icon

Ako riešiť dlhodobé zápchy u detí?

thirstymonk
20. máj 2024

Čau. Mám syna, bude mať 6. Okrem komunikačnej poruchy má problémy so zápchou a to dlhodobé. Riešili sme to samozrejme aj s doktormi, aj gastro atď.
Lenže teraz normálne dospel do stavu, že máva krv v stolici a dokonca aj seriozne hemeroidy, ako nejaký starý dedo.
Osrpavedlňujem sa, že tento príspevok je trošku viac naturálny, ale neviem, čo robiť.

Na gastre mu zrobili klystyr, po ktorom z neho vyšiel asi 2kg had. Naordinovali mu dajake laktulozove prehaňadlo, neviem si teraz spomenúť na názov 2x10ml. Okrem toho denne dostáva glycerínovú čípku večer pred spaním. Tie druhé čípky nepomahaju (čo sú v podstate zo sody bikarbony).

Jeho problém je ten, že jemu sa tá stolica nejako divne formuje. Akoby nie do dĺžky, ale do hrúbky. Proste keď vypudí teleso, tak to vyzerá ako zlepené nesquik guličky (len väčšie), ale namiesto toho, aby sa lepili za sebou, tak sa lepia vedľa seba. Výsledkom je to, že exkrement má dĺžku 5cm a šírku 6cm.

Tlačí statočne, niekedy mu ide ľahšie, inokedy ťažšie, snažíme sa teraz v každom prípade, aby každý deň pred spaním niečo zo seba dostal. Niekedy je to len bobek, inokedy hotová anakonda, že sa až divím, kde sa to v ňom berie. Niekedy aj plače, že ho bolí dupa, ale jak tlačí, normálne nemôžem pozerať na tie hemeroidy, jak mu lezú von. Biedny chlapček.

Na gastre mu brali aj krv - testy na celiakiu negativne. Ostatné výsledky v pohode.

Začalo to tým, že proste zadržiaval (to sme riešili aj s neuro), až raz proste 14 dni nič, ani bob.
Jeho strava nie je ideálna, ale je to rozhodne lepšie ako pred rokom. Sám sa nestravujem ideálne, tak nebudem od decka žiadať, aby pučil šalaty a podobné somariny, ale teraz sám si vypýta aj ovocie, aj zeleninu. "Milujem brokolicu a nemilujem sladkosti". Tak mi povedal asi pred dvoma tyždňami :D

Takže, čo s tým?

Strana
z2
negymama
20. máj 2024

a aku ma stravu? ma dost tekutin a vlakniny?
sama som mala dieta s poruchou komunikacie, a tiez mala zapchy, zadrziavatnie stolice. u nej to bol skor blok, ze zadrziavala , a samozrejme stolica bola potom tuha a nechcelo to vyjst.
davali sme jej rybaci olej na lyzicu a ten pomohol. moze byt aj iny olej, alebo vlazna voda rano. Celkove zvysit prijem tekutin, ovocia a zeleniny, pridavat ovsene vlocky alebo musli, ak nechce vlocky.

veselo_neveselo
20. máj 2024

@thirstymonk Zlepsit stravu. Proste musi jest zeleninu a ovocie, a dost pit.
Este stale mas velku kontrolu nad tym, co jedava, takze do kazdeho jedla mu priidat zeleninu. Da sa vselijako schovat, spracovat tak ze ju nepozna.
Brokllicove fasirky, placky. Zeleninove pklievky. Cestoviny so zeleninovou omackou.
Dopln urcite lanove semiacka, rozmixuj, pridaj ich do kase/polievky.

Nepises, co tak jedava denne, skus pridat jeden den na ukazku, a vymyslime, ako tam prepasovat viac zeleniny.
Na desiatu jablcko, mrkvu, teraz uz aj melony, hrozno, jahkdy - mat umyte pripravene na stole, nech si zobne ked chce.
Mlieko a mliecne tiez niekedy zapekaju, skuste menej, a nahradit rastlinnym mlieklm (ovsene je fajn).

fido69
20. máj 2024

@thirstymonk napísal "Jeho strava nie je ideálna, ale je to rozhodne lepšie ako pred rokom. Sám sa nestravujem ideálne, tak nebudem od decka žiadať, aby pučil šalaty a podobné somariny,.."

Vlastne si si odpovedal sám. Zaklad zdravia je strava - kvalita a kvantita. Ihneď vyraď vysokospracované potraviny, sladkosti a pochutiny (chipsy, cukríky, čokolády,...) Určite sa dostavia abstinenčné príznaky tak ako aj pri iných závislostiach, ale treba ich prekonať.
Treba si variť. Normálne jedlá z obyčajných základných surovín. Základom všetkých jedál je zelenina (ale nemám na mysli hranolky) Nie je to komplikované a receptov je plný internet. Neviem aké množstvo potravy zje chlapec. Skuste si to odvážit, nech to nie je neprimerane veľa.

Pitný režim - stále piť počas celého dňa. Nesladené nápoje ako obyčajná voda, čaj.

Trávenie sa upraví. Sám budeš prekvapený. 😉

k47
20. máj 2024

Môžete skúsiť aj vlákninu v práškovej forme z lekárne a experimentovať s množstvom.
Pomáha tiež menej sedieť a zlepšiť držanie tela, ak v tom má rezervy.
Ten tvar hovienok bude asi tým, že už má z toľkého pučenia zdeformovaný konečník.

julka188
20. máj 2024

@thirstymonk Skuste si najst na facebooku Andrej Medved - moja cesta ku zdraviu. Ma rozne doplnky, ktore by synovi pomohli. Ale zaklad je zmenit stravu na nizkosacharidovu. To je uz len na vas a synovi.

pleja
20. máj 2024

Naučiť ho jesť ovsené kaše - varené, nie musli. Trocha vody, trocha mlieka (1:1), ochutiť škoricovým cukrom podľa chuti, nasypať vločky (tak aby to nebolo husté - varením to trocha zjustne), prevariť, dať na tanier, pridať / zamiešať maslo a dať med...príp. na vrch nastrúhať jablko,posypať grankom (môže- nemusí). Dieťaťu to dosť pomohlo so stolicou, lebo vločky zmäkčia stolicu a pohnú črevá...mohlo by pomôcť, ale too je už ozaj vážny problém ako to poradili riešiť na gastro? prípadne skúsiť iného gastroenterológa, príp. chirurga?

madla60
20. máj 2024

@thirstymonk , keď ho bude nútiť ísť na "veľkú", skús mu potrieť otvor-riťku vazelínou alebo nejaký olejčekom alebo krémom avirylom

thirstymonk
autor
20. máj 2024

@madla60 Vidiš, super napad ;) Ja som pýtal aj v lekárni niečo aj na hemeroidy. Tak mi dali glycerinove čipky a na hemeroidy že pre take decko max. tak orechovy krem. Ten podľa mňa vôbec nič nepomáha, akurát čo stál 8€ či koľko.
Vazelinu ako taku nemám, myslíš, že by mohol byť dajaky krem taky vhodny? Čo ja viem? Bepanten? Alebo kde človek kupi vazelinu? Ja som kupoval len v autodieloch, ale to je dajaka synteticka, farbena a neviem jaka, to asi nebude vhodne mu davať na kakač, takemu chlapcovi.

thirstymonk
autor
20. máj 2024

Bežná strava... tak ťažko povedať. Pred pár rokmi strašne vymyšľal, dneska už poje skoro všetko.
Tak napríklad včera

Ráno donut z lidlu, zapil mliečkom s kouzelným brčkom (tota taka slamka, čo cez ňu piješ mlieko a ono ti to robi kakauko, alebo vanilkove, alebo jahodove). Potom v aute jablčko cele veľke (minimalne 170-180g odhadom). Potom obed vyvar s rezancami a pečeňovymi haluškami, tie mu veľmi chutili (boli sme na navšteve u našich), na "druhý obed" dva čevabčiči s varenými zemiakmi, kečup, aj cibule trošku hryzol, ale nie veľa. Domáca štípala. Aj čevabčiči domáce - otec je mäsiar.
Potom cestou domov už vlastne neviem, asi nič nejedol. Potom nejakú sladkosť, paťu krémik, actimel bananovy aj jahodovy. Na večeru chlebík s maslom a salamkou. Potom pred spaním ešte brumíka, ďalšie mliečko so slamkou a chcel ešte čipsy, ale to už sme šli spať.
Vypil jeden dusik 250ml a asi liter vody za celý deň (+ vývar som nerátal)

madla60
20. máj 2024

@thirstymonk , vazelínu dostaneš aj v lekárni, alebo aviril krém čo používajú pre bábätka na zadoček

jessicai
20. máj 2024

@thirstymonk skúste si nájsť dobrú homeopatičku. Majú lieky na prírodnej báze. Mne veľmi pomohli.

thirstymonk
autor
20. máj 2024

@jessicai Keby si aspoň netárala. My tu riešime zdravotný problém, nie mágiu. Ďakujem za ponuku, ale nie... :P

zefyra
20. máj 2024

@thirstymonk Mne pomohlo až pitie kvalitného Aloe vera gélu.

thirstymonk
autor
20. máj 2024

@madla60 ALebo sudocrem? Asi ešte niekde máme

madla60
20. máj 2024

@thirstymonk ,aj ten môžeš

madla60
20. máj 2024

@thirstymonk , ešte mi napadlo, ale neviem, či to môžu deti, voda z kyslej kapusty, keby sa mu dlho nedarilo, aspoň 2 dcl naraz. Je to jednorázová pomoc.

thirstymonk
autor
20. máj 2024

Ďakujem, jak pojdeme dnes bojovať, tak skúsim mu to natrieť. Seginiatko moje male :(

fido69
20. máj 2024

@madla60 Prečo by deti nemohli piť kapustnicu? 🤔

madla60
20. máj 2024

@fido69 , myslela som slanú kapustovú vodu vo väčšom objeme

vierkaaa85
20. máj 2024

@thirstymonk Forlax sáčky 10 g každý deň na lacno 1 vypiť.. ak toto nepomôže tak už asi nič..nás má operovane čreva a v MT v špecializovanej ambulancii nám tým uľahčili zivot

thirstymonk
autor
20. máj 2024

@vierkaaa85 Je to voľnopredajné?

liv1
20. máj 2024

Ved mu prestan davat ten hnoj a hned bude lepsie kakat. Donut, brumik, dve sladke mliecka? Salama? Toto denne? Cevabcici na prepalenom tuku mozno? To dieta ma 6, slovo sest rokov. Ma velke problemy a hemoroidy. Ten by cokoladu nemal ani vidiet, nieto ju jest s takymito problemami. Sladke by som vylucila absolutne, na niekolko tyzdnov mesiacov. Nanajvys sladky jogurt, ale nie Monte, ale ked uz tak Pribinacik alebo pchutene acidofilne mlieka. Alebo ho motivovat, ze ked bude jest napr uhorky, zeleninove polievky, salat, moze dostat jeden muffin doma upeceny.
Spamataj sa, takoto stravou tomu dietatu nahonobis take choroby ze az. A ty by si mu mal ist prikladom tiez zacat tie “sprostosti” v podobe salatov jest

vevesh
20. máj 2024

@thirstymonk vazelinu kupis v dm, aj 101 drogerie ju maju. ( mavaju ju bud pri kremoch na ruky, na nohy, alebo intimne gely...). Do stravy viac cerstvej zeleniny ci ovocia- jedno jablko za den je malo. A na moj vkus ma dieta prilis vela skrobov a cukru v strave- tie mu zahustuju stolicu. Skuste na ranajky celozrnny rozok a uhorku k tomu nech zobka (alebo papriku, paradajku, redkovky- to, co ma rad, kludne aj 7x v tyzdni). Vlocky do stravy zapracovat (ako uz boli spomenute kase, ale vlocky sa daju dat aj do fasirok-tuniakovych, masovych ci zeleninovych, takisto do polievky namiesto rezaniek).

jessicai
20. máj 2024

@thirstymonk Chcela som pomôcť...keďže mne to pomohlo. Tvoj komentár nebol voči mne pekný.

veselo_neveselo
20. máj 2024

@thirstymonk
Tak sa na to kuknime:

Ráno donut z lidlu, zapil mliečkom s kouzelným brčkom (tota taka slamka, čo cez ňu piješ mlieko a ono ti to robi kakauko, alebo vanilkove, alebo jahodove). = absolutne nie. Donuty nekupovat, hentie mlieka su uplny hnus.
Ovsenu kasu, s medom, ovocim, orieskami a lyzickou lanoveho semiacka. Alebo s cucoriedkami, malinami, bananom, akymkolvek ovocim.
Pripadne jogurt, zas s vlockami, ovocim, lanove semiacko prihodit.
Bananove lievance, preliat lyzicou toho jogurtu, zasypat krieskami, lanovym semiackom.

Potom v aute jablčko cele veľke (minimalne 170-180g odhadom). = vyborne!

Potom obed vyvar s rezancami a pečeňovymi haluškami, tie mu veľmi chutili (boli sme na navšteve u našich), na "druhý obed" dva čevabčiči s varenými zemiakmi, kečup, aj cibule trošku hryzol, ale nie veľa. Domáca štípala. Aj čevabčiči domáce - otec je mäsiar. = ok, ale da sa vylepsit. Nabuduce nakrajaj k tomu uhorku, rajcinku, par listkov spenatu, redkvicky...nemozes cakat ze male dieta bude jest surovu cibulu. A lepsie to bude bez kecupu.

Potom cestou domov už vlastne neviem, asi nič nejedol. = podla toho kolko bolo hodin, mozno chyba. Skus ponuknut zas ovocie, alebo nakrajanu mrkvu na chrumkanie ako lahky olovrant.

Potom nejakú sladkosť, paťu krémik, actimel bananovy aj jahodovy. = uplne zle. Ziadna sladkost, na olovrant ovocie/zelenina. Nic ine. Ziadny kremik.Actimel ak myslis ze pomaha, ale mozno radsej biely jogurt, prichutit ovocim, medom, hrozienkami..

Na večeru chlebík s maslom a salamkou. = salamy by deti nemali jest vobec. Skus mu natriet pomazankou z tvarohu so zeleninou, strukovinovu natierku, avokadovu...je ich vela, co vies spravit. A zas, ako priloha mala byt zeleninka, paprika, rajcina, redkvicka, alebo aj orestovana brokolica, karfiol, mrkva...

Potom pred spaním ešte brumíka, ďalšie mliečko so slamkou a chcel ešte čipsy, ale to už sme šli spať.
= toto je uplne zle. Nic z tohto by nemal mat. Ked ma hlad, tak na veceru pridat, a potom uz nevymyslat so sladkym.
Alebo dat trochu polievky, ked je hladny.
Cipsy mu nedavat vobec.

Vypil jeden dusik 250ml a asi liter vody za celý deň (+ vývar som nerátal) = vyborne! Dzusik ale pozri, ak je v nom pridany cukor, alebo je to riedena sirupova voda, tak radsej ho vymenit za 100% stavu, ktoru nariedis do poharika doma.

Skuste na par dni vynechat vsetok pridany cukor, a vsetky sprocesovane potraviny a uvidis, malo by sa mu popravit.
Ziadne donuty, brumiky, kremiky, mliecka, nic take. Na 6r dieta ma velmi vela cukru za den, a to sa potm nemozes divit, ze ma rozhodene travenie.

k47
20. máj 2024

"Sám sa nestravujem ideálne, tak nebudem od decka žiadať, aby pučil šalaty a podobné somariny"
Mal by si popracovať na svej predsave normálnej stravy. S filozofiou "zelenina je pre zajace a ženy na diéte" sa ďaleko nedostanete. Ono je to kultúrny problém, viď jedálne a "tradičné" reštaurácie, ale po jednom si ľudia uvedomujú, že im to škodí a študujú si o vyváženej strave. Tj. takej, kde nie je zelenina 100% stravy ani 0%, ale niečo medzi. Taktiež strukoviny a celozrnné obilniny. Zato sladkosí môže aj dieťa mať 0.

fido69
20. máj 2024

@veselo_neveselo práve som to chcel písať. Zbytočne veľa cukru.
@thirstymonk
- ráno donut z lidlu (to sú len samé tuky a cukry)
- zapil mliečkom s kouzelným brčkom (čístý cukor s arómou)
- kečup k jedlu (dúfam, že primerane len ako ochucovadlo)
- nejakú sladkosť, paťu krémik (tuk a cukor)
- actimel bananovy aj jahodovy (actimel je drahá osladená mliečna voda)
- pred spaním ešte brumíka (zase len cukry a tuky)
- ďalšie mliečko so slamkou (cukor pred spaním)
- čipsy (nie, nie a ešte raz nie)

1.) vylúčiť donuts. Ráno si dať chlebík alebo rožok
2.) piť obyčajné mlieko bez pridaného cukru
3.) namiesto smotanových krémov kupovať jogurty (aj keď ochutené)
4.) actimel asi slúži ako barlička k dobrému tráveniu, ale nie je to k ničomu. Žiadna štúdia nepreukázala účinky. Takže namiesto toho kefír, acidofilné mlieko,...
5.) pred spaním žiadne sladkosti, žiadnych brumíkov, žiadne kúzelné brčka a ani nič podobné. Chlebík hoci aj so salámkou, ale primerane pár koliesok
6.) chipsy - úplne zabudnúť, že taká hlúposť plná glutamátu a iných ochucovadiel vôbec existuje. Tie ochucovadlá nám spôsobujú len ďalší nekonečný hlad po chipsoch... je to reťazová reakcia.

Dôležité: je treba začať od seba! t.j. ty zdravo navaríš, ty sa zdravo stravuješ a bude to robiť aj tvoje dieťa, pretože mu nedáš na výber. 😉

eternity24
20. máj 2024

@thirstymonk ja tiez odporúčam výrazne zlepšiť stravu, keby malo moje dieta také problemy, ako popisujes, tak určite do neho tlacim šaláty a také somariny- ako píšeš , a veru aj sama by som ich začala jesť, aby to dieta videlo. V reále ja mám stravu bohatú na zeleninu a ovocie. A ďalší veľký faktor je pitie. Moja dcérka, keď som ju prestala dojčiť a zrušila plienku (bolo to približne v rovnakom odbobi) , mala tiež problem s kakanim. Tiež zadrziavala. Ale nie takyto, ja som nikdy nedovolila aby nekakala dlhšie ako tri dni. A tiež všade so sebou vláčim pre ňu pitie a teda aj reálne ju motivujem stále, aby pila. Je to vycerpavajuce stále ju napominat, ale aspoň sa potom ľahko vykaká. Také dieta musí vypiť minimalne liter tekutín denne. Teraz , keď sa nám toto darí, ma stolicu každý deň.

dominikaakinimod
20. máj 2024

Za mňa určite forlax mali sme rovnaky problem skusili sme aj nemožné

eniko101
20. máj 2024

Synovi treba obnoviť/zlepšiť peristaltiku čriev, podľa mňa to je prvotný dôvod (dlhodobej) zápchy. Necíti nutkanie na stolicu, tá sa mu hromadí v črevách a roztláča ich, preto má takú hrubú stolicu. Zároveň má problém ju dostať zo seba. Možno by bolo dobré ísť znova na klystír a potom už seriózne začať s inou stravou, ako popísali vyššie, resp. naštudovať si nieco k tomu.

Strana
z2