icon

Ako riešiť dlhodobé zápchy u detí?

thirstymonk
20. máj 2024

Čau. Mám syna, bude mať 6. Okrem komunikačnej poruchy má problémy so zápchou a to dlhodobé. Riešili sme to samozrejme aj s doktormi, aj gastro atď.
Lenže teraz normálne dospel do stavu, že máva krv v stolici a dokonca aj seriozne hemeroidy, ako nejaký starý dedo.
Osrpavedlňujem sa, že tento príspevok je trošku viac naturálny, ale neviem, čo robiť.

Na gastre mu zrobili klystyr, po ktorom z neho vyšiel asi 2kg had. Naordinovali mu dajake laktulozove prehaňadlo, neviem si teraz spomenúť na názov 2x10ml. Okrem toho denne dostáva glycerínovú čípku večer pred spaním. Tie druhé čípky nepomahaju (čo sú v podstate zo sody bikarbony).

Jeho problém je ten, že jemu sa tá stolica nejako divne formuje. Akoby nie do dĺžky, ale do hrúbky. Proste keď vypudí teleso, tak to vyzerá ako zlepené nesquik guličky (len väčšie), ale namiesto toho, aby sa lepili za sebou, tak sa lepia vedľa seba. Výsledkom je to, že exkrement má dĺžku 5cm a šírku 6cm.

Tlačí statočne, niekedy mu ide ľahšie, inokedy ťažšie, snažíme sa teraz v každom prípade, aby každý deň pred spaním niečo zo seba dostal. Niekedy je to len bobek, inokedy hotová anakonda, že sa až divím, kde sa to v ňom berie. Niekedy aj plače, že ho bolí dupa, ale jak tlačí, normálne nemôžem pozerať na tie hemeroidy, jak mu lezú von. Biedny chlapček.

Na gastre mu brali aj krv - testy na celiakiu negativne. Ostatné výsledky v pohode.

Začalo to tým, že proste zadržiaval (to sme riešili aj s neuro), až raz proste 14 dni nič, ani bob.
Jeho strava nie je ideálna, ale je to rozhodne lepšie ako pred rokom. Sám sa nestravujem ideálne, tak nebudem od decka žiadať, aby pučil šalaty a podobné somariny, ale teraz sám si vypýta aj ovocie, aj zeleninu. "Milujem brokolicu a nemilujem sladkosti". Tak mi povedal asi pred dvoma tyždňami :D

Takže, čo s tým?

Strana
z2
eniko101
20. máj 2024

Možno by bolo dobré mu kúpiť v lekárni probiotiká (vhodné podľa veku) na obnovu črevných baktérií. Zároveň niečo na konečník, aby zmizli hemoroidy.

carolynka
20. máj 2024

Strava je problem aj riesenie. Ked je malo vlakniny zo zeleniny a ovocia, jeho mikrobiom nema z coho tvorit dobre bakterie. Potom ma aj problem s kakanim.

sense
20. máj 2024

Kedysi som mala to co rboje dieťa.... A pomohlo ozaj len zlepšiť jedálniček, zaradiť kyslo mliečne produkty, zvýšiť tekutiny, pridať vlákninu a obmedziť cukor, v lekárni kúpiť probiotika a hlavne nezadrziavat jednoducho keď treba treba nie až o chvíľu...
A prepáč to co si napísal ako vzor jedálnička síce deťom chuti ale ak ma problémy so stolicou nie... Keď už musí mať ten Donut tak nie ďalšíe cukrom nabité kakao. Alebo keď už Donut dajte polovicu a k tomu biely jogurt... A večer už brumika tiež nie... Radšej ďalší deň... Co sa týka zeleniny cuketa, tekvica zmäkčuje stolicu, mrkva viac zapeka. Kľudne mu spravte aj odvar z ovsených vlociek, sušené slivky... Keď už má teraz hemoroidy treba upustiť od toho ze nebudem nútiť šaláty keď ich vy nejdete... Skúste mu byť prikladom. Hemoroidy nie sú príjemné ani pre dospelého, takže pre dieťa to musí byť ešte horšie... Držím palce nech sa vám podarí tento problém co najskôr vyriešiť

drahusa333
20. máj 2024

@thirstymonk ja by som poradila ovsene vlocky, ak nechutia s mliekom, jogurtom,upiect z nich susienky ktore moze chrumkat, mojim detom velmi chutia, mozu byt sladsie, menej sladke,ake si urobite... pokial ich zapije vodou, cajom, cimkolvek....stolica nebude tvrda

jana_eyre_2
20. máj 2024

Čítala som ten jedálniček a teda namiesto polovice toho čo je, by mal jesť zeleninu a ovocie.. lebo ak som čítala správne, jeho jedine ovocie bolo jedno jablko, kúsok cibule a zemiaky.. to je velmi malo.. minimálne by mal zjesť 5ks ovocia a zeleniny.. potom sa trávenie upraví.. mám 7r syna najmladšieho tak pre predstavu - jeho dnešný jedálniček - ráno croasan, desiata - jahody (cca100g) uhorka (jedna cela ta mala domaca), rožok s maslom a šunkou, obed v škole syrové cestoviny a zel.polievka, keď prišiel domov, dal si banán a nanuk, olovrant je zelenina (uhorka, paprika a kaleráb) večera bude prívarok z červenej šošovice so zemiakmi a cesnakom.. pije hlavne vodu, on aj dva litre denne.. stolicu má každý deň akurátnu..

Pridaj teda podľa mňa ovocie, zeleninu, vlákninu (vo vlockach napr.) a veľa tekutín.. a pridaj sa aj ty, keď uvidí že sa dospelí stravujú zdravo pôjde to ľahšie aj jemu..

thirstymonk
autor
20. máj 2024

Vy by ste tu asi najradšej šeci jedli len ovocie a zeleninu, lenže musíte si uvedomiť, že to je v podstate voda, pár vitamínov a minerálov. O vitamíny a minerály sa báť netreba, tých máme všetci až nadbytok. Uznávam, že moje dieťa je málo ovocia a zeleniny, ale 10 krát denne do neho nebudem pchať mrkvičky. Nasilu... Do stravy treba makrá, čiže bielkoviny, tuky a áno, aj sacharidy. Pozor, netvrdím, že sladkosti, ale že sacharidy (z ovocia, pečiva a pod.).

Zaujímavé je, že dcera sa stravuje rovnako a nemá žiaden problém. Dľa mňa (a aj gastro doktorky) strava nie je na vine, ale bol to jeho psychicky blok, kedy zadžiaval. Kombinuje as to jedno s druhým. Ja som si vedomá, že jeho strava nie je ukážková, ale verte mi, že sme mali obdobia, keď za celý deň dva razy hryzol z rožka olízol jablko a nechcel. Za celý deň, čiže za 24 hodín. Tak som bol rád, že aspoň donut mu chutí, že dostane do tela aj dajake makronutrienty (aj keď lepšie by boli bielkoviny, samozrejme ako saturované tuky).

Čevbačiči bolo top kvalitne mäso, lebo moj oco je mäsiar, na vojne robil kuchara, v živote nepozná prepaleny olej, čo ste... A okrem toho vypražal ich na šmalci, nie na oleji (hejty za 3,2,1,...).

Ja osobne si myslím, že jedlo síce nie je ukážkové, ale nie je ani tak neukážkové, ako tu poniektorí tvrdite. No ukažte mi decko, ktoré za deň 5 krát je zeleninu. Schválne. Neexistuje také dieťa. Vločky nepojem ani ja, lebo sa ťažko žuvajú a chutia hnusne, kdeže dieťa... Teraz začal ten actimel, skúsim mu aj acidko, to je dobrý nápad, fakt, možno by to vypil. Skúsim mu dneska dať hylak a zapije vodou, lebo to je fest kyslé aj na mňa.

Super je ale to, že v škôlke strovi všetko a nepapuluje. Čokoľvek od pohankovej kaše až po zapekanu brokolicu. Je teda rozhodne lepší jak ja

thirstymonk
autor
20. máj 2024

Ďakujem vám každopádne všetkým za rady. Ak vás to poteší, tak som dnes ochutnal hryz zo šalatu. Že by mi to chutilo, to povedať nemôžem, ale je to niečo, čo dokážem prehltnuť (to sa napríklad o takej paradajke, alebo nedajbože čínskej kapuste povedať nedá).

thirstymonk
autor
20. máj 2024

@jana_eyre_2 Super jedalniček, ale na moje pomery zas jeden koliesko šunky za deň, je dosť málo mäsa. Ale tak ja som mäsový typ. Niekomu to možno nechýba, mne a deťom áno. Manželka je vegetarianka, ona si varí svoje ;)

zena666
20. máj 2024

@thirstymonk buchty so slivkovym lekvarom alebo kompoty... u mna povidla a pohar vody robia divy na druhy den rano 😀

eniko101
20. máj 2024

To sú len dobre mienené rady, pre dobro tvojho syna. Keď bude mať dobrú, pravidelnú stolicu, bude mať z toho pozitívny zážitok a možno si tak odbúra blok.
Nechcela som napísať, ale viem o prípade, kedy 5r chlapec zomrel na následky chronickej zápchy, roztrhlo sa mu črevo, dostal sepsu a už mu nebolo pomoci. To už ale musel byť extrém. Školskú stravu neovplyvňujete, ale to čo mu doma dáte na stôl, áno.
A čo na to manželka?

jana_eyre_2
20. máj 2024

@thirstymonk u nás sa mäso je pomenej to je pravda čo nie každému vyhovuje.. ale od malička sa u nás mäso je malo, naučil sa na to aj manžel co bol odchovany na mäse, teraz ho už vôbec nevyžaduje (jeho rozhodnutie nie moje 🤣 on sa stravuje teraz zdravšie ako ja) a mäso je u nás tak cca 2x do týždňa (muž to má na obed a deti na večeru).. maso majú deti v škole 3-4x do týždňa, ale zväčša ho nezjedia, lebo tam je vraj tvrde.. tak snáď tvojmu malému bude lepšie.. máme v rodine dieťa, ktoré má genetickú poruchu čriev a sú s tým veľké problémy, je viac v nemocnici ako doma, tak viem že zápcha vôbec nie je sranda..

thirstymonk
autor
20. máj 2024

@eniko101 Ano ano, za tie dobre mienene rady ďakujem <3 Ideme bojovať

thirstymonk
autor
20. máj 2024

@jana_eyre_2 Najhoršie na tom je, že ja vlastne ani neviem ako sa cíti, keďže zápcha je pre mňa cudzí pojem. V živote som ju nemal, ja som skorej kvoli IBS dosraty až za ušami a rád by som si to s ním na pár dni vymenil :D
Ja mám mäso minimálne 2 krát do dňa :D

sova851
20. máj 2024

@thirstymonk Myslim,ze je to psych.blok alebo je problem v pohybe criev,ze sa posuvaju pomaly.V strave nie je problem.Skuste susene slivky a nech zapije tekutinou.Alebo rano nalacno teply cajik.Aspon aka taka rada 😌.

fido69
20. máj 2024

@thirstymonk napísal "Manželka je vegetarianka, ona si varí svoje"
Nechce sa mi veriť. Tvoja manželka býva na inej planéte? Ste rozvedení? Alebo to nie je matka tvojich detí? Alebo pojedá len koláče?

Sorry, ale vegetariánstvo to je presne to čo tvoje dieťa potrebuje! Aspoň dočasne. To nie je o tom pchať do niekoho mrkvičku. Môže mať zemiaky s cibuľkou a mliekom, zemiaky s kapustou, šalát s vajíčkom, dresingom a pečivom, bryndzové halušky, zapekaný karfiól, francúzske zemiaky (áno aj s trochou údeniny),... obyčajné a jednoduché jedlá. Prirodzenú stravu. Alebo si myslíš, že naši rodičia jedli každý deň mäso? No nejedli. Medveď má 100 kilo a väčšinou pojedá len trávu a lesné plody. 😉

Blíži sa leto tak každý deň na stole - teraz jahody, čerešne, melóny, za chvíľu marhule, broskyne, jablká hrušky, slivky,... vymeňte so susedom za salámu. Jedlo je 99% úspechu zdravej stolice.

To, že dieťa umelo zadržiava stolicu je iný problém. Nehrá sa na mobile alebo počítačové hry? Možno zadržiava naschvál, len aby postúpil o level vyššie.

P.S. sacharidy, cukry a uhľohydráty - to je to isté. Neviem kto to začal v našich krajinách takto hlúpo triediť, ale
cukry - myslia sa mono (glukóza, fruktóza, galaktóza, ...) a disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza,...)
oligosacharidy - 2-10 monosacharidových jednotiek spojených glykozidovou väzbou (rafinóza)
polysacharidy - veľký počet spojených monosacharidových jednotiek (škrob, celulóza)

drahusa333
20. máj 2024

Ak ma psychicky blok, treba sa poradit s psychológom....clovek by neveril co oni s detmi dokazu, niekedy staci jeden rozhovor

jarmilaj
22. máj 2024

Vazelinu kúpiš v lekárni, navážia ti aj do vlastného kelímka. Riťku mastiť, mastiť, mastiť, aj pomasírovať okraje konečníka. To sa naučí aj sám. Konečník nesmie byť suchý, stolica nesmie byť hustá. Laktulózový sirup denne, keď bude stolica denne, nebude taká tvrdá. Hovienko je také hrubé, lebo črevko už má také rozťahané. Toto je vážny problém, ale to vieš. Držím palce.

mamka34
22. máj 2024

@thirstymonk normálne som vďačná mojej mame za tie ovsené kaše. Žiadne brčká, Brumiky a donuty z Lidlu. Poriadne zeleninové polievky, fazuľa, šošovica, tekvica, zemiaky, karfiol mrkva 🥕, petržlen a mäso. Čerstvý hrášok, jahody, uhorky. A najväčšie lahôdky - domáce paradajky😆

thirstymonk
autor
22. máj 2024

@mamka34 Paradajka je moj uhlavny nepriateľ

zdenka_tamasi
22. máj 2024

@thirstymonk ahoj. ja len v skratke - podobný problém mali aj známi s 5r chlapcom a jedine, čo im pomohlo bol harmančekovy čaj. spraviť do cajnika a pred jedením pol šálky vypiť. nie veľa. striedať s vodou/dzusmi atd. a ostatne ako písali ostatní - viac ovocia, zeleniny, jogurty s vlockami a pod. chod príkladom, to je pre deti najlepšia motivácia.
aj ten čaj môžeš piť aj Ty 🙂 držím palce

andrea_ff
22. máj 2024

@thirstymonk mne veľmi pomohla vláknina.....vločky
Napríklad do jogurtu....strava je základ.

mima172
22. máj 2024

@thirstymonk Ahoj, vopred ti píšem, že sa venujem prírodnej liečbe už niekoľko rokov, no nejdem písať značku, aby mi nebol príspevok zmazaný. Každopádne, zápcha detí je niečo s čím sa na mňa rodičia obracajú často a neexistuje jeden zázrak, ktorý zaberie každému.
Verím, že niečo ako sušené slivky zapíjat teplou vodou, teply ananásový džús, podrvené ľanové semienka a podobné ste skúšali.
Skúšali ste aj kvalitný, naozaj kvalitný ľanový, perilovy alebo čerešňový olej, ideálne v tobolke? Toto zaberie často i deťom, ktorým nezabrali žiadne zaručené recepty. V tobolke preto, lebo už je veľký, tak by ju mal v pohode zapiť a aj preto, že nie každému je po chuti prehltnúť olej.
+ každodenná masáž bruška ale nejdem písať názvy čím, nechcem sklznut do reklamy - vyššie uvedené kúpiš na roznych eshopoch, no fakt si over kvalitu, pôvod oleja.
Držím palce ✊

jana_eyre_2
22. máj 2024

@andrea_ff alebo ovsena kaša.. deti ju dnes mali na veceru, vločky, mlieko, jahody a broskyne, maslo a trocha medu..

macinko321
23. máj 2024

@thirstymonk mam syna s poruchou autistickeho spektra (Aspergerov syndrom) a oneskoreny vyvin reci. Bude mat 7 rokov. Teraz uz s kakanim v poriadku. Ale ked bol maly, cca 2 roky, tiez ho sialene zapekalo, casto bolo, ze nekakal aj tyzden. A ked potom isiel, s placom, strachom, bolestami, konecnik potrhany. Nepomahalo ani natierat olejom, cipky nie vzdy pomohli, slivkovy dzus nevypil. Ciastocne pomohlo davat ho kazdy den na nocnik, pochopil, ze musi skusat a nezadrziavat. Najlepsie vsak zabralo zmena mlieka za rastlinne. Nie samy od seba, bola mu lekarkou potvrdena alergia na bielkovinu kravskeho mlieka, presli sme na ovsene. Skutocne to kravske mlieko, jogurty a maslo bolo to, co mu sposobovalo extremnu zapchu. Okamzite sa mu zlepsilo travenie, ked sme presli na nemliecnu dietu. Dajte si otestovat aj alergie a intolerancie. Drzim palce.

mamka34
23. máj 2024

@thirstymonk môj úhlavný nepriateľ je huspenina. Ale deti ju jedia a možno aj vášmu synovi zachutia mini paradajky. Skúste mu ich nachystať do misky. Pre mňa sú to najlepšie maškrty

tatisna
23. máj 2024

@thirstymonk mame skúsenosť so zadržiavanie stolice,presne ako popisujes. Keď si raz zmyslel že zatlaci tak aj týždeň prešiel, tiež sme zažili zúfalstvo. Bol vtedy taky prípad ze dieťa umrelo v nemocnici po klystiroch. Skúšali sme všetko, aj som na chudáka vrieskala nech sa už vyprázdni...prešli sme si "fekalnym peklom". Zažili sme pohotovosť,klystire,vyšetrenia gastro. Keď už týždeň zadrziaval, pomáhalo steklenie, potom sme zistili ze keď skáče na trampolíne, spustí sa mu to a nevie zadržať tak sme to využívali. Potom keď už bol starší, naslubovali sme mu 10 lízaniek,kinderiek a co chcel, ak sa normálne vyprázdni. Potom s vekom to prešlo, pomohol aj dedo, vymyslel nejakú rozprávku ze hovoenko odplasi líšku co chodí dusiť sliepky...no moja skúsenosť je taka ze ak raz zatlaca,môže mať neviem akú stravu, až tak to nezavazi. Čím bude starší tým silnejšie bude mať tie svaly...takže treba veľa vysvetľovať,naslubovat,svätú trpezlivosť. Neodporúčam nevšímat si, ako nám radila doktorka,keď čítam koľko vydržal váš až mi je zle. Držím palce...

janiikkk
23. máj 2024

@thirstymonk ahoj,my sme mali problém so zápchou s dcérkou,ale bola mladšia od vášho. Myslím, že to vyzerá na blok,ktorý treba "odblokovať". Skopírujem to,co som písala do jedného príspevku mamičke,ktorá sa trápila s dieťaťom kvôli zápche. A už tam odpísala jedna mamička,že im Forlax veeeeľmi pomohol. Možno u vášho treba skúsiť aj 10g sáčok a nie 4g. A 2 krát dennne- ráno a večer. Lebo on skratka musí prestať zadržiavať. "My sme mali rovnaký problém s malou. Presne to začalo po prvých prikrmoch a mala tuhšiu stolicu až to prešlo na blok. Kakala každý tretí-štvrtý deň tvrdú stolicu. Skúšali sme Duphalac bez efektu úplne,keď bolo najhoršie tak easylax. Nakoniec nás OL poslal na chirurgiu, kde nič našli. Občas mala dokonca z tej tvrdej stolice stopy krvi. Odtiaľ na detske gastro. Tam nás v prvom rade doktorka spucovala,že malá mala v roku vyše 8kil (nejedak). Potom nám vysvetlila,že má blok kvôli tomu že mala pár krát tvrdú stolicu a teraz ju zadržiavala úplne. Odporučila nám FORLAX 4mg sáčok jeden ráno a jeden večer. Údajne to nie je návykové a rozpúšťa sa to vo vode. Malá potom nedokázala zdržiavať stolicu a pekne každý deň kakala. Nakoniec po mesiaci sme prešli na jeden sáčok za deň a potom postupne obdeň a pomaličky sme ho vysadili. Pomohol nám krásne, malá kakala bez bolesti,bez trápenia každý deň. Samozrejme veľa vlákniny a vody stále doteraz (3 roky). Občas sme jej ho šupli, keď nekakala 2 dni a báli sme sa,že až nemá tvrdú stolicu znova. Mala by si to kúpiť v každej lekárni a keď tak aj cez internet. Naozaj nám pomohlo iba toto. Museli sme ju skrátka "odblokovať" aby zabudla,že kakanie bolí a aby to nedržlala. Ale bolo to pre mňa veľmi stresujúce, keď nemohla kakat a už som nevedela čo skúsiť. Slivkové,jablkové šťavy, veľa ovocia a zeleniny.. nič nepomáhalo. Prajem veľa síl a naozaj skúste ten Forlax,nedám naň dopustiť."

luccija
23. máj 2024

Vlákninu a vlakninu a veľa vody ideál čistej
Tiež sme boli az u chirurga, že jej bude robiť kameru do zadku.Vecer som zaliala jemne vločky a ukryla do každej polievky, jogurtu.Dbala som, aby veľa pila, ale hlavne som robila veľa polievok tiež nemala rada zeleninu papriky, paradajky..
Rožok vymeniť za grahamovy, sladkosti obmedziť,
K jedlám s mäsom aspoň trocha šalátu uhorkovy, strúhanka mrkva, čokoľvek...teraz je sezóna melónov kúp mu.Hrusky, jablká so supami u nás sa to zmenilo k lepšiemu rýchlo, ale hlavný problém bola voda dodnes málo pije.Ja na vločky nedám dopustiť.Kasu vieš spraviť vybornu večer zalejes vodou a ráno chvíľu povaríme v mlieku so škoricou dáš mu tam kúsky jahôd, malín, broskyne co bude sezónne ja strúham jablká trocha lieskovcov rozdrvim.Ved, keď je žena vegetariánka určite jedáva nejaké kaše.A, keď si myslíš, že to nepôjde zmeniť stravu tak kúp v lekárni vlákninu od Nestlé je drahá, ale stačí jedna lyžica do jogurtu, pitia pravidelne.Davaj na to pozor môže to byt nebezpečné chudák maly ja som z toho bola tiež na nervy čipky sme dávali všetko možné

eny333
23. máj 2024

Ako tu bolo spomenute Forlax sáčky.Aj 2x denne na začiatok.Môžu sa uživať dlhodobo.A vlakninu. Optifibre-je draha ale uplne rozpustná a nema nijaku prichut.(Dat do caju,dzusu,...)A ked nie cerstve ovocie tak skúsiť kompoty,najlepsi slivkovy alebo sušené slivky bud ciste alebo zaliať vodou a zjest.A aj Acidko pomaha,ked nezje ciste tak ochutene-jahodove,vanilkove.A cipky glycerinove vymenit za Lecicarbon čipky pre deti-sú mäkkšie ako glycerinove a hneď sa rozpuštaju aj rychlejsie funguju.A konečnik natierat gelom z dubovej kory ked ho nebude štipať,treba vyskúšať.V lekarni este možete pytat krušinový caj alebo harmančekový.Na zaciatok vypit po troche, aby nemal kŕče v brušku.A tie ovsené kaše vyskúšat,su aj ochutene s ovocim a tak.A veľa veľa piť.

Strana
z2