Ako riešiť zadržiavanie stolice u dieťaťa?
Ahojte mamičky, chcela by som sa poradiť, či niekto riešil podobný problém. ❤️
Mám 5-ročného syna, ktorý je už dávno bez plienok, ale stále má problém so špinavými trenkami. Niekedy je to len malá šmuha, inokedy má v trenkách aj kúsky stolice. Nie je to teda vždy veľké pokakanie.
Tvrdí, že vôbec necíti, že sa mu chce kakať, ani že má špinavé trenky, a často si to ani sám neuvedomí. Kaká pritom pravidelne, väčšinou každý deň, a stolica je podľa mňa normálna – nie je vyslovene tvrdá ani hnačkovitá.
Mám pocit, že keď sa veľmi zahĺbi do hry, WC úplne odignoruje alebo si potrebu neuvedomí.
Boli sme už na vyšetreniach – sono, röntgen aj krvné testy má v poriadku. Teraz ideme aj k psychologičke, aby sme skúsili zistiť, či za tým nemôže byť aj psychická príčina.
Chcem sa preto opýtať, či máte niektorá skúsenosť s dieťaťom podobného veku, ktoré malo podobný problém – špinavé trenky, niekedy len šmuha, inokedy kúsky stolice, pričom dieťa tvrdilo, že to vôbec necíti.
Čo vám nakoniec pomohlo? Riešili ste napríklad enkoprézu, pravidelné posádzanie na WC, vlákninu, probiotiká alebo intoleranciu laktózy?
Budem veľmi vďačná za každú skúsenosť, hlavne ak sa vám podarilo tento problém vyriešiť. 🙏
Chirurg videl konecnik?
Hovoris ze to "nie je velke pokakanie" - z Tvojho pisaneho ale nerozumiem - chlapec teda chodi uplne normalne na wc? Bez problemov, bez odporu, bez scen, pravidelne normalne kaka a teda okrem toho normalneho pravidelneho kakania ma aj spinave trenky behom dna?
@anonym_c18387 áno keď je doma, keď není v záplave hry chodí kakať. Ako náhle ide do škôlky tam zadrží ideme na ihrisko a tam mu ujde. Alebo ak sa hrá v kolektíve v škôlke sa nevypyta zadrží.
Chirurg videl konecnik?
@anonym_3056c7 nie tam nás obvodná lekárka neposlala
@anonym_3056c7 nie tam nás obvodná lekárka neposlala
@martina2109 tak sa pýtaj. treba vyšetriť aj konecnik
mi máme ten istý problém dávame Magrogol je to beh na dlhé trate ako vravíte treba nastaviť liek tak aby stolica nebola až bars riedka tak akurát aby stihol na zachodik ale zatiaľ sme neboli na takých vyšetreniach skúšame to doma upraviť
Jaj toto mával syn pravidelne že mu sprtlo😁 to nemusí byť iba ako si všetci myslia zdravotný problém. Proste je to dieťa náš to mával tiež hlavne v škôlke buď sa zo začiatku hambil povedať ,že ide kakať alebo pred deťmi sa to hambil povedať učiteľke. Nerád proste kakal v škôlke a ani v škole. To isté má aj mladšia tej síce nesprtlo ale vždy lákala buď pred škôlkou/školou alebo keď prišla až domov. Proste sú deti,ktorom to môže nejak vadiť. Nie je na Tom nič len to,že by to nemali robiť. Čo sme sa na vysvetľovali obidvom doma aj tak nekakali keď im bolo treba vždy len doma. Proste mali odpor asi nejaký
@martina2109 máme to podobne 😕 už to nie je tak často, ale stane sa. Ja ho ponúkam každý vecer, že treba ísť na záchod. Väčšinou povie, že netreba. U nás je problém, že ide aj po 3 dňoch a potom je to obr-kus, až sa stane, že sa ani nespláchne celé 🙈 chodíme aj na gastro lebo mal ABKM, dr. vraví, že to s vyprázdňovaním je iba v hlave. Tiež sa priznám, že ako dospelá, keď sme niekde odcestovaní, že mám problém ísť. Nie žeby som nechcela, aj mám nutkanie, ale skrátka to nejde…alebo len trošku. No a akonáhle prídeme domov, zase normálka.
Už sa mu smiali aj v škôlke. To oni niekedy tam je len šmuha ale niekedy aj časti hovienka. A veľmi to smrdí už sa zdalo aj v škôlke teraz nehody našla som mu trénky zabalené v ruksaku.😢
@martina2109 A utieranie zvláda sám? Ak doma kaká normálne a v školke má problém tak to bude len psych blok. Môj prvý syn to mal, nosil si domov akurát vedel vždy zadržať tak aby nebola nehoda. Neskôr sa už naučil aj v škole keď to na neho prišlo. Druhý je taký istý nosí si domov.
Tak moj ma 8r a presne to iste..neriesim to s lekarmi vobec-strata casu a zbytocne stresovanie ,ked viem,ze syn musi z toho vyrast..stolica pravidelna ,probiotika ma nasade dlhodobo... proste doma sa mu najlepsie robi stolica hahaa..ale jasne,ze ked musi ,tak ide aj inde... ale ano ,je to citit niekedy..ked mu utecie ,tak ide rychlo do sprchy a urobi hygienu...
Tak moj ma 8r a presne to iste..neriesim to s lekarmi vobec-strata casu a zbytocne stresovanie ,ked viem,ze syn musi z toho vyrast..stolica pravidelna ,probiotika ma nasade dlhodobo... proste doma sa mu najlepsie robi stolica hahaa..ale jasne,ze ked musi ,tak ide aj inde... ale ano ,je to citit niekedy..ked mu utecie ,tak ide rychlo do sprchy a urobi hygienu...
@alenamihal no môj to zadrží a potom sa stane že to ujde ale niekedy to je veľmi cítiť. V škole sa mu nestala nehoda?
@alenamihal no môj to zadrží a potom sa stane že to ujde ale niekedy to je veľmi cítiť. V škole sa mu nestala nehoda?
@martina2109 no moj to nevie zadrzat a ke mu treba ist tak to musi byt hned... stalo sa mu tusim 1x ale az na konci dna....
Presne toto som si myslela aj ja.. môj sa celý 1. ročník rovnako pocikával, potom sa začal pokakávať presne ako váš. Odsledovala som, bolo zo stresu. Môj muž doma večne hukal za každú sprostosť lebo po vyše 10 rokoch prestal fajčiť. Hádky, všetko bola vždy naša vina, naša zodpovednosť, my sme sa oňho mali starať a chodiť a pratať za ním. Pritom sám bol ľavý a presedel celé dni za pc alebo prespal, nedajbože ho zobudiť lebo vyhnať od pc. A syn sa ho bál keď húkal. Akonáhle som ho odstrihla, syn sa ukľudnil a prestal sa pokakávať a pocikávať. To bola otázka 2-3 týždňov čo mala doma iné dieťa. A tiež vždy keď som sa ho pýtala, zaobalil to, že to necíti keď mu ide.. cítil. Ale ten stres v ňom robil svoje a nevedel to povedať

Hovoris ze to "nie je velke pokakanie" - z Tvojho pisaneho ale nerozumiem - chlapec teda chodi uplne normalne na wc? Bez problemov, bez odporu, bez scen, pravidelne normalne kaka a teda okrem toho normalneho pravidelneho kakania ma aj spinave trenky behom dna?