icon

Ako psychicky zvládate dieťa s ADHD?

28. jún 2022
ichbinich
28. jún 2022

Pokial som to nevedela, tazko. Furt som mala nervy. Po diagnoze som sa zacala vzdelavat, citat knihy, clanky, pozerat webinare atd. To mi velmi pomohlo.
Medzicasom vidno vysledky terapie u dcery, dozrela, zlepsili sa jej executive functions, uz je to ovela, ovela lepsie. A uz nie je home schooling a home office naraz 😀
Ale bola som aj ja sama u psychologicky, vyrozpravat sa, vypytat si rady, triky,...

marzuz89
Autor odpoveď zmazal
kacena4
28. jún 2022

presne ako pise mamina vyssie, prijala som ze mam ine dieta a od toho som sa odpichla. adhd je lahka diagnoza ak sa ju naucis chapat a akceptovat a nastavit spravne hranice dietatu

ichbinich
28. jún 2022

A najdolezitejsie je uvedomit si, ze oni "to maju v halve inak poprepajane", doslova a do pismena. Fakt za mnoho veci vobec nemozu.
Sice prispevok od marzuz89 uz vymazany, ale bola tam pravda o cukre, mediach, spankovom a dennom rezime...
Aj cez prazdniny poretbuju program, zmenu, a najma PRAVIDELNOST. U cery sa da "prezit" asi tyzden, potom zacina byt neznesitelna. Aj preto je v lete v dennych taboroch, vylety, pravielny odchod z domu aprichod domov atd.
Najhorsie su Vianoce 😀 Ocakavanie, nervozita, cukor,... po tyzdni odratavam dni, kedy skoncia prazdniny, doslova 😀 (priznavam sa, ze JA naopak chcem dni bez planu 😉 😀) Ale casto potom aj tak ideme s kamosmi a ich detmi na chatu, deti su v snehu,... zase je zmena a tym padom pohoda 😀

zojazoja
28. jún 2022

Neodborne ťažko. Velmi tazko. Odborne si zvyknes a ľahšie. Študuj, vzdelavaj sa, kludne s pomocou psych.

marzuz89
28. jún 2022

@ichbinich dakujem 😅 ja som to potom zmazala, lebo sa mi nechce zase stupat ludom na kurie oka s tym spankovym rezimom a vypnutim telky, lebo odpoved je aj tak vzdy neda sa. Reku, zmazem kym to nikto necital ❤️😆 ale je to tak, ako pises, to je kluc. A velmi casto inak ADHD naordinuje len rodic, v tom pripade vhodny rezim a vedenie dokaze divy, a ak je ta diagnoza od psychologicky, potom plati aj to co pise @zojazoja, ze na to treba ist aj z odbornej stranky 🤗 este teda dopisem co som pisala, ze vzdy ked mame narocnu situaciu, hladam chybu v SEBE. To je alfa omega. A JA potom musim reagovat a viest dieta inak.

ichbinich
28. jún 2022

@marzuz89
Inak ked sme sli po neunosnych corona home schooling mesiacoch ku psychologicke, tak som na adhd vobec ani len nepomyslela. Skor porucha ucenia/poreba tipov a trikov.
A zrazu po diagnostickych sedeniach bum! adhd... no musela som to stravit. A potom, co som zacala o tom citat, tak zrazu kadeco zacalo davat zmysel. A veru priznam sa, aj ja som si myslela, ze attention deficiency je najma zo strany rodicov, ze su to de facto nevychovane decka. Tu velmi, velmi chyba osveta a najma by pomohlo aj zmenit meno diagnozy...
Inak, ten cukor, telka, rezim atd. --> to plati pre vsetky deti, asi kazdy zazil rozbesnene decka na oslave s tortou, cukrikmi a podobne 😅 😀
Ale u adhd deti je to ovela horsie. Cukor som sice nezakazala uplne, ale obmedzujem ho. Tablet maju malo, teraz v lete ich ledva dozeniem na veceru a sprchu domov 😀