icon

Ako rozoznať autizmus u 19 mesačného dieťatka?

8. aug 2020

Ahojte dievčatá tie ktoré máte choré detičky ako ste nato prišli že niečo nieje v poriadku ? Moje dieťa nechce hovoriť, iba mama, baba, nevie sa samo zahrať stále je iba pri mne. Doma nemôžem nič spraviť stále mi je za zadkom.Reaguje na meno aj očný kontakt tam je ale mam také divné pocity.

nelllinkinka
8. aug 2020

@nikiki29 je to dosť dôležitý znak,viem,že niektorí autisti sa naučia ukazovať keď sú starší.Ale je to naucene.Kolko má rokov tvoj malý?

ukulela
8. aug 2020

Moj.ma 22 mesiacov. Okrem ne ako zápätí a da ako daj nepovie nič identifikovateľné. Ani mama. A mám ho stále ako prívesok. Ale obávať sa autizmus mi ani nenapadlo. Veľa čítaš, radšej sa venuj dieťaťu a skús rozvíjať jeho schopnosti.

nelllinkinka
8. aug 2020

Ináč mamičky,ako matka autistického dieťatka vám chcem povedať,že deti do 3az 4 rokoch sa veľmi menia .Ako som spomínala dozrieva im nerviva sústava a vo veku 2 rokov vám nik nedá istotu či vaše dieťa má či nemá autizmus.Takze kľud a užívajte si vaše deti.Moja dcéra mala v dvoch rokoch inú vážnu diagnózu a vtedy by mi fakt nenapadlo,že pribudne aj autizmus .Bolo to krásne usmievavé dievčatko ktoré začínalo rozprávať.Pol roka NATO sa úplne uzavrela do vlastného sveta a pomaličky sa to zlepšuje i keď teraz v 6tich rokoch začína hovoriť tata,ham,papu a iné slová zodpovedajúce jednému roku.

makova333
8. aug 2020

@nelllinkinka presne tak 19 mesacnemu dietatu este nik neurci/neuzavrie diagnozu PAS, preto sa casto robia rediagnostikyv casovom odstupe. Navyse autorkino dietatko podla popisu nevykazuje ziadne problemy.

nikiki29
8. aug 2020

@nelllinkinka má 1,5 roka, ale teda gestikulácia skoro nulová, jediné čo používa sú “otvorené ruky” keď sa chce nosiť, inak nemá veľmi záujem o nič 🤦🏻‍♀️ nesústredený je, tak ho zatiaľ neviem ani naučiť ukazovať, ani za ruku ma nevezme, keď niečo chce len piští. Najradšej len lieta po byte. Slová vie mama, tata, ba (akože bác) + 4 zvieratká napodobniť 🤷🏻‍♀️

makova333
8. aug 2020

@nikiki29 ved pekne komunikuje😉 To napodobovanie zvukov zvierat je super, to zaklad, postupne sa pridaju gesta,neskor voac slov.

dennissa16
8. aug 2020

@nikiki29 vieš čo, moj doteraz za ruku nepôjde... Ani nikdy nešiel...
Aj celkovo s porozumením to bolo vždy horšie aj je ako rovesníci, aj zdieľať zacal neskôr ako som písala.... Rozpráva len mama (mama je každý), ŠI(to je všetko horúce... Kava, žehlička,..) a mňam 🙂 a vie pár zvieratok...
Zvieratká začal rozpoznávať možno v 20 mesiaci..
Čiže sa naozaj neznepokojuj, sú také deti... 🙂
U môjho aspoň hra bola naozaj od mala rozvinutá super...

nikiki29
8. aug 2020

@makova333 ako dúfam v to, nerobím nejaké závery, len viem ako to dokáže matku znepokojiť, keď dieťa nenapreduje tak ako by sme chceli.
@dennissa16 mňa to stále tak zamrzí, keď vidím napr. v termínovkách ostatné deti ako krásne rozprávajú aj 3-slabičné slová a v 8 mesiacoch vhadzovali tvary, čo môj začína teraz... naozaj by som sa rada s ním hrala, ale on nevie ako na to a nedá si ani ukázať, len rozhadzuje a lieta hore dole. Pediatrička na ňom tiež nič nezvyčajné nevidí, ale ak sa do zimy nerozhovorí (cca 22mes) tak nás pošle kde bude treba 🤷🏻‍♀️ Dovtedy budem veriť, že čo to dobehne alebo sa spon začne so mnou hrať 😊

nelllinkinka
8. aug 2020

@nikiki29 a porozumenie je aké?Odporúčam hry sociálne napríklad so zvieratkami ,že sa stretnú pozdravia ,kratučké príbehy ,hry na piesku,že príde auto naberie piesok a komentuje to,možno bude opakovať ,bol by to super znak,že sa to lepší.Vsimajte si či napodobňuje aj to by bol super znak,že to je ok.Inac fakt v tomto veku sa deti veľmi menia teraz je taký o pár týždňov sa môže zas veľmi zmeniť.

sara07
8. aug 2020

@makova333 tak potom neviem prečo spochybnujete časť pediatrov čo sa stále vzdeláva vie a neodbije matku alebo to prehliadne s tým a to je len lenivé
ano čast pediatrov je taká aká je žial
ked by ste dali tu otázku do pas skupiny tak maminy by vám napisali ano už v cca od 3 mesiace tušili že to dieta je iné tam sú určité znaky otázne je či ako mudr beriete čo vraví matka alebo dost častý jav no len si povedz aj tak to tak nie je lebo ja to viem lepšie a potom to aj tak vyzerá
a su mudr čo skutočne pošle už 18 mesačné dieta aby makalo a potom je niekde inde to dieta
PS : keby počuvali čo im ja hovorím nemuseli by zničit život môjho dietata ale ono má žial smolu na ludi od narodenia doslova , oni to vedeli lepšie alebo potom veta kto to mal vediet

makova333
9. aug 2020

@sara07 je velky rozdiel zacat pracovat s dietatom skor a je rozdiel, ze odbornik urci diagnozu PAS. Preto som pisala, ze nik to neuzavrie v 1,5 roku, napriklad aj preto, ze NKS a PAS maju v tomto veku velmi podobne prejavy. Nikde som pediatrov nespochybnovala (to skor ty si pisala, ze na SK nie su dobri odbornici). Realita je vsak taka, ze vekovy priemer pediatrov je 70+, ked jeden ide do dochodku alebo nedajboze zomrie, rajon casto prerozdelia zvysnym dr., lebo nemaju komu inemu. Preto netreba cakat, kym si pediater vo veku starych rodicov vsimne PAS. Na to, aby sa s dietatom pracovalo ta nemusi pediater poslat nikam, moze ist rodic sam, k psychologovi, pedoposychiatrovi, logopedovi nepotrebujes odporucaci listok.

makova333
9. aug 2020

@nikiki29 treba pocuvat intuiciu a ak sa ti nezda vyhladat odbornika. Ale zas si treba vsimat aj gesta, zvuky, ako dieta reaguje atd.

zuzuliennka1
9. aug 2020

@nelllinkinka moj syn neukazuje prstom a autista nie je, ani toto nie je 100% pravidlo

zuzuliennka1
9. aug 2020

@gir top 😂😂 same z porodnice s Hamletom pod pazuchou 😂 tak toto je hlaska dna

alexandraalexandrova
9. aug 2020

@hettinka nesuhlasim s tym ze autizmus v 1,5 rokoch nezistis...keby si mala doma dieta s autizmom, tak by si chapala o com pisem. Tie znaky su tam nieze od 1,5 roka, ale niektore od narodenia a da sa to vsimnut, pokial vies co mas sledovat. Auti babatko napriklad nehlada pohladom mamu, neusmieva sa na ludi, nenatahuje sa rukou za mamou a inymi ludmi ktorych pozna. Neskor nechce zdielat pozornost, neche ukazovat ked ho nieco zaujme, nepozoruje co robia ludia, rodicia okolo, nesnazi sa ich napodobnovat. Na meno reaguje iba ak nie je niecim inym zamestnane. Fixuje sa na predmety, ludi si nevsima. A pritom kludne moze rozpravat, ale jeho rec nie je skutocna, ide vacsinou o echolalie, iba opakuje slova bez toho aby rozumelo co znamenaju a co vyjadruju..je to hodne vela co si da vsimnut ovela skor...

makova333
9. aug 2020

@alexandraalexandrova a ako v tomto veku rozlisis dieta s PAS a NKS? Pretoze toto co si popisala mal v tomto veku aj moj s NKS. Skladal auticka doradu, neukazoval, nenapodobnoval... Ano, mozes si vsimnut, ze nieco nie je ako u beznych deti hoc aj od narodenia, ale urcit, ze toto je dietatko s PAS je v tomto veku nerealne. Casom (u kazdeho dietatka je to inak), stimulaciou, podporou motoriky, "kartickami", visual readingom atd. sa postupne vyporfiluje ci ide o dietatko s PAS alebo NKS pripadne to nakoniec moze byt aj normodietatko, len potrebovalo vcasnu intervenciu lebo...

alexandraalexandrova
9. aug 2020

@makova333 to nie je o skladani auticok a neukazovani...tazko to vysvetlit niekomu kto to nezazil, ale auti babatko vypada ako keby bez emocii a zaujmu o ludi, vratane tych najblizsich. NKS dieta ma problem s komunikaciou ale nie je nesocialne. Berie na vedomie svoje okolie. Ked vojdes do miestnosti NKS babatko si to vsimne, otoci za tebou hlavu. Ked ta ako mamu uvidi, usmeje sa, alebo sa bude usmievat ked sa mu bdues prihovarat. Pouziva gesta a vyrazy tvare ktore vyjadruju emocie. Sice nerozumie, ale berie ta na vedomie. Auti dieta toto nerobi. Je akoby uplne bez zaujmu, bez vyrazu. neusmieva sa, nenatahuje ruku ked chce aby si ho zdvihla, neprejavi radost ked ta uvidi...vacsinou sa ani nepozrie, alebo ked tak otoci zrak ako keby si bola cudzia. Proste je to ine...poznam vela deti s NKS a tiez kopu s autizmom, pohybujem sa v tej sfere uz nejaku dobu...a je v tom velky rozdiel

makova333
Autor odpoveď zmazal
1gabriela13
9. aug 2020

Máš úplne normálne dieťa. Nevymyslavaj mu diagnózy

makova333
9. aug 2020

@alexandraalexandrova a ako vies, ze moje dieta takto nereagovalo? Veruze presne tak. A veruze presne preto mu bola odbornikmi (Sedibova, Kantorova, Janosikova) odporucena auti MŠ. Som vystudovany psycholog a sama by som si netrufla dat diagnozu niekomu v tomto veku. Zjavne si lepsi odbornik ako spominane damy a verim, ze tvoje sluzby privitaju rodicia deti s podozrenim na PAS, kedze cakacky na vysetrenie su rok a viac.

sara07
9. aug 2020

@makova333 k logopedovi musíš mat odporučací lístok aspon u nás
ja som reagovala na tu veštecku gulu čo si písala

sara07
9. aug 2020

@alexandraalexandrova obávam sa že jej to nevysvetlíš , žial ,ja viem o čom píšeš
a máš v tom pravdu je to tak
vo svete vedia dat podozrenie alebo uzavriet aj v 2 rokoch a hned idu terapie, u nás sa to natahuje ako sople a potom to aj tak vyzera ako keby sa diagnoza nedala dat zobrat alebo znaky už nie su terapiou a strarostlivostou sa odstranili ,však čo sudit sa aj tak nebudeš tak neviem čoho sa boja

alexandraalexandrova
9. aug 2020

@makova333 neviem ako reagovalo tvoje dieta...to co som opisala je iba velmi mala cast toho vsetkeho ako reagovalo moje. Povedala by som ze iba spicka ladovca. A nikde som nepisala ze autizmus sa da s urcitostou diagnostikovat v 19 mesiacoch. Ale znaky tam su a za tym si stojim. Nepasujem sa do ulohy diagnostika, pisem tu svoje a inych skusenosti. Ty si mozno vystudovany psycholog, ale ja som matka dietata s autizmom co ma za sebou desiatky rozhovorov s inymi rodicmi s auti detmi, ktori maju svoje skusenosti a postrehy pre mna cennejsie nez niekto kto ma iba teoreticke vedomosti.

alexandraalexandrova
9. aug 2020

@sara07 jasne ze nevysvetlim, ani o to nemam zaujem...uz som sa davno naucila ze ti co nemaju dieta s autizmom aj tak nikdy nepochopia...ani s tym diplomom zo psychologhie 😉

autor
9. aug 2020

@alexandraalexandrova a vieš mi teda povedať ktoré také veci sú viditelné ak ma dieťa autizmus?? ked píšeš že máš dieťa s autizmom.dakujem

autor
9. aug 2020

@alexandraalexandrova aha pardon teraz vidím čo si písala, že sa neusmieva, nezdiela pozornosť atd...

alexandraalexandrova
9. aug 2020

ano, pisala som vyssie. Podla toho co pises, mas normalne dieta, nezda sa mi ze by malo autizmus...co sa ti presne na nom nezda?

makova333
9. aug 2020

@alexandraalexandrova som matka dietata, ktore bolo dlho povazovane za autistu. Nakoniec z toho bola po rokoch NKS. Chodil do MŠ pre deticky s PAS, chodil na ABBA terapie, presli sme si kartickami, stretavala som vela deti s PAS (a rodicov deti), takze toto ma daleko od teoretickych vedomosti. Ako pisem vyssie som vsetkymi desiatimi za vcasnu intervenciu, terapie atd. (a ano mali by byt hradene zo ZP, ale tie kvalitne zvycajne nie su), to vsak nemeni nic na fakte, ze si myslim, ze vacsina pripadov sa neda uzavriet ako PAS (napriklad aj deticky s AS- tiez patri medzi pervazivne poruchy a dg. sa uzatvara ooovela neskor casto az v dospelosti) vo veku do 2 rokov prave preto, ze PAS je v prejavoch velmi variabilne (napriklad aj zalezi ci je normointelekt, vyssi intelekt alebo nizsi intelekt ev. mentalna retardacia).
@sara07 na Sk tu bohuzial terapie platena zalezitost, takze odporucanie na ne nepotrebujes a ani mat uzatvorenu diagnozu.

sara07
9. aug 2020

@makova333 na logopediu ano, 1-2 x mesačne máš hradené z poistovne , tu si nemusíš hradit
uzatvorené dg su dobré na predlženy rodičak, kompenzacie atd
aj psychologička musi napisat nejaku dg ,niektoré su hradené z poistenia , alebo aspon podozrenia na .. takže ani toto si nemusí hradit ak si nájde čo má zmluvy
aj janošíkova určity čas robila čisto že preplacala všetko poistovna,
atd

sara07
9. aug 2020

@makova333 asperger vedia uzatvorit aj skore a rodičovi ak potrebuje byt napr doma na opatrovaku je dg v dospelosti na dve veci
asperger sa uzatvara do 10 rokov aj atypicky pas len to treba vediet kombinované testy robit , nie od stola za 40 min