Ako zmenšiť nosné mandle u 2, 5 ročnej

lulus53
21. nov 2018

Ahojte, diskusie o nosnej mandli som nejaké našla, no neviem sa dopátrať k tomu, ako zabrániť vybratiu mandlí, resp. ako "zmenšiť" nosnú mandľu. Ide o to, že moja dcérka (2.5 roka) začala v septembri chodiť do škôlky. Chodila len 2 týždne, nakoľko ochorela a dlho sme sa trápili do soplami. Aj jej nádcha prešla, aj sa znova vrátila a tak dookola. Tak som si u pediatra viac-menej vydupala ORL vyšetrenie a dr. napísala 1.-2. stupeň. Dala jej Aerius, ventolin sprej, Avamys do nosa. Dnes sme mali po týždni kontrolu, napísala znova rovnaké stupne, no že zatiaľ bez operačnej liečby. O 3 týždne znova kontrola, lieky ponechala. Do škôlky ju už tento rok nedám, a do kontroly by som rada ešte tú mandľu poliečila aj nejako alternatívne. Dávam jej Imunoglukan, vit. B, C, D, občas Echinaceu a rakytník. Okrem toho inhalujeme 2xdenne Quixom a fukame podľa potreby. Čo ešte spraviť? Koloidne striebro? Ďakujem.

pribinak
21. nov 2018

Fuuu, to je strasne vela na take malicke dieta, lieky, vitamíny, spray
Normalne behajte po vonku, hrajte sa s detmi, prirodzene budujte imunitu
Ma trochu soplov, nic viac

emuemu
22. nov 2018

KAždé dieťa má zväčšenú nosovú mandľu, je to imunitný orgán, v ktorom telo rozoznáva škodliviny a tvorí protilátky, aby sa mohlo samo pri ďalšej infekcii brániť. Problém, je, keď sa mandľa zväčší natoľko, že upchá choány - otvory spájajúce nosovú dutinu s nosohltanom - vtedy dieťa nemôže dýchať cez nos a neprospieva - a je potrebná chirurgická liečba "vybratie" mandle. 1. a 2. stupeň je normálny stav, prirodzená reakcia organizmu pri budovaní imunity. Aj tie "sople v 2-5 rokoch sú normálna vec, telo sa učí prirodzene brániť. Nestresovať, chodiť von za každého počasia, pestrá strava, príp. vitamín C.

bajjka
22. nov 2018

@emuemu my sme začali chodiť do skolky a stále mala sopel ale že stále až do leta a to som na 3 krát odkladal vyberanie mandlí a v lete sme boli na zákrok a klop klop klop odvtedy super bez sopkou tiež som to riešila najskôr všelijakými bio prostriedkami ale ona už chudáčik tak ťažko dýchala že chrapala len ústami dýchala nosom vôbec nevedela viem že si pisala že nie operatívne ale tot moja skusennost

lulus53
autor
22. nov 2018

@emuemu ďakujem za reakciu. Budem teda len podporovať imunitu. Len návrat do škôlky bude az v januári, nejdem riskovať že mi znova ochorie a v tak krátkom čase.

emuemu
23. nov 2018

@bajjka ja som nepísala, že nie chrurgicky....keď sú už zablokované choány - t.j. 3-4 stupeň, chirurgická liečba je nevyhnutná, pri nižšom stupni nie.

ink
30. nov 2018

ahoj, počuj, skúšala si ísť cestou aromaterapie? Normálne mať difúzer a do toho kvapnúť éterický olej, niečo na uvolnenie dýchania. Monika Koristeková na to robí konzultácie, tuším jej malej hrozilo vybratie mandlí a zvrátila to takto a aj stravou. Má stránku zdravedieta.com

lulus53
autor
30. nov 2018

@ink difuzer som už objednala, aj eukalyptovy olej mám, tak vyskúšam. Pozriem aj tú stránku, ďakujem.

smatt
20. mar 2019

@lulus53 Pomohlo to? Nas 4 rocny ma stupen 3., uz tyzden davame kortikoid sprej. Hlavny problem je, ze na jedno usko zle pocuje. O tyzden mame ist zase na kontrolu na krcne, ak sa to nezlepsi tak nosnu manldu chcu vyberat. :-/

lulus53
autor
20. mar 2019

@smatt moja mala časté zápaly uší, aj kvôli tej mandli. Na kontrole sme boli 16.1., už mala mandľu ok. Odvtedy aj máme pokoj. No vy máte horší stupeň, tam netuším či niečo zaberie. No ak má aj problém s uskom, o to horšie. Asi by som neváhala s vybratim.

nikaleo17
17. nov 2021

@smatt ako ste dopadli ?

pericolosa
31. jan 2022

@lulus53 ahoj chcem sa opytat ci nakoniec ste bolo vyberat mandlu?

lulus53
autor
2. feb 2022

@pericolosa neboli sme. Stiahla sa jej

pericolosa
2. feb 2022

@lulus53 fakt super tak to je super. Lebo my sme boli so starsim on to mal katastroficke a s mladsim by som uz nechcela ist. Tak skusam vsetko mozne. Co vam pomohlo??

pericolosa
2. feb 2022

@lulus53 tiez ma zaujima ci pri chorobe sa jej nezvacsuje. Dakujem

lulus53
autor
3. feb 2022

@pericolosa liečba od krčnej lekárky. Antihistaminika a Avamys do nosa.

lulus53
autor
3. feb 2022

@pericolosa nezvacsuje. Vždy keď začína byť chorá dávame tie lieky a je to ok. Možno z toho aj vyrástla. Časom mandla atrofuje, zmenší sa, ako dieťa rastie. Myslím ze okolo 5.roku

martinovabarka
16. feb 2022

@lulus53 hľadám tiež nejaké info ohľadom nosnej mandle, dnes nám na ORL odporučili vybratie nosnej mandle, maly ma 3r. a1 mesiac. Od pred Vianoc je v kasli. Rada by som sa tomu vyhla 🤦‍♀️ hľadám čosi co by mu zabralo, len my mame aj zalahnute v uskach 🥺, neviem asi sa tomu aj tak nevyhneme čítam celu Vasu diskusiu. Poraďte co Vam zabralo aké ste mali tie antihistaminika? Nebránim sa ani nejakej prírodnej liečbe 🥺🥺, len keby to zabralo..

lilke
16. feb 2022

@martinovabarka kamarát s rodinou práve kvôli nosnej mandli išli s dcérou k moru. Mimo sezóny, aby trochu ušetrili. V júni 3 týždne, v septembri 3 týždne. Malej to pomohlo, na zákrok nemusela ísť.

lulus53
autor
17. feb 2022

@martinovabarka no nám dala imunologicka Rupafin. Ma užívať keď je chora. Plus kvôli mandli mala Avamys do nosa. Ten dávame aj teraz keď soplí. Neviem v akom štádiu to mate. Ale ak je to veľké, pripadne dieťa v noci aj chrape a huhne, tak sa to už asi nezlepší samo.