Ako správne použiť Paralen u 12-ročného dieťaťa?
Ahojte maminy, prosím o radu 🙏
Mám 12-ročnú dcéru a sme momentálne na chate. Má vysoké teploty, dnes 38,7 °C, ale žiaľ všetky lieky na teplotu mi vyvracala😅. Volali sme s našou dr. a odporučila nám Paralen 500 čípky,muž bol kúpiť, ale nikdy sme ich nepoužili ja mám 31 rokov a ani pri nej sme čípky doteraz nevyužívali.
Prosím, ako jej to mám vysvetliť?A hlavne – ako jej ho správne zaviesť? V akej polohe? A ako to prebieha? Ja mám o mesiac termín pôrodu, tak sa snažím urobiť všetko, aby sme to zvládli doma a nemusela som ešte bežať s ňou do nemocnice. Ďakujem veľmi pekne každému za rady ❤️
@simca06022011 teploty ma 3 dni a neviem ako by ste zaspavali s tym ze vase dieta ma bolesti a nevieme do nej dostat lieky. Dr. povedala cipky tak ideme dat ale je normalnr ze ako matka mozem mat strach nikdy to nemala a necitila by som sa dobre keby jej ho dam a ona place. A vy hovorite ze tabletku ale ked mi normalne vyvracia tebletku tak v tomto stave ju neudrzi v sebe
@emilyjan ty ani nerozumies pisanemu textu, ja nehovorim ze mas dat tbl, ja hovorim, ze sirupy su pre male deti a ano grcaju z toho. Napisala som, ze ak potrebujes, tak jej ten cipok proste daj = ked zvracia predsa jej nic ine dat nevies.
A kedze nemas o tom ani sajnu, tak ti pisem, ze 12r uz beru riadne tbl. Uz od kedy je dcera skolacke sme presli aj z praktickych dovodov iba na tbl.
ze ona place... nehnevaj sa zena, mas 12r DIEVCA doma, mladu tinedzerku, nie babatenko. Mas jej uz minimalne polku jej zivota vysvetlovat veci okolo lekarov, liekov, presne preto aby nerobila dramy a dala sa normalne liecit.
@majlo1234 keby si videla ake protesty na ockovani a ako musim ju drzat na rukach a ako kope, place. Problem je ze je strasne chuda a nizka neviem po kom s muzom sme chudsej postavy ale vysoky a dr. si mylsi podla spravania a postavy ze ma tak 8 a neviem ze tym ze nema tolko tuku je citlivejsia
@emilyjan ale rozum ma na 12? Ci ma nejaku diagnozu? Ved to je velke dievca pre mna kokos. Ja chapem ze aj ty si tehotna, mozno to oreto tak prezivas. Ale dokopy sa nic nedeje🤗 proste nechce cipok, z tabletiek vracia, tak sa jej proste neulavi a bude musiet tie horucky vylezat
@emilyjan ty ani nerozumies pisanemu textu, ja nehovorim ze mas dat tbl, ja hovorim, ze sirupy su pre male deti a ano grcaju z toho. Napisala som, ze ak potrebujes, tak jej ten cipok proste daj = ked zvracia predsa jej nic ine dat nevies.
A kedze nemas o tom ani sajnu, tak ti pisem, ze 12r uz beru riadne tbl. Uz od kedy je dcera skolacke sme presli aj z praktickych dovodov iba na tbl.
ze ona place... nehnevaj sa zena, mas 12r DIEVCA doma, mladu tinedzerku, nie babatenko. Mas jej uz minimalne polku jej zivota vysvetlovat veci okolo lekarov, liekov, presne preto aby nerobila dramy a dala sa normalne liecit.
@simca06022011 zacinam sipit nejakeho trola. To neni mozne😆 moj trojrocny vezme tabletku. A u lekara sedi sam a necha sa zaockovat, aj ked s placom
a hlavne ked ty mas stresy taketo z chorob, ako mozu byt deti v klude a v pohode.. ty mas vediet co mas robit, a nie ze pri "druhom" sa doucis. Dieta ked citi, ze ani rodic nema istotu, tak o to viac dramy sa robi.
Popravde 12r keby mi na ockovani robila cirkus a kopala, tak sa prepadnem pod zem od hanby a taku hubovu polievku by dostala, ze by videla. Vraj citlivost a neviem co = pochybujem, je to len pristup. Moja dcera je ako spageta vychrtla a vysoka, teraz ma 178cm a 50kg v 14rokoch, cele detsvto az donedavna hrkala kostami... a toto nerobi.
problem bude, ze nemas v tom prehlad ani ty, a nebavis sa s velkou dcerou o lekaroch, nevie co sa tam robi, a potom vyvadza. Moja vie preco berie lieky od skolkarskeho veku, aj preco a ako sa ockuje, preco berieme krv a ze aj ked sa rozleje na kolomaz, musime to urobit... plakat nepomoze.... nehovorim, ze sa nebala nikdy, ale aby kopala a rucala v 12r?? Proste treba zacat to riesit, nie z nej robit male babatenko.
@lucia147852 Sirup davame akoze niekedy aj tabletku ale to vecsinou vyvracia. Sirup alebo ibuprofen stada pohode zvlada ale ako som uz vravela tak vyvracala aj tie. No a o cipkoch sa doma nebavime neni ani tema a nemyslim ze v skole maju deti take temy, jedine ja som zazila pri porode cipok az dva glycerinovy a vyvolavaci cipok
@emilyjan aj ja som mala prvé dieťa mladá,este mladšia ako ty
Ale ako nechce sa mi veriť že za 12 r ste nemali dočinenia s čipkom😒🤷
Moja dcéra má menštruáciu od 10.5 roka ,keď by som jej dávala sirup tak to by musela na kvantá keďže je to väčšinou podľa váhy
Ak treba čipok tak nech si ho zavedie sama ,moja by sa hanbila ak by som jej ho mala dávať ja ..keď treba tak treba ale určite by som jej povedala ,vysvetlila čo ako
Akože prepáč ale tie cirkusy robí preto, že sa k nej správate ako k malému decku. Pokiaľ nemá diagnózu alebo nižší intelekt už dávno mala pochopiť ako to pri lekároch/chorobe chodí.
Kúp tabletky aj čípky a daj podľa návodu keď bude treba, maximálne dať na výber jedno alebo druhé nie či vôbec.
Tak jej daj na výber buď si dá čípok alebo keď sa jej zhorší pôjde do nemocnice..akože fakt ak naozaj nemá žiadnu diagnózu tak nerozumiem prečo to tak prežívaš...a teda to že ona nepotrebovala čípky neznamená že druhé dieťa ich nebude potrebovať od bábätka...tak dospej!
@emilyjan začínam rozmýšľať ako prežijete menzes 🤦🏻♀️🙄
@tetapetra Presne toto iste mi napadlo... 😅 Moja 10ročná má už menzes (mimochodom tenká ako špáratko, 23 kg, keď už autorka obhajuje dcéru, že je citlivá, lebo je štíhla 😉), na bolesť má normálne tabletky. V 12tich by ma so sirupom poslala do teplých krajín a vie aj čo je tampón, nieto ešte čípok, aj keď nepoužíva ani jedno z toho.😁
Tak jej daj na výber buď si dá čípok alebo keď sa jej zhorší pôjde do nemocnice..akože fakt ak naozaj nemá žiadnu diagnózu tak nerozumiem prečo to tak prežívaš...a teda to že ona nepotrebovala čípky neznamená že druhé dieťa ich nebude potrebovať od bábätka...tak dospej!
@dagas nechcela cipok a pohorsilo sa jej tabletku sme skusili uz tiez baby mi dali ani ona nepomohla a vyvracala ma 39,8 a uvazujeme nad nemocnicou ked nevieme do nej nic dat ale neviem ako to tam chodi ci cipok daju alebo skor infuzku je dost dehydratovana neveim ci ludia nevedia pochopit ze s tym nemame skusenost a ze sa bojim jednak o nu a jednak o seba o mesiac rodim a nechcem ochoriet ale zas niekto s nou musi byt😏
@dagas nechcela cipok a pohorsilo sa jej tabletku sme skusili uz tiez baby mi dali ani ona nepomohla a vyvracala ma 39,8 a uvazujeme nad nemocnicou ked nevieme do nej nic dat ale neviem ako to tam chodi ci cipok daju alebo skor infuzku je dost dehydratovana neveim ci ludia nevedia pochopit ze s tym nemame skusenost a ze sa bojim jednak o nu a jednak o seba o mesiac rodim a nechcem ochoriet ale zas niekto s nou musi byt😏
@emilyjan Dieta ma 12r, ma aj otca, tak ich oblec a posli ho s nou na pohotovost.
@emilyjan nuz v nenocnici jej daju len ten cipok/tabletku a asi si budes musiet na nu sadnut, aby si ju tam udrzala.
@emilyjan Autorka, skús ju osprchovať vlažnou (nie studenou) vodou, či teplota trochu neklesne, ak nie je možné podať žiadny liek na zníženie teploty. Skúsila by som aj nejaký rehydratačný roztok (pre deti poznám len Kulíšek, ale v lekárni isto poradia) a asi by som teda zavolala na detsku pohotovosť, popísala situáciu a oni ťa snáď znavigujú, čo ďalej... Držím palce, nech sa dcére čo najskôr polepší.
@tetapetra Presne toto iste mi napadlo... 😅 Moja 10ročná má už menzes (mimochodom tenká ako špáratko, 23 kg, keď už autorka obhajuje dcéru, že je citlivá, lebo je štíhla 😉), na bolesť má normálne tabletky. V 12tich by ma so sirupom poslala do teplých krajín a vie aj čo je tampón, nieto ešte čípok, aj keď nepoužíva ani jedno z toho.😁
@caramellka ani neviem či sa pre také decká ešte vôbec sirupy na zníženie teploty využívajú 👀. Syn mal ako 12r kiahne a rovno s v lekárni mi povedala,že na fenistil kvapky už môžem zabudnúť
Ak ma 39,8 a nedostala si do nej ziadny liek na znizenie teploty, tak ju naloz do auta a odnes na pohotovost. Moze uz byt dehydrovana. 12 rocne dievca uz moze byt kludne v nemocnici aj sama, alebo ma aj otca.
@emilyjan Autorka, skús ju osprchovať vlažnou (nie studenou) vodou, či teplota trochu neklesne, ak nie je možné podať žiadny liek na zníženie teploty. Skúsila by som aj nejaký rehydratačný roztok (pre deti poznám len Kulíšek, ale v lekárni isto poradia) a asi by som teda zavolala na detsku pohotovosť, popísala situáciu a oni ťa snáď znavigujú, čo ďalej... Držím palce, nech sa dcére čo najskôr polepší.
@caramellka @hopatko uz nema ucet na koniku. Ked na pohotovosti povykladaju, co s deckom stvaraju, isto ju hospitalizuju
@caramellka @hopatko uz nema ucet na koniku. Ked na pohotovosti povykladaju, co s deckom stvaraju, isto ju hospitalizuju
@senta_sofia ja mam z tohto dnesneho pribehu normalne mozgovu hmlu...dufam, ze to nebolo ozajstne.
@senta_sofia ja mam z tohto dnesneho pribehu normalne mozgovu hmlu...dufam, ze to nebolo ozajstne.
@hopatko ja toto tiez nedavam, fakt ze nie. Na kazdu radu rovnako trafeny protiargument, lebo v nemocnici sa jej urcite budu pytat, ci chce alebo nechce infuziu alebo cipok...
@senta_sofia Jaaj, nevšimla som si...
No len aby tam nečakali 3 hodiny v takom stave. Chudák dieťa... (pri takom rodičovskom prístupe)
ani matka viditelne este nedospela... tak ako by 12r baba mohla mat rozum... vsak kolko toho sirupu musi to 12r, 35kg dievca vypit aby klesla teplota... a kto vie ake ine priznaky ma, co jej vobec je, kolko nepila/nejedla, ked maju vsetci okolo paniku... a ake obklady jej davali, a ci vobec spravne... tazko povedat... nechapem to, a nerozpravaju sa o tom doma,a v skole asi tiez nie :DDD
@lucia147852 Sirup davame akoze niekedy aj tabletku ale to vecsinou vyvracia. Sirup alebo ibuprofen stada pohode zvlada ale ako som uz vravela tak vyvracala aj tie. No a o cipkoch sa doma nebavime neni ani tema a nemyslim ze v skole maju deti take temy, jedine ja som zazila pri porode cipok az dva glycerinovy a vyvolavaci cipok
@emilyjan nech si lahne na bok a da kolena ku sebe a ty ho tam supnes.. ako nehnevaj sa, ale s cipkom snad kazdy ma skusenost 😊
@emilyjan to nemyslis vazne? Kokos tak vracia ti lieky stupa jej teplota potrebuje dostat do seba tu liecivu latku a ty to tu 3 hodiny riesis a vyplakavas ze s tym nemate skusenost. A co ako? Ved to nie je raketova veda. Pridem k dcere vusvetlim, ze dostane cipok co to je a preco a proste aj keby chvilu mala plakat alebo kopat jej ho aplikujem! Hadam radsej chvilu neprijemne pocity prezit ako sa trepat na infuzky do spitala to je ovela neprijemnejsie. By som chcela vidiet co by si robila na mojom mieste ja som musela synovi niekolko mesiacov kazdy tyzden pichat injekciu a prezili sme. Trochu odvahy a rozhodnosti!
Syn (13) máva vysoké teploty spojené s vracaním, už pár rokov mu dávam Paralen 500, najskôr som začala s polovicou a asi od 11-tich mu dávam celý. Pri vracaní u nás platí, nič nedávať na jedenie, len lyžičkovať čierny čaj a mierne osolenú vodu, po 12 tich hodinách od posledného vracania začínam podávať tyčinky a suché pečivo. Ten Paralen vie v sebe udržať... tie sirupy sú hnus, už rozmýšľam, čím nahradiť sirup pri trojročnej dcére, veď to sú strašne sladké kvantá, asi by som z toho vracala aj ja...
neprezivaj to ako keby si jej isla zub trhat. Tak ked ti zvracia, a potrebujes jej znizit teplotu, tak nech si cipok da.. hlavne jej nedavajte vsetko hala bala, odstupy liekov dodrzujte a hlavne pokoj. Ak zvracia, hlavne sa musi upokojit, nech si pospi. A ty si kym spi, dostuduj prvu pomov pri detskych chorobach :DDD nevidim dovod aby si kvoli takejto teplote koncila v nemocnici s 12 ROCNYM dietatom (nie dietatko, ani detickom, to je uz velka baba). Nerob hystériu :DD Ako jej davate obklady? Dodrzujete to ze ich davate na telo, nemoze mat studene nohy/ruky? nechladite ju zbytocne a potom jej je iba zima z toho, preot ju trasie? zase takato teplota nie je nic katastrofalne.
Ten cipok vlezie dnu hocijak, v hocijakej polohe, treba ho dnu supnut a vybavene, len si musi uvolnit zadok a nie byt v strese... cize ani ty tomu dietatu nemozes robit stres, lebo jasne ze to nepojde a jasne ze aj lieky vyzvracia.
A lekarka nema pravdu, davaju sa 12r lieky pre dospelych, ak ma do 40kg, tak polovica paralenu 500, pripadne aj 250 dostat, tak ako dostat 200 ibuprofenu. Sirupceky su fakt pre babatka a podla toho co som tu citala posledne roky, tak aj davkovanie na nich je slabe.
@simca06022011 no ved to, davno davam polku Paralenu a 10 rocna ma uz 48 kg, tak jej uz cely bynsom mohla, ale nemala taku vysoku teplotu, tak som skusila polku Paralenu a prestala ju hlava boliet a aj yrochu teplota sla dole, tak zas ju nejdem pchat zbytocne vysokymi davkami. Ale 200 Ibuprofen, to urcite. A takisto aj 11 rocnemu davam 200 ibuprofenu, ma 38 kg. No a dalsi syn ma 15 kg, ale ked mal 10, si pamatam, ze mal covid a 41 teplotu, tak som volala na urgent, tak lekar mi radil, ze proste tych 5 ml Nurofenu, pripadne ten silnejsi 2,5 ml. Ja neviem, 2,5 rocnej davam uz 5-6 ml toho slabsieho, to kolko sirupceku dava 12 rocnemu dievcatu? Dava sa vaha delene 2, takze ak maju ten slabsi nurofen a ma 40 kil, tak 20 ml by musela vziat...z toho nad 6 rokov 10 ml. Z toho sa zgrciam aj ja, take je to sladke a vela na podrazdeny zaludok. Mne uz znama doktorka pri 4-5 rocnych detoch radila kupit ten silnejsi, aby mali menej tazke na zaludok.
ani matka viditelne este nedospela... tak ako by 12r baba mohla mat rozum... vsak kolko toho sirupu musi to 12r, 35kg dievca vypit aby klesla teplota... a kto vie ake ine priznaky ma, co jej vobec je, kolko nepila/nejedla, ked maju vsetci okolo paniku... a ake obklady jej davali, a ci vobec spravne... tazko povedat... nechapem to, a nerozpravaju sa o tom doma,a v skole asi tiez nie :DDD
@simca06022011 ja ked si predstavim, ako sme s 19 mesacnym zazivali tazky covid, ja tiez chora, s bruchom, vsetko mozne sme skusali, opicky, aby hlavne pil, mal 41, sup s nim do vane, lekar na urgente mi len povedal, ze vsetko spravne robim a takto zabaly, trpezlivo a dodal, ze skuste este vydrzat, ono sa to lame po 3 dnoch, vzdy lepsie s nim doma to zvladnut a mal pravdu, zacalo to klesat. Ocami som tlacila rucicky na hodinach, aby som mu mohla daco dalsie dat. Skusili sme aj kupel, po tom nam omodrel, co mu rychlo klesla teplota, strasny stres, a si hovorim, ze s tymi starsimi uz ake je to fajn, ze uz maju rozum. Ale toto? Aby nevedela co s 12 rocnym deckom? Boze dobry...😑
Syn (13) máva vysoké teploty spojené s vracaním, už pár rokov mu dávam Paralen 500, najskôr som začala s polovicou a asi od 11-tich mu dávam celý. Pri vracaní u nás platí, nič nedávať na jedenie, len lyžičkovať čierny čaj a mierne osolenú vodu, po 12 tich hodinách od posledného vracania začínam podávať tyčinky a suché pečivo. Ten Paralen vie v sebe udržať... tie sirupy sú hnus, už rozmýšľam, čím nahradiť sirup pri trojročnej dcére, veď to sú strašne sladké kvantá, asi by som z toho vracala aj ja...
@chiarisimo hadam rozdrveny paralen? Nasi zvladaju este sirupy, ale aj 15 kilovemu 4 rocnemu davam uz ten od 6 rokov a radsej teda mensi objem. A ten Paralen mam v zasove doma stale, nas 4 rocny sa naucil aj tobolku s probiotikami pekne prehltnut, ked mal ATB. Tak by hadam aj ten paralen uz dal na paradu. Sirupcek pre 12 rocnu. Ved jej nemohli ani dostatocnu davku dat. A zgrcala by som sa aj ja potom, a duplom, ak ma crevnu chripku. Lepidlo na creva.

@emilyjan a teda takym velkym detom som cipok este nedavala. Ze kopu😆ti sibe, ved nema rok, hadsm si necha vysvetlit, ze ho potrebuje
@majlo1234 keby si videla ake protesty na ockovani a ako musim ju drzat na rukach a ako kope, place. Problem je ze je strasne chuda a nizka neviem po kom s muzom sme chudsej postavy ale vysoky a dr. si mylsi podla spravania a postavy ze ma tak 8 a neviem ze tym ze nema tolko tuku je citlivejsia