icon

Ako sa prejavuje cukrovka u detí?

arabesqe
Dnes o 09:34

Prosím vás potrebujem radu, ako sa prejavuje cukrovka u deti? Vy rodičia čo máte deti z cukrovkou aké sú príznaky prípadne ako ste nato prišli ? Iba náhodne u doktorky alebo ste pozorovali nejaké zmeny u detí? A ako ste ďalej postupovali? Ako sa vám robí strava pre deti prípadne ako zvládajú vaše deti inzulín? Vďaka za odpovede

natalia328
Dnes o 09:46

@arabesqe ahoj, sme od diagnostiky mesiac. Mala bude mať 6r sa mi v noci 2x pocikala a občas v ten týžden pred zistením sa mi budila na cikanie v noci. V piatok sa mi zobudila za noc 3x tak sa mi to nezdalo a kupila som pruzky na moč. Cukor na 3 križiky, tak sme išli na pohotovosť a odtial rovno do Bratislavi na hospitalizaciu.
Cukrovka z krvi jej vyšla, že ju ma približne od decembra. Ked si spomeniem, že týžden pred tým ako sa začala pocikavať odkočulovala týžden na lade každý den zo skolky tak nechcem myslieť nato aky musela mať cukor a že im neodpadla...
Strava pre malu je to naročne, ale dá sa zvládnuť a vela sa mam čo učiť. Skúšame, niečo vyjde dobre niečo viem, že toleruje zle..
Inzulin sme pichali len velmi male dávky ráno 0,5 a večer 0,5 (na jej vahu ma mať 4 jednotky). Ked sme prišli domov, stále padala do hypa takže momentálne je 2 a pol týždna bez inzulinu a držíme prisne stravu ale obavam sa dokedy ... ked začneme zase pichať. Preplakala som vela dní, aj teraz mam nalady aj ked nepicham momentálne že plačem. Máte už diagnostikované?

arabesqe
autor
Dnes o 09:51
@natalia328

@arabesqe ahoj, sme od diagnostiky mesiac. Mala bude mať 6r sa mi v noci 2x pocikala a občas v ten týžden pred zistením sa mi budila na cikanie v noci. V piatok sa mi zobudila za noc 3x tak sa mi to nezdalo a kupila som pruzky na moč. Cukor na 3 križiky, tak sme išli na pohotovosť a odtial rovno do Bratislavi na hospitalizaciu.
Cukrovka z krvi jej vyšla, že ju ma približne od decembra. Ked si spomeniem, že týžden pred tým ako sa začala pocikavať odkočulovala týžden na lade každý den zo skolky tak nechcem myslieť nato aky musela mať cukor a že im neodpadla...
Strava pre malu je to naročne, ale dá sa zvládnuť a vela sa mam čo učiť. Skúšame, niečo vyjde dobre niečo viem, že toleruje zle..
Inzulin sme pichali len velmi male dávky ráno 0,5 a večer 0,5 (na jej vahu ma mať 4 jednotky). Ked sme prišli domov, stále padala do hypa takže momentálne je 2 a pol týždna bez inzulinu a držíme prisne stravu ale obavam sa dokedy ... ked začneme zase pichať. Preplakala som vela dní, aj teraz mam nalady aj ked nepicham momentálne že plačem. Máte už diagnostikované?

@natalia328 naša situácia je momentálne taká že dcéra od kedy nenosí plienky mava cukor v moci.opakovane sa robil test z krvy a ten vyšiel v norme.raz sme boli dokonca na samotest v lekárni a tam jej vyšlo že veľmi vysoký tak sme utekali na pohotovosť tam nám povedali že má krv v norme.ale teraz v 5tich rokoch sme boli na prehliadku a samozrejme zasa cukor v moci tak zas krv a zajtra budú výsledky. Dcéra nebýva nadmerné smädná skôr ju nutime na vodu vždy. V noci sa nepomocuje. Len neviem aké príznaky sledovať a ako to všetko prebieha... Mám strach... Ako to bude v škôlke v nemocnici a tak... Ak nám to diagnostikuju

arabesqe
autor
Dnes o 09:53
@natalia328

@natalia328 čiže stav sa jej zhoršil od kedy berie inzulín? Alebo ako to myslíte že upadala do hypa? Prepáčte za moju neznalosť...

natalia328
Dnes o 09:54
@arabesqe

@natalia328 naša situácia je momentálne taká že dcéra od kedy nenosí plienky mava cukor v moci.opakovane sa robil test z krvy a ten vyšiel v norme.raz sme boli dokonca na samotest v lekárni a tam jej vyšlo že veľmi vysoký tak sme utekali na pohotovosť tam nám povedali že má krv v norme.ale teraz v 5tich rokoch sme boli na prehliadku a samozrejme zasa cukor v moci tak zas krv a zajtra budú výsledky. Dcéra nebýva nadmerné smädná skôr ju nutime na vodu vždy. V noci sa nepomocuje. Len neviem aké príznaky sledovať a ako to všetko prebieha... Mám strach... Ako to bude v škôlke v nemocnici a tak... Ak nám to diagnostikuju

@arabesqe neviem prečo sa to opakuje Vás nehospitalizuju na par dni a spravia kompletné vystrenia a hlavne sledovať cukor opakovanie nie raz.
Aj mala pije málo, pocikala sa len 2x odvtedy ani predtým vobec. Bývala bledšia do tváre. Zrejme by som trvala na hospoitalizacii a nech viete vyjadrenie . Neliečená cukrovka je nebezpečna (ak by ju naozaj mala). A aku hodnotu ked píšete že vysoku mala ?

natalia328
Dnes o 09:57
@arabesqe

@natalia328 čiže stav sa jej zhoršil od kedy berie inzulín? Alebo ako to myslíte že upadala do hypa? Prepáčte za moju neznalosť...

@arabesqe nie, my sme boli hospitalizované 14.2 tento rok. Od soboty do stredy sme boli v nemocnici. Tam sledovali hdonoty, najskôr si mysleli že cukrovku nemá ale raz mala hodnotu 17 tak jej pobrali všetky testy kde vyšla jasná diagnoza.
Ako sme boli prepustení domov, tak som jej varila presne na jej vahu rozratane, sledovala ako reaguje cukor (ma senzor na ruke, kde vidím ja na mobile hodnoty). Hypoglykemia je ked ide cukor nizko,kedy som jej musela dať hroznovy cukor alebo nejaký rýchly cukor. Teda inzulín ju ťahal velmi dole, tak nám ho vysadili ... momentálne

arabesqe
autor
Dnes o 09:57
@natalia328

@arabesqe neviem prečo sa to opakuje Vás nehospitalizuju na par dni a spravia kompletné vystrenia a hlavne sledovať cukor opakovanie nie raz.
Aj mala pije málo, pocikala sa len 2x odvtedy ani predtým vobec. Bývala bledšia do tváre. Zrejme by som trvala na hospoitalizacii a nech viete vyjadrenie . Neliečená cukrovka je nebezpečna (ak by ju naozaj mala). A aku hodnotu ked píšete že vysoku mala ?

@natalia328 no na Tom samoteste v lekárni jej povedali vyše 10.nepamatam sa presne...bolo to rok dozadu. O pol hodinu nato na pohotovosti mala 5a že je to v norme... Doktorka vravy že krv je dôležitá zatiaľ mala tu vždy v norme

vulka
Dnes o 09:59

@arabesqe Kup si glukometer. Stoji to dajakých 20-30€. Tak môžeš premerať glykémiu kedykoľvek počas dňa.

tundra
Dnes o 09:59

@natalia328 pri fyzickej aktivite, telo spaluje cukor,cize urcite nemohla odpadnut na hyperglykemiu...Hypoglykemia je,ked je hladina cukru v krvi, velmi nizka.

natalia328
Dnes o 10:01
@arabesqe

@natalia328 no na Tom samoteste v lekárni jej povedali vyše 10.nepamatam sa presne...bolo to rok dozadu. O pol hodinu nato na pohotovosti mala 5a že je to v norme... Doktorka vravy že krv je dôležitá zatiaľ mala tu vždy v norme

@arabesqe tak moja tiež mala na pohotovosti 15 a počas celeho dna mala v BA hodnoty 6,0 alebo 4 a tak... A teda neviem ake testy robí obvodná ale nemyslím, že tie specializované ako robi diabetolog nie

natalia328
Dnes o 10:01
@tundra

@natalia328 pri fyzickej aktivite, telo spaluje cukor,cize urcite nemohla odpadnut na hyperglykemiu...Hypoglykemia je,ked je hladina cukru v krvi, velmi nizka.

@tundra a kde píšem, že mala hyperglykemiu na lade? Práve preto, že hodinu korčulovala a nejedla predtým musela mať cukor nizky.. preto píšem o hype a odpadnutí

arabesqe
autor
Dnes o 10:03
@vulka

@arabesqe Kup si glukometer. Stoji to dajakých 20-30€. Tak môžeš premerať glykémiu kedykoľvek počas dňa.

@vulka a odkedy ste boli diagnostikovaný je to lepšie? Alebo ako je vašej dcére? Vie normálne chodiť do školy? Alebo ako to je v škole zo stravou?...

tundra
Dnes o 10:08
@arabesqe

@arabesqe neda sa povedat,ze sa stav zhorsil,ale je zle nadstavena.Telo dostalo viac inzulinu,ako potrebovalo a preto isla do hypa,cize cukor klesol pod 3mmol.V tomto prechodnom obdobi produkuje ciastocne pankrac este inzulin a preto je to narocne...

tundra
Dnes o 10:10
@natalia328

@tundra a kde píšem, že mala hyperglykemiu na lade? Práve preto, že hodinu korčulovala a nejedla predtým musela mať cukor nizky.. preto píšem o hype a odpadnutí

@natalia328 tak,mi to vyslo z toho prispevku,co si napisala...

natalia328
Dnes o 10:11
@arabesqe

@vulka a odkedy ste boli diagnostikovaný je to lepšie? Alebo ako je vašej dcére? Vie normálne chodiť do školy? Alebo ako to je v škole zo stravou?...

@arabesqe ja si myslím, že na tieto otázky ohľadom školy a inzulinu máte čas. Doriešte najskôr kompletné vyštrenia od diabetologa nie od všeobecnej (pokial jej neberie tie špeci)

arabesqe
autor
Dnes o 10:20
@natalia328

@arabesqe ja si myslím, že na tieto otázky ohľadom školy a inzulinu máte čas. Doriešte najskôr kompletné vyštrenia od diabetologa nie od všeobecnej (pokial jej neberie tie špeci)

@natalia328 tam nás má poslať obvodná? Alebo to musíme riešiť sami?

natalia328
Dnes o 10:22
@arabesqe

@natalia328 tam nás má poslať obvodná? Alebo to musíme riešiť sami?

@arabesqe to veru neviem či treba odporučenie. A ako dlho sa vam taha ten cukor v moči?

luk25
Dnes o 10:23
@arabesqe

@arabesqe trvala by som na hospitalizácii, syn má diabetes 5 rokov, príznaky boli že veľa cural,. Ešte ma napadá že ak má z krvi nalačno dobre, že je len v moči cukor môže ísť o problém s obličkami,...čiže skúste aj na nefrologiu ak vás tam ešte nikto neposlal

katkaseiner
Dnes o 10:23

Nečítam komentare, kamoskin syn bol diagnostikovany okolo veku 5-6 rokov a vraj bol stale smadny a následne stale cural. Lenze v noci bol taky strasne vycerpany ze sa na to curanie ani nedokazal zobudit. Takze riesila lekara a hned inzulin museli zacat pichat. Zaujimalo ma to pretoze som o tom vedela a prave par rokov potom moj syn brutalne vela dokazal vypit - ako 1-2rocne dieta, cize nocne odplienkovanie bolo tiez riadne oddialene ale na šťastie ked sa mu vzal čaj tak voda mu v noci yak nechutila a teda ju uz nepotreboval

vulka
Dnes o 10:40
@arabesqe

@arabesqe Samozrejme, že je to lepšie. Žijem s tým už takmer 40 rokov. Mám dve deti. Dá sa to zvládnuť, hoci počiatočný strach rodičov a i dieťaťa bol veľký. Ale naučili sme sa, zvykli a vediem plnohodnotný život. Chodila som normálne do školy, do jedálne, na krúžky, na preteky, vyliezla som na Gerlach,.....