icon

Ako sa testuje celiakia u 11 mesačného dieťaťa?

bondy76
17. mar 2013

Ahojte, viem, že sú tu o tomto temicky, ale ak by sa niečo potvrdilo potom sa pridam. Chcem sa opýtať ako sa u takého malého dieťaťa testuje celiakia, berie sa len krv alebo aj biopsia? Kde a ako sa robí to vyšetrenie (ak je to biopsia) u gastroentrologa, alebo v nemocke? Ak niekomu z Vás pri takom malom dieťatku potvrdili celiakiu aké ste mali príznaky?
V skratke o nás, maly je dojceny a bol dojceny 6 mesiacov. Od zavedenia tuhej stravy prestal priberat (za cca 3 mesiace pribral max.300g). Je veľký papkac, jedava veľmi dobre, 5xdenne a zje úplne všetko. Je pravda, že je aktívnejšie babetko, ale na to čo zje by mal vážiť trosicku viac. Teraz sa u neho prejavili zdravotne problemy a tak Dr.navrhla preveriť aj toto. Čakajú nás krvne testy - železo atd. Celiakiu v rodine nikto nemá (neviem či to má súvis). Ďakujem!

zuzka38
17. mar 2013

@bondy76 z krvi

mami.sk
17. mar 2013

@bondy76 my sme dávali dcérke robiť testy na celiakiu a zisťovali to len podľa výsledkov z krvi. Ak by z krvi vyšli zlé hodnoty tak potom sa to potvrdzuje ešte u gastroenterológa 😉

janca13
17. mar 2013

Tak pôjdeš na gastoentologiu do nemocnice a tam ti ju uspia,urobia jej sono,zoberú vzorky,potom si tam malička pospinka na pooperačke a pokiaľ nebude zvrackať (musí vypiť trošku čajíčku) tak cca o 2-3 hod.pôjdete domov a výsledky ti prídu tak o 3 týždne.Dieťatko pred zákrokom nesmie piť a jesť lebo by narkozu znašalo zle,aj ked je to len taka slabá. 😉

erikavalapkova
22. mar 2013

ahoj.moja dcerka ma celiakiu.problemy jej nastali v necelych 9 mesiacoch...zacala nam rapidne chudnut mala velke nafuknute brusko stale bola mrzuta v noci zle spavala...najskor nas nasa detska lekarka poslala do nemocnice kde nam povedali ze to ma neznasanlivost na laktozu co nebola pravda...napriek tomu nas nasa lekarka poslala do partizanskeho na gastoenterologiu nakolko u nas v meste nieje destky gastro.,tam malu pani doktorka skontrolovala zobrala krv,pytala sa ma co mala vsetko papa,za nejaky tyzden sme mali vysledky s krvi kde boli velmi vysoke pozitivne testy na lepok.po tychto testoch nas pani doktorka objednala do bystice na biopsiu kde malu uspali zobrali jej step s tenkeho creva na hystologiu a potom sme o dve hod isli domov.do 3 tyzdnov boli vysledky s tym ze ma mala tazky stupen celiakie.nieje to nic strasne hlavne je dodrzat vsetko co sa tyka stravy.hlavne drzim palce aby to tvoje dietako nemalo 🙂a s rodinnou anamnezou to nesuvisi nakolko celiakia nieje dedicna choroba.v kazdom tele sa nachadzaju nejake tie latky ktore sposobuju ze sa celiakia prejavi v kazdom veku cloveka...cize ju moze dostat male dieta stary clovek atd...

hajajanka
22. mar 2013

Mojej neterke brali vzorku z creva, z coho sa aj potvrdilo, ze ma celiakiu. Krvne vysledky neboli jednoznacne.