icon

Ako znížiť vysokú teplotu u malého dieťaťa?

20. feb 2025

Ahojte, ja viem týchto tém je tu milión, ale aj tak musím založiť novú a poprosiť vás o rady. Mám 13 mesačného syna, ktorý váži necelých 12kg. Od jeho narodenia som s ním nemala žiadne problémy, čo sa týkalo nejakých chorôb alebo tak... Všetko začalo po jeho 3 očkovaní (hexa +prevenar). Hneď po očkovaní ktoré bolo 15.1. som mu objavila zdurené uzliny, ktoré som si predtým fakt nevšimla. Lenže dá sa povedať, že už cca od vianoc sa trápime so zubami. So štvorkami. Tri už ná viac menej vonku a posledný ide teraz. Nie som žiadna antivaxerka, ale po tomto očkovaní prvý krát teplotoval 2 dni (čo je samozrejme normálne). Potom ho zase trápili sople, potom opäť teplota pravdepodobe zo zubov a teraz prešiel týždeň a opäť sa trápime. Doteraz aj keď ho trápili zuby, tak nikdy nemal teplotu vyššiu než 38,5....

No a teraz ku problému. Včera poobede som sa s malým chystala von, ale najako sa mi nezdal. Bol veľmi uplakaný a viem, že akurát sa mu tlačí posledná štvorka. Pomerala som mu teplotu mal 38,4, dala som mu hneď nurofen podľa váhy čiže skoro 6 ml. Teplota mu klesala dosť pomaly, ale vyzeral v poriadku, hrali sme sa, samozrejme som s ním von nešla. Ten nurofen som mu dala o 15:30, čiže ďalší som mu mohla dať až okolo polnoci. Pred spaním (pred 20:00) som mu ešte merala teplotu posledný krát a mal 37,6, tak som si povedala, že je to asi na dobrej ceste. O 23:30 ma malý zobudil s hrozným plačom a keď som ho chytila bol horúci. Premerala som mu teplotu a mal 39,2 opäť som mu dala nurofen a čakala som, že bude klesať, lebo poväčšine mu nurofen vždy zabral, ale tentokrát nič. Čakala som 30 minút kým som mu opäť pomerala teplotu, ale neklesla vôbec. Rúčky a nôžky mal teplé, tak som mu išla urobiť zábal, ale bolo to strašné, tak som mu radšej napustila vaňu s vodou, ktorá mala 36 stupňou. Nechala som ho vo vani asi 15 minút, myslela som si, že teplota klesne, ale nič... Ochladilo mu to akurát kožu, ale teplota ostala rovnaká. Dávala som mu piť, nosila som ho narukách (koža na kožu) ale rovnako bez účinku. Účinok nastal až okolo 3 ráno keď mu teplota konečne začala klesať.... Potom sa mi ho podarilo uspať. Ráno o pol 9 sa zobudil. Zo začiatku teplotu nemal, ale do hodiny mu išla opäť na 38,7, tak som mu opäť dala Nurofen, ale klesla iba na 38. Stále má 38. Ráno som samozrejme volala ku pediatričke, kde mi zodvihla sestrička, ktorá mi povedala, že dnes robia iba do pol 11 a že nás dnes asi ani nestihnú zobrať, lebo už vtedy bola plná čakáreň. Povedala som jej všetko, čo som ako robila a povedala mi, že som všetko urobila fajn a že mám dnes v tomto pokračovať a ak nebude zmena zajtra prísť na kontrolu. Ja vás chcem poprosiť ešte o nejaké typy, ako zraziť takú teplotu. Toto je moje prvé dieťa a prvá takáto hrozná skúsenosť, veľmi som sa bála febrilných kŕčov... Prosím vás ak máte ešte nejaké typy, akékoľvek, tak mi prosím dajte vedieť.

Rovnako ma zaujíma, či môže byť až takáto vysoká teplota zo zubov. Sestrička mi hovorila, že asi to bude nejaká chrípka, že na zuby je to príliš vysoká teplota, ale jemu okrem tých teplôt nie je absolútne nič...

Ešte ma zaujíma jedna vec a prosím nevysmejte ma, ale čítala som, že detská pohotovosť funguje len do 20:00.... To akože znamená, že ak by som tam s ním prišla o polnoci s tým, že mu neviem zraziť horúčku ani by nás neošetrili?? Ako prosím vás fungujú tieto detské pohotovosti? Ak ste to dočítali až sem, tak ďakujem 🙏

kvietok1233
20. feb 2025

Môže byť chrípka moja mala 3 dni len teploty až potom začal kašeľ a sople. Skús kúpiť test covid + chrípka a urobiť mu. Moja mala tak 4 hodiny teplotu 38, 38,5 pri chrípke nižšie nešla až po tých 4 hod. Po 20 treba ísť do nemocnice s dieťaťom ak sú problémy. Držte sa, držím palce .

zoe_2
20. feb 2025

Ockovanie - myslim ze zbytocne hľadáš súvis s očkovaním a následnými chorobami/ terajšou chorobou
Zuby- priamo z toho ze idu zuby nema teplotu. Teplotu dostane kvoli nejakej infekcii ktora vznikne ľahšie kedze sa mu derú zuby a ma podráždene ďasná
Zrazanie teploty- ak neklesá kludne daj po 4 hodinach, ak stredas paralen/nurofen a neklesá tak lludne aj po troch ideálne este skorej ako to znovu vystúpa na 39
Choroba - diagnostika cez modreho konika asi nefunguje no Ano je teraz strasne vysoká chorobnosť chrípka, virózy vsetko , ak mu nic nie je len teploty skus este dat vyšetriť moc bud u pediatricky alebo si kup prúžky na testovanie mocu
Febrline krce - asi ta nepotešim ale tie mozu vzniknúť aj pri mierne zvýšenej teplote ako je napr 37.4
Pohotovost - Ano ambulancie pohotovosti su len do 20 následne teba navštíviť urgent v nemocnci

Drzim palce a pevne nervy!

katesocka
20. feb 2025

Dcéra zvykla mať občas aj 3 dni teplotu bez príznakov a potom na štvrtý/piaty deň začala soplit/kašľať. Minulý mesiac mala 4 dni teploty bez iných príznakov ako začali, tak aj skončili.
Čo sa týka zrážania teplôt, striedaj v kľude Nurfoen a Paralen. Čo sa týka vane, aj to je riešenie (ako si spomenula, keď dieťa nemá studené ruky/nohy), ale myslím, že treba dať trochu teplejšiu vodu, aspoň tých 37 stupňov.
U nás už pohotovosť nie je, ale kým bola, vždy po 22:00 (keď skončila) sa išlo hneď na detské oddelenie v nemocnici. Neviem, ako to presne funguje inde.
A ešte teda, ak pôjdete zajtra k dr, nezabudni zobrať aj moč pre istotu. Držím palce.

sono2
20. feb 2025

Tak ja neviem, ale ja nedávam narofen podľa váhy. Vždy odmerku. A to majú dcéry 25kg.
Ďalej, keď nejde teplota pomerne dobre dole, značí to vážnejši problém. Aspoň tak skúsenosť. A môžeš po 3 hodinách kombinovať paracetamol.
38,4 neni vysoká horúčka 39,2 je už vyššie ale stále nie katastrofa. Keď klesá pol hodinu horúčka by som dieťa určite dala pozrieť. Ak teda neprehaňaš
Ja mam skúsenosť aj 40,5 bez krčov, dcéra mala ľahký zápal pľúc. Po dni atb bola horúčka preč

nevenka
20. feb 2025

Vies co, nas syn dostal par dni po ockovani MMR covid. Mal 41 stupnove horucky, mal 19 mesiacov, ked teplota klesla na 39, uz som bola rada, na urgente nam radili len davat kazde 4 hodiny Panadol a Nurofen, striedat a zabaly alebo kupel. Takze po ockovani ma imunita dost a teraz je sezona chripok, viroz, takze ste proste asi trafili obdobie, ako my vtedy ten covid. Ockovanie je v tom podla mna takto zhodou nahod.
Teraz tiez mal chripku, zase mu slo na 40,4 a ked prva varka teplot presla, tak 2 dni klud a zacalo to znova.
Kazdopadne, treba sa obrnit a robit vsetko, co sa da, niekedy ta teplota hned nejde dole a telo proste bojuje, pravdepodobne daky virus. V tele je zapal, boj, nemoze ta teplota hned klesnut. Z principu. Do 3 dni uvidis, ako sa to bude vyvijat, blbe je, ze to zacalo dnes. Nam sa to lame vacsinou na ten 3.-4. den, ze srazu sa to zlepsi. A nastupi sopel, kasel alebo daky dalsi priznak. Ale teplota uz zvykne klesnut, resp. nemusim tak casto davat lieky.

nevenka
20. feb 2025

@sono2 tak to ani nemoze zabrat, ked poddavkujes dieta. A nie po 3, ale po 4 hodinach paracetamol, ale spravnu davku.
Aj sesterka sa divi, ze malej teplota nejde dole, ale ked ona dava 5 ml toho slabeho Nurofenu a podla vahy ma dieta mat uz 7,5 ml, tak sa niet co divit.

miriamzba
20. feb 2025

Očkovanie posilnuje specificku imunitu, ale oslabuje nespecificku, mohol chytit iný vírus, je vela chrípky. Ak by horúčka 3 dni neklesala, treba mu zmerat crp a spraviť vytery. Držte sa

danielahamar
20. feb 2025

Neverila som surovému zemiakmi na ruky, ale prečítaj si😉 a podľa mňa tiež chrípka, niekoľko dní vysoké teploty

elfi1
20. feb 2025

Aj ta 5. a 6.choroba zvyknu byt vysoke teploty bez priznakov a potom sa dieta vysype, teploty klesnu a po par dnoch aj vysyp je prec, ci?
Ale to crp ci uz na pohotovosti alebo zajtra u pediatricky by bolo fajn dat spravit

sono2
21. feb 2025

@nevenka prosím ťa, mam 8 a 8 ročne dieťa. Vždy som si poradila sama, nikdy som nemala problém zrážať teplotu a nikdy som nepotrebovala zabaly. Vždy stačili 5ml. Vždy bola do pár minút teplota dole. Vyššie máš napísané 20ml pre dieťa keď si vydelíš každé 6 hodín koľko ti vyjde ml? 20÷4=5 čiže???

sono2
21. feb 2025

Keď ale dieťaťu ide dole teplota príliš dlho a po 2 hodinách je opäť mad 38 stupňov niečo ma silný zápal. Uši pľúca alebo iné. Tam treba atb nie liečiť dieťa brufenom.

nevenka
21. feb 2025

@sono2 tak si mala stastie, ze isla teplota hned dole, nam nesla a mali sme aj 41, neviem, co by si Ty robila. Asi ste nemali taku teplotu. Ja sa riadim tym, co mi povedal lekar, nie obalom na Nurofene, to kazdy vie, ze tam je najnizsie mozne davkovanie uvedene. Lekar na urgentnom prijme sa ma vyslovene pytal, kolko dieta vazi a povedal mi, co tu piseme. Vaha dietata delene dvoma je spravna jednorazova davka a ak mas ten silnejsi Nurofen, tak deleno 4. Takto to proste je.
Mam aj kamosku pediatricku a ked nevedela, tak mi toto iste poradila, plus kupit ten silnejsi Nurofen a namiesto 7,5 ml dat 3,5 toho silnejsieho, nech ich neboli brusko z tolkeho sirupu.
A posledna veta, Ty si srandu robis? Antibiotika, lebo teplota stupne po 2 hodinach? Si predstav, ze nas syn mal teploty 2 tyzdne a ma chripku. Doktorka ho vysetrila, CRP nizke a dala mu Isoprinosine, ziadne antibiotika. Ma proste virus. Tak netrep, ze antibiotika kvoli neklesajucej teplote. V prvom rade mas po 3 dnoch, ak sa nelepsi, ist k lekarovi a ten rozhodne, ci treba alebo netreba antibiotika. Nie su to lentilky. Radis a zle.

rozovykon
21. feb 2025

striedaj panadol s nurofenom

sono2
21. feb 2025

@nevenka samozrejme, že vždy čakám 3 dni, myslela som, že to je jasne. Len keď ma dieťa 2 dni tak silné teploty, že nurofen zráža teplotu pol hodinu a za 2 hodiny je teplota pomaly tam, keď bola, značí to vážnejši problém. Dcéra tak mala raz uši, a raz zápal pľúc, tiež som chcela čakať ale na tretí deň som šla, dcéra dostala okamžite atb. 41 horúčka už neni sranda, tam môžu nastať zmeny na mozgu. Od 40 je nebezpečné. Mne až zle prišlo, čo všetko sa môže stať a už by som s tak vysokými teplotami nikdy toľko nečakala.
Pri obyčajnej viróze ide teplota rýchlo dole, ja mam aspoň takú skúsenosť. Somnou sa ozaj nemusíš predbiehať, kto vie viac. Ja idem k Dr fakt keď treba.

katesocka
21. feb 2025

@sono2 zase napríklad u mojich detí zaberajú lieky na teplotu niekedy až po 2 hodinách. Dám liek, teplota medzitým niekedy ešte stúpne a začne klesať až po 1,5 až 2 hodinách.

sono2
21. feb 2025

@katesocka áno to sa deje tiež. Keď sú studené ruky a podá sa liek, aj keď je nad 38,5, to je znak, že teplota stále stúpa. Ja podávam až okolo 39ak je dieťa dobre naladene a pri 38,5 na noc. Ale tak 2 hodiny na reakciu je mi tiež veľa. Pri akej teplote zvykneš dávať sirup?
Toto sa môže diať, keď sa podáva sirup veľmi skoro.
Moja svokra by dávala lieky už pri 37,5. Mam s nou vždy diskusiu...

katesocka
21. feb 2025

@sono2 synovi musím od 38, keďže má 1 obličku nefunkčnú a teploty zrazam hneď. Pri dcére sa snažím počkať na 38,5 ale v septembri to bola katastrofa a mala 40tky čo nešli zraziť, vtedy som sa snažila dávať aj od 38

sono2
21. feb 2025

@katesocka chápem. Ale to je to, že to toľkokrát ešte nad tých 38 ide, preto vám to dlhšie trvá... ja som používala dlho čipky, myslím, že ti syn ani brufen nemôže, či paracetamol? Jedno z toho. Aj paracetamol zaberá rýchlejšie berufen pomalšie.
Kamarátky dcéra ma tiež len jednu obličku a tiež musia opatrne.

katesocka
21. feb 2025

@sono2 môže obidve, chudák od narodenia do 2,5 roka mal toľko krát že až, ale musím odklopat, odkedy nemá zápaly obličiek, tak mal teploty iba párkrát a celkom dobre mu zaberajú lieky, teda ak nerátam keď mal pred rokom chrípku, tam to bolo horšie

nevenka
21. feb 2025

No nam vtedy povedali, ze to mame skusit zvladnut radsej doma, mal covid a zavreli by ho tam sameho podla mna, bola som tehotna a tiez s covidom.
Raz som s prvym dietatom takto spanikarila, sli sme na pohotovost, zavreli nas na infekcne a este tam aj hnacky dostal. A bolo treba ho len hydratovat. Daka viroza to proste bola.
My sme zatial nemali take, ze usi, ani priedusky, nie este zapal pluc. Ale samozrejme, ze ked sa daco nezda, tak treba riesit lekara, ale nie na vsetko treba ATB. Mali sme, ale nie tak casto, ako tu citam. Co zas je dobre. Netreba ich vzdy.

monika251999
8. jún 2025

Koľko môže trvať horúčka u 14 mesačného chlapčeka máme ju už 5 deň a doktor nám dal pred dvoma dňami isoprosine pomôže aj alebo nie ale máte skúsenosti?