icon

Ako sa majú vaše deti astmatici v týchto dňoch?

xlucia
10. nov 2011

... a v tomto pocasi? u nas nastupom septembra cista katastrofa, a posledne dni total. mladsi tak brutalne astmaticky kasle, nic nezabera.
tak mi ho je luto, ani sa kvoli tomu nevyspi. starsi to iste pred tyzdnom
kebyze chodim teraz do roboty, tak som non stop na ocr

Strana
z2
irsina83
10. nov 2011

ja som astmaticka a momentalne mam chytene priedusky a vykasliavam... rok od roka mi je horsie 😒 mne teraz pomohla bioptron lampa, som si nasvietila na priedusky.... inak aj ja som zufala lebo kedysi som to mala od konca maja do zaciatku jula a teraz od aprila do augusta a este aj teraz.... 😒

cairka
10. nov 2011

biedne... v pondelok mala 12hodín trvajúci záchvat, potom konečne zabrala už niekoľkatá dávka ventolinu...dnes ju už zas dusilo...uvidíme, čo bude ´dalej...snáď sa počasie trocha ustáli a stav sa jej zlepší 😖

xlucia
autor
10. nov 2011

@irsina83
@cairka joj baby, tak vidim ze nie sme takto sami. mne sa tiez niekdy zle dycha. tento rok je mimoriadne zly. niekedy mi je az uzko, ze sa zadusia, hlavne pri tych zachvatoch.

xlucia
autor
11. nov 2011

no tak hlasim ze dnes sme na alergo vyfasovali zas igelitku liekov ☹ , ale nastastie zapal predusiek sa vylucil 😀

bubatinko
13. nov 2011

no velmi zle syn ma chytene priedusky opat takze zacarovany kruh ....

cairka
14. nov 2011

@xlucia , nie ste veru, nie ste...my máme termín na alergo až o necelý mesiac, ale ideme sa skúsiť dnes spýtať, či ju náhodou nevezme mimo poradia...záchvaty sa stále opakujú, hoci už nie sú také silné, ale stále sú takmer denne, aj napriek liečbe... už hádam keď začne mrznúť bude lepšie.

sisinka76
25. nov 2011

@xlucia u nas je to rovnake, Samko kasle tak otrasne, az je mi ho luto. a tie zachvaty...no napr. minule v obchode zacal Samko kaslat, az ho skoro dusilo z toho kasla a mala si vidiet tych ludi,cumeli na mna ako na tu najhorsiu matku na svete. ale ja uz viem o co ide a nerobim paniku okolo toho. a predstav si, vcera v skolke povedali muzovi,ze ked Samko kasle ,nech je doma. pritom lekarka mi dala papier,ze jeho kasel je cisto alergickeho povodu a nie je nakazlivy... takze asi nejaka mamicka v skolke pindala... ja ho obcas necham doma, preliecime sa/ aj ked sme len doma a uzivame Zodac a Seretide/ a po 2 tyzdnoch vegetu doma ide do skolky.

xlucia
autor
25. nov 2011

@sisinka76 nenosis so sebou ventolin?

xlucia
autor
17. feb 2012

obnovujem temu. u nas otrasne. maly dostal aj erdomed, ale kasel otrasny, zachvaty tiez. uz aby zima skoncila. tyzden od tyzdna je to horsie 😔

barbora29
19. feb 2012

my sa mame zle uz od septembra zacalo to kaslom, zapal priedusiek a od vtedy kasleme, mozno sme mali tyzdennu prestavku, mali sme aj nocne zachvaty kasla az s vracanim, uz nam nasadili aj Aerius , singulair, isoprinossine ventolin a stale kasleme . Takze my sa uz trapime pol roka prave cakam na vyjadrenie ci mi predlzia rodicovsky zo zdravotnych dovodom, alergologicka nam zakazala ijst do skolky.A uz aj musime chodit na nefrologiu, mame krv v moci, nefrologicka sa vyjadrila , ze to suvisi s malej stavom, a mame predchadzat infektom

xlucia
autor
22. feb 2012

@barbora29 aj u nas jeto zle od sept. , cez vianoce brali obja aj atb. zial

xlucia
autor
27. feb 2012

tak uz aj teplotujeme ☹

xlucia
autor
28. feb 2012

kto mate doma niekoho s chripkou?

gocrazy
3. okt 2012

@xlucia Ahoj mozem ta poprosit? moj syn ma diagnostikovanu astmu asi tak od maja, nasadili nam spraye lieky, aerius, singulair a dali nam este spray pre pripad astmatickeho zachvatu...kedze ja netusim ako taky astmaticky zachvat vyzera, tak neviem kedy mu ho mam striekat, lebo doteraz sme nemali nejake velmi vazne problemy ...ale cely september mi kasle miestami vlhko, ale castejsie sucho, drazdivo, vobec nespi v noci, kasle a kasle...mali sme na kasel aj trifed, solmucol, no nic mu nezaberalo, skor ho to rozdrazdilo este viac, aked som skusala nejake bylinkove caje na priedusky, alebo cmulacie tablety od muellera na uvolnenie kasla, tak opat kaslal este dusivejsie...tiez ho nedavam do skolky, lebo vraj ich tam ten jeho kasel otravuje, takze od zaciatku septembra bol v skolke pat dni a zbytok je doma, tazko niekomu vysvetlim ze je to alergicky kasel, ked vedia ze som doma na materskej s mladsiou dcerkou, tak nech si ho nechavam doma....prosim ta teda ako u vas vyzera astmaticky kasel? a aky caj pije tvoj maly? lebo nam bylinkovy tusim robi len zle, a tak celkovo vsetko co je zbyliniek...ku doktorovi je problem sa dovolat a na kontrolu a testovanie alergii na pele ideme az o dva tyzdne....a dovtedy asi ohluchnem ... 😝 ten kasel je naozaj po mesiaci uz na nervy...

xlucia
autor
3. okt 2012

@gocrazy ahoj. astmaticky kasel je taky charakteristicky suchy, moji pri tom nezriedka ja tak zvlastne "piskaju". aky pohotovostny sprej si dostla?napis vek dietata, presne , aj vysku , vahu a ako ti papa

gocrazy
3. okt 2012

@xlucia moj syn ma presne styri roky a dva mesiace, vyska 111 cm, vaha 18 kg
stravu ma obmedzenu, vzhladom k tomu, ze je alergik na mlieko, vajcia, jablka, banany a hovadzinu...takze pije este stale allergy care nutrilon a ovocie nejedava ziadne, len presnedavky detske...v skolke je to uz ine, lebo tam mu nedavaju iba mlieko pit, vsade inde v strave, kde je cokolvek mliecne, spapa nemam zatial vynimku, ze ma byt na strave z domu donesenej, o tom vsak tiez uvazujem....
rano a vecer inhaluje seretide spray a na tie zachvaty ma berodual N...

dnes sme sa boli prejst na taky mierny kopcek na luku a maly trochu pobehol, nie vela a nie dlho a chytil ho taky dusivy zachvat kasla, ze mu tiekli slzy, natahovalo ho a na chvilu sa tak zasekol, ze manzel mu uz bachal po chrbte, lebo sa zlakol, ze sa nemoze nadychnut....som dost v soku, lebo nam bolo povedane, ze on nema klasicku astmu, ale len prieduskovu astmu, ako dosledok neliecenej alergie...ale nechapem akej, ved sme chodili aj na alergologiu, aj na gastro a tam tvrdili ze ma len mierne potravinove alergie, jedine banan mal pozitivny na dve pluska...na pele mu nikdy nerobili alergie, co nechapem preco, ked vzdy ked sme vysli von takto pred rokom, kychal, slzili mu oci...vzdy sme dostali odpoved ze moze byt aj nemusi byt alergicky, a nikdy nebol ten spravny cas, aby ho otestovali....

xlucia
autor
4. okt 2012

@gocrazy ahoj
pozrela som co si pisala a ja by som urobila po mojich skusenostiach toto. upozornujem, ze vela ma naucil priamo primar alergologie na antolskej, lebo starsi syn bol v otrasnom stave, ale nie som lekar.
takze jednak teraz obmedzte luky, evidentne mu to nerobi dobre. noste so sebou pohotovostny sprej. vsade. a flasu cistej vody. na zapitie, alebo ako my aj na oblievanie casti tela, holej koze, ktore by mu zacali pripadne zapuchat.
aby si rozumela,syn hral futbal, padol na travu, vyvalal sa vnej a azacali mu okamzite vyskakovat na kozi svrbive flaky, tak prva pomoc bolo to okamzite omytie cistou vodou, mineralkou....
to co popisujes, mohol byt kludne astmaticky zachvat, buchanie do chrbta vtedy nepomoze.
ten pohotovostny sprej je zo skupiny bronchodilatacnych, to zrejme vies, ze je na rozsirenie priedusiek.
ak ti velmi kasle po tieto dni, urob toto.
najprv mu rano riadne preplachni nos nejakym sprejom z lekarne, nech sa po noci dobre vysmrka. potom mu daj berodual a cca 15 az 20 min. po tom mu daj potrebny pocet nadychov seredite. predpokladam, ze mate na to optichamber. vtedy plati, ze z kazdeho vstreka sa mu musi dieta zhlboka nadychnut min . 5x idealne 7x
prvy den toto urob rano , na obed aj vecer, druhy den a treti den rano a vecer, stvry den daj berodual lne na vecer. piaty den uz len seredite. mala by nastat zmena k lepsiemu.
dalej kup malemu bkomplex, magne b6 a ak mozes, kup mu aj solnu fajku, ale normalnu, nie detsku!!!
pred kazdym inhalovanim mu preplachni nos.
mate doma zvlhocovac? ak hej. kup v lekarni 3litre vincentky daj do zvlhcovaca a pusti mu to na noc. ak zacne cez den velmi kaslat, postav ho pred neho na minutu dve, ked pojde na plny vykon.
po tyzdni najneskor uvidis riadnu ulavu na synovi
zhrnute to inhalovanie pre istotu
prvy den,rano berdoual a ZA 20 min. seredite, obed berodual a za 20 min. seredite, vecer to iste
druhy den, rano berodual plus seredite, obed NIC, vecer, berodual plus seredite
treti den je ako druhy
stvrty den rano seredite, obed nic, vecer berodual plus seredite
piaty den rano a vecer serdite
rano davaj jednu tableku b komplexu po ranajkach, vecer jednu tabletku magne b6
nieco na alergiu vam nedali????
comu nerozumies, tak sa pytaj

xlucia
autor
4. okt 2012

@gocrazy jaj a este som zabudla, ak mozes, kup ten infalator co je teraz v lidli. je dobry

gocrazy
4. okt 2012

@xlucia jedna vec nam s manzelom nejde do hlavy, ked mu primar diagnostikoval astmu na zaklade strasne vrzotaveho dychania a odovzdal nam liecbu, tak nam nic nezaberalo, mali sme predtym iny slabsi jednozlozkovy spray namiesto seretide, ked sme po mesiaci dosli na kontrolu a nic nezaberalo, tak nam dal tento seretide a ked sme dosli po dvoch tyzdnoch ziadna zmena, krutil hlavou, ze to nie je mozne....pocas tohoto nam viacero doktorov ale povedalo, ze maly urcite astmu nema, len bol priserne zahlieneny, jedna doktorka sa vyjadrila, ze vraj z toho, ze ako alergik by nemal pit mlieko,hoci mu vysli testy negativne v troch rokoch (dovtedy bola potvrdena alergia aj na mlieko, banany, jablka, hovadzinu, vajicka...)kedze sme v tom case dostali aj vysoke horucky a nesli dole, lezali sme v nemocnici u pana primara, porobil vsetky mozne vysetrenia, aj na nejake tie veci na plucach, chlamydie, ci co a vsetko mu vyslo negativne, nemal ani velky zapal v tele, napriek tomu nasadili antibiotika a jedine tie mu zabrali....v nemocnici mal tiez takyto dusivy kasel a davali mu tam zvlhcovac vzduchu, aj to inhalovanie cez masku, ale jeho to este viac rozdrazdilo na kasel....aj sestricky sa cudovali , co je to za pripad...no a odvtedy ako dobral tie antibiotika nemal viac dychanie vrzovate....dokonca sme mu na leto tie spraye aj vysadili, lebo muz vravel, ze ked sa jeden lekar vyjadri, ze ma astmu a dalsi traja ze urcite nie, ze je to len prechodny stav s astmatickymi priznakmi, tak to jednoducho vysadil a cele leto nebol chory, nekaslal, dychanie mal v poriadku...nastupil do skolky a odvtedy po tyzdni zostal doma, lebo stale kasle, ale aj po viacerych kontrolach u doktorky vyslo vzdy ze dychanie je v poriadku uplne ciste....no keby bol astmatik nemal by mat tie piskotave zvuky stale?

xlucia
autor
4. okt 2012

@gocrazy my na leto tiez spreje vysadzujeme, piska na jesen a na jar.
inak mojmu synovi na zahlienenie zabera jeden caj, napriek tomu ze bylinky by nemal mat, tak mu vyslovene pomaha.
ked zacne sucho kaslat, tak dame ten caj, do vlazneho lyzica medu a 4 naberacky Ccka z DM drogerie a do dvoch dni sa mu hlieny zriedia, a idu von a dycha zas cisto bez soplov

gocrazy
4. okt 2012

@xlucia a vam na zaklade coho diagnostikovali astmu? ma taku tu klasicku astmu? alebo len ako dosledok neliecenej alergie...lebo nam doktor povedal ze je to len dosledok neliecenej alergie a ze je to len prechodny stav...ja som tu z toho celeho strasne zmatena, nikto v rodine nema astmu, alergicka som ja hadam iba 5 rokov, s miernymi prejavmi a aj bez liekov zijem bez problemov, obcas dam aerius,ked mam pocit ze zacina vytok z nosa...stale si nahovaram, ze urcite astmu nema, ved aj doktorka vie ze ma z alergologie spraye a lieky a teraz ked ho pocuvala tak vravi ze dychanie krasne ciste, hrdlo len mierne zaruzovele obluky, trochu sopliky a ze z toho predchadzajuceho kasla ma to hrdlo take podrazdene, ze preto tak kasle hlavne v noci, ked si lahne....tak ja uz neviem...a v utorok ideme k tomu primarovi na kontrolu, sa neviem dockat, co povie...

cairka
4. okt 2012

@gocrazy , u klasického astmatika bez liečby (prípadne nereagujúceho na liečbu) lekár zachytí nález takmer vždy. Lenže sú aj špecifické typy astmy - moja má napríklad alergickú a pozáťažovú. To znamená, že je v poriadku, kým nepríde do kontaktu s alergénom, respektíve po náročnejšom fyzickom výkone. Takže ona môže ráno dýchať čisto a na obed mať záchvat, lebo sa dostane do prašného prostredia (napr.) a večer ešte môžu byť dozvuky v dýchaní , ale na druhý deň ráno môže dýchať úplne čisto.
@xlucia , aký čaj? by sme skúsili. Moja napríklad má silnú alergiu na lipu (v období kvitnutia záchvaty takmer denne), ale pritom lipový čaj môže - z kvetov lipy, dosť tomu nerozumiem, ale je to tak. tak by sme skúsili aj iné bylinky, nezaberú, nebudeme dávať...

cairka
4. okt 2012

Ináč dnes bolo u nás prvé typické jesenné hmlisté ráno a už to bolo počuť...neteším sa na toto obdobie, po mesiacoch apríl-máj je u nás ďalšie kritické október-november...ináč kašle celoročne, ale miernejšie...

xlucia
autor
4. okt 2012

@cairka je to taky miesany, robim ho doma, velmi nam zabera. ked je zle, robim kazdemu pol litra doobeda a pol litra poobede. na jednu pollitrovu salku idu dve kopcove cajove lyzicky, nechat luhovat 15 min. do vlazneho lyzica medu a 4 az 5 mierne kopcovych naberaciek praskoveho dm vit. C
kup si vsetky prisady v lekarni samostatne ako sypany caj.
zlozenie je ze jeden diel je jedna kopcova polievkova lyzica bylinky
zmiesas po JEDNOM diely: salvia, mat. duska,
DVA DIELY su lipa, divozel, podbel, slez, nechtik, skorocel
nemozem si to vynachavalit. chalanom vycistil dychanie, v noci nemame ziadne kasle

gocrazy
8. okt 2012

@cairka @xlucia
dnes rano zacal kaslat vlhko, natiahlo ho a par hlienov vykaslal, potom kaslal dalej ale strasne, dala som mu ten spray pri zachvate ale nic, kaslat neprestal.ani len naznakom ziadne zlepsenie, potom som mu za stvrthodinu dala to seretide ale ziadna zmena...baby je to uplne bezne ze astmatikovi nezaberie ten spray na zachvat? ved je na to , aby rozsiril pluca a aby sa lepsie dychalo a kasel ustal, ci? a on ziadna reakcia na spray ziadna zmena ani hned ani o pol hodinu a ani o hodinu....

xlucia
autor
8. okt 2012

@gocrazy sprej rozsijuje priedusky, ale ak je zahlieneny, tak len tak kaslat neprestane, lebo dava hlieny von

gocrazy
8. okt 2012

@xlucia som bola u nasej detskej lekarky s nim a ta uz nevie co dalej, vraj ma to dychanie stale ciste, dala mi pre neho aj antibiotika ale mam pockat do zajtra kedy idem na tu alergologiu a podla toho co tam povie primar sa mam zariadit...ale on najprv rano kaslal vlhko, vygrcal par hlienov a vysmrkal sa poriadne a potom ho zacalo dusit, suchy hnusny drazdivy kasel...

cairka
8. okt 2012

@gocrazy , a neskúsila si zbehnúť na ORL? nech mu presvietia dutiny, či nemá tam problém? Neviem, ako sa to vyšetrenie volá oficiálne, ale keď povieš vyšetrenie dutín, tak budú vedieť. 😅 Lebo podľa popisu by som si aj tipla, že by to mohlo byť 😕 hlavne, ak má dýchanie čisté

gocrazy
8. okt 2012

@cairka zajtra po tej alergologii idem k mojej lekarke....este jedna vec...ja som ako tehotna bola v 31 tt na udrziavani lebo som sa zacala otvarat a spinila som...tak mi vtedy pichli 4 injekcie kortikoidne neviem ako sa volali vraj na urychlenie dozretia pluc pre babatko, ak sa narodi skor aby mohlo samo dychat...ale porodila som normalne na termin, dovtedy som ale brala kazdy den nejake lieky na potlacanie kontrakcii salbutamol a isoptin alebo tak nejako sa volali, ci to nema suvis s tym, ak tam doslo k nejakemu poskodeniu, alebo co....nemyslis?

cairka
8. okt 2012

@gocrazy , tak to naozaj netuším 😕 skús sa spýtať zajtra alergológa, čo si o tom myslí.

Strana
z2