Ako sa prejavuje hyperaktivita u vášho dieťaťa?
Ahojte,chcela by som sa opytat ci mate skusenosti s hyperaktivnym dietatom a ako sa prejavuje
Voľakedy boli deti v škole neposedné a dnes im bohužial učitelia prirýchlo a priľahko dávajú nálepku hyperaktívne... ☹ Odporúčam sa pozrieť tu: http://www.predys.szm.com/prirucka.htm
Ano mam skusenost, nakolko s takymito detmi pracujem. Hyperaktivita je diagnoza sposobena poruchou mozg. cinnosti, preto ak mas vazne podozrenie treba navstivit psychologa, prip. special.-pedag. poradnu pre odbornu diagnostiku. Prejavy su roznorode, zavisia od stupna, veku, soc. podmienok a pod. Tak vo vseobecnosti je to extremna neschopnost sustredenia, neschopnost dokoncit zacatu cinnost, rychly rozbiehavy myslienk. pochod, hyperkineza-neustala nutkava potreba zmeny polohy tela ci jeho casti, casto sa pridruzuje neustale uputavanie pozornosti, neschopnost osvojenia si zaklad. pravidiel, v skols. veku nasledne poruchy ucenia a pod. Zdoraznujem, ze pokial je hyperakt. diagnostikovana je potrebny spec. pristup v spolupraci s odbornou pomocou.
ja som s malým začala chodiť na Neurofeedback (biofeedback) a pomáha to. Je to drahšia záležitosť,ale ak má dieťaťu pomôcť,tak nie je čo riešiť 😉
http://www.biofeedback.sk/klinicka_psychofyziol...
Neurofeedback: používa elektroencefalografický (EEG) biofeedback, feedback krvného prietoku (hemoencefalogram /HEG/), audiovizuálnu stimuláciu (AVS) a iné prístupy (CT, fMRI) s cieľom zmeniť kortikálnu aktivitu, zmeniť vedomie, modifikovať fyziologické a psychologické fungovanie. Termín neurofeedback neimplikuje medicínsky model a často sa vzťahuje k takým aplikáciám ako tréning vrcholného výkonu, optimalizácia špecifického výkonu a iné.
Mam malu. Otazku na odbornika: ci mozno o 4 mesacnom babatku povedat ze je hyperaktivne? Cely cas sa toci na ruchach, sviha hlavou, aj celym telom ako by chcel vyskocit z ruk, pri jedeni sa odraza laktami nechce lezat, cez den vobec nespi, za vsetko s nim musim bojovat, je stale nekludny. Rodila som vaakumextrakciou a malinky ma zdeformovany lebku, kefalohematom a vobec nemizne. Mam sa obavat adhd???
moja dcera ma sedem a je hyperaktivna od malicka dokonca to mam aj potvrdene od lekara.mala neobsedi ani 5 minut nic ju nebavi pri nicom nevydrzi ale zato v skole je sikovna.doktor nam doporucil lieky ale neviem ci je to spravne...
ja nie som odborník, ale možno získaš viac informácií z tohto fóra https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/rady-pre-rodicov-deti-s-poruchou-pozornosti-a-hyperaktivitou/
ahojte...chcem sa s vami podeliť o moje tak trochu problémy a spýtať sa na váš názor...máme doma 3,5 ročného chlapca a má "problémy" so správaním sa.snažíme sa chodiť von medzi deti,lebo už pôjde od septembra do škôlky,tak aby sa vedel už s nimi zahrať.ale stále ich odmieta,robí im zle,kričí po nich,hádže po nich všetko čo má poruke,vyberie si šmýkalku,že sa bude šmýkať a ostatné deti tam potom nechce pustiť....stále kričí a nadáva na tie deti...neviem čo mám s tým robiť.....dá sa povedať,že je veľký nervák :(( chodíme aj psychologičke,berieme aj sirupy,ale zatial nič nepomáha :((
@krok @rebeca0911 V otázke sa veľmi diskutovať nedá, ale v téme, na ktorú dala link anngee je mamičiek na výmenu skúseností dosť. A pevné nervy... pri týchto deťoch ich skutočne potrebujete. Osobne mám skúsenosti len s priateľmi staršieho syslíka.
Určite deťom nedávajte žiadne lieky. Chce to hlavne trpezlivosť, pokojný prístup a hlavne veľa lásky - objatí a pohladení. Ale taktiež dôslednosť a vytýčenie hraníc. V ranom veku dozrieva CNS - netreba hneď z fyziologickej hyperaktivity robiť patologickú. (To robia farmakologické firmy.) Namiesto sladkostí ponúkať viac ovocia a zeleniny. Taktiež je dôležitý jednotný prístup rodičov. A deťom pomáha i pravidelný režim dňa. Dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spoločné aktivity s rodičmi. Tak asi toľko z mojich skúseností - v kocke 😉
Nie každé dieťa, ktoré neobsedí, je hyperaktívne 😠
"Nálepku" hyperaktivita sa čoraz častejšie dáva deťom, ktoré sú len živšie ako je predstava rodičov.
Naša Hanka je neskutočne temperamentná, stále je v pohybe, neobsedí ani pri jedení, to však neznamená, že je hyperaktívna. Len má proste veľa energie, ktorú potrebuje zo seba dostať von. Aj preto chodí na mnohé športové krúžky a nepamätám si víkend, kedy by sme boli doma. Proste potrebuje byť "zamestnaná", spoznávať, behať, riešiť, pýtať sa, atď...
Skúste sa poradiť s odborníkom a potom hovorte o hyperaktivite.
... a pri niekoľko mesačnom bábätku obzvlášť 😉

Ahoj.ja mám chlapca ktorý je hyperaktívny.Teda je neposedný,nevydrží dlho pri jednej činnosti.Ani pri učení a ani v posteli keď ide spať.potrebuje byť stále v pohybe