Ako zvládajú deti odber krvi?
Prosím poraďte mi,ako zajtra zvládnuť synov odber krvi?(3)Ako to zvládajú vaše detičky?
Zle. Veľmi zle 😱
4-rocny v pohode. Lahne si a drzi, len tvaricku skrci pri vpichu. V troch rokoch si tisko plakal. Moji vedeli, ze ked maju strach ci ich nieco boli, mozu plakat (ziadne reci typu "chlapci neplacu" a "neplac, to je hanba" sme nikdy nepouzivali... Ani sluby, ze ak nebudu plakat, tak to a to...), co sme si ale vysvetlili, bolo, ze nesmu sa mykat, sklbat rukou a pod. a nekricat (z ohladu na lekara / sestricku. Toto nie vzdy zvladli, ale snazili sa).
U nas pomohlo:
- ked som bola blízko (bud mi sedeli na kolenach alebo som drzala za druhu rucku)
- doma v klude vopred vysvetlit, preco doktorka berie tu krv (ze sa v nej schovavaju zle bakterie a ona tu krvicku posle do laboratoria, kde pod mikroskopom / velkou lupou pozru, ake bakterie to su a podla toho bude MUDr. vediet, aky liek ma dietatu dat, ktory tie bakterie vyzenie prec... Takto sme vysvetlili aj fibroskopiu syncekovi, ked mal 3,5-r. a zvladol ju)
- ak vie pocitat, povedat mu, ze kym napocita do 20, bude hotovo (jasne, ze nemusi vediet do tolko ratat, len jednoducho ak rad pocita, mozete pocitat pomaly spolu... Dcera v tom veku takto zvladla i testy na alergiu, ked jej na ruke robili, pocitala vpichy a taka bola sustredena, ze si ani neuvedomovala tie vpichy 🤫)
- doniest si vlastny leukoplast s oblubenym motivom
- doma mame knizku o nemocnici / navsteve lekara, kde su i taketo veci, takze to pre ne nie je neznama vec
...v kazdom pripade, ak by aj nic z toho nefungovalo, snaz sa zachovat pokoj a vysvetli hoc aj doma v klude vecer, preco ta doktorka tu krv brala a ze si rada, ze ste to zvladli a ze teraz mu bude vediet dat spravne lieky / pomoct mu.
A hlavne nikdy, ale naozaj nikdy dietatu neklam, ze mu "nic" nebudu robit, ked vies, ze ho caka bolestive / neprijemne vysetrenie. Normalne doma v pokoji si vysvetlite, co a ako mu budu robit a preco. Pripadne ak prejavi obavy, spytaj sa ho, co by mu pomohlo, aby sa tak nebal (drzat Ta za ruku, mat pri vysetreni oblubeneho plysaka / hracku, ist si po vysetreni spolu kupit na ranajky do pekarne pecivko... Kedze pri odberoch musia byt nalacno, nasi to mali radi). Tajenim si sice usetris plac dietata vopred / v cakarni, ale stratis jeho doveru.
A hlavne ho s nikym neporovnavaj a ani seba. Ak bude plakat, neznamena to, ze si Ty neschopna ci maly sa nevie spravat. Kazdy na strach a bolest reaguje inak a ma pravo sa snazit so svojimi pocitmi vyrovnat najlepsie ako to zatial zvlada.
Ja som este v 16-tich plakavala pri injekciach a hanbila sa uz aj sama za seba 🤷 . Preto som to u svojich deti chcela inak a hovorim im vzdy pravdu a snazime sa s ich strachom ci bolestou pracovat.
V pohode, vysvetlila som, ze to treba, ze musi spolupracovat, ze ked bude robit cirkus, bude to boliet. Musi chodit 2x rocne, tiez od takeho skolkarskeho veku, teraz uz lepsie, bala sa vzdy, ale nikdy nerobila cirkus ani neplakala… zas zalezi aj od sestricky, nasa je anjel, vzdy odvedie pozornost na nieco ine. Skus ho pripravit tak ze mu povies pribeh o krvicke, co pojde na vylet do labaku alebo nieco… raz sme boli a taky velky chlapec snad 10 rocny robil taky cirkus, obaja rodicia ho drzali, sestricka tiez aj tak mu druha nevedela zobrat krv. To bola hanba … a moja malinka len kukala, co to za hrdinu…
Este mi napadlo, hlavne nech sa rano poriadne napije, aj dva pohare, pojde to potom lahsie, po noci je krv predsalen hustejsia
úplne v pohode. vždy od malička som vyala knižku a začala som jej čítať a ani nevedela nič. Proste sme si čítali a sestrička a doktorka si robili čo potrebovali. Ale dopredu sme sa na tom s dcerou dohodli. Vedela kam ideme aj čo jej budú robiť aj prečo to treba a dohodli sme sa aj na tom ako to zvládneme.
Doktorka nas pochválila, že takto pripravené dieťa je super a aj nápad s knižkou pochválila.
Určite to zvládnete.
vie mi niekto povedat ako sa berie krv rocnemu dietatu? mam ist na krvny obraz s dcerou ale neviem si to vobec predstavit … ako dlho kym ta krv natecie??? dcera ma riadnu silu preto sa bojim co tam bude robit 😩
Moja uplne krasne. 3 a pol r. Dali az tri ampulky,lebo jeeej ona lezi a drzi ruku...rychlo rychlo..dajte este jednu.. ;D
Náš bude mať ešte len dva, ale rovnako ako píšu baby, rev, rev a reeeev. No on nezvláda žiadne vyšetrenia, len čo sa otvoria dvere do akejkoľvek ambulancie, už plače ako najatý, ešte sa ani nič nedeje. Bohužiaľ, takému malému sa ešte nedá vysvetliť, že je to všetko pre jeho dobro
@araavdva No tak už to máme za sebou.Ale svalovicu budem mať ešte mesiac.Na druhý pokus ale nakoniec s hrôzostrašným revom sme to dali.
Jeden sedeli ako priviazany, druhy plakal.

Lepsie nez ja