icon

Ako rozpoznať autistické spektrum u dvojročného dieťaťa?

Dnes o 06:36

Baby poraďte. Bratova dcéra má dva roky - je úžasná ale - nerozpráva,, jedine také že rararrarara. Nechodí sa hrat s dospelými, neukazuje hračky, nepozerá na ľudí, nehrá sa napodobňovanie hry, je taká sama svoja. Ani neukazuje rukami, nič.

A so toho má obrovské výbuchy hnevu - aj 20-30 krát za deň. Nedostane niečo v sekunde, keď to chce, začne vrieskať, aj keď to dostane o minút neskôr. Nechceme jej dovoliť hladkať psa na ulici, hodí sa o zem a place. Nechceme ju pustiť ku ceste, to isté. Ale šialený krik a plač, ktorý sa nedá utíšiť veľmi veľmi dlho.

Inak je veľmi úžasná milá a zlata. So svojou sestrou sa občas zahrá (štýlu pozerá na ňu, alebo sa hrá s hračkou čo má pri nej), ale ja už neviem.

thereisabear
Dnes o 06:41

Objednajte ju k odborníkovi. Nemusi to byť hneď diagnostika v tomto veku.

autor
Dnes o 07:02
@thereisabear

Objednajte ju k odborníkovi. Nemusi to byť hneď diagnostika v tomto veku.

@thereisabear o Tom bratova žena nechce ani počuť. Zasa nechcem provokovať, aby sa tí dvaja nejako hádali alebo tak.

anonym_2ffc50
Dnes o 07:22
@anonym_autor

@thereisabear o Tom bratova žena nechce ani počuť. Zasa nechcem provokovať, aby sa tí dvaja nejako hádali alebo tak.

@anonym_autor Klasika-ked sa budeme tvarit, ze sa nic nedeje, problem zmizne🙄

majamat
Dnes o 07:24

to, ze nerozprava, tazkopovedat, niektore deti zacinaju neskor. ze je sama pre seba, to fakt neviem. moj synovec tak bol, ona sa nedal ani mojkat, nemal to rad.
no tie nervy- to je obdobie vzdoru. to deti v tomto veku mavaju-
moja mala amok, ze som zavrela zrkadlovu skrinku ja nie ona. tak som ju otvorila, ze nech ju zavrie, ale to uz nie. tiez ked som vyliala polievku, ktora uz ola 10mi na stole a predtym nad nou sedela a nejedla. keby sa s nouapson hrala, ze am z nej zabavu,a le nic. odlozila som, za nejaky cas viliala a ona amok. a teda znamky autizmu nema

anonym_4ba6ec
Dnes o 07:25

Diagnostika autizmu je veľmi náročná a dlhodobá. Nechci, aby niekto nezainteresovaný vyslovil záver o tvojej neteri po krátkom opise na internete. K odborníkovi ju nepošleš, lebo o tom švagriná nechce počuť. Tak čo očakávaš? že ti tu niekto napíše 'aj moja malá taká bola a teraz má aut' a ty švagrinej citlivo prezdieľaš diskusiu? dnes veľa detí v tomto veku nerozpráva, bohužiaľ. Veľa detí sa v tomto veku hádže o zem, keď nedostanú, čo chcú. Veľa robí výchova. Toto správanie nemusí znamenať vôbec nič. Je fajn, že si si všimla niečo, čo ti 'nepasuje', avšak neurobíš s tým nič. Je to ich dieťa, ich zodpovednosť. Alebo sa so švagrinou porozprávaš, navrhneš jej napr. test v aplikácii ASDetect alebo ju pošleš do CVI, kde by ju vedeli nasmerovať. Alebo sa nestaraj a hlavne to nerieš poza ich chrbát. Ani tebe by sa to nepáčilo, ak by šlo o tvoje dieťa.

anonym_2ffc50
Dnes o 07:32
@anonym_4ba6ec

Diagnostika autizmu je veľmi náročná a dlhodobá. Nechci, aby niekto nezainteresovaný vyslovil záver o tvojej neteri po krátkom opise na internete. K odborníkovi ju nepošleš, lebo o tom švagriná nechce počuť. Tak čo očakávaš? že ti tu niekto napíše 'aj moja malá taká bola a teraz má aut' a ty švagrinej citlivo prezdieľaš diskusiu? dnes veľa detí v tomto veku nerozpráva, bohužiaľ. Veľa detí sa v tomto veku hádže o zem, keď nedostanú, čo chcú. Veľa robí výchova. Toto správanie nemusí znamenať vôbec nič. Je fajn, že si si všimla niečo, čo ti 'nepasuje', avšak neurobíš s tým nič. Je to ich dieťa, ich zodpovednosť. Alebo sa so švagrinou porozprávaš, navrhneš jej napr. test v aplikácii ASDetect alebo ju pošleš do CVI, kde by ju vedeli nasmerovať. Alebo sa nestaraj a hlavne to nerieš poza ich chrbát. Ani tebe by sa to nepáčilo, ak by šlo o tvoje dieťa.

@anonym_4ba6ec Podla opisu to dievca nejaku diagnozu ASI ma, no ale bez odbornikov to asi tazko niekto zisti. Ked sa rodicia tvaria, ze je vsetko ok, tak s tym nikto nic neurobi.

anonym_dc0fa6
Dnes o 07:38

Kolko casu s nou travis ked vies ze ma 20-30 vybuchov denne?

anonym_82833b
Dnes o 08:33

@anonym_autor je maličká malá na poriadnu diagnostiku. Ešte vyčkajte a uvidíte. Moja dcéra začala ukazovať prstom presne na 2 roky a 3.mesiace a začala rozprávať, tak na dva a pol. Bola psycho motoricky pozadu, má ADHD, ale autizmus nie. Tak sa nestresujte a zatiaľ si zarezervujte termín v dobrom diagnostickom centre pre autizmus, kde sú čakacie doby aj pol roka.

katka533
Dnes o 08:40

@anonym_autor 2 rocne dieta by malo zdielat vsetko s rodicmi a o vsetko sa zaujimat, o vsetko nove. Reagovat na meno, ukazovat a pozerat na ludi tiez. Urcite to nie je bezne. Viem to porovnat, mam aj zdraveho syna, aj autistu. Mala vy uz urcite rozoravat nejake slova, aj ked to moze byt este narusenie vyvoja reci. Ale to ostatne nie. A autista este neoslovoval nikho menom, ani mna, az tak v 2,5 roku

anonym_ef6568
Dnes o 08:46

@anonym_autor už si tu rovnakú otázku dostala. Tiež sa pýtam: koľko času denne s neterou tráviš Ty? A kto si, si odborník? Alebo si len čítala? Nechaj rodičov, nech to riešia, alebo neriešia. Je to ich dieťa.

k47
Dnes o 08:52

Môžeš si aj sama preklikať ASdetect, to nie je nič záväzné. Ale aj keď vyjde autizmis, to nezamená, že sa jej nedá pomôcť. Potrebuje sa cítiť bezpečne a pohodlne, rozvíjať kontakt so svojím telom (rytmus, balans, senzorické hry), naučiť sa jazyk, aby vedela vyjadriť, čo potrebuje (potom aj hnevu bude menej), alebo zaviesť viac obrázkovej a znakovej komunikácie, obmedziť podnety na únosné množstvo (príjemné oblečenie bez škrabavých štítkov, ochrana pred hlukom, atď). Niečo z toho s ňou vieš robiť aj ty alebo zahrnúť ako darček (kniha Kubko sa učí rozprávať, pohybový kurz, kinetický piesok...).
Ak sa štítia nejakých diagnóz, môžno by im sadla kniha Raising your spirited child, ktorá nie je priamo pre autistické deti, ale má veľký prekryv.