Ako reagovať na synove poruchy správania?

amanra
28. apr 2017

Ahojte zeny, maminky. Uz neviem kam sa obratit, tak by som vas vsetkych, kto ma s niecim takym skusenosti,chcela poprosit o rady ako mam zvladnut mojho 8 rocneho syna. Od malicka je 'iny', nepozorny, vzpurny, hlucny, neposlucha, nepocuva, teraz je druhak na klasickej ZS, testovanie v psychologickom centre stale nie je ukoncene ( chodime tam uz roky), ale zrejme skonci s diagnozou ADHD. Moj problem je, ze neviem ako reagovat, aby som situaciu zlepsila a nie zhorsila. V skole to ide tazko. Sprava sa naozaj hrozne, uteka, ma vybuchy zlosti, strasny neporiadok, na hodinach nepracuje. Spociatku som zaviedla system odmien a trestov, ale nefungovalo to. Dohovarania, rozhovory ako sa citi, preco to robi a pod. tiez nikam neviedli. Ked mi rupli nervy tak aj dostal, ale to tiez nic nezlepsilo. Doma je to vcelku ok, ale v skole pohroma. V skole ked vyvadza tak si ho zoberie specialna pedagogicka a tam sa ukludni. Triedna ucitelka je uz z neho na nervy. Obcas mi zavola a porozprava co vyviedol, nosi tonu poznamok. Poradte ako na toto reagovat. Ked si s nim laskavo o tom pohovorim mam potom z neho dojem, ze to cele berie, ze sa nic nestalo. Ked vybuchnem tiez to nijak nepomoze. Chodili sme aj na rozne terapie a cvicenia, bolo to fajn, ale situaciu v skole to nezlepsilo. Su nejake hry na doma, co by som s nim mohla cvicit, aby dokazal ovladat svoje spravanie a vybuchy v skole? Dakujem.

bohuslava8
28. apr 2017

tak s ním choď do centra psychologického poradenstva čím skôr

amanra
autor
28. apr 2017

@bohuslava8 chodime tam od jeho 4 rokov, ked nastupil do skoly chodil tam pravidelne na sedenia celu prvu triedu, konecne v druhej triede mu zacali robit testy, ktore este stale nie su dokoncene

pribinak
28. apr 2017

Vykašľala by som sa na centrum. To im trva uz dost dlho. Sla by som na pedopsychiatriu a riesila to tam.

amanra
autor
28. apr 2017

@pribinak boli sme u troch detskych psychologickach. Od jednej sme aj dostali spravu kde konstatuje, ze jediny nalez bol v pomalsom tempe. V com je rozdiel s pedopsychiatriou? Nemam dojem, ze by potreboval lieky, okrem skoly sa chova v podstate normalne. Vsetci z nasich znamych sa divia, ze su s nim take problemy v skole lebo v beznom zivote sa javi celkom v pohode.

amanra
autor
28. apr 2017

Akoze je to s nim tazsie nez s beznym deckom. Niektore veci musim zopakovat 5x kym urobi musim presviedcat a argumentovat a jeduje sa, ale nie je to nic extremne podla mna. On rad skusa hranice a superi, chce to ovela viac trpezlivosti ako dieta co posluchne na slovo, ja v tom nevidim vsak nejaky obrovsky problem.

nikolla88
28. apr 2017

@amanra nemôže ísť iba o čistý vzdor? moja malá ma 4 roky a je ako double Duracell. je hlučná,v kuse spieva, skáče, pusa sa jej nezavrie, pri rozprávke výstraja, nespinka mi od 1,5 roka. v noci mi plače, kričí, kope a ráno vstáva unavená, nepočúva a dostáva čoraz viac nervových záchvatov. minule mne i sestre vytrhala vlasy 😖 Inac je veľmi zlatá, šikovná a rozumná na svoj vek. veľa veci ju hneď omrzí takže neviem čo s ňou robiť. a to ešte nie je ani v škole.
je pravda, že od malička sme v kuse u lekára alebo v nemocnici, robia všelijaké vyšetrenia, narkozy , odbery a všetko nasilu. takže v poslednej dobe už len keď sa jej idú čo i len dotknúť, sa zablokuje a vrieska ako zmyslov zbavená. je akoby bez seba. potom akoby lusknutim prstov zmení plač, a ja viem, že prišla k sebe. vtedy sa k nej môžem priblížiť a objať.

neviem odkiaľ si, ale moja sestra je doktorantka na specke v po, a klinická psychologička a ešte iná osoba zo špeciálnio- pedagogického centra sa jej vyjadrili, že žiadne adhd nehrozí a je to čistý vzdor, ktorý trvá aj do 7 rokov.
často si človek myslí, že čo tomu dieťaťu je ale môže ísť iba o čistý vzdor. mi ideme až o mesiac na diagnostiku a o ďalší ku klinickej. takže az potom sa môžu jasne a presne vyjadriť.
bolo mi povedané, že je dobré ak má dieťa vzdor lebo vo vyššom veku je to veľký problém. len vtedy treba s dietatom vela pracovať lebo neskôr už môže byť neskoro.
a ešte jedna vec, čo im to v tomto centre tak dlho trvá? môže byť, že synček je nadaný. preto v škole je problém. nebaví ho to tam
🙂

amanra
autor
28. apr 2017

@nikolla88 je pravda, ze tieto jeho vybuchy v skole vyznievaju ako vzdor, ale jednak uz ma 8 rokov a ak aj tak co s tym? syn vsak ma problem aj s pozornostou, je akoby v inom svete, kolkokrat na neho clovek hovori a on nevnima a aj tempo v skole ma strasne pomale a tiez problem s organizaciou veci. Podla vsetkeho ma ADHD alebo nieco podobne, vsak taketo spravanie nie je v poriadku. Inteligencne testy sice mal nadpriemerne, ale psychologicka povedala ze na skolu pre nadane deti to nie je. V 4 rokoch je podla mna v poriadku, ze Ti mala zuri a ma zachvaty hlavne ked ma chuda take tazke skusenosti za sebou. Moj syn vsak podla mna nema dovod na taketo prejavy. A mozno aj ma, ale neviem ako mu pomoct. My sme boli uz na tolkych diagnostikach, ze ma to uz fakt nebavi a nic z toho.

nikolla88
28. apr 2017

@amanra bohužiaľ ,neviem ako pomôcť 🤔... skús iného psychológa v inom meste.

pribinak
28. apr 2017

@amanra ak si psychologovia nevedia dat rady mozno by ten pedopsychiater na skúšku nebol zly napad
Nemusi hned užívať 10 druhov liekov, mozno by nieco poradil
Alebo by odporučil zmenu skoly

saurian
28. apr 2017

toto je tazko. jedna vec je ze ak chodite uz roky, mali by ste mat nejaky vysledok - takze mozno sa obratit aj inam o nazor.
druha vec je, a to je velmi caste, aj ked dieta rodic doma "zvladne", tak mozu byt problemy v skole - totiz dieta aj vie ako sa spravat, aj sa snazi, ale napr v skole sa najde niekto kto ho "vytaca" a pedagog nevie urcit ten moment kedy to treba odklonit, a potom dieta reaguje velmi neadekvatne. ak sa deje toto, tak je potom velmi tazko robit doma, v skole to nepomoze, mozno vo vyssom veku ked bude mat lepsie zvladnutu sebareflexiu a aj uvedomovat si to lepsie.

ingrid16
28. apr 2017

@amanra keď je problem len v škole, nebude to školou? Učiteľkou? ...

amanra
autor
2. máj 2017

@pribinak pouvazujem nad tym, dakujem, ale myslela som si, ze psychiatrovia su hlavne od toho, aby dali lieky. Zmenu skoly samozrejme radili mnohi, ale to tiez nemusi byt riesenie. Toto su tazke rozhodnutia, ked neviem ci by to malo prinos. Zatial bojujeme v tejto skole a syn ani nechce odist inam, celkovo nema rad zmeny. Co ak by sa to este zhorsilo?

amanra
autor
2. máj 2017

@saurian o ano pevne verim, ze ked bude starsi tak sa to zlepsi. V skole mi zakazdym ked sa nieco udeje pripomenu, ze sa to s vekom bude zhorsovat. Uz sama som z toho celkom deprimovana.

amanra
autor
2. máj 2017

@ingrid16 ono je to s nim tazko. Ked mal ucitelku, co bola v pohode, mala nadhlad, nenechala sa nim oblafnut a mala dostatocny respekt tak to slo. Aj ked kazda ucitelka to s nim mala tazke (tazsie nez s beznym deckom). Bohuzial takych uciteliek je malo. Aj terajsia triedna ho zo zaciatku celkom zvladala, ale sa mi zda ze jej casom uz pretiekli nervy.

kacena4
2. máj 2017

ahojko vela si o nom nenapisala, hlavne ze je problem skola doma si (nepriznas) problem - mozno ho doma vies uz korigovat... mozno je to ozaj adhd (co je vlastne porucha pozornosti ako presne pises spojena s hyperaktivitou, t.j. ze je divoky, vymysla, neobsedi...) ale na druhej strane na adhd sa podobna aj diagnoza aspergerov syndrom, do coho si trosku zabrdla ze nema rad zmeny - ako pisem vela si nenapisala a chces poradit, len tolko ze roky chodite na cpppp a doteraz ti nepomohli, aj my sme chodili a tiez nam nik nepomohol. boli sme ako na hupacke, chvilu dobre chvilu matka ktora nedokaze zvladat svoje dieta a jeho vybuchy zlosti... velmi nam pomohla kniha http://www.martinus.sk/?uItem=101401 ak ju nikde nezozenies v kniznicach ju maju - nie je pisana obkecovo ako vsetky psychologicke knihy, ale konkretne su vnej rady - ak mas problem s tymto sprav toto - t.j. je tam tusim 200 rad ako zareadovat, ako predchadzat, co spravit ked sa nieco udeje.... - fakt velmi dobre nie len pre adhd deti ale aj pre aspikov ako predchadzat vybuchom zlosti, ako im zorganizovat den, tyzden aby bolo lepsie... pevne verim ze vam pomoze - teda najma tebe a tvojmu dietatu trosku sa skludnit a pochopit jeden druheho. a co sa tyka skoly nam napr. pomohlo dohodnut sa so specialnou psychologickou v skole na vynechani telesnej vychovy a v tom case chodi za nou a maju sedenia v skole a riesia skolske veci. velmi mu to pomohlo zvladnut stres v skole a stabilizovat sa. ak este nemate individualny plan ucenia IVP), skus o to poziadat pisomne skolu, popr. sa o tom s nou porozpravat ci by to mohlo fungovat pravidelne a daj si ho cim skor diagnostikovat na papier nech mozes mat IVP a podla toho fungovat ak by si potrebovala cokolvek poradit kludne napis

amanra
autor
2. máj 2017

@kacena4 dakujeem tu knihu si urcite precitam. Ja som presvedcena, ze nie je autista a na vsetkych vysetreniach a testoch kde sme doteraz boli sa vobec na poruchu autistickeho spektra neklasifikoval. Dokonca aj ADHD a ADH niektori psychologovia u neho nepozorovali. On je velmi precitlively, vnimavy, spolocensky, zvedavy. Je nepozorny, na beznych veciach mu zvacsa nezalezi. Doma sa chova podla mna normalne. Musim sice 5x zopakovat co ma urobit, ale nakoniec urobi. O vsetkom debatuje, na vsetko ma svoj nazor a je schopny dat 100 argumentov preco sa nepotrebuje napr. naucit pisat. Vsade musi strcit nos, vsetko musi sledovat. A hlavne deti, s nimi je schopny debatovat donemoty. Treba sa s nim ponamahat, ak ho chce clovek primat k spolupraci, ale doma sa to da. Poriadok sa mu prilis robit nechce, tak ale to mi u maleho chalana nepride nic neobvykle. Sama si pamatam aky strasny bordel som mavala v skole v lavici. A to sa podla mna z nijakych noriem nevymykam. Vybuchy zlosti su zvacsa vtedy ked sa citi ukrivdeny. Obcas je to aj pravom. Dva kraj uz aj mne 'utiekol' ked sa nahneval, na ihrisku isiel za roh a tam stal, raz sa vratil sam, raz som ho zavolala. Cakam na papier od specialnej pedagogicky z CPPPaP a snad sa to potom v skole nejak zorganizuje.

ludmilaka
2. máj 2017

@nikolla88 😁😞😂 Máme doma to isté. Vzdor do 7r.? To si vlasy vytrhám aj sama.
@amanra Nemôže dostať asistenta v škole? Ale to by musela byť potvrdená diagnóza...

bleee
2. máj 2017

neviem z ktorého mesta si, avšak ak má dg. ADHD, tak za mňa určite preložiť do ZŠ špecializujúcu sa na tieto poruchy. My v Prešove takúto ZŠ máme, pracuje s deťmi individuálne v malých triedach a hlavne, pedagógovia sú tam školení na to, ako deti s ADHD zvládať. V klasickej triede sa dodľa mňa syn ďalej nikam nepohne, učiteľka ho podľa všetkého zvládnuť nevie, zodpovednosť prehadzuje na vás, rodičov (časté poznámky)

jakubik
22. júl 2017

@amanra ahoj uz si to poriesila, zazila som nieco podobne a vsetko sa zmenilo po zmene skoly, do prvej nezapadol

jakubik
22. júl 2017

@amanra este ti napisem,ze tvoje dieta nema adhd je nadpriemerne inteligentne,mam presne takeho syna doma ako pises v prispevkoch,odkial si?

janula2511
27. jan 2019

U nás je to opak. V škole vzorne dieťa bez problému a doma ako keby vymenený. Neposlucha odvrava, keď nakricim naňho tak sa mi smeje do očí. 100 krát niečo môžem vravieť ako keby stene. Nič naňho neplatí. A keď mu niečo zákazem tak nerobí preto nič aby sa to zmenilo. Nechce sa zmeniť. Vyhovuje mu to. A keď už dostane tak sa vyhráža že ho nemáme radi. Je to ťažké. Už som na mizine z neho.

kacena4
1. feb 2019

@janula2511 no nemen dieta zmen seba, citam - neposlucha, odvrava, kricim, zakazem, dostane.... ☹ dieta mame milovat aj ked je to s nim velmi tazke a nie robit z neho hracku za baterky ktora nas bude posluchat na slovo ako si to my predstavujeme. viem ze ho milujes len mu to treba davat najavo aj ked je neposlusny... a prve vtedy, ked vyliaho plny pohar caju, hoci smemu prave povedali nebez po izbe s tym poharom lebo ho vylejes a on ho rozlial po 1/2 obyvacke a my jedine co spravime nakricime na neho ze co to spravil... a nech nam radsej zmizne z oci... nie s kludom anglicana sa naucme dietatu vysvetlit, ze prave sme mu povedali, ze ked bude utekat vyleje ten caj a prave sa to staloa teraz nech si ide pre handru do kupelne a utrie po sebe ten neporiadok, lebo my (rodicia) to po nom stale robit nebudeme a takto sa treba naucit pristupovat k dietatu ktore ne nepozorne a nedava pozor k dietatu s poruchou spravania. ked budeme mat respekt pred nim my nauci sa respektovat aj on nas a vsetkych okolo. ale ked budeme na neho kricat a bit ho bude to robit aj on, najprv len rovnocenne ci mladsie deti a neskor aj starsich a tomu sa chceme predsa vyhnut....

jakrpec
1. feb 2019

mila mamicka, ja by som urcite zvazila diagnozu aspergerov syndrom. viem, ze nie je lahke uz vobec o tom uvazovat a nie to sa s tym zmierit. ale ide o to, ze ak je dieta nespravne diagnostikovane, trpi tym prave to dieta (je nepochopene). to, ze ho uz dlllho vysetruju na specialnej pedagogike neznamena, ze je dieta spravne diagnostikovane. ak nie je, problemy budu narastat (nepochopenie potrieb dietata). skuste pre zaciatok prestudovat stranku http://www.asperger.sk a nasledne vyhladat psychologicku, ktora sa autizmom zaobera, nech ona vyluci, ze nie je autista. z vlastnej skusenosti (mame doma 6 rocneho aspika) vam radim, keby sme my, rodicia nezacali patrat a premyslat nad moznym autizmom, nikto by ho doteraz za autisku neoznacil. ano, je to velmi narocne, byt rodicom "ineho" dietata. ak mate nejake otazky, rada vam odpoviem 🙂

elenaf
7. máj 2019

Presne toto riešime aj my. Už som z toho zúfalá čo s ním.Jediný rozdiel je v tom že s učením nemá žiadny problém, učí sa na čisté jednotky a dokonca matematika mu ide nadpriemerne dobre, žiacka knižka je plná poznámok za správanie. Všetkým ubližuje, zúri......Ale keď je doma nie je taký. Ani s adaptáciou a zmenami nemá problém.

nikkas
4. sep 2022

@amanra ahoj prosím ťa ako to dopadlo s tvojim synom sme na tom zatiaľ rovnako so správaním atď ..ako sa mu darí teraz prosím zlepšilo sa to