icon

Ako riešiť záchvatové stavy u malého dieťaťa?

26. sep 2024

Dobrý deň, píšem Vám sem lebo chcem Vás poprosiť o skúsenosti ak sa niekto stretol s niečím takým.
Môj skoro 4 ročný syn tri dni dozadu v noci začal chrčať. Zľakla som sa. Zasvietila som si naňho a mal otvorené očká ktoré utekali každé inak. Po pár minútach to prestalo a on spinkal ďalej mysleli sme si že asi mu len hlieny zatiakli tvrdo spinkal a tým že som mu zasvietila do očí tak preto tie očká mohli tak zareagovať. Ďalšia noc našťastie nič a túto noc, zase mal to chrčanie no tento krát so zatvorenými očami. No čo je najhoršie stalo sa to aj teraz cez deň. Hral sa pekne so svojím tatinom smiali sa a zrazu len začať pozerať mimo oči vykrutene. Nevnímal. Prešlo to samé. Netrasie sa ani nič také. Keď sa dostal z toho tranzu išiel sa vycikať a hneď si ľahol na gauč a zaspal. Celkovo čo porozujem. Stalo sa to vždy keď bol extrémne unavený. Obvodná nás dnes poslala na neurológiu. Strašne sa bojím. Zažil niekto niečo taketo? Viem že vsetko ukáže až vyšetrenie ale chcela by som počuť niekoho skúsenosti

jaskolka
26. sep 2024

Tak je možné, ze má epilepsiu, po neurologickom vyšetrení budete vedieť viac.
Epileptické záchvaty nie sú len tie "obvyklé" silné záchvaty grand mal, ako trasenie a kŕče. Je veľa rôznych foriem, a podla toho, co opisuješ, je to dosť reálne, ze ide o nejaký druh "malého" epi záchvatu.
Cim skôr sa to podchyti, tým lepšie.

alickapusinka
26. sep 2024

och jej však to sú prejavy epilepsie.Vieš čo urob ak sa to stane natoč to na mobil a ukaž detskeh lekárke nech vám da čím skôr papier na neurologiu.Epilepticke záchvaty nie sú len to že odpadne ide mu pena z ústa a krv pomoči sa epilepsia je veľmi veľa druhov ja ju mám a viem že aj tak sa prejavovalo mojej dcérke ked žila. Natoč ho a vyhľadaj lekára chod sa poradiť čím skôr liečba tým lepšie.

domka222
26. sep 2024

Podľa mňa tiež epilepsia. Už len zahľadenie, bez reagovania na oslovenie sa radí medzi príznak. Ako píšu, epilepsia nie je len o tých klasických záchvatoch

drake122
26. sep 2024

Ak to bude mať znovu chodte na pohotovost

evkaor
26. sep 2024

Epilepsia sú aj absencie, zahladenie sa...

fifina75
26. sep 2024

Moja dcéra mala niečo podobné ako tvoj syn, od 5mes. mala dokopy 8 záchvatov, žiadne EEG (a to doteraz chodí na neurológiu a má 4 roky) jej epilepsiou nepotvrdilo. Posledný záchvat mala pred 3-omi rokmi.
Keď to dostala druhý raz volali sme rýchlu, boli sme týždeň v nemocnici robili kadejaké vyšetrenia, odbery a nič nezistili. Aj tam dostala dva záchvaty a lekári len pozerali na priebeh a nic. Jedine čomu to pripisovali bol aktívny CMV vírus, ktorý má doteraz a záchvaty pritom už nemá.
Nebol náhodou v poslednej dobe na očkovaní? Moja to prvý raz dostala po druhom povinnom očkovaní.

kleopatra114
26. sep 2024

Riešiť hneď na neurologii . Vyzera to na epilepsiu.

autor
26. sep 2024

@fifina75
@kleopatra114
@evkaor
@drake122
@domka222
@jaskolka ďakujem všetkým za reakcie. Už vybavujeme neurológiu. Tak snáď čo najskôr sa tam dostaneme. Očkovaný nebol. Uvidíme. Dúfam že všetko bude ok. Ešte raz dakujem

lenkulenku123
27. sep 2024

Ja by som odporúčala ísť na urgentný príjem. Keď sme mali podobné stavy, toto nám radila lekárka, aby sme nečakali na rôzne termíny. Hneď vás hospitalizujú. Nemusí to byť epilepsia, ale keď áno, tak nečakajte, môže to prejsť aj do veľkého záchvatu. Konajte cím skôr.