Ako správne dávkovať detský Nurofen?
Maly ma 13 mesiacov mam mu dat 2,5? Dakujem
Na kg sa davkuje. A zalezi aj aky mas.
Je to podla hmotnosti. Ten od 3mes. vypocitas vaha/2. Moj syn ma 3r a 16kg tak by ho mal dostat 8ml co je straaasne vela. Davam ten pre väcsie deti, ale tam sa davkovanie pocita vaha/4. Cize 16kg dieta dostane iba 4ml
@reaan 10 kilove dieta ? 5mk?
Ano, 5ml 😉
ak máš 20mg sirup tak váha dieťaťa : 2, čiže pri 10 kg dieťati 5 ml jednorazová dávka
Vzdy pri 20mg/ml sirupe sa davka rata ako vaha:2! Tvoje dieta tak ma dostat o dost viac nez 2,5ml aby bola davka adekvatna (2,5ml ma dostat 5kilove dieta). Rovnako treba davkovat aj capiky, ak potrebuje viac ako jeden, tak mu treba dat viac ako jeden, naraz… jednotliva davka je 10mg/kg vahy, toto mozes podat 3x denne.
Ak by si mala silnejsi sirup, ten co ma 40mg/ml, tak tam davku vypocitas ako vaha:4 a KLUDNE ho mozes podat aj rocnemu dietatu aj 10 kilovemu dietatu, je to uplne to iste, len sa inak davkuje.
Udajmi na krabicke sa NERIAD, tam su uvedene najnizsie davky, ktore mozes podat od bolesti, ale nie pri horucke. Davkuje sa vzdy podla vahy, nie veku.
Ja mam na krabičke nurofenu s účinnou dávkou 20mg/ml že 16 kg dieťa má mať 16ml dávka na deň, pričom sa počíta, že po 6 hod. môžeš dať, čiže to vychádza 4x za tých 24 hodin. Čiže som dnes akurát synovi dala 4ml. Ak by som šla podľa toho, čo tu píšete, tak mu dám 8ml v jednej dávke, čiže odporúčanú dennú dávku prekročim už po druhom podaní, to znamená, že mu môžem ďalší nurofenu podať až po 12 hodinách po druhej dávke. To je v pohode, ak mám iný sirup s paralelnom, ale ak nie, čo potom? Nejak mi to nesedí. Synovi vždy tých 4 ml zaberie, nevie si predstaviť, že by som mu dala dvojnasobnú. Keď som bol teraz s dcérou v nemocnici, tak jej na jej necelých 9 kg dávali niečo cez 2ml a to mi sedí aj s tabuľkou, čo je na obale nurofenu. Prečo teda delíte tú váhu dvomi a dávate takú vysokú dávku?
Áno
Dávala som hádam do 5 rokov 2,5
Vždy stačilo
@bubuzu mne aj Dr povedala, ze na krabicke je to poddavkovane. Tvojej dcere mozno v nemocnici davali uz ten silnejsi 40mg a nie 20mg, co by vychadzalo presne tak ako pisu baby vyssie. Pokial ma dieta obycajnu horucku da sa zrazit aj mensou davkou. Mne to tiez vzdy fungovalo az raz mala dcera anginu a to teda mi ledva vyslo na striedanie sirupov paralen/nurofen, po 2-3 hodinach mala zas vyse 39st! Vtedy som volala Dr ze co a ona sa hned pytala kolko davam nurofenu - ja som davala podla krabicky. Tak ze to je malo, ze dceru poddavkovavam preto to na dlhsie nezabera a davkovat mi kazala tie vyssie davky ako pisu dievcata a vtedy to uz vydrzalo na dlhsie.
@reaan trikrat denne??
No ja som z toho bola jeleň pretože v pribalovom letáku je ze mam dávať 2,5 ml pre 1-2 rocne deti a potom som kdesi čítala ze tak sa to nedavkuje. Ale ja idem podla prívalového letaku
@kikusenka1 áno nedávkuje, pretože sa má dávkovať podľa váhy a nie podľa veku
@t1nusa tak prečo to tam nenapísu?
@reaan ja presne tak isto ako ty. Dcera ma 4,5r a davam uz ten pre vacsie deti a menej ml, lebo su tak hnusne sladke tie sirupy, ze ju napina z toho.
@kikusenka1 upozornuje na to kazdy lekar a mna sa aj na pohotovosti pytali, ci som sa riadila kilami, lebo im tam zbytocne koncia deticky, kt dostali nedostatocnu davku. Ved to dava logiku, ze 3m a 12m nemoze stacit rovnaka davka. Mne sa narodilo 4,5kg dieta a kamoske 2kg, tak asi tiez nemaju dostat rovnaku davku aj ked boli rovnako stari 🤷🏼♀️
@milanemila no ved ja som tiež na to pozerala... nechápem prečo nespravia normálny príbalovy leták s dávkou aká má byť.
Prečítaj si príbalový leták.......
@kikusenka1 to už sa mňa nepýtaj, nie som vedec ani lekár, mňa o tom informovala naša pediatrička, že v tomto prípade je príbalový leták nesprávny… a dáva to zmysel, pretože ročné dieťa môže vážiť 9 kg ale aj 12 kg a teda rovnaká dávka nemôže zabrať rovnako
@kikusenka1 Nurofen sa davkuje v urcitom rozmedzi, konkretne 20-30mg/kg vahy na 24h. V letaku je uvedena a aj sa pise, ze je uvedene davkovanie s pouzitim dolnej hranice odporucanej davky. Tu vyssiu, teda 30mg/kg za den alebo v jednotlivej davke 10mg/kg (podavat sa moze 3x den) si treba zvlast vypocitat, co pre niekoho je problem. To, ze je v letaku a na krabicke taketo davkovanie je velmi dobre znama a dookola omielana vec, dokonca pediatrom (netvrdim ze vsetkym) boli distribuovane aj letaciky s davkovanim podla vahy s pouzitim hornej hranice a uz sa tusim zacalo davkovanie upravovat aj v letakoch, tak snad coskoro… to davkovanie v letaku ale nie je zle ci nespravne, ono je spravne, ale poddavkovanie nemusi zabrat tak, ako potrebujeme, co nie je vhodne riakovat pri horucke dietata, pretoze podanim nizsej davky stratis cas - nemozes podat lieky skor nez ked podas plnu davku (pri striedani) a ucinok moze byt mensi/kratsi. Niekomu aj taka nizsia davka pomoze, ale nie je ziaden dovod, preco podavat dietatu nizsiu davku, moze zabrat dobre 10krat a na 11. nie, je to otazne. Nizsia davka sa moze podavat ak ide “len” o bolest, ale tiez nemusi, podanie jednotlivej davky s vypoctom vaha:2 je uplne bezpecna (ak nema dieta nejaku dg pri ktorej sa davka upravuje) a je mozne ju podat 3x denne, co pri striedani s Paralenom presne vychadza na pokrytie celeho dna alebo teda po 8h pri monoterapii- nestriedani…
@bubuzu keď dávaš maximálne dávky ( teda 10 kg dieťaťu 6 ml) tak potom sa má dávať každých 8 hodín ,čiže 3 x denne. Ono to potiahne. Ak nie,treba najskôr po 4 hodinách prestriedat s Paralenom. Netreba fvsak dávať maximálne dávky hneď,treba začať trochu nižšimi,napríklad 4 ml,a keď účinkuje nižšie dávka tak ok. Ak nie,ide sa na vyššiu dávku

Je to podľa kíl, nám dali v nemocnici toto