icon

Ako pripraviť dcérku na prvú menštruáciu?

25. feb 2021

Ahojte, poprosím o radu tie čo to už máte za sebou. Mám dievčatko 8 ročne, cítim že je čas pomaly sa začať zhovárať že príde čas keď bude mať aj ona každý mesiac menštruáciu. Je to citlivé dievčatko, neviem ako zareaguje ani neviem ako začať lebo s tým nemám skúsenosť. Mne moja mama nepovedala nič a keď som to prvý krát dostala a povedala mame že sa niečo deje začala plakať že už je so mňa žena a že sa mám chrániť pred mužmi, dala mi vložky a to bolo všetko..ostala som mierne traumatizovana dodnes a mám nutkanie plakať pri každej dalsej menštruácii. Vďaka Bohu za sexuálnu vychovu na škole ale tá býva až neskôr a ja mám pocit že by som jej mala niečo povedať ja.

marcellka32
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena zabila, nezabila, pýtali sa, vysvetlila som im, prežili to a úplne v pohode, neboj sa 🙂

zonjushe
25. feb 2021

No neviem,ale v 8-9r. nie je normalne dostat ms..ide o predcasnu pubertu a rodicia by mali tomu venovat pozornost..ked vidim moju 9 rocnu dceru,suchu jak palicka,proste ciste dieta a potom vidim niektore jej rovesnicky - take buchty,ovela vyspelejsie,az sa to v tomto veku ani nehodi..ja som dostala MS ako 14r. a verim,ze dcera bude po mne..

kitycat
25. feb 2021

8 rocnemu dievcatku? Nie je to nejako skoro?

alchemilkazltozelena
25. feb 2021

@zonjushe presne.. ja som dostala v 6.rocniku, urcite to nemienim tretiacke rozpravat...

lasina
25. feb 2021

Radšej skorej, pekne ju na to pripraviť...dnešné dievcata dospievajú oveľa skôr...si jej mama, takže určite vieš ako jej to povedať s citom...

matabb73
25. feb 2021

Takto malym deťom sa to vysvetľuje lepšie ako puberťákom. Ja som to tiež dcére vysvetlila, keď mala 8, lebo som si všimla, že jej začínajú rásť prsia. Normálne pragmaticky, že bude krvácať, aby mohla mať deti, keď bude dospelá. Povedala som jej na čo sú vložky a ako sa používajú. Ked už bola staršia a dostala sa do puberty, nechcela sa o tom baviť. Tak, keď to dostala, aspoň vedela, že je to v poriadku a nemala z toho stres. Ja som to vtedy už tušila, tak už nosila jednu vložku v taške. Mala 10 a 3/4 a bola v triede už štvrtá. V piatej triede. Takže, treba o tom hovoriť dopredu, aby nezostala v šoku, keby to prišlo.

matabb73
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena moja spolužiačka dostala v piatej triede a nevedela, čo sa deje. Myslela si, že zomiera. Takže je lepšie dieťa informovať, ako ho vystaviť takému stresu. Veď je to úplne normálna biologická vec. Nechápem prečo sa z toho robi tabu.

junova
25. feb 2021

Moja dcéra má 12 a menštruáciu našťastie ešte nemá a tiež som jej o tom nedala prednášku v 8 rokoch. Keď mala 10 sme to prebrali a keď ma otázky vysvetľujem jej všetko čo ju zaujíma. Nič nie je tabu

ivec16
25. feb 2021

@abab mojmu to uplne stacilo, jedine co sa este opytal bolo ci ma to boli... ale podla mna nieco im povedat treba lebo ked sa to bude tajit, zahovarat a budu vidiet ze otazky su nam neprijemne tak sa uz pytat nebudu na tuto temu...

lussy666
25. feb 2021

@alchemilkazltozelena moja dcera dostala 1x menzes presne na desiate narodeniny a tri jej spoluziacky ked mali osem rokov, cize v tretej triede... Cize nie uplne v porodnici... Preboha

katkamatka7
Autor odpoveď zmazal
katkamatka7
26. feb 2021

Nie je skoro ani v takom veku, aby sa dcérke rozumne vysvetlilo, čo znamená ženské periodické krvácanie. Pomôže kniha, publikácia, kde je vysvetlené, znázornené, čo sa deje v tele. Keď ms dostane, môže sa ku knihe zas vrátiť a dozvedieť sa podrobnejšie, čo pred tým,ako ms nemala, zatiaľ nevedela. Vhodnú publikáciu môže mať gynekologička, nevravím, že každá, no môže sa nájsť nejaká malá knižočka, vhodná pre názorné obrázkové objasnenie.

nikuska625
26. feb 2021

Moja dcéra bude mať 4 roky a už vie že niečo také existuje. Je veľmi zvedavá. Videla má v kúpeľni si dávať vložku a opýtala sa na to. Samozrejme som jej nič extra nevravela. Mala pár otázka tam som ju uistila že je to v poriadku. Od vtedy sa ma to nepýtala.

tana85
26. feb 2021

pred nejakym casom som pocuvala pidcast s det.psychologickou a ucitelkou, a ona presne hovorila ako skoro uz ma v triede menstruujuce dievcata. kedysi to bolo v 7.-8.rocniku, teraz uz 4.-5.rocnik, a vela dievcat o tom nic poriadne nevie, traumatizuje ich to. v tv chodia rejlamy na vlozky a tampony, takze nieco tusi. sama musis vidiet ci uz jej zacina puberta alebo nie, ale ak to tak citis, tak skus take prve rozhovory nadviazat. so mnou mama ani slovkom neprebrala nic, pomohla mi moja babka a krstna mama a pamatam si ako to bolo pre mna dolezite citit tu oporu.

mikadooo
26. feb 2021

Moja dcéra má 9 a už to vie. Ako? No, bolelo ma raz bruško. A ona sa pýtala čo mi je či som chorá atď. A ja som odpovedala, pravdivo, čo sa deje s mojím bruškom a prečo bolí. samozrejme, som to celé ladila pozitívne. Že keď krvácam, pre mňa je to dobrá správa, lebo to znamená, že maternica funguje ako má a zároveň mi moje telo oznamuje, že nemám v brušku bábätko. Ale zároveň, že to ale aj znamená, že môžem mať detičky, lebo som dospelá, keď mám menštruáciu. Aj o tom sme sa bavili, že som predtým pár dní bezdôvodne podráždená (pms), lebo ja teda som nervná pred menzesom. Aj o tom že na bruško trochu bolí, ale nie je to nič neznesiteľné, len som z toho unavená ten deň dva. A nechce sa mi chodiť po výletoch a namáhať sa, aby som vládala doma veci robiť (varenie, pranie a iné drobnosti). A že krvácanie je síce nepríjemné, ale že zároveň som rada že v mojom tele funguje všetko ako má. Atď atď. Držím palce, určite sa o tom zľahka pobavte, najlepšie, keď na to nejak prirodzene príde reč...🙂

katulienkax
26. feb 2021

@zonjushe nema pravdu, moja dcera ma 9 a pol a obavam sa ze v 10 mozno tiez dostane, ma uz nejake priznaky - vyrazky apod, volala som doktorke tak v tomto veku je to uz OK, uz sa to nelieci ani nic

zonjushe
26. feb 2021

@katulienkax podla mna strasne zalezi aj od zivotneho stylu rodiny,ako sa dieta stravuje,pohybove aktivity atd..vacsinou dievcata,ktore mali nabeh na pribratie od detstva takto skoro dospievaju..to,ze rodicia pred tym zatvarali oci a dievca len kysne a potom predcasne dospieva je na zamyslenie..jasne,su aj vynimky,ale prave tie potvrdzuju pravidlo..

potvorka88
26. feb 2021

Rasdej skor ako neskor. Moja mama to odkladala, ze vsak mam na take veci cas a zrazu bum prislo to a zaskocilo to aj mna aj mamu. Mala som 10 a bola som prva v triede. Najhorsie bolo, ze ked som dostala ms, tak mama bola do vecera v praci a doma bol otec, ktory bol z toho vykolajeny a iba mi podal vlozku ze na daj si ju a pockaj na mamu. Bolo to trapne pre vsetkych. Ja som ms odmietala dokonca som si myslela ze ked si nedam vlozku tak to skonci. 😂 Ked som pretiekla jak prasa tak ma to rychlo vyviedlo z omylu. Takze uz moja 8rocna dcera o tom nieco vie, lebo sa pytala na vlozky aj kalisok. Je velmi citliva povaha, tak mam tiez obavy ako to prijme a rada by som ju pripravila na to tak, aby to nebrala ako katastrofu, nieco zle ci nebodaj trest. Tie, ktore ste pouzili literaturu, viete mi odporucit nejaku vhodnu knizku?

simca06022011
26. feb 2021

Tak ja neviem.. este ma cas 8 rocna na to naozaj. V 4rocniku to brali teraz, vsetko som jej vysvetlila, ukazala.. lebo podrobnosti sa neucia. Menstruaciu vobec ucitelka nevysvetlovala. To som jej ja vsetko povedala a je oboznamena. A kamoska ziadna jej menstruaciu nema este, v podstate moja asi mala pred 2 tyzdnami, cize asi ani nie je standart aby 10r dievcata mali menstruaciu a "lakali sa", ale som len v stadiu sledovania, elbo sa mi to vobec nezdalo. Tak uvidime :D SOm sa smiala, ze aky "tajming" :D Nieco jej vysvetlujem a o par tyzdnov bum-bac :D

mk22
26. feb 2021

A čoho sa prosím ta bojíš??
Bude vedieť od spolužiacky, kamarátky, určite kým ju dostane bude o menštruácii aspoň počuť.. Alebo učiť sa v škole.
Ak si myslíš ze je vyspelá a ma ju dostať každým dňom tak sa posaďte a babsky pokecajte nevidím na tom nič zlé.
Aké šoky, zľaknutie z čoho?
Je to menštruácia nič viac.
Moja dcéra dostala nedávno, ma 13r a teda žiadne šoky nič sa nedialo.
Povedala som co to je, čo sa v tele deje, kúpila vložky po smiali po kecali a fajn.
Nechápem z čoho sok a načo dopredu riešiť. Iné je ak je vyspelá ma prsia vidíš ze každú chvíľu ju má dostať.

tinatitti
26. feb 2021

@deti95060810 ja som dostala už v 9tich. Moja dcéra má teraz 9. Preto som už s nou podobný rozhovor mala. Nič tragické, len aby sa nezlakla, keď sa jej to náhodou už stane.

matabb73
26. feb 2021

@zonjushe moja dcéra bola tenká ako papek a veľa športovala a aj tak dostala ako 10-ročná. Jej spolužiačka dokonca v štvrtej triede, práve išli do školy v prírode a tiež bola štíhla. V piatej už to mali štyri a žiadna nemala nadváhu. Takže nie, od toho to nezávisí. Skôr od toho ako to majú geneticky v rodine. Ja som tiež dostala ako 10-ročná, tak u mojej dcéry som to čakala.

stanislavicenka
26. feb 2021

@alchemilkazltozelena to nie je zatazovanie, ale nezatajovanie reality. Mam 5 rocnu dceru, a ta sa vela pyta, aj ako sa deti rodia, a na tampony sa pyta aj moj 2,5 rocnu syn. Takze pekne vysvetlit primerane k veku dietata, nezatajovat. Nie je to ziadne zatazovanie. A bohuzial, dievcata dostavaju dnes menstruaciu uZ v 10tich rokoch.

zonjushe
26. feb 2021

@matabb73 hovorim vynimka potvrdzuje pravidlo..v dnesnej dobe sa uz zacina povazovat ms v 8-9r za normalnu a to preto,ako dnesne dievcata vyzeraju..neskutocne stupa pocet deti s nadvahou,to je fakt..a s tym suvisi aj to skore dospievanie..

sense
26. feb 2021

@zonjushe to nesúvisí len s nadváhou... Moja dcéra je ani nie chudinka ani nemá nadváhu a nikto by jej nepovedal ze ešte len bude mať 8... Je ale vysoká keďže ma byt po kom a vyzerá aj vyspelej sie a ma aj spolužiačku vzrastovo menšiu a tej by si tak ty povala pred školský ročník a ta je dátumov o polroka staršia od nasej

beronsche
26. feb 2021

Ja nerozumiem tym nazorom, ze naco zatazovat dieta... Ze cim neskor , tym lepsie... Fakt, nerozumiem..
Moja dcera to vie uz dlho, aj ked predpokladam, ze realne sa tym este nejaky ten cast nebude musiet zapodievat.. .. prebiehalo to u nas velmi podobne, ako pise @mikadooo Videla vlozky, tampony, vbehla mi omylom do kupelne, videla ma opierat bielizen po nehode, pocula ma stazovat sa muzovi na bolest brucha, nesla som s nimi plavat, atd.... Dieta je zvedave, pyta sa. Ja razim pristup, ze za kazdej okolnosti povedat PRAVDU, ale len nevyhnutne mnozstvo info, ziadne zbytocne detaily. Snazila som sa o to, aby dcera brala v buducnosti menstruaciu ako sucast svojej zenskosti a nie nieco, cosi len musi odtrpiet, co jej komplikuje zivot a radsej sa s tym schovat..
Tabuizovat menstruaciu je nezmysel a este vacsim nezmyslom je tvrdenie, ze ak o nej dievcatko vie, obera ju to o detstvo.

Plus je potrebne mat na pamati jedno - cim viac rokov dievcatko ma, ked ju dostane, tym je vacsia pravdepodobnost, ze je uz informovane z aj inych zdrojov ako je mama a teda nebude mat z toho sok. Ale 9 -10r dieta, ktore nevie o menstruacii nic a zrazu krvaca, musi byt v riadnom strese...
a nechavat zodpovednost na ucitelku a sexualnu vychovu v skole.. no neviem.. Tieto veci chcem mat ako matka vo vlastnej rezii...

beronsche
26. feb 2021

Autorka - ano, urcite sa s dcerkou citlivo porozpravaj. Nevysyp to na nu vsetko naraz a hotovo.. To nie, zacni opatrne, citlivo a po castiach davkovat info, riad sa jej reakciou, odpovedaj pravdivo na jej otazky (dolezite! 😉 ). Bud pripravena, ze mozno nacnete aj temu rozmnozovania, nech ta to nezaskoci.
Vezmi si, ze mas seba ako odstrasujuci priklad , ako to mama nezvladla.. Tak to ty mozes urobit inak.
Hlavne sa nespoliehaj na skolu.. Ved tam nevies kto a ako to poda, vzdy je lepsie ak citlive temy pokryva niekto, komu dieta doveruje.
Neboj sa, zvladnes to!

matabb73
26. feb 2021

@zonjushe to súvisí skôr s lepšou výživou. Čím lepšiu stravu detí majú, tým sú vyššie a môžu aj skôr dospievať fyzicky.

zonjushe
26. feb 2021

@matabb73 aj v minulosti boli dievcata,ktore boli vyssie/vyspelejsie z hladiska genetiky..ale nie obezne..tym,ze sa zvysuje pocet deti s nadvahou,zvysuje sa pocet dievcat,ktore dostanu ms ako 9-10 rocne..pred 20r. dostavala vacsina dievcat ms v 7-8 rocniku,v 4-5 to boli skor vynimky - prave tie vyspelejsie z hladiska genetiky,nie s nadvahou..teraz je to opacne..