Ako riešiť zápchu u malého dieťaťa?
Ahojte, mám 20 mesačného syna a má problém z vyprázdňovaním 😞. Trápime sa s tým už v podstate od jeho roka. Samozrejme že to riešime s pediatrom. No moje otázky znejú:
1. Tie čo ste si takým niečím prešli ake probiotiká vám pomohli?
2. Aká vláknina sa vám osvedčila?
3. Čo iné by som ešte mohla skúsiť?
Už sme toho mali dosť, či Duphalac, forlac + plus sme mali aj nejaké vlákniny a probiotiká. Aj slivkové či hruškové šťavy. Keby mám vyradiť všetko čo zapeká (ryža, mlieko, pečivo, čučoriedky, ovocné čaje...) tak neviem čo by mi jedol, všetko čo má rád tak v podstate zapeká... napríklad sme sa museli vzdať rajčín (paradajok) lebo z nich sa chudáčik vyhadzoval a mal z toho kožné problémy aj s tým sme chodili k doktorovi, toľko mastí čo sme poskúšali a nakoniec som na to ja prišla že tie kožné problémy ma s rajčín a tak rád ich jedol. Ale určite mu ešte niečo vadí lebo sa mu to zlepšilo tak o 85-90% ale stále ma na ručičkach červené suché fliačiky, tak ešte musím prísť na to ale to kakanie ma trápi oveľa viac, ak sa to do roka nezlepší tak mi ho ani do škôlky nevezmu, keď pri kakani strašne plače až mi srdce puká keď ho vidím ako sa púči a stekajú mu slzy až ho trase keď zatlačí a strašne kričí...viem že som niečo zabudla aj napísať ale aspoň nejaké rady ako mu skúsiť pomôcť. Ďakujem za každú radu 🙏🏻
Hrušky,ovsene vločky so slivkami
A tie hrušky su inak topka takže netreba sa ich báť ale hruška s duzinou voda a mixnut na pitie
A keď jen to moc moc akutne tak laktuloza
A možno mlieko mu nerobí dobre a to tiez môže zapekať a mať fľaky
Skus vysadiť na týždeň mlieko a uvidíš
Skus vysadiť na týždeň mlieko a uvidíš
@anonym_203c97 noo tak to by bolo fakt náročné, malý pije veeeľa mlieka. Má ho ráno po zobudení, na obed pred spánkom a aj večer pred spaním a často sa ešte mliekom "dotláča" lebo v poslednej dobe začal menej jesť, takže niečo zje ale aj tak potom vypije minimálne pol fľašky mlieka k tomu 🫣
Aha tak skús niečím to mlieko aspoň na týždeň nahradiť aj ked viem ze by to bolo ťažké len viem ze pri flakoch alergiach sa medzi prvými zvazuje alergia/intolerancia na mlieko a ešte aj ked ma zápchu
Lebo tak či tak budeš musieť na to prísť vylucovacou metódou
Mlieko má materské alebo umelé? Skúšali ste aj tie hypoalergénne verzie alebo iné značky?
Aj vitamín D má vplyv na trávenie. Nemá nedostatok alebo prebytok alebo problém s jeho spracovaním?
Ja by som skúsila namiesto tých predražených a presladených probiotík radšej Hylak. Dcére ich dávali na infekčnom už keď mala 18 mesiacov na regeneráciu po kombinácii astro a nordic vírusu.
@veroniculienocka a na alergo ste neboli?? Nevedia tam mu zobrat krv na potraviny?ako nam dospelým?
Ahoj, môj syn má tiež podobný problém a naposledy nám v lekárni odporučili Lactecon a zatiaľ vyzerá, že je to lepšie 🙂
@veroniculienocka môj ma alergiu na mlieko a presne toto má ako prejav. Atopický ekzem a zápcha alebo hnačka.
Nam velmi pomohol lanovy olej. Da sa kupit aj dmke, das par kvapiek do hocicoho, ja som pridavala do prikrmov aj do kase a zrazu vsetko islo a potom sa upravilo. Ale teda pozor na davkovanie, fakt staci par kvapiek a radsej viackrat denne
U nas nakoniec v 5 rokoch potvrdena celiakia. A v podstate bola ta zapcha jedinym priznakom
Ďakujem vám všetkým za rady, chcela som dnes skúsiť natvrdo vyradiť to mlieko ale vydržala som to do 10:30 🫣 ako tak sa naraňajkoval ale keď som mu na desiatu nakrájala ovocie, zase namiesto mlieka tak už to malý nedával. Už bol z toho moc nervózny, nechcel ho (aj keď ovocie ľúbi) dokonca som mu aj (výnimočné) ponúkla aj brumika, ani to nezabralo. Hučal jak Viktorka u splavu, nervózny bol, tak som to vzdala a spravila som mu fľašu mlieka a zrazu bol spokojný, vysmiaty. Asi to musim skúsiť nejak postupne mu to mlieko uberať a nie tak natvrdo 🤷🏻♀️🤦🏻♀️ alebo aj skúsim všetky rady postupne. Nejak mu to kakanie musím napraviť.
Ďakujem vám všetkým za rady, chcela som dnes skúsiť natvrdo vyradiť to mlieko ale vydržala som to do 10:30 🫣 ako tak sa naraňajkoval ale keď som mu na desiatu nakrájala ovocie, zase namiesto mlieka tak už to malý nedával. Už bol z toho moc nervózny, nechcel ho (aj keď ovocie ľúbi) dokonca som mu aj (výnimočné) ponúkla aj brumika, ani to nezabralo. Hučal jak Viktorka u splavu, nervózny bol, tak som to vzdala a spravila som mu fľašu mlieka a zrazu bol spokojný, vysmiaty. Asi to musim skúsiť nejak postupne mu to mlieko uberať a nie tak natvrdo 🤷🏻♀️🤦🏻♀️ alebo aj skúsim všetky rady postupne. Nejak mu to kakanie musím napraviť.
@veroniculienocka chod na gastro. Spravia jej tam testy ako na alergo z krvi a uvidis. Teraz mlieko neodstranuj ak budes davat robit testy..

@veroniculienocka detské laxatíva, okrem toho vodu, veeeeeeľa vody, polievky, presnidávky, jogurty. V podstate čo najviac tekuté jedlo, aby sa mu najskôr upravilo (tak týždeň) a potom postupne začať zavádzať znovu tuhšie stravu ale dodržiavať pitný režim na 120% (áno o trošku viac nech pije ako je odporúčané).