Ako riešiť opakované vírusy zo škôlky?
Ahojte čaká nás ďalší rok v škôlke tento rok sme ukončili tak že malý syn priniesol vírus ktorým nakazil celú rodinu on samotný sa z neho pomerne rýchlo dostal rodičia medzi nimi ja už dva týždne trpia príznakmi virusového ochorenia typu zvyšné teplota bolesti hrdla hlavy celého tela, slabosť, unava, sople...
Nakoľko sa to stalo v škôlke už po niekoľkýchkrát počas priebehu školského roka zaujímalo by ma možnosť ako túto situáciu ďalej riešiť keďže chápem rodičov/matky ktoré dajú deti do škôlky nedoliečené alebo choré kvôli obávam z vyhodenia z práce na druhej strane ja osobne týmto trpím tak že nemôžem vykonávať svoju prácu a to doslova. Tento konkrétny vírus trvá už dva týždne a neviem sa ho za žiadnu cenu zbaviť. Žiadne čaje , ziadne lieky, manželovi boli predpisane aj atb, azitromycin - bez vysledku.Nie som schopná pracovať popri rodičovskej variť robiť nič poriadne neustále sa potím. Mohla by byť chyba na mojej strane preto som išla na imunológiu aby mi urobili testy testy dopadly výborne všetky všetky ukazovatele boli v norme napriek tomu som imunologička povedala že bývam často chorá tak mi predpísala imunor žiaľ ani tento nezabral moja prvá otázka je čo vám pomáha na škôlkárske vírusy tohto typu a druhá je možné donútiť materskú školu aby lepšie alebo inak kontrolovali deti na vstupe ? Ďakujem za podnetne odpovede. Poznamka, syn dovlecie virus a niekedy aj jemu dlho trvá sa z toho dostať, v škôlke sa stazuju ze ma obsencie...
Nijako, o tomto je skolka. kolegyna mala vazne choru mamu a nesmela za nou skrz to, ze robi v skolke. Aby ju neohrozila na zivote ja ked som robila, tak som tiez davala pozor, ale moj muz by vedel hovorit. Prvy rok vsetko schytal, co mna iba skriabalo hrdlo, tak on 2 tyzdne atb. Neda sa s tym realne nic robit,v skolke su tie rezistentne veci podobne ako ked si v nemocnici. Ja to take specificke prostredie. Na filtri mozem vyradit iba uz zjavne chore dieta. Ale ked ma iba soplik, nema ziadny teplotu, tak ho nemozem poslat domov. Toto je vzdy kovbojka a my ako personal trpime tiez.
@misterunderhill Virusy v skolke su normalne, deti su najinfekcnejsie predtym, nez prejavuju akekolvek zavazne priznaky..rano su ok, v priebehu dna zacnu mat svetly nenapadny soplik, co si ani ucitelka nevsimne, parkrat kychne. Ak ho sj rodicia nechaju tyzden doma, tak uz aj tak pravdepodobne stihol nakazit zo pat deti tam. A vratit sa moze pp tyzdni so zelenym soplikom - toho sa mamicky najviac paradoxne boja - ale ten je sfarbeny preto, lebo telo dietata s nik uspesne bojuje, len potrebuje dlhsi cas na precistenie. V tejto faze uz viacmenej deti infekcne nie su, kaslu len preto, lebo im hlieny zatekaju do hrdla. Ani na toto sa ATB neodporucaju davat, aj takto vyzera zdravy priebeh virozy. Nepomoze ranny filter, nedavat chore deti atd.. treba co najmenej brat ATB, ppdporovat imunitu zdravou stravou, pohybom na cerstvom vzduchu za akehokolvek pocasia, neprekurovanie domacnosti..atd atd.. ale aj za idealnych podmienok je normalne ak skolkar ochorie 5-5x za rok, dospely 2-3x za rok
@misterunderhill A este tip, ked boli moji skolkari - jesenna turistika na horach, po 3-4 jesennych turach na horach sa mi zdalo, ze ta jesen v skolke prebehla akosi jednoduchsie.. ale mozno to bol len pocit
@misterunderhill Ja som po jednej synovej chorobe, z ktorej som sa lizala mesiac, jednoducho zacala nasadzat respirator. Vacsinou som to aj tak dostala, ale len vo velmi miernej forme, kedy som uplne normalne fungovala, len som citila, ze ma nieco oblieza. Po roku a pol som si kupila v Polsku Grorinosine (nas Isoprinosine), vyberiem jednu krabicku tak raz za pol roka a uz rok a pol som nic nechytila.
Nevieš si ani predstaviť aké má škôlka a učiteľka postavenie pri rannom filtri... ranný filter je povinný, či na ňom budeš trvať alebo nie...si myslíš, že učiteľky sa dobrovoľne chcú starať o choré deti, keď vedia , že od nich ochorejú? S tým stavom čo popisuješ chodí veľa učiteliek do práce a pri tom sa stará o 24 detí SAMA.... každé dieťa má len alergiu-na vyžiadanie aj potvrdené pediatrom, na teplotu hodia ráno sirup alebo tabletku, zelené dieťa hodia do triedy a potom sa tam povracia, hoci sa už doma sťažovalo, že mu je zle a bolí ho brucho, zapálené oči je kapitola sama o sebe - to bol hodený piesok v očiach...piata choroba je nový exém... sú to nepríjemné hádky, lebo rodičia neberú učiteľku v MŠ ako niekoho kto by im mal hovoriť do výchovy ich detí
@misterunderhill bohužiaľ, nezabranis tomu nijako. Ja kým som nemala deti, nevedela som co je to choroba. Aj u nás naša donesie vždy nejakú "lahodku" , keď na nej vidím ze nie je ok, jej zvyčajne stavia doma 2-3 dní a je fit. A my s mužom sme odpaleny na 2 týždne. Paradoxne mladsoa od nej nikdy nič nedostala, ani tie 6,7 choroby, proste nič... môžeš sa pokúsiť to riešiť na úrovni riaditeľky, alebo potom ak vieš, vidíš, ktoré dieťa je priamo chore, rovno s tou matkou.
Prepac, ale vy nikam nechodite? Ved vírus mozes chytit aj vo vchode, vytahu,obchode.. V drvivej vacsine chorob je chory infekcny par dni pred vypuknutim priznakov. Skolkarskymi chorobami si musia prejst, je to lepsie ako potom v skole. A inak ked sme pri tom, kolkokrat aj ucitelky chodia do prace chore, lebo musia 🤷♀️ tiez nelezim doma s kazdym soplom a normalne pracujem. Jedine,co mna vytaca, ked mamy beru chorych skolkarov na ihriska. Do skolky nejdu,ale na ihrisko mozu??
S tým sa veľa urobiť nedá. Jednoducho deti v škôlkarskom veku sú, budú aj boli viac choré,ako kedykoľvek predtým. Detský organizmus nemá ešte celkom vyvinutý imunitny systém, zároveň deti sú v kuse spolu,váľajú sa po zemi, blízko seba,a najviac infekčné je dieťa vtedy,keď ešte "nie je "ani veľmi na ňom vidno.
A zase chytiť vírus môže dieťa hocikde,vôbec nie len v škôlke, stačí,aj idete do obchodu, autobusom, niekde na kontrolu k lekárovi,to by si musela dieťa úplne izolovať od okolia a aj tak by sa mohlo stať,že by ochorelo
@misterunderhill toto presne byvalo u nas ked deti chodili do skolky. Oni sa z toho dostali sa par dni a ja som z virusu presla do zapalu priedusiek a pod. Vzdy som skoncila na ant. a dlho mi trvalo sa vyliecit uplne. Doktorka ma nakoniec poslala do alero-imunitnej ambulancie lebo uz nevedela, ako riesit to, ze ja som vzdy horsie chora ako deti. Zistili mi znizenu bunkovu imunitu a nasadili liecbu. Ale v skotocnosti sa to zlepsilo az ked deti zacali chodit do skoly a tych skolkarskych virusov bolo menej a menej...drzim palce nech sa rychlo uzdravis aj s muzom
Ranný filter u nas nejak nefunguje aj keď mi tvrdia ucitelky ze ano. Pýtam sa dieťaťa kto mal vrátiť skolke sopeľ kto kašľal pretože u nas sme tiež nonstop chorí... dávam imunoglukan kazde ráno no nejak som si nevšimla rozdiel. Berie ho 5 mesiacov a úplne zbytočne. Pravidelne ci s imunoglukanom alebo bez neho je týždeň v škôlke a 2 týždne doma. Doniesol domov chrípku co skolila celú skolku od upratovaciek cez ucitelky a všetky deti, následne mononukleozu a podobne... cítim sa doma ako alchymista už...
Ďakujem, vidim, že to veľa z vás ma rovnako. Čo sa týka návštevy iných miest. Musim povedať, že malý sa nakazi v škôlke a ja potom od neho. Keď niekde chodime, samozrejme je to možné, ale ani si nepamätám naposledy kedy bol chorý cez prázdniny napr. A to sme stale niekde medzi ľuďmi.
Ranný filter u nas nejak nefunguje aj keď mi tvrdia ucitelky ze ano. Pýtam sa dieťaťa kto mal vrátiť skolke sopeľ kto kašľal pretože u nas sme tiež nonstop chorí... dávam imunoglukan kazde ráno no nejak som si nevšimla rozdiel. Berie ho 5 mesiacov a úplne zbytočne. Pravidelne ci s imunoglukanom alebo bez neho je týždeň v škôlke a 2 týždne doma. Doniesol domov chrípku co skolila celú skolku od upratovaciek cez ucitelky a všetky deti, následne mononukleozu a podobne... cítim sa doma ako alchymista už...
@kikusenka1 Je normalne dat sa zaockovat proti chripke, napriklad. Je to nasalna vakcina.
@kikusenka1 Je normalne dat sa zaockovat proti chripke, napriklad. Je to nasalna vakcina.
@dadis ano aj proti soplom, angine, mononukleoze a podobne ze?
no vírus sa nezistí ani filtrom, lebo ty môžeš mať dobrú imunitu a príznaky žiadne a vírus len prenášať....presne ako pri covide, to je tiež len jeden z vírusov....deti nemajú ešte dobre vybudovanú imunitu preto chytia skoro všetko, ale dostanú sa z toho rýchlejšie ako dospelí....
@misterunderhill s tým sa žiaľ nedá robiť nič. Prvý rok škôlky u nás vyzeral tak,že dcéra bola viac doma ako v škôlke a každú chorobu som od nej chytila a bola na tom horšie ako ona. Druhý rok už som bola imunna voči skolkarskym bacilom ale dcéra do predškolskej triedy bola každý mesiac chorá. Hrozne obdobie, nerada na to spomínam....
Ďakujem, vidim, že to veľa z vás ma rovnako. Čo sa týka návštevy iných miest. Musim povedať, že malý sa nakazi v škôlke a ja potom od neho. Keď niekde chodime, samozrejme je to možné, ale ani si nepamätám naposledy kedy bol chorý cez prázdniny napr. A to sme stale niekde medzi ľuďmi.
@misterunderhill ano ale v lete je teplo....rýchlejšie ochorieš na jeseň a v zime, preto sú deti počas leta zdravé ako rybičky a s jesenným vstupom do škôlok, kedy sú v detskom kolektíve to začína🙂 v triede je 20detí ani v lete nei si zatvorená pol dňa v miestnosti s 20-deťmi🙂ste vonku....v škôlke spolu spinkajú v jednej miestnosti, spolu sa hrajú, chytajú veci medzi sebou....
@dadis ano aj proti soplom, angine, mononukleoze a podobne ze?
@kikusenka1 Ze niekto kasle, neznamena, ze je infekcny. Deti casto kaslu aj 3 tyzdne po sinusitude. To so skolkarskymi virusmi riesi kazda genracia mamiciek, u nas (byw aj u sesterky v Australii). Zatial nic lepsie na budovanie imunity nepomaha, nez sa a infekcnymi agens stretavat a podpora celkoveho zdravia - zdrava pestra strava, pohyb, kvalitny spanok, malo stresu, otuzovanie, hygiena ruk, hygiena dychacich ciest. Vzdy v kazdej skolke je dieta, co takmer nebyva chore, jedno, co je chore skoro nonstop a potom zvysok, co su chore cca 1x za mesiac od septembra do marca. A chodia do rovnakej skolky
@kikusenka1 Ze niekto kasle, neznamena, ze je infekcny. Deti casto kaslu aj 3 tyzdne po sinusitude. To so skolkarskymi virusmi riesi kazda genracia mamiciek, u nas (byw aj u sesterky v Australii). Zatial nic lepsie na budovanie imunity nepomaha, nez sa a infekcnymi agens stretavat a podpora celkoveho zdravia - zdrava pestra strava, pohyb, kvalitny spanok, malo stresu, otuzovanie, hygiena ruk, hygiena dychacich ciest. Vzdy v kazdej skolke je dieta, co takmer nebyva chore, jedno, co je chore skoro nonstop a potom zvysok, co su chore cca 1x za mesiac od septembra do marca. A chodia do rovnakej skolky
@dadis mam zdravotné vzdelanie a viem rozoznať kasel a kasel takisto aj sopliky. No to co je u nas v skolke tak by som to nazvala plesom virusov a bakterii... žiaľ dnešná doba je taka ze rodicia majú na krku hypotéky a nezostáva im nic iné len chtiac-nechtiac dat choré dieťa do skolky pretože peniaze a práca je potrebná
@dadis mam zdravotné vzdelanie a viem rozoznať kasel a kasel takisto aj sopliky. No to co je u nas v skolke tak by som to nazvala plesom virusov a bakterii... žiaľ dnešná doba je taka ze rodicia majú na krku hypotéky a nezostáva im nic iné len chtiac-nechtiac dat choré dieťa do skolky pretože peniaze a práca je potrebná
@kikusenka1 Tak ked mas zdravotne vzdelanie, urcite vies o tom, ze choroby hdc sa neliecia vzdy zo dna na den. A si vedela aj o mnoznosti dieta a vas dat zaockovat proti chripke, a iste vies sj to, se dieta so zelenou svieckou pod nosom je menej infekcne ako to s priesvitnym soplikom.
Pri druhom som to prestala riešiť.
Druhé a tretie dieťa nemám skoro vôbec choré.
A to naša škôlka nerieši sopeľ vôbec.
Všetko chápem, moja vírusová odysea stále trva. Pracujem na polovicu, medzi spaním a nutnou jazdou s deťmi, v kuchyni...tento posledný virusik, rozlúčkový a preto som taká rozčúlená, chápem že možnosti to nejako napraviť nemám. Žiaľ ani možnosť si medzi jednotlivými nakazeniami si vybudovat niečo ako imunita, aj keď som spominala, ze výsledkovo ju mam OK. Asi to aj tak zostane na mne, rúško, a podpora imunity...
Všetko chápem, moja vírusová odysea stále trva. Pracujem na polovicu, medzi spaním a nutnou jazdou s deťmi, v kuchyni...tento posledný virusik, rozlúčkový a preto som taká rozčúlená, chápem že možnosti to nejako napraviť nemám. Žiaľ ani možnosť si medzi jednotlivými nakazeniami si vybudovat niečo ako imunita, aj keď som spominala, ze výsledkovo ju mam OK. Asi to aj tak zostane na mne, rúško, a podpora imunity...
@misterunderhill Neboj, ber to tak, ze je to len kratka epizoda vo vasich zivotoch. Presli sme si tym viacmenej vsetci...dobre bude ❤️

môžeš trvať na "rannom filtri" ako sa robilo po covide - dieťa ktoré je viditeľne choré (sklenený pohľad, teplota, kašeľ,...) by mali hneď pri príchode otočiť a poslať domov.
my sme to tiež riešili dlhodobo a na nás sa tiež sťažovali že sopeľ kašeľ až sa prišlo na to, že je alergik a keď nevysmrká logicky to pokračuje do kašľa... a to stačilo že ostatní majú doma zvieratá - alergia na srsť.