Ako rozoznať atopický ekzém od kvasinkovej infekcie?
Ahojte mamky. Prosím tie co sa v znáte, ako sa dajú tieto dva kožné problémy rozoznať aby som vedela o co ide. Syn má ekzém a boli sme aj u Dr. Ta len dala maste a hotovo. Viem ze problém je v črevách pravdepodobne. Už dva týždne mame prísnu diétu a je zelené potraviny k tomu. Veľmi sa mu to zlepšilo a teraz znova sa to zhoršilo trosku. Chcela by som zistiť o co presne sa jedna. Mame protikvasinkova a protialergicku diétu a už ani neviem čo variť.

Tazko. Na ceskom konovi je nejaka skupina, len som.zabudla ako sa vola... atopak sme nastastie nemali, ale kvasinku ano. Koza vyzera akoby vyzrata, su to ohranicene miesta. V podstate to potrebujes zasusit a v ziadnom pripade nepremastovat... naj je sudokrem alebo zinkova pasta a dieta plus nasad hylak a ak kojis este, tak aj sebe a dieta aj u teba...
@matabb73 nie. Doktorka povedala ze ak sa to nezlepší dostane kortikoidy masť a hotovo. Keď som sa sama pýtala, či nebude problém v strave povedala ze no to si nemyslí že jednoducho to vyzerá na atop ekzém a ze mam čakať ze raz to bude horšie a raz lepšie. Za takou dr som zavrela dvere a poradíme so sami radsej
@guiseppinka ako dlho vám trvalo kým ste sa z toho dostali?, * a potvrdili vám kvasinky lekári ci?
@jasmika my sme boli len u nasho obvodaka, mala mala vtedy asi 3 mesiace, najskor sme mysleli, ze su to potnicky a potom som jej to vazrlinou na.premastenie rozniesla vsade... a trvalo to cca od septembra oktobra az do.decembra... potom bola "cista" a potom sa jej to to robilo, ked sa spotila, ale uz len sem tam. Ta skupina je ozaj velmi dobra... skus ist tam, len fakt si nespomeniem ako sa vola
@guiseppinka ďakujem. Idem hladaz
My sme mali dobrú kožnú, ale tiež nám povedala, že niekedy sa nič neodhalí a dieťa má ekzém. Že sa s takou kožou proste narodí. Aj moja dcéra bola tento prípad. Už keď sa narodila, tak mi lekári vraveli, že to bude ekzemarik, lebo má suchú kožu. V troch mesiacoch sa vysypala a doktorka nás poslala na testy, lebo sa ju bála očkovať. Všetky alergie mala vtedy negatívne. Ja som si nasadila diétu, mala čisto kojená vtedy. Vylúčila som všetky alergény, čo ma napadli na 1/2 roka a pomohlo to. Niekedy za tým môže byť aj nedozretý tráviaci systém. Ekzémy už nemá, má 10 rokov, ale od 6 má astmu. To sme tiež očakávali, býva to nasledujúci prejav detí so sklonom k alergiám.
@jasmika mne zistili zvýšené kvasinky v ekzeme na rukách. Stále sa mi na nich supala koza a bola veľmi veľmi jemná takže praskala pri sebe menšom presuseni... Navyše svrbela. Mne na to zabrali kvapky ktoré som si dávala ráno na lacno (výťažok z grepovych semienok citrovital sa to tuším volá). A dávala som si to aj na ruky... Žiaľ teraz sa mi to vrátilo a keďže nemám čas chodiť po dr neviem či je tá istá príčina aj keď priznaky sú rovnaké... Zase som začala s kvapkami a pomaly veľmi pomaly sa to lepší🙂
Tiež sa snažím nejesť normálne kysnuté pečivo ale len kvaskove🙂
@jasmika ako dlho ste na diete? co vsetko jete? Lebo aj medzi roznymi protikvasinkovymi dietami su velke rozdiely a nie kazda je skutocne ucinna. A mate aj nejaku liecbu okrem masticiek? Tam treba liecit hlane creva, GSE, kvanta probiotik, oreganovy olej a dieta fakt prisna, lebo kvasinke staci jeden preslap a zas sa rozmnozi...tej je velmi tazke sa zbavit, viem o com pisem, tiez bojujeme....
syn ma ekzem od 6 mes., kozny nam daval rozne maste ale syn sa dokazal cele noci skrabat, tak nakoniec nam dal kortikoidy a konecne sme sa vyspali. Uz ma skoro 5 rokov, ale ekzem stale, kedze je alergik aj na potraviny aj na pele tak je to raz horsie raz lepsie. Teraz ma ekzem v klude, ale ked zje nieco co mu neprospieva ekzem sa ukaze a tiez ked kvitnu stromy
@alexandraalexandrova toto mame ako diétu. Poviem ti hrúza des....
@alexandraalexandrova ved to ze vlastne neviem ci je to kvasinka ci atop ekzém. Ú nás nikto nieje alergický.. Ale tak. Predsa môže byť aj tak
Syn ma ekzem,sposobuje mu ho vsetko mliecne,urcite by som nasadila synovi probiotika,nam tie velmi pomohli,skus pohladat na nete nejake kvalitne,nie tie "reklamove" ,najdes aj rozne testy na nete,ktore su dobre a skusila by som pohladat nejake take co pomahaju pri potravinovej alergii. Syn ma tiez v zahyboch laktov a kolien podobne fliacky ale podstatne mensie ako ma tvoje dietatko...nam velmi pomaha mast havlikov prirodny zazrak,tym mu natieram aj niekolko krat denne,pripadne weleda ma nechtikovy olej,ten mame tiez,celeho ho natriem rano vecer s nou,aj bioderma.ma dobry krem na toto,skus si vzorku v lekarni vypytat....my sme skusili vsetko mozne,ale nechcem moc chemiu malemu patlat na to tak hladam ine riesenia a zo vsetkeho sa mi osvedcilo toto-probiotika(ale vysledky sa dostavia neskor,treba dlhsie uzivat),mast havlikova a weleda alebo bioderma este potom na cele telo...ked nahodou syn popapa niekde viac toho co by nemal a ma vacsie tie fliacky,mam doma este skin cap krem,tym mu to dva tri dni natieram na preliecenie a pokracujeme dalej s havlikom a weledou...starsiemu synovi skin cap vyliecil ekzem uplne,ten mal celu hrud pokrytu ekzemom,alergologicka odporucila tento krem +probiotika a po par dnoch s tym kremom vsetko zmizlo,natierala som ho este po zmiznuti asi 2 tyzdne a uz sa mu to nevratilo...probiotika sme uzivali rok....
@jasmika to cije to kvasinka zistite jednoducho. Rano nalacno, este predtym ako sa napije, vyplachne usta, umyje zuby, nech napluje do pohara cistej vody. Nech je to pohar z cireho skla, aby bolo vidno do vnutra aj z boku. Ak slina vytvori vlakna ktore sa tahaju na dno pohara, ma premnozenu kvasinku. Ak ostava na povrchu bez reakcie, kvasinku nema. Inak ta dieta je iba proti kvasinkam, ci aj v kombinacii s niecim? Lebo je tam par nezmyslov, napriklad ze nemozete cesnak a pritom cesnak aj cibula patria medzi najucinnejsich bojovnikov proti kvasinke, tak neviem kto vam ich a preco zakazal. takisto ryza nie je vobec dobra volba ked mate kvasinku, a uz vobec nie klasicka biela ryza, tu by ste jest nemali v ziadnom pripade, aj celozrnnej iba minimnozstvo, vlocky tiez nie, naopak by bolo fajn jest co najviac zeleniny hlavne surovej a semena a orechy, ktore vam zas zakazali, neviem preco...v prvom rade si urobte ten pluvaci test a az potom nasadte dietu, mozno kvasinku vobec nema a potom je to zbytocne trapenie...ale v kazdom pripade ci kvasinka ci nie, treba nasadit probiotika, nie z lekarne ale prirodne z kvasenej zeleniny domacej a z kefiru kde mas cca 30 roznych kultur, lepsi zdroj ani neexistuje. Samozrejme nie kupovany a pasterizovany kefir, ale domaci zo suroveho kravskeho ci kozieho mlieka...
@alexandraalexandrova so vsetkym mas pravdu co pises ale bola by som opatrna pokial ide o tie probiotika z mlieka,pre deti je casto prave mlieko silny alergen a moje dieta starsie malo silny ekzem prave z mlieka,nastastie z toho vyrastol a mladsi ma ekzem prave z mlieka tiez a u neho sa to este stale nevyliecilo...takze probiotika max z tej zeleniny ak tak alebo kupit kvalitne co patria do chladnicky...
https://www.modrykonik.cz/group/6098/ jedna skupina poradna pre atop
https://www.modrykonik.cz/group/7017/ protikvasinkova
Povolene jedla su ako semafor - zelene vzdy, oranzove obcas a cervene stop.
Orechy a semienka nie preto, lebo zvyknu byt alergeny.
Maso v podstate vsetko, ryzu inu ako bielu a nie vela, zemiaky tiez na chvilu nie a bataty uz vobec... v skupinke poradia
@adriannasvk nemas celkom pravdu. Nie je totiz jedno na ktoru zlozku v mlieku ma clovek alergiu. Ak ide o alergiu na laktozu, tam sa moze pit kefir bez obmedzenia a obav, lebo kefirova huba laktozu pocas kvasenia rozlozi a tym padom v konecnom produkte uz laktoza nie je,alebo je iba v uplne minimalnom mnozstve. Preto ho kludne mozu pit ludia ktori neznasaju laktozu. Ak ide o alergiu na kazein, tam neviem...ale urcite sa to da niekde dohladat tato informacia...
Kazdopadne aj alergie na cokolvek maju vo vacsine pripadov povod v zlom stave traviaceho straktu a ten sa inak ako s probiotikami a upravou stravy dat dokopy ani neda...
@adriannasvk este by som dodala ze ekzem z mlieka je dost casty...ale nemusi to byt alergia na mlieko samotne, ale skor o to ake je to mlieko. To co kupujeme v obchode, ja za mlieko ani nepovazujem, prevarene, homogenizovane, vysledny produkt ma od mlieka na mile daleko. Staci nechat take mlieko v krabici skysnut, bude z toho to horky hnus. Prirodzene, neprevarene mlieko naopak skysne uplne inak, je chutne, kysle ako acidko. Priemyselne spracovanie potravin casto napacha velmi velke skody a znizi kvalitu potraviny na minimum, pripadne ho premeni na skodlivinu a alergen. Dalo by sa o tom pisat hodiny, ale nepatri to sem...
@alexandraalexandrova to ja viem,ze kupovane mlieko je len ofarbena voda..kupujem v automate mlieko,ale detom nerobi dobre,este to z obchodu zvladaju,robila som im aj domace jogurty,tie zvladnu tiez v pohode ak ich nejedia vela a casto samozrejme....takze sa snazim davat minimalne mliecme vyrobky,probiotika maju a na obed maju nutrilon,ten zvladaju bez problemov...ale netusime aky ma problem dieta autorky,to uz musi ona pozistovat co skodi...mojim ani jednemu nevysla alergia na mlieko ale s nasou dr sme vyluxocacou metodou prisli na to mlieko,tie testy boli aspon vtedy dost nepresne,neviwm ako je to teraz...
@adriannasvk ktovie nakolko su tie testy spolahlive, na 100 % isto nie. Ved nasa moderna medicina nedokaze potvrdit napriklad ani kvasinky zo stolice, to je nula bodov...ak vam mlieko nerobi dobre, tak samozrejme ho netreba konzumovat...ale s kefirom je to ako som spominala inak, citujem z jednej stranky: "Mám alergiu na mlieko a zle ho trávim. Môžem piť kefír? Ak máš alergiu na laktózu, potom sa nemáš čoho báť. Kefír sa laktózou kŕmi a preto vo výslednom nápoji je laktózy len minimálne. Čím dlhšie fermentuješ, tým menej je laktózy v nápoji. Na čo najväčšie zníženie obsahu laktózy je vhodná sekundárna fermentácia. Všeobecne je mlieko v kefíru natoľko „predtrávené“, že by nemalo spôsobiť tráviace ťažkosti (okrem problémov v „detoxifikačnom období“).
Zdroj: https://www.mojezdravie.sk/tibetska-kefirova-huba/
skvele ze ste upravili stravu ale aj oblecenie treba pomenit a nedavat ziadnu umelinu ale len bavlnene oblecenie. to ze sa to zhorsuje bude podla mna rocnym obdobim 🙂
@bianka532 je to presne tak, ako môže byť dieťa alebo dospelá osoba alergická na niektoré potraviny (čo sa dá vylučovacou metódou zistiť) tak isto môže byť alergická aj na určité situácie
(napr. aj príchod jesene), alebo na niektorých ľudí alebo školu, prácu a pod.
Tam keď povie lekár, že nevie odhadnúť či ekzém aj po liekoch bude lepšie alebo horšie, príp. sa to vráti znovu - tak iba hovorí pravdu. Tam je vplyv viacerých faktorov veľmi zmiešaný.
@mpg ja som ako dospela zistila, ze ked mam stres urobi sa mi ekzem a popraska mi koza okolo prstov a mozem si to kremovat aj 6 krat denne nic mi nepomoze.. ono to potom zmizne uplne samo, a este okolo nosu sa mi take supiny urobia zo stresu.. a to som zistila az ako dospela osoba po 25 roku zivota...

Zvykne sa to zhoršiť na jeseň, možno preto. Treba ja odsledovať stravu, či sa to po nejakom jedle nezhoršuje. Môže to byť čokoľvek. Mojej dcére sa zhoršoval po paprike a hrozienkach. Kamarátkinmu synovi zas zistili alergiu na mlieko, tak museli dodržiavať prísnu bezmliečnu dietu. Testy na potravinové alergie mu robili?