Ako postupne začať s Ventolínom a Flixotide?

yuyka28
6. jún 2013

Ahojte maminy, imunologicka malemu (1,5 roka) predpisala spreje Ventolin a Flixotide, ked zacne chrcat a kaslat mam mu ich nasadit, mam aj postup ako, lenze nevyznam sa v tom popise...kto mate skusenosti prosim napiste kolkokrat denne s akou davkou zacat a ako vysadzat...dakujem 🙂

dejnas
6. jún 2013

@yuyka28 môj syn berie tieto lieky na astmu... mala by si sa riadiť pokynmi ošetrujúcej lekárky, lebo dávkovanie môže byť individuálne... ak niečomu nerozumieš, radšej jej ešte zavolaj !!! nie je to paralen! ale celkom slušne silné lieky 😒

môj synček inhaluje flixotide 2 x denne po 6 nádychov... ventolin inhaluje len pri piskotoch na pľúckach... to ale vždy zbehnem s ním k dr., lebo vidím, že nie je všetko o.k. ... vo všeobecnosti ventolin ozaj len v nevyhnutných prípadoch... ja ho podávam obdobne ako flixotide, t.j. 2 x denne po 6 nádychov... vysádzať sa má postupne, t.j. najskôr znížiť dávku (napr. podať len raz denne) až potom úplne vysadiť....

tari
7. jún 2013

ahoj, aj my sme zacali brat flixotide a ventolin od 1,5 roku kvoli nabehu na astmu (mame v rodine astmu) a castym laryngitidam, kedy sa mi dusil a skoncili sme 2x aj v nemocnici. Pre taky akutny pripad som mala doma aj sprej BEROTEC a cipky Rectodelt.

Davkovanie ti musela urcit doktorka podla veku a vahy. My sme mali startovaciu davku 2x denne 2 vstreky (rano a vecer)- pomocou "Opti Chamber" ktory nam predpisali na imunologii. Po chorobe alebo po zlepseni stavu sme znizili na 2x 1 vstrek a potom uz raz za den...a to bola udrziavacia davka pocas celeho roka. Teraz ma syn uz 5 rokov a nastastie z toho vyrastol, uz to nemusime uzivat vobec, ale chodime na kontrolu raz za rok 🙂

Ked sme zacinali, bolo tazke tak malinkemu dietatku vysvetlit ake je to dolezite a treba to hlavne dosledne dodrziavat - tak zabezpecis spravny vyvoj a kapacitu plucok a dieta ma velmi velku sancu, ze z toho vyrastie... 😉
My sme si z toho urobili zabavu, najprv sme to "akoze" vdychovali aj my s tatinom, aby sa nebal, hrali sme sa na slonika 😀 on sam to potom chcel skusat, a takto hravo si na to zvykol, ze to potom uz povazoval za ritual a beznu vec... 🙂

oksu
7. jún 2013

ahoj, malý bude mať 3roky, my berieme flixotide a zo začiatku (okolo 1,5roka) sme brali aj Berodual. Dávali sme 2x1vstrek Flixo + 2x1vstrek Bero. Teraz máme len 1xflixo . denne - má stredne silnú astmu - v rodine nikto nema, pravdepodobne z alergii - je silny alergik. my sme uz aj skusali vysadzovat - podla pokynov dr., no vratilo sa - dusive kašlanie, zahlienenie,... takže teraz musime brat denne. Má už 2mesiac aj Monkasta - žuvacie tablety - na astmu. Samozrejme aj Aerius.

hkatica
7. jún 2013

Ak máš nejaké nejasnosti, netreba sa hanbiť opýtať sa lekárky, alebo v lekárni kde si vyberala lieky, a už vôbec sa netreba laikov pýtať na fórach (nechcem nikoho uraziť, no tu ide o zdravie). Nesprávnym dávkovaním (t.j. dávkovanie ktoré bolo predpísané vám) môžeš svojmu dieťaťu iba ublížiť! A ak máš presný rozpis, treba sa ho držať!

lll100
7. jún 2013

Dobry vecer, mam krsniatko, ktory neustale od septembra do aprila inhaloval. Zabrala mu homeopaticka liecba. Konecne neuziva ziadne lieky a ani neinhaluje kortikoidy.

maruskab
7. jún 2013

yuyka28 ahoj, s tymto ti zial nepomozem, ale ako pisu dievcata, ak mas akekovek nejasnosti, zavolaj dr.
ja mam skor info najma pre "dejnas"
@dejnas prepac, nechcem sa ti montovat do zivota ;) , ale neda mi to 😅 si si ista, ze to davkovanie Ventolinu mas spravne? nas ucili, aj v SPC (suhrn charakteristickych vlastnosti lieku) je pisane, ze:
Deti: Jedna alebo dve inhalácie na odstránenie akútneho bronchospazmu alebo pred expozíciou alergénu alebo námahe. Na uľahčenie podávania deťom pod 5 rokov môže byť použitá pomôcka Babyhaler spacer.
Odporúčané dávky pri dlhodobej liečbe sú dve inhalácie až 4 krát denne.
Starší: Žiadne špecifické odporučenia ohľadne dávkovania.
Dospelí: Na zmiernenie akútnych astmatických symptómov pri inhalácii. Môže byť podaný vo forme jednej minimálnej počiatočnej dávky. To môže byť v prípade potreby zvýšené na dve inhalácie. Na prevenciu v symptómov vyprovokovaných námahou by mali byť užité dve inhalácie 10-15 minút pred námahou.
Pri užívaní podľa potreby by nemal byť prekročený počet inhalácií Ventolinu nad 8 za 24 hodín. Potreba takejto dodatkovej liečby alebo náhleho zvýšenia dávky indikujú slabú kontrolu astmy alebo zhoršenie stavu astmy.

Cize 2x denne 6 vdychov sa mi zda vela, jednak z hladiska prekrocenia dennej davky, jednak z hladiska denneho rozdelenia. Ventolin nie je urceny len na nevyhnutne pripady, liecba moze byt aj dlhodoba, ale ako je pisane, 2 vdychy max. 4 x denne. Ak pri rieseni akutneho brochospazmu nepostacuju tie 2 vdychy, je vhodne pouvazovat nad zmenou liecby (celkovo, nie len Ventolinom).

cicimon
7. jún 2013

este jedna reakcia od @dejnas " chcem len upresniť svoj predchádzajúci komentár, keďže zrejeme nebol pochopený správne....
synček je ešte malý, čiže v našom prípade je to len jeden vstrek a Z NEHO je tých "6 nádychov", čo v žiadnom prípade neprekračuje dennú dávku, kedy sa ventolin podáva spôsobom 1 vstrek = 1 nádych... t.j. denne max 2 vstreky po 6 nádychov...
týmto istým spôsobom mu to podávali ako ročnému v nemocnici pri obojstrannom zápale pľúc ... inštrukcie lekárky som pochopila správne, viem veľmi dobre o aké lieky ide, možno som sa len nie úplne zrozumiteľne vyjadrila, keďže ja nepočítam vstreky, ale nádychy "

nikak23
7. jún 2013

Pozor: Keďže toto je Otázka, každý môže odpovedať iba raz.Flixotide je kortikoid,ide o to aku gramaz mate predpisanu,urcite sa riad pokynom lekarky,pozor zvysuje cinnost srdiecka,my ho davame az pri spazme,piskani,ventolin sa da na uvolnenie priedusnice.dava sa najskor ventolin a az po par minutach flixotide.ale naozaj len v surnych pripadoch,my mame aj atrovent ale sama neviem,ci nam tie svinstva pomahaju.riad sa pokynmi,je to davka podla vahy dietatka.

diorka
23. feb 2016

Ahojte baby, prosim vas, ozvite sa mi do IP niektora z vas, ktorej dietatko uzivalo Flixotide, ale uz neuziva, dakujem vam krasne.

kimmm1
2. máj 2017

Su tu ešte mamičky, ktorých deti užívajú dlhodobo ventolin a flixotide?
Myslím malé deti cca okolo 1 roka.