Ako prebieha vstupné vyšetrenie u logopéda?
Zdravím,
chcela by som sa opýtať či niekto máte skúsenosť so vstupným vyšetrením u klinického logopeda s dieťaťom, ktoré vôbec nerozpráva. Dieťa ma 2,5 roka a záchvaty plaču pri akomkoľvek lekárovi.
Ďakujem
Nasa logopedicka je oblecena v beznom obleceni, ani neviem, ci si spominam, ze by niekto v mojom okoli spominal, ze by mala plast alebo "lekarske" 🙂.
@anonym_autor no najviac sa porozpráva logopedička aj tak s tebou, že čo a ako. S dieťatom potom pravdepodobne nejakou hravou formou skúsi nadviazať nejaký kontakt, s nejakými hračkami skúsi dieťa zaujať, namotivovať. Možno skontroluje ako hýbe jazykom, či nemá prikrátku uzdičku - ak bude dieťa spolupracovať. A tak. Žiadne trápenie to nebude a tie "ambulancie" sú väčšinou veselé, plné hračiek, nie ako u bežného lekára.
Logopedi bývajú často oblečení v civile
@anonym_c5d5c0 u nás nie je problém “biely plášť”, ale skôr celkový vstup do nemocnice
Je to absolutne zabava,prijemne posedenie,urcite to bude maximalne hravou formou viest.
od malička sme sa rozprávali s dieťaťom keď sme išli k dr že čo sa tam bude diať... očkovanie bola včelička samozrejeme nikdy nikto nesmel povedať jaj ideš k dr budú ťa pichať a trápiť a podobne... raz som za to doma urobila poriadky s rodinou a od vtedy pokoj... doma hra na lekára... nejaké dielo pre pani /pána doktora... a išla tam s radosťou sa pochváliť... budú tam hračky, budeme sa rozprávať pozrieme ako má teta zariadené a či sú tam aj iné detičky... vždy si brala svoju obľúbenú hračku... nesmieš ty ani nik z rodiny navodiť obavy.. dopracovala som sa s dcérou k tomu že zvládla 4 operácie s usmevom... boli z nej hotový anesteziológ keď jej vysvetloval čo ako bude tak povedala ona vie... na sálu mi išla za ruku s lekárom a so sestričkami... a na posteli s nimi ešte srandovala ... dr ju prišla aj na izbu pochváliť že taký prístup ešte nevideli... pozitivne nalaď dieťa idú vám pomôcť a nie škodiť... sem tam sa prejdite tadiaľ.. sľúb odmenu keď to zvládne... ale keď aj nie tak sme vždy niečo malé kupili... keď aj len tú loptičku hlupostou čo majú za 1€ v nemocniciach🙂 aj ty bud v klude a hlavne nekarhaj nieže budeš revať alebo robiť cirkus atd..
ešte dodám že ja som ako dieťa mala strach lebo bežne bolo doma budú ťa pichať bude to bolieť moje chúďa ubolené a čo len tam s tebou budú robiť.. no hrozne som sa bála a dokonca aj teraz mam občas obavy... preto som si povedala že to takto pri svojom dieťati neurobím... a zvláda fakt všetko ❤ nevravím plakala aj ona pri odbere krvi napr... bol cirkus ale už pár rokov nie ako je staršia ... očkovanie vraví že ani necíti.. vytery a CRP tiež ok...testy u alergo atd
Vzala si dieťa k malému stolíku, ponúkla mu nejaké skladačky, puzzle, prezerali si spolu knihu a popri tom sa ho vypytovala, čo je na obrázku, kde je niečo zelené, čo robí chlapček, ako robí mačka -> všímala si reč ako takú, výslovnosť, ako dieťa ukladá jazyk, aj to, ako dýcha. Tiež porozumenie, schopnosť odpovedať na otázky, ale aj ochotu spolupracovať a vydržať istý čas s cudzou osobou pri stolíku. Ja som pri druhom stole vypĺňala papiere, potom sme si spoločne prešli jej postrehy a postup. Ukázala nám prvé cviky, ktoré sme doma denne opakovali a o mesiac sme prišli na kontrolu. Žiadny stres, ambulancia vyzerala ako detská izba, ona mala veselú košeľu a za odmenu drobnosť z kinder vajca alebo cukrík, dieťa si mohlo vybrať. Ďalšie sedenia som čakala vonku, ale za dverami som všetko počula. Potom sme vždy mali krátku konzultáciu a vysvetlenie nových cvikov. Keď budeš dieťa objednávať, spomeň jeho strach z bielych plášťov. Otázkou ale je, či to vôbec 2,5-ročné dieťa niekto vezme. Logopédov je veľmi málo a prednostňujú staršie deti. Aj my sme dostali prvý termín až keď mal 4,5 roka, a to som už naozaj robila haló, pretože ako 3-ročný rozprával len svojou nezrozumiteľnou hatlaninou.
Ja som vyplnala asi 6 stran dotazniku...
@erikavesela mozes napisag co v dotazníku bolo ?
Vzala si dieťa k malému stolíku, ponúkla mu nejaké skladačky, puzzle, prezerali si spolu knihu a popri tom sa ho vypytovala, čo je na obrázku, kde je niečo zelené, čo robí chlapček, ako robí mačka -> všímala si reč ako takú, výslovnosť, ako dieťa ukladá jazyk, aj to, ako dýcha. Tiež porozumenie, schopnosť odpovedať na otázky, ale aj ochotu spolupracovať a vydržať istý čas s cudzou osobou pri stolíku. Ja som pri druhom stole vypĺňala papiere, potom sme si spoločne prešli jej postrehy a postup. Ukázala nám prvé cviky, ktoré sme doma denne opakovali a o mesiac sme prišli na kontrolu. Žiadny stres, ambulancia vyzerala ako detská izba, ona mala veselú košeľu a za odmenu drobnosť z kinder vajca alebo cukrík, dieťa si mohlo vybrať. Ďalšie sedenia som čakala vonku, ale za dverami som všetko počula. Potom sme vždy mali krátku konzultáciu a vysvetlenie nových cvikov. Keď budeš dieťa objednávať, spomeň jeho strach z bielych plášťov. Otázkou ale je, či to vôbec 2,5-ročné dieťa niekto vezme. Logopédov je veľmi málo a prednostňujú staršie deti. Aj my sme dostali prvý termín až keď mal 4,5 roka, a to som už naozaj robila haló, pretože ako 3-ročný rozprával len svojou nezrozumiteľnou hatlaninou.
@anonym_3291fd obvodná nám dala žiadanku už keď mal 2 roky a 2 mesiace, ale povedala že najprv mame riešiť krčné až potom logopeda to mame za sebou tak teraz ideme tam
veci skladať vie, veciam a pokynom rozumie, ale inak je úplne neverbálny malo kedy v knižke niečo ukáže a už vôbec nemá záujem baviť sa s niekym cudzím a teda počula som na tuto pani logopedičku ktorá je jediná v našom meste, že moc nemá nervy na deti ktoré nespolupracujú alebo plaču..tak preto mám obavy
@erikavesela mozes napisag co v dotazníku bolo ?
@anonym_ead370 pytali sa ako reaguje na predmety, ci ich pomenuva spravne alebo ma vlastne pomenovanie, ci dokaze zopakovat slova, ci dokaze povedat vetu, kolko ma veta slov, ci je hanblivy pred rodinou, cudzimi, ako casto sa stretava s kamaratmi, ako komunikuje, ci vie nejaku basnicku/vers, ci dokaze v kuse pocuvat rozpravku, ako dlho sa dokaze sustredit na rozpravku/ nejaku hru, ci vie nakreslit obrazok/ obkreslit, ked ho nakreslim ja, ci rozumie pokynom, ci reaguje na ne alebo nie, ci vydava zvuky/slova, ked sa hra s hrackami a pod..vsetky tieto otazky mali skalu hodnotenia od velmi po nikdy...nic zlozite, len bolo toho vela
@anonym_3291fd obvodná nám dala žiadanku už keď mal 2 roky a 2 mesiace, ale povedala že najprv mame riešiť krčné až potom logopeda to mame za sebou tak teraz ideme tam
veci skladať vie, veciam a pokynom rozumie, ale inak je úplne neverbálny malo kedy v knižke niečo ukáže a už vôbec nemá záujem baviť sa s niekym cudzím a teda počula som na tuto pani logopedičku ktorá je jediná v našom meste, že moc nemá nervy na deti ktoré nespolupracujú alebo plaču..tak preto mám obavy
@anonym_autor tak vieš, ono tá schopnosť spolupracovať s niekým je dosť kľúčová. Ak tam príde dieťa, ktoré len plače a všetko odmieta, čo s ním má robiť? ja chápem, že to vnímaš citlivo, no pozri sa na to aj z jej uhla pohľadu - má na každé dieťa vyhradený čas, má mu poskytnúť nejakú terapiu. Ona tam nemá priestor riešiť plač. Ani zubár sa nebude naťahovať s dieťaťom, ktoré nechce otvoriť pusu, nech je akokoľvek empatický. A možno budeš prekvapená, možno bude dieťa v pohode 🙃 neboj sa dopredu. Poprípade skús iné mesto.
@anonym_autor je autista? Vysetreny sluch malo? Dá ti vyplniť rozne dotazniky a potom skúsi s nim.
@anonym_autor tak vieš, ono tá schopnosť spolupracovať s niekým je dosť kľúčová. Ak tam príde dieťa, ktoré len plače a všetko odmieta, čo s ním má robiť? ja chápem, že to vnímaš citlivo, no pozri sa na to aj z jej uhla pohľadu - má na každé dieťa vyhradený čas, má mu poskytnúť nejakú terapiu. Ona tam nemá priestor riešiť plač. Ani zubár sa nebude naťahovať s dieťaťom, ktoré nechce otvoriť pusu, nech je akokoľvek empatický. A možno budeš prekvapená, možno bude dieťa v pohode 🙃 neboj sa dopredu. Poprípade skús iné mesto.
@anonym_3291fd to ja netvrdím, že s ním niečo urobí keď plače to ja úplne chápem, ja skôr myslím tak že dá sa aj normálne komunikovať ale vraj je veľká odborníčka tak uvidíme 🙂
@anonym_autor je autista? Vysetreny sluch malo? Dá ti vyplniť rozne dotazniky a potom skúsi s nim.
@anonym_0e11e5 neurologička autizmus vylúčila, diagnostiku mame v júni ale prvky autizmu podľa obvodnej lekárky má, áno sluch má vyšetrený a je v poriadku

Logopedi bývajú často oblečení v civile