute...ibaze cakame na vysledky az do pondelka...to ju takto bez liekov mam nechat az do pondelka ? Ved sa zblaznime spolu s nou...uz absolutne nechce nic papat a uz aj tekutiny idu tazko...ma aj horucky do 39....podavam na striedacku nurofen a panadol a vselijake domace recepty aby sme jej nejako ulavili... + aromaterapia...co robit v takychto situaciach ? Bez vysledkov nevieme ake mozno lieky najlepsie predpisat...no cakat do pondelka je tiez nepredstavitelne
Velmi pekne dakujem za rady vopred
@anonym_autor pohotovosť určite
@radacak dobre...asi fakt pojdeme....len este otazka...ak jej predpisu nejake sirokospektralne antibiotika a tie nezaberu napr. na bacile ktore jej este len zistia....tak to bude tiez pruser ze ? Prosim neskatulkujte ma ze jej lieky ndchcem dat...no uz si vybudovala rezistenciu na urcite lieky lebo ich bravala zbytocne
@radacak dobre...asi fakt pojdeme....len este otazka...ak jej predpisu nejake sirokospektralne antibiotika a tie nezaberu napr. na bacile ktore jej este len zistia....tak to bude tiez pruser ze ? Prosim neskatulkujte ma ze jej lieky ndchcem dat...no uz si vybudovala rezistenciu na urcite lieky lebo ich bravala zbytocne
@anonym_autor Ak by nasadené ATB nezabrali, znamená to, že na ne baktérie, ktoré ochorenie spôsobili, nie sú citlivé. Následne lekár nasadí ATB podľa výsledku výterov. Žiaden prúser sa teda nekoná. V každom prípade by som po liečbe žiadala kontrolný výter, aby sa preukazalo, že je všetko nežiaduce zlikvidované, prípadne nasadila ďalšia liečba, ktorou sa predíde opakovaniu ochorenia po pár týždňoch.
@anonym_autor Ak by nasadené ATB nezabrali, znamená to, že na ne baktérie, ktoré ochorenie spôsobili, nie sú citlivé. Následne lekár nasadí ATB podľa výsledku výterov. Žiaden prúser sa teda nekoná. V každom prípade by som po liečbe žiadala kontrolný výter, aby sa preukazalo, že je všetko nežiaduce zlikvidované, prípadne nasadila ďalšia liečba, ktorou sa predíde opakovaniu ochorenia po pár týždňoch.
@kreativka_logopedk velmi pekne dakujem...ale je tu este jedna vec...doktorka ma podozrenie aj na mononukleozu lebo vraj ma vela malych pacientov teraz ktory ju potvrdenu maju..a ja mam sialenu dilemmu...lebo na mononukleozu sa nesmu antibiotika...krv jej vysetruje aj na toto ale to budu vysledky este neskor....kazdopadne na pohotovost pojdeme tak ci tak...
@anonym_autor
Preboha, daj jej nurofen 3x denne a vybavené!
@svetlonos davam jej uz treti den
Daj jej zmrzlinu alebo nanuk nejaky ovocny /ovocnu dren- chlad jej bude posobit na zvacsene mandle a trochu ukludni tu bolest
@anonym_autor S ATB určite počkaj na výsledok výteru. Aké mala CRP?
Zatiaľ liek na zníženie teploty a proti bolesti, trojročnej už môžeš aj sprej do hrdla a chladiť chladným nápojom, aj zmrzlina ja super.
@anonym_autor trojrocna zvladne uz lizat lizatko? (akoze sorry, ale fakt si nepamatam, ako to tie male deti zvladaju/nezvladaju, moja je uz velka). Na bolave hrdielko su take lizatka, rovnaky vyrobca ako neo-angin, ale toto sa vola podobne a su ovocne a na bylinkovej baze, nie chemickej. Na teploty len striedat paralen a nurofen. Celkovo vela tekutin, vlazny cajik. No a ak je chora casto a s rovnakou diagnozou, tak by som ti odporucila zvazit kupele.
@anonym_autor trojrocna zvladne uz lizat lizatko? (akoze sorry, ale fakt si nepamatam, ako to tie male deti zvladaju/nezvladaju, moja je uz velka). Na bolave hrdielko su take lizatka, rovnaky vyrobca ako neo-angin, ale toto sa vola podobne a su ovocne a na bylinkovej baze, nie chemickej. Na teploty len striedat paralen a nurofen. Celkovo vela tekutin, vlazny cajik. No a ak je chora casto a s rovnakou diagnozou, tak by som ti odporucila zvazit kupele.
@vikusjk jasneeee dakujem...mame ich ☺️ ...no sialene ma to hrdlo...cely krk tie uzliny uplne obrovske su...volala som 116117 a mam ist na pohotovost kvoli dehydratacii...lebo uz odmieta aj pit pre bolest....citala som si tie priznaky na mononukleozu....a dost sedia :( tak som fakt zvedava
@kreativka_logopedk velmi pekne dakujem...ale je tu este jedna vec...doktorka ma podozrenie aj na mononukleozu lebo vraj ma vela malych pacientov teraz ktory ju potvrdenu maju..a ja mam sialenu dilemmu...lebo na mononukleozu sa nesmu antibiotika...krv jej vysetruje aj na toto ale to budu vysledky este neskor....kazdopadne na pohotovost pojdeme tak ci tak...
@anonym_autor pri mononukleóze sú problém penicilinove ATB, ktoré môžu spôsobiť vysev na pokožke. ATB z inej skupiny v prípade mononukleózy jednoducho nebudú účinkovať
antihistaminika -fenistyl kvapky na odpuchnutie sliznic, alebo aerius tbl-tie neviem ci mozu tak male deti...
@anonym_autor infekčná mononukleóza sa prejavuje aj bielym povlakom na mandliach a syn mal strašne zdurené uzliny. Neskôr výsev po celom tele a katastrofálny krvný obraz.
@anonym_autor ja len neviem co ti pomozu na pohotovosti, ved vcera si bola u doktorky.
Aj keby dieta dostalo antibiotika tie zaberu az o 48-72hod
Lieky na bolest, kalcium, antihistaminika mozno prednisonovy cipok?
Priesnitzov ladovy zabal. Crp? Angina? M33 doma nemas? Kloktat asi este nevie.. cibulovy caj, sirup. C, d3, podpora imunity-co berie?

V takýchto prípadoch, by som išla na pohotovosť. Nenechala by som ju trápiť sa…