Ako vytušiť autizmus u malého dieťaťa?
Maminky deticiek s autizmom, prosim, ako ste vytusili, ze vase dieta ho ma? Pri com ste zbystrili a co boli vase prvotne signaly podla ktorych ste vedeli, ze nieco nie je v poriadku.
Poprosim aj vek dietata, v ktorom ste zacali mat pochybnosti. Dakujem
podľa lekárov je už od začiatku bábo iné...
je tu skupina autisti - tam skús napísať....
popr. pozri Sposa Turiec - šírenie povedomia o autizme - čo je to autizmus - varovné signály autizmu...
V 3 mesiacoch som videla že je iný....v 3,5 roku mu bol dg vysokofunkcny autizmus
Ahoj, ja by som nepovedala, ze je to mozne vytusit od narodenia, pripadne od maleho babatka. Bratranec je autista, bol normalne babatko, ktore udrziavalo ocny kontakt. Vlastne to, ze nieco nie je ok sme spozorovali cca v 3rokoch. Kedy vela nerozpraval, iba par slov, a slova opakoval (nechapal vyznam, tak iba zopakoval), a rozpraval o sebe v 3.tej osobe, velmi mu vadili rozne hlucne zvuky, hraval sa s autickami a sledoval kolieska, vydrzal velmi dlho....Dalej sa mu pacili gulicky, ktore sledoval po drahe. Kazdy autista je ale iny, co plati u jedneho, nemusi u druheho. Ak mas akekolkvek pochybnosti, chod k psychologicke. Drzim palce, aby bolo u Vas vsetko v poriadku 🍀
@moorteena Velmi pekne dakujem za informacie aj nasmerovanie. Studujem poradene uz od vcera.
@deti95060810 Dakujem!
@rachel36a Drzim prsty, nech napreduje a robi pokroky.
@moorteena čo sa týka toho oka, nie je to tým, že dieťa sa vtedy uci práve pomenovať časti tvare? Drobec bol fascinovaný tiež okom, lebo to vedel vysloviť a ukazat a tým, že som ho to furt nabadala ukazovat, kde je oko, tak to robil, aby mi podľa mna spravil radost a zatlieskala som mu..
@veronika271215 Ahoj. Dakujem. Od narodenia to asi este nie je mozne zistit. Ale nas bude mat 2 rocky a na autach ho bavia len kolieska. So vsetkym, co sa da tocit, sa rad hra. Ocny kontakt velmi slaby. Ovela viac ho zaujimaju veci ako ludia. Nerozprava, kedysi aspon mama, baba, tata, babo... (aj ked pochybujem, ze rozumel vyznamu slov), ale uz ani to. Ale zas samotarsky nie je. Je na mna dost fixovany, aj ma objima a prejavuje city. Smeje sa, ked sa jasime, tesi sa, ked si spolu "citame", neodtahuje sa, vyslovene si ziada moju pozornost. Manzelovu alebo hocikogo ineho uz ale nie.. Obcas blaboce, ale vacsinou skor vydava zvuky... neprinesie hracku, nesplni pokyn, ked sa mu povie.. nereaguje na meno.. Neotoci sa, ked sa mu nieco ukazuje, alebo az po dlhsom case..
Viem, ze diagnostika v 2 rokoch nie je spolahliva, ale toto spravanie sa mi nezda v poriadku. Ani manzelovi a svokrovcom.. od malicka bol ine dieta.. chceme mu co najviac pomoct a nejak to spolocne zvladnut.. Ja este dufam, ze to nebude diagnostikovane ako autizmus, ale ... proste este stale dufam....
tak toto čo si napísala sú čisto autistické črty...neviem odkiaľ si, ale poznám zopár lekárov popr. centier, kde sa autizmus diagnostikuje...
@deti95060810 Bratislava. Ak sa nam podari, skusime sa objednat u doktorky Janosikovej. Je to ale vraj dost problem ju vobec zastihnut... A neviem, ci to uz teraz riesit, ked drobec nema ani 2 roky.
V dvoch rokoch ti Janosikova dg urcite neda...je to velmi skoro...ak maz podkzrenie, co zo soravania tvojho dietatka aj vyplyva tak v prvom rade si najdi dobreho psychologa, klinickeho logopeda ...ale uplne prve kontaktuj Centrum vcasnej intervencie a oni ta nasneruju....v BA mas vela moznosti, aj Andreas a ine centra
@rachel36a Dakujem!
Kolko ma mrsiacov syncek?
@zuzudrnda v marci bude mat 2 roky.
@zuzudrnda On je motoricky sikovny. Stvornozkoval v 6.mesiacoch, 6.5 mesiaci sa sam posadzal, v 10.5m zacal sam chodit. Ale ta kognitivna cast znacne zaostava 😔
daj sa na cakacku v andreasi, aj tak sa caka jeden rok. a zatial si toho vela nacitaj o tejto teme .. ja som velmi skepticka k ABA terapii, takze si nemyslim ze by vam nejako "bezal cas", skor si len uvedomit ze tam mozno je taka diagnoza a byt o to trpezlivejsi pri vychove
@tanapeta Aj s ocnym kontaktom? Zaujimala sa o ludi viac, ako o veci...?
@meluela Prosim ta, sa dostat na cakacku aj inym sposobom ako osobnym objednanim?
@tanapeta 😔 to musela byt poriadna rana... ono to vzdy je a chvilu trva, kym sa clovek pozviecha a vstane opat na nohy s tym, ze predsa to spolocne nejak musime zvladnut.... ale ak takmer do 2 rokov bolo vsetko uplne v poriadku ... nemate podozrenie, co sa mohlo prihodit? Preco sa to zmenilo?
andreas ma formular cez web, janosikova len osobne alebo vyhrat v loterii=zdvihne ti telefon
orientacne mozes zajst aj za dr. matuskovou na kramaroch, ta ti vie skontrolovat vyvin a spravit take kvazi iq testy s nim (primerane veku), na autizmus sa vsak nespecializuje. potom este ta acva je v ba, tam sa tiez nejaky ten cas caka
celkovo sa treba pripravit pri diagnostike na dlhe cakacky a cash platby 100e+
@meluela Dakujem velmi pekne za info. Tie poplatky som uz pozerala na strankach andreasu. Stale nechapem, ze diagnostika moze byt taka draha... clovek by zaplatil aj miliony a do konca zivota sa upisal banke, len nech je dieta zdrave. Ale taketo poplatky za razitko na papieri...
tak musia z niecoho zit, platit odbornikov, odvody, priestory a treba na to zvacsa viac ludi na viac hodin .. skor je zarazajuce, ze si to musime platit sami a neplati to poistovna (teda zaplatila by nam mozno tak diagnostiku v podobe hospitalizacie sameho dietata na psychiatrii v nudch)
Ahoj, asi ta teraz sklamem, ale aj bratranec - co ma autizmus, prejavuje city a velmi....teda k svojej mamine, a aj ku mne, teda k ludom, ktori su mu blizki...Velmi chapem tvoje obavy, a tu neistotu...ale ak sa to podchyti cim skor, tym lepsie pre dieta. Nastastie to nie je smrtelna choroba, tie deti su ine, je to s nimi narocne, ale da sa to zvladnut...ved my mamy zvladneme vsetko...velmi drzim palce, aby ste boli ok...
PS: Boli ste uz u nejakej psychologicky?
@veronika271215 to je taky casto rozsirovany mytus ze vsetci autisti neprejavuju city .. ale je to prave naopak .. az na nejake tazke pripady city prejavuju a hlavne CITIA emocie, castokrat aj ovela citlivejsie a intenzivnejsie nez neurotypicki ludia. Akurat sa im tazko identifikuju vlastne emocie a maju len matnu predstavu o tom, co sa asi tak moze odohravat v mysli inych ludi - kym neurotypicki ludia tieto veci vyhodnocuju automaticky a bez vacsej namahy
@meluela Tak som to aj myslela.Ze taketo veci by mali byt hradene zo zdrav.poistenia. Moj syn za 2 roky nebol chory ani raz, chodili sme len na povinne poradne. A ked teraz nieco potrebuje, tak to bude riadne drahe a pojde to plne z nasho vrecka. V tomto momente nam je to aj jedno, podstatne je pre nas len to, aby dostal vsetko, co potrebuje. Ale vela rodin si to dovolit nemoze a take deticky potom co...? To je strasne nespravodlive.
@veronika271215 Ahoj. Nie, nesklames. Uz sme toho pocitali dost vela a vieme, ze aj take pripady su. Presne preto sa bojime diagnozy. Strasne to na nas dolahlo... radsej by sme kazdy dali oblicku, len aby bolo dieta zdrave... Obaja sme sa uz niekolkokrat nervovo zrutili... je to nas drobcek vymodleny, o prve dieta sme prisli koncom 1.trimestra.. je toho uz vela... chceli sme byt len stastna zdrava rodina.. ale to chceli asi vsetci.. nenavyberame si.. tak, ako nikto...
@veronika271215 Este sme neboli u ziadnej psychologicky. Obavy sme obaja nahlas vyslovili len par dni dozadu.. snazili sme sa pozviechat... manzel je stale na tom psychicky zle... ja sa uz snazim robit prve kroky, lebo stagnacia nam nepomoze.. nikomu.. Ako mi tu baby poradili, dala som prihlasku do Andreasu (tam je ale cakacka 11 mesiacov...) aj do centra vcasnej intervencie. Chcem nas este objednat u doktorky Janosikovej, ale ta ordinuje az od noveho roka niekedy..

Ja síce nemám autistu doma, ale robila som s nimi 😊 Veľmi pekný profil na instagrame je spolu_aut, je to mamina malej autistky, ktorá o tom denne píše. Spomínala, že jej sa dcéra zdala v poriadku, ale spätne vie povedať, že prejavy autizmu mala už v 1. roku. Keď dostala plyšového macka, fascinovalo ju jeho oko (zameriavala sa viac na detaily ako na celok), keď niečo chcela, nezobrala si to sama, ale šla za maminou a pomocou jej ruky si to zobrala, v 2 rokoch skladala puzzle bez predlohy a nerozprávala funkčne. Mrmlala si, spievala, hovorila nejaké slová z pesniciek, ale nič funkčné.
Priemerný vek, kedy diagnostikuju na Slovensku autizmus sú 4 roky, dovtedy sa príznaky môžu zamieňať aj s oneskoreným vývinom reči. Ale ak je podozrenie, najlepšie je riesit to hneď a začať s dieťaťom pracovať 😊 určite odporúčam pozrieť si ten profil, je tam aj výber otázok, ktoré jej dávali ľudia, presne sa pýtali ba prvé prejavy autizmu