icon

Ako prinútiť dieťa piť viac vody?

Včera o 18:17

mamičky mám taký problém, dcéra ma 7r a nevieme ju za ten svet donútiť piť. vypije 2 poháre za deň a koniec. máva bolesti podbruška uz sme s tým boli viac x u dr a teda že ma zvýšiť príjem vody-mozem celý deň do nej hučať ale ide to do nej hrozne ťažko

anonym_81bd69
Včera o 18:31

Tak to skus chvílu (1-2 mesiace) neriešiť. Si predstav, že do teba hučí celý deň niekto, že daj si kocku (obľúbenej) čokolády. Co by sa stalo? Podľa mňa by si po pár dňoch povedala, že nech ma s tým už nechajú, už máš odpor k tej čokoláde, keď je to nasilu a ešte aj s hucanim. Chápem, že si z toho zúfalá a bezradná, a hucis do nej, lebo už nevieš, čo ďalej. Moze to byť však kontraproduktívne.
Nepíšeš, ako je na tom s jedením. Polievky zje? Nech ma nielen na obed, ale aj na večeru. Prívarky. Ovocné kapsičky, čerstvé ovocie? Mlieko? Mliečna ryža, krupicova kaša? Jogurty, pudingy? Na raňajky cereálie, vločky zaliate mliekom? Alebo vodou a ochutené ovocím? U nás u ročného syna bolo tiež také obdobie, že veľmi málo pil a preklenula som to práve tým.
Všetko by som len nenásilne ponúkla, ako možnosť, bez nátlaku, že musíš, lebo nepijes.

anonym_4b2922
Včera o 18:41

Čo jej ponukas? Vodu? Môžeš aj caj, ovocné štavy, siropovu vodu, minerálku.
Môžete si spolu urobit drink: nakrájané ovocie, listy mäty, medovky, nejakú stavu v ľade a zaliat vodou či minerálkou v peknom pohári

Veľa tekutín je aj v ovoci, pomaranče, hrozno, hruška, jablko, mango.

marianarem
Včera o 18:42

@anonym_autor No to si mozu podat ruky s mojim 6rocnym. Tiez uz neviem, co s tym, nejako neciti smad. Ale moj muz je na tom podobne, ked sme zacali spolu zit, tak som si jedneho vecera vsimla, ze za den vypil len deci tekutiny. Nejaky cas som ho potom kontrolovala, casom si zvykol pit, ale stale niekedy zabudne. No maly je evidentne po nom. Niekedy si hovorim, ci im aj nestaci mensi prijem, obidvaja su chudi. Lebo zase muz sa normalne dozil dospelosti 🙂 Ale tiez je pravda, ze ako zacal poriadnejsie pit, tak to citil, ze ma o nieco viac energie.

slavomira236
Včera o 21:05

U nas som to ja v zime vypijem mozno pol deci vody niekedy ani to za cely den. Dcerka 9 rocna pa pije decovy pohar kazdu hodinu. Este aj pri posteli ma flasu s vodou. Laha pije vodu

autor
Včera o 21:17
@anonym_81bd69

Tak to skus chvílu (1-2 mesiace) neriešiť. Si predstav, že do teba hučí celý deň niekto, že daj si kocku (obľúbenej) čokolády. Co by sa stalo? Podľa mňa by si po pár dňoch povedala, že nech ma s tým už nechajú, už máš odpor k tej čokoláde, keď je to nasilu a ešte aj s hucanim. Chápem, že si z toho zúfalá a bezradná, a hucis do nej, lebo už nevieš, čo ďalej. Moze to byť však kontraproduktívne.
Nepíšeš, ako je na tom s jedením. Polievky zje? Nech ma nielen na obed, ale aj na večeru. Prívarky. Ovocné kapsičky, čerstvé ovocie? Mlieko? Mliečna ryža, krupicova kaša? Jogurty, pudingy? Na raňajky cereálie, vločky zaliate mliekom? Alebo vodou a ochutené ovocím? U nás u ročného syna bolo tiež také obdobie, že veľmi málo pil a preklenula som to práve tým.
Všetko by som len nenásilne ponúkla, ako možnosť, bez nátlaku, že musíš, lebo nepijes.

@anonym_81bd69 hucim do nej asi iba posledný týždeň-tento problém sme nikdy nemali skôr opačne-strašne veľa pila..no už nejaký čas sledujem že keď príde zo škôlky ide písat iba raz max 2 (od 15 do večera) čo mi príde malo. aj cez víkend pije malo a predtým normálne pila. a vyšlo z nej že v škôlke keď je smädná a sa ide napiť jej veľa x učiteľka povie že nie teraz nie potom sa napijes no a už sa nenapije lebo idú robiť niečo iné. ja to riešim lebo sa viac x sťažovala že ju boli podbruško, boli sme u našej dr, všetko ok, aj moc a dnes sme leteli na pohotovosť lebo z ničoho nič začala plakať že ju hrozne silno boli podbrusko. a tam povedali že to môže byt že sa jej vytvárajú nejaké kryštáliky či čo z toho že malo pije… papa s tým problém nemáme, akurát polievky nemá rada ale v škôlke občas zje

autor
Včera o 21:19
@anonym_4b2922

Čo jej ponukas? Vodu? Môžeš aj caj, ovocné štavy, siropovu vodu, minerálku.
Môžete si spolu urobit drink: nakrájané ovocie, listy mäty, medovky, nejakú stavu v ľade a zaliat vodou či minerálkou v peknom pohári

Veľa tekutín je aj v ovoci, pomaranče, hrozno, hruška, jablko, mango.

@anonym_4b2922 ovocie zje. no v škôlke majú čistú vodu a to nemá rada-tam začala aj pomenej piť ale doma to vždy dobehla lebo sme jej dali sirup a bolo ok ale teraz ani so sirupom veľmi nechce

autor
Včera o 21:20
@slavomira236

U nas som to ja v zime vypijem mozno pol deci vody niekedy ani to za cely den. Dcerka 9 rocna pa pije decovy pohar kazdu hodinu. Este aj pri posteli ma flasu s vodou. Laha pije vodu

@slavomira236 no ja pijem vody za celú dedinu asi😅😅😅 kľudne aj 2-3l denne

autor
Včera o 21:20
@marianarem

@anonym_autor No to si mozu podat ruky s mojim 6rocnym. Tiez uz neviem, co s tym, nejako neciti smad. Ale moj muz je na tom podobne, ked sme zacali spolu zit, tak som si jedneho vecera vsimla, ze za den vypil len deci tekutiny. Nejaky cas som ho potom kontrolovala, casom si zvykol pit, ale stale niekedy zabudne. No maly je evidentne po nom. Niekedy si hovorim, ci im aj nestaci mensi prijem, obidvaja su chudi. Lebo zase muz sa normalne dozil dospelosti 🙂 Ale tiez je pravda, ze ako zacal poriadnejsie pit, tak to citil, ze ma o nieco viac energie.

@marianarem no mne by to nevadilo len sa sťažuje často na bolesť podbruška a hlavy a vraj to súvisí s tým

anonym_63e6ea
Včera o 21:23

Polievky, privarky, kase, omacky...

anonym_81bd69
Včera o 21:30
@anonym_autor

@anonym_81bd69 hucim do nej asi iba posledný týždeň-tento problém sme nikdy nemali skôr opačne-strašne veľa pila..no už nejaký čas sledujem že keď príde zo škôlky ide písat iba raz max 2 (od 15 do večera) čo mi príde malo. aj cez víkend pije malo a predtým normálne pila. a vyšlo z nej že v škôlke keď je smädná a sa ide napiť jej veľa x učiteľka povie že nie teraz nie potom sa napijes no a už sa nenapije lebo idú robiť niečo iné. ja to riešim lebo sa viac x sťažovala že ju boli podbruško, boli sme u našej dr, všetko ok, aj moc a dnes sme leteli na pohotovosť lebo z ničoho nič začala plakať že ju hrozne silno boli podbrusko. a tam povedali že to môže byt že sa jej vytvárajú nejaké kryštáliky či čo z toho že malo pije… papa s tým problém nemáme, akurát polievky nemá rada ale v škôlke občas zje

@anonym_autor tak toto dokresľuje problematiku v inom svetle..... Mne z tohto vychádza, že problém je v škôlke a je to krátkodobé, tam by som komunikovala ucitelke, že nech dbajú viac na jej pitný režim (u nás napr majú poháriky a hocikedy sa môžu napiť, spustiť z termosky, a bola som svedkom poobede ze učiteľka ich sama núka, aby sa išli napiť.
Mne to nepríde inak malo, keď 2x cika, poobede, však cikalo určite ráno, potom aj v škôlke ich berú na zachod každú chvíľu (napr u nás pred každým jedlom idú hromadné a ešte aj pred prechádzkou, ored spánkom) a potom teda ešte doma 2x.
Ale keď je teda taký problém v škôlke, tak by som sa jej snažila pomôcť, aby viac vnímala svoje telo, keď je snadná, nech sa hneď napije doma, nie ako v škôlke. Môžeš hľadať náučné príbehy, alebo aj vymyslieť rozprávku, deti sa v tomto veku radi stotožňujú s postavami z rozprávky a pomáha im to spracovať dianie v reálnom živote.

anonym_03ff02
Včera o 21:31

Mám 20 a tiež nevypijem niekedy viac ako 2 väčšie poháre vody🤷🏼‍♀️ neviem proste kým nie som smädná sama od seba nedostanem do seba vodu. Čistú už vôbec to sa mi dvíha žalúdok. Vždy to musí byť sirup, čaj , ochutená voda. Ja ani neviem tak vypiť že veľa vody naraz proste to nedokážem. Sú takí ľudia čo “nepotrebujú” toľko vody.

anonym_03ff02
Včera o 21:33
@anonym_autor

@anonym_autor kvôli tomu ma presne moja mama preradila do inej škôlky, mali sme zákaz nosiť si fľašky s vodou a nemali sme prístup tak kedy sme chceli k vode.

anonym_a30b0a
Včera o 21:40

My sme kupili flaskove tie detske dzusiky so sosakom, maju obrazky z Labkovej patroly, vypili to a potom som im davala do toho aj cistu vodu, ich to nejak bavi z toho pit, nechapem. A ked uz nefunguje, dam im "drink" do toho, sirup domaci bazovy, citron a zase piju.
Ja viem, sladkeeee. Ale tak 100 lepsie ako mat problemy s mechurom.

marianarem
Včera o 21:49
@anonym_03ff02

Mám 20 a tiež nevypijem niekedy viac ako 2 väčšie poháre vody🤷🏼‍♀️ neviem proste kým nie som smädná sama od seba nedostanem do seba vodu. Čistú už vôbec to sa mi dvíha žalúdok. Vždy to musí byť sirup, čaj , ochutená voda. Ja ani neviem tak vypiť že veľa vody naraz proste to nedokážem. Sú takí ľudia čo “nepotrebujú” toľko vody.

@anonym_03ff02 Presne toto maju aj muz so synom, ze s neochutenou vodou maju velky problem, neviem, cim to je. Ledva ju do seba dostanu. Mne zase pride na smad najlepsia a prieci sa mi len ked som chora.

euka210
Dnes o 00:23

@anonym_autor nepomoze nukat jej? Moj 10r ma tento problem, ze malo pije 🤦‍♀️ V skole asi len par glgov z flase a doma tiez mu musim pripominat, aby sa napil. Smad citi len ked je fakt velmi teplo alebo po fyzickej aktivite, niekedy to dobieha potom vecer a vtedy vypije naraz cely pohar.
Ked to nastalo v skolke, tak povedat v skolke, nech jej nebrania sa napit, lebo mate tento problem.
Moj zase ine ako cistu vodu nevypije, ani v zime caj nic. Max.100% dzus a mlieko.