Ako zvládate chorobu deti?
Zdravim, syn 2,5roky prvý krát chorý má snáď všetko oči usi dutiny ja s ním do toho tie tepla vonku. Ja nevladzem. Muz je v práci kazdy den do 20:00 preberá firmu mame úver splatný na 6 mesiacov podnikateľsky. Maká na dome. Nemáme tu nikoho . Schválne sme išli naplno v lete lebo sme chceli vyhnúť
Tomuto a bum. Ja nevladzem. Dojcim ešte čiže v noci neni
Pomocí. Čo robiť. Prisaham umrem kým to píšem. Existuje niak pomoc ? Platená samozrejme ? Obedy? Upratovanie periem nonstop lebo maly susicka na plne gule ešte sme v byte. Sme
Pri Ba rodinu na východe. Je niaka možnosti si pomôcť ? Lieky aspoň pre mna. Synovi pribúdajú príznaky každým dnom a mne jeho príznaky obden.
Pomoc matka na pokraji zritena. Spím 3 -4 hodiny denne
Toez bývame pri Ba, nikoho tu nemáme. Na fb sú vselijake susedské skupiny z obci okolo BA, keď tak by som napísala tam či niekto zo susedov nepomôže. A takisto poprosiť susedov nemôžeš čo bývajú pri vás?Inak normálne tesco potraviny domov, pilulka tiež dokáže rýchlo doručiť lieky, alza boxy sú všade. Dá sa. A áno zvyknes si. Dcéra chodí prvý rok do škôlky, ten nás vycvičil…
Zvyknes si. Zn. 4 deti a 5 rokov prerusovaneho spanku.
Máš dieťa prvýkrát choré v 2,5 roku prepáč ale teš a nestazuj. Možno je to teraz chvíľku ťažšie tak si s dieťaťom ľahni ak sa dá respektíve nechaj nejaké veci bokom.
Ja by som celkovo začala aj tým ze (po uzdravení) by som ho odstavila. 2,5 ručne dieťa už skutočne nemusíš dojčiť, a v noci dupľom nie.(to k tomu spánku 4 hodiny v noci)
Ďalšia vec... Na pomoc v domácnosti, ak finančne to môžte si dovoliť, kľudne si najst nejakú pani. Na internete je veľa takých stránok, alebo daj sama inzerát, že hľadáš niekoho kto ti uprace, umyje okná a podobne.
Donáška stravy už existuje hádam všade, ja bežne niekoľko krát do mesiaca takto riešim obedy.
No a teraz, keď ste v akútnom štádiu choroby, tak jednoducho to "prežiť" ľahnúť sú spolu so synom, pozerajte telku, ak vladzes, tak v posteli čítať mu nejaké knižky, skladačky, puzzle.
A čo sa týka liekov.. Vy ste neboli u lekára? Ci aspoň syn?
Ja mam 2 deti,starsia vsetko nosi zo skolky domov a 9 mesacnu,ktora je od narodenia co mesiac chora,uz sme boli 2x v nemocnici,len po lekaroch chodime,starsej varim do skolky stravu(alergie),mladsej detto zvlast stravu kvoli ABKM.mladsia je v noci temer kazdu hodinu hore a rano budik o 6:00,cez den spi tak 30 minutovky 🥴ked je najhorsie tak robim len to najnutnejsie, jedla bud donasky alebo easy jedla...vacsinou ked su deti chore,sme doma chori vsetci 😏
Nepotesim ta,ale treba vydrzat,nastupom do skolky bude urcite casto chorlavejsi
@jaskolka Jasne syn bol u lekára. Volala som aj súkromnú pohotovosť domov cez víkend lebo som nevládala inak.. myslela som skôr pre seba niečo fakt silne nech som skôr fit aspoň z mojej choroby.
A hlavne ten nápor ze každý den sa niečo pridruži miesto prilepší ja sa už aj bojim ist spat. Pediater stále tvrdí že to je pohodicka ale mne sa to nezda a neviem si pomôcť aj preto som taká v strese či vôbec má správne nastavenú liečbu …
A čo mu vlastne je? Akú má diagnózu? Aké lieky dostal? ... hádam pediatrička vie posúdiť, či? ...
Oči, uši, dutiny, to si zvykaj,bude škôlka, budeš to mať každý druhý týždeň doma... Vlastná skúsenosť, deti mám dve, takže krát dva ... Raz som mala slabú chvíľku, keď boli chorí už veľmi, ale naozaj veľmi, 40 teploty, hnisavé oči, zápal priedušiek, stredného ucha,nejedli, nepili,porevala som si a musela fungovať ďalej .. na domáce práce sa vykasli, to ti neutecie, radšej si pospi, obed si objednaj ... Držím palce
Obedy si objednaj nejakú donášku, neupratuj , iba základný poriadok, zapni malému telku a ležte spolu.
Hlavne sa ukludni. Za par dni ti bude lepsie. Odstav ho od kojenia,uz je velky. Neverim ze nemas susedu alebo muz odbehne z prace,kupi ti nejake lieky v lekarni. Obedy ked si par dni objednate tak vas to hadam nezruinuje. Chlap ked pride o 20tej z roboty nech si nieco kupi v tescu po ceste na veceru a vam na druhy den aspon ranajky. Rob iba najnutnejsie veci,ja ked som chora perem len tolko aby mali co obliect,nezehlim,nevarim,nechystam. Lez a oddychuj co najviac,malemu pusti rozpravky,to ho nezabije cumiet do bedne kym vyzdravie
Chce to len klud a nohy v teple...ukludni sa!všetko to prežijes!a zvládneš ako každá tu...ver mi vôbec v tomto nie si sama...zvykneš si, teraz ako pomoc ukončí kojenie!udiera ti už na mozog a to doslovne!viem o com hovorím aj ja som kojila dve deti po 2 roky a bola som na prášky bez pomoci muža v noci som nespala ani hodinu v kuse nikdy...keby som bola vtedy múdrejšia kojenie by som okamžite ukončila!ale ja nie ja som chcela za kazdu cenu a potom to takto presne vyzeralo ako u teba a kúp si magnézium a pi kamilky na nervy a cez víkend keď je muž doma daj mu dieťa do kocika a ty SPI A SPI!za každú cenu aj keď budete jesť na obed len chleba alebo bude doma total výbuch ukludni sa vykašli sa chvíľu na všetko a rieš konečne seba lebo sa zrútis!jedz omega mastné kyseliny olivovy olej kvalitný ryby orechy pi magnéziu minerálku a všetko bude v cajku!vyloz si nohy daj si teply kamilkovy čaj a relaxuj vždy keď dieťa SPI takto isto sa cíti x miliónov žien na celom svete ako ja dnes všetko som nechala tak a je mi oveľa lepšie deti kukali rozpravky po škôlke a ja som si na hodinu zdriemla už sa tu ani chodiť nedá ale je mi to jedno robota ma počká aj zajtra aj pozajtra keď sa ináč neda
Daj si na FB inzerat, mozno sa najde nejaka opatrovatelka. Kamoska je z dediny, deti velmi casto chore a ona musi robit. Tak si takto dala inzerat na FB ich obce, ze vyslovene k chorym detom ci niekto pride a ozvali sa jej dokonca tri zaujemkyne. Predtym mala opatrovatelku, co jej aj navarila, ked bolo treba. Platena pomoc sa vacsinou zohnat da.
Inac ja to tiez neznasam dobre a to bol maly chory uz x-krat, odkedy nastupil do skolky. Nehovorim, ze z toho kolabujem, ale taky podvedomy stres to je a niekedy taky pocit fakt ako vo vazeni, ked sa tu vsetci dokola kupeme v soploch a nejako sa s tym nic moc neda. Zvyknut sa na to ako-tak da, ale aj tak uz snivam o pubertakovi, ktory bude chory 2x do roka a ani vtedy nebude roztierat sople po domacnosti 🙂
@dzulli1980 diagnózu má nádchu prosím pekne. Červene hrdlo uško zapálene a už aj oči. Sopel žiaden viditeľný odsávačka prázdna ani negrca hlieny ale nekaka čiže zrejme nezatekaju neviem posúdiť .. len akonáhle ľahne dycha ústami hovori nosovo chrape a stále mám zevraj odsávať už odsavam týždeň a nikdy som nic neodsala nevyfukal… dávam trifed sirup a uniflox do oči aj usi s nic viac nedali nepovedali. Crp zevraj na antibiotika nebolo
A nespí ani po tom trifede😅
prepáč, ale len sa z toho neposer. Tá nádcha mu nebdue trvať večne, tých pár dní to musíš proste vydržať. Nerúcať sa, neľutovať sa, proste to inak nejde a hotovo. Jedlo a nákupy riešiť donáškou, na upratovanie sa dočasne viac-menej vykašľať, prádlo ti predsa perie pračka, Žiadne katastrofy sa ti nedejú, len veci, ktoré budeš absolvovať ešte veľakrát. A ty sama si ešte nemala soplík, že si s tým nevieš poradiť, aby ti bolo lepšie?
Mate toho ako rodina teraz vela nalozene na chrbte aj dom stavat aj firmu preberat (tak chapem, ze manzel teraz nie je po ruke), do toho choroba. Toto bolo moje najvacsie precitnutie v materstve, ze ked som chora nemozem sa zavriet v izbe a lahnut si do postele, ale musim sa starat o krpcov 🙈 objednavala by som donasku ci uz potraviny alebo hotove jedlo, na upratovanie a pranie by som sa vyprdla a lahla si so synom ku knizke/rozpravkam v telke a odpocivala. Nam velmi pomaha inhalovanie aj preventivne a aj sa naparit (ale to neviem ci ti maly vydrzi nad horucou vodou). Ja som zvykla malu dat kupat do vane a pustila v kupelni mimo horucu vodu a urobila taku “vlhku” saunu a sa jej pekne pouvolnovali dutiny.
Nemate sice ziadnu katstrofalnu diagnozu, ale v kombinacii s tym teplom a ze si na to sama, tak noaco aj ja sa niekedy zvyknem trosku opustit aj za blbosti 🤷🏼♀️ mozno by som uz pouvazovala nad odstavenim (ale to je samozrejme tvoja vec) lebo to je dost vycerpavajuce a mozno ti zacne aj v noci lepsie spat.
Pozri, je to ťažké, ale prejde to. Chápem, že si nevyspatá, máš doma bordel, si unavená chorá atď, ale v podstate nič vážne nemáte, žiadna nemocnica, žiadne veľké ťažkosti. Obed, kľudne aj večeru si objednajte ak sa dá. Naozaj si časom zvykneš, lebo deti nástupom do škôlky bývajú choré často. Pre mňa sú najhoršie vracanie a hnačky.... To je teda masaker, keď už nemáš do čoho prezliecť posteľ a dieťa sa nevie trafiť do misky 😂 ogrcaní všetci a všetko....
Chápem, že pri jednom dieťati môžeš brat každú chorobu tragicky. Ja mám 4 ks do 7 rokov, ale teda čo sa týka týchto "bežných" chorôb, po Tom, ako som videla deti pripojené celé dni na prístrojoch, deti na vozíku a iné, beriem všetko s vďakou, že nie je horšie, a že z týchto veci sa vysekas relatívne ľahko. Čo matky, ktoré vedia, že ich dieťa sa nevylieči nikdy...
Ozaj si zvyknes. A hlavne ked pojde medzi deti to si mozno uzijes kolotoc. Mam 3deti a ked chytaju jedno po druhom. To aj mesiac prejde. A potom od zaciatku.
Kazdopadne. Nemusis upratovat co musis-zvysok pocka.
Varit rychle jedna. Idealne aj na dva dni. Ak sa neda tak objednat.
A odporucam inhalator. Mozno ma v sebe take huste hlieny tam mu niekde vzadu zblnkocu. Inhalator to pekne “rozpusti” a pojde to von.
Nechcem ta strasit ale takato “nadcha” je este nic. To uz ani s dr neriesim.
Horsia je napr laryngitida. Pripadne brusna viroza a grcacky. Vysoke teploty…
To vážne toto? Dieťa má nádchu, chytené hrdlo a uši a Ty sa ideš zrútiť z toho, že si nevyspata a muž je dlho v práci? Prepáč, budem asi ukamenovana za toto, ale z Tvojich príspevkov mi vychádza jedine, že si proste rozmaznaná. Ak chceš zvládnuť obdobie škôlky, tak sa rýchlo hod do pohody, lebo až vtedy budeš na prášky. Ak máš pracku, umývačku a mobil, vieš si pomôcť. 2,5 ročne dieťa sa už môže cez deň na chvíľu zabaviť a Ty si pri ňom lahni a oddychuj. Objednaj jedlo, ak sa dá, ak nie, kup polotovar, par dni vydržíte aj takto. Uvar vývar, to posilní. A myslím, že aj muž môže na deň-dva pomôcť, ak je to až také zlé. A hlavne, nerucaj sa. Aj nádcha u detí trvá niekoľko dní, tak proste vydrz.
Ahoj ved mu striekni nasivin 🙂 fakt tvoj opis neznie nejako zle, takychto chorob este bude, hlavu hore. A prinajhorsom daj sirup nurofen od bolesti.
A čo by si robila.keby mal 39 teplotu a do toho ešte novorodenec doma? Vzchop sa, materstvo je obeta... A veľká... Čím skôr si to uvedomis, tým lepsie
Neboj sa v takej polokome to prežiješ okolo bude bude bordel jedlo objednáš alebo ti niekto donesie zapneš telku 🤣. Ja som toto veľmi zle znášala a vždy to išlo postupne najprv jedno decko potom druhé tretie a nakoniec ja keď už deti relatívne ok zavreté 4 dní doma 🤣. Raz si pamätám ako som šla na ihrisko so zápalom priedusiek ledva som tam prišla, ale musela som dačo urobiť lebo deti divé 4 dni zavreté doma a usúdila som ze tam sa po hrajú a neutecu mi lebo je to ohradené 🤣
Prvy soplik, prve dieta, pockaj ked budes mat viac deti a vsetky chore zo skolky 😂 Potom si spomenies co si vtedy nestihala 🙈
Takže, 2,5 ročné dieťa má sopel, ak tomu správne rozumiem a ty si na pokraji zrútenia. Tak ti veľmi odporúčam, aby si sa hodila do kľudu, lebo keď ti začne chodiť do škôlky, tak skončíš na psychiatrii. Z tvojho opisu mu dokopy nič nie je. Mám tri deti a toto je taká MALÁ vzorka ochorení, ktoré sme absolvovali, keď začali chodiť do školky: zmutované vírusy, ktoré mňa a muža odpálili aj na tri týždne, grcačky všetkého druhu, laringytídy, pregrhlané celé noci, 40tky teploty, kiahne … Tiež nemám žiadnu pomoc. V najkrízovejších dňoch, keď boli chorí viacerí naraz, som si objednala donášku, aby som nemusela variť, toť vsjo.
Ahoj. Som doma s dvomi detmi syn 3 roky a dcera ma 5. V skolke bola par krat lebo neustale boli chori. Uz to trva dva roky odkedy nastupila do skolky. Nezvladam to. Citim uplne zrutenie a citim sa apaticka nechce sa mi vobec nic. Jediny co mi pomohlo bolo zacat sporotvat a cvicit kazdy den ked muz prisiel beh joga. Teraz som si zlomila malicek na nohe tak okolo deti krivkam😀. Tiez mi nikto nema ako pomoct najhorsiento bolo ked som aj ja bola hrozne chora teploty brutalna angina a starala som sa poprti tom este o nich dvoch. Vela sil niesi v tom sama
Ano, zvyknes si, moji maju uz 8 a 11, prezili sme a to mensi alergik na prach ochorel, len okolo neho 5 metrov presiel bacil. Uz je to lepsie. Odporucam mat inhalator a Vincentku, inhalovat sa da niekolkokrat denne. Moji este teraz niekedy inhaluju. Takze vyuzitelne. Mozes byt rada, ze to uz mas celkom velke dieta, starsi 8-mesacny zapal obliciek 40ky mal 2 dni, kym nas vzali do nemocnice, mladsi adenovirus 5-mesacny, 4 dni na infekcnom, kde som s nim bola zavreta a medzitym zacal muzovi doma vracat aj starsi skoro 3-rocny, co muz akurat menil robotu, 1.4. nas vyzdvihol na Kramaroch a potom do novej prace hned prvy den meskal. Neskor si na to spomenies , ze ani nevies, ako si to prezila. Hlavne, aby to nebolo vaznejsie. Kym dycha dobre, nevadi, ze chrape. Maly mal kvoli tej alergii zapal pluc 2,5 rocny, to neprajem nikomu, vidiet ako jeho dieta lapa po dychu.
PS starsi raz zo skolky na Mikulasa doniesol taku fajnotu, ze 13x za noc som zvracala. Kebyze akurat nedojdu moji rodicia, tak neviem, akoby som to zvladla cez den, len som spala omamena a dehydratovana.