Ako sa vyrovnať s diagnózou postihnutia dieťaťa?
Ahojte, ..ako ste sa vyrovnali s diagnózou, že máte postihnuté dieťa?
Začiatky boli ťažké - najmä prvé mesiace. Potom sme sa rozhodli, že budeme všetku energiu venovať tomu, aby sme deťom čo najviac pomohli. Začali sme hľadať možnosti - informácie, terapie, rehabilitácie. 🙂 Snažíme sa dosiahnuť, aby mali čo najplnohodnotnejší život. ❤️ Tento prístup nám veľmi pomohol a môžem povedať, že sme s diagnózami detí vyrovnaní... 🙂
len čas
lahšie to ide s podporou rodiny a hlavne partnera
spoločnost ti to osladí, to je asi najhoršia čast z tohto celého procesu, vediet sa uzatvorit do bubliny a nevnimat naražky, pohlady , drby a podobne
Asi záleží od postihnutia, ale niekto sa nevyrovná nikdy. U blízkeho príbuzného to tak bolo a napokon manželku aj to dieťa opustil. Síce naň platí, ale inak začal nový život.
Asi nijak, za mna sa to ani prijat neda. Stale je tam ta otazka co by bolo keby a myslienky preco vsetci naokolo ziju kym my sa tak velakrat iba tvarime..Skor sme pomaly postupne prijali skutocnost ze takyto je a bude nas zivot. Niekedy su tie myslienky velmi tazke takze sa skor snazime zo dna na den nejak prechadzat ako sa da..Najhorsie su myslienky na buducnost a na to co s nim bude ked my rodicia tu nebudeme😒
tiež sa nám to ešte nepodarilo. ako by aj mohlo? v tomto štáte pre post. deti nič nie je. v našom meste - je to mesto ktoré má cca 50tisíc obyv. nie je mš pre post. deti, nie je denný stacionár, do špec. školy to už je tiež problém dieťa dostať - tam majú privilégia detí z detského domova, do DSS sa čaká niekoľko rokov - neraz aj 5 r.
odľahčovacia služba pre rodičov neexistuje - jedine na papieri. inak ti povedia na úrade že na túto srandu nemajú peniaze.
dieťa máš väčšinu času doma , tak aký to môže byť život ? a je to vôbec život pre rodičov?
podľa psych. sa rozíde - rozvedie viac ako 90 perc. manžels. s post. dieťaťom. neraz s ním zostane matka sama, otec to vzdá a radšej si založí novú rodinu.
O aké postihnutie sa jedná? Lebo to nie je jedno
@anonym_autor zalezi ako postihnute. Mame v rodine manželský par a maju postihnutú dceru na voziku. Mentalne je Ok. Dokonca ma VS. Vie si aj zarobit písaním prac, robila jeden na dialku v účtovnej firme. Nikdy sa neroviedli a Ano boli tam obmedzenia ale v podstate ziju normalny zivot. Na druhej strane som mala susedu, tam bolo postihnute dieta mentalne aj fyzicky, zvládali ju ako tak doma ale uz ked mala tak 15 rokov, dali ju do zariadenia. Je to podla mna o prístupe rodicov o tom, ze to prijmu a snazia sa s tym vysporiadat ale na druhej strane si musia uvedomit, ze aj im zivot nekončí, len bude trosku komplikovaný.
s postihnutim deti som sa nikdy nezmierila. snazim sa to prijimat kazdy den tak ako to je a hlavne pracovat na ich samostatnosti, aby raz ked tu nebudeme dokazali co najviac plnohodnotne zit a fungovat. ono velmi zalezi od hlbky postihnutia predsa ine je ak ma rodic leziace dieta napojene na kyslik ci hadicky, kde sa 24 hod. musis venovat dietatu a ine je ak ma vozickara s ktorym moze "behat" kade tade a ine je to s autistom kde sa musia obmedzovat schopnostiam a moznostiam dietata
@anonym_autor. Starám sa o take deti, tazko zdravotne postihnute, mame aj v rodine.....vzdy s rodičmi su aj krásne chvíle o bežných veciach. Väčšina z nich je s tým vysporiadana.....a ako? Časom
Aj my mame postohnute dietatko. Aj mentalne aj fyzicky. A zmierenie?? To neprislo, odplakala som veeeeela, strasne ma mrzi kolko mame obmedzeni ja ako zena, aj dcera a aj starsia dcera..ale nenarobim s tym nic.len sa s tym nejako naucit zit. Ale teda som vdacna neskutocne za to, ze dcera chodi, rozprava aj ked od veci, ale ze nie je priputana na lozko.
s postihnutim deti som sa nikdy nezmierila. snazim sa to prijimat kazdy den tak ako to je a hlavne pracovat na ich samostatnosti, aby raz ked tu nebudeme dokazali co najviac plnohodnotne zit a fungovat. ono velmi zalezi od hlbky postihnutia predsa ine je ak ma rodic leziace dieta napojene na kyslik ci hadicky, kde sa 24 hod. musis venovat dietatu a ine je ak ma vozickara s ktorym moze "behat" kade tade a ine je to s autistom kde sa musia obmedzovat schopnostiam a moznostiam dietata
@kacena4 ani ja sa nezmierim.
@kacena4 ani ja sa nezmierim.
@anonym_autor rozmýšľali ste že šate dieťa do zariadenia sociálnych služieb? Urobil tak niekto?
@anonym_autor rozmýšľali ste že šate dieťa do zariadenia sociálnych služieb? Urobil tak niekto?
@anonym_autor nepýtaj sa druhých, ale seba samej. Budeš to fyzicky aj psychycky zlvádať? To nie je prechodná záležitosť, to sa do roka nezmení :(
A zničená a utrapená bolesťou zničíš život sebe, to dieťa vieš milovať aj vtedy, ak ti so startostlivosťou niekto pomôže, či asistencia doma alebo v špecializovanom ústave.
Silno držím palce.
@anonym_autor nepýtaj sa druhých, ale seba samej. Budeš to fyzicky aj psychycky zlvádať? To nie je prechodná záležitosť, to sa do roka nezmení :(
A zničená a utrapená bolesťou zničíš život sebe, to dieťa vieš milovať aj vtedy, ak ti so startostlivosťou niekto pomôže, či asistencia doma alebo v špecializovanom ústave.
Silno držím palce.
@martinka17 neviem či ho dokážeme milovať, je to šok.
@anonym_autor niekedy to bolo bežné, okolie o tom ani nevedelo, že rodina má dieťa ,,v ústave,,
Je mi to naozaj ľúto.
O aké postihnutie ide?
@anonym_autor sú páry, ktoré by prijali aj takéto dieťatko. Dať mu takúto možnosť?
@anonym_autor hlavne si to nevyčítaj, je mnoho najmä mužov,ktorí to nezvládnu.
Ale keď to otvorene povie žena, neviem,či ho budem / budeme vedieť milovať,tak ju na hony odsúdia
Je to veľmi,veľmi ťažká téma, s manželom si to riadne preberte a treba sa obrniť voči poznámkam
A možno sa to vyvinie tak, že láska a prijatie príde
Držím veľmi moc palce 🙏
@anonym_autor hlavne si to nevyčítaj, je mnoho najmä mužov,ktorí to nezvládnu.
Ale keď to otvorene povie žena, neviem,či ho budem / budeme vedieť milovať,tak ju na hony odsúdia
Je to veľmi,veľmi ťažká téma, s manželom si to riadne preberte a treba sa obrniť voči poznámkam
A možno sa to vyvinie tak, že láska a prijatie príde
Držím veľmi moc palce 🙏
@pe_mi pekne ďakujem 🙂.
@anonym_autor sú páry, ktoré by prijali aj takéto dieťatko. Dať mu takúto možnosť?
@anonym_autor máš to veľmi náročné, evidentne je to veľmi čerstvé. Skús sa poradiť s psychológom, ktorý sa na takéto prípady špecializuje, pomôže Ti pochopiť tvoje vlastné pocity.
@anonym_autor máš to veľmi náročné, evidentne je to veľmi čerstvé. Skús sa poradiť s psychológom, ktorý sa na takéto prípady špecializuje, pomôže Ti pochopiť tvoje vlastné pocity.
@martinka17 áno je to čerstvé a bolestné, neviem si s ním vytvoriť väzbu, je to ako u cudzie dieťa.
@anonym_autor škoda že si nenapisala diagnózu, viaceré by sme sa ti tu potom vedeli vyjadriť.. ale keď nevieme presne o čo ide, tak je to tazke
Asi sa ti moja odpoved nebude pacit,ale neda mi nezareagovat. Zrejme ide o viditelne postihnutie babatka,ktore sa teraz narodilo,predpokladam Downov syndrom. Pride mi velmi nefer,ze to dieta sa na svet nepytalo,priviedla si ho sem ty. A teraz sa ti nepaci a chces ho niekam odlozit a snazit sa o zdrave,ktore uz bude podla predstav? A ked sa tomu zdravemu stane nieco pocas zivota a napr.ochrnie,alebo sa mu poskodi mozog a bude mentalne zaostale....,tak ho tiez odlozite a "vymenite" za nove,zdrave? Teraz si pravdepodobne v prvotnom soku,ale skus dat tomu cas,to dieta ta potrebuje este viac ako zdrave. Ak ho das do ustavu,bude len cislo,ktore dostane najest,napit,ale nebude sa mu tam nik citovo venovat. A to nehovorim,ako clovek ktory o takychto detoch nic nevie. Vyrastala som v takej rodine,viem,co to obnasa a tiez viem,ako to vyzera v ustavoch a aky je rozdiel v zivote deti v rodine a tych ustavnych...Hlavne v tom,co mozu zazit,dokazat.
@anonym_autor napíš už konečne rozsah postihnutia. Takto to nikto relevantne neporadí.
@martinka17 áno je to čerstvé a bolestné, neviem si s ním vytvoriť väzbu, je to ako u cudzie dieťa.
@anonym_autor ešte máš možnost kym je malé dat ho na adopciu , čim je menšie tym je väčšia šanca
pripadne skus naštivit psychologa, nik nemá právo ta sudit ak ho dáš na adopciu nik a ak okolie má drby odstahovala by som sa 200 km daleko
oni nežiju tvoj život nemaju pravo ho sudit ,
@anonym_autor a to ste nevedeli počas tehotenstva? Keď si písala že je to šok.. znamená to že ste to nečakali..
@hylary nie to sono nevie zistiť ani genetické testy
Ale keď ideš do dieťaťa, musíš si uvedomiť, že môže nastať aj takáto situácia. Nie všetko sa dá zistiť, mozes čakať zdravé, pokašle sa pôrod a mas doma ležiaka. Mať zdravé dieťa je obrovský dar. To sa nedá vynútiť. Ono sa na svet nepýtalo. Vy ste ho sem priviedli. Je to neskutočne ťažká situácia, ale dieťa nemôže za to, že je postihnuté.

@anonym_autor ako so všetkým ťažkým ,čo prináša život
Jednoducho chce to čas
Po liečeniach si vždy ppviemyze je toľko rodičov s omnoho ťažšími stavmi a žijú, neprežívajú
To ma vždy dobije
Veľa síl želám, budú horšie ale aj lepšie dní ❣️