icon

Ako zvládnuť dieťa s hraničnou poruchou osobnosti?

hpo
10. jún 2024

Ahojte. Má prosím niekto z Vás dieťa s touto diagnózou? Dcere bola diagnostikovaná HPO v 18tke, teraz už má takmer 20 rokov a mám pocit, že to ide a ňou dole vodou. Začínam z nej byť zúfalá, z jej postoj, správania, nezodpovednosti. Hospitalizovaná bola 2x a začínam nadobúdať pocit, že to viac uškodilo ako pomohlo. Má prosím niekto skúsenosť, ako taku osobu zvládnuť a ,, neznlaznit ,, sa z toho.

Strana
z2
purple_wolf
12. jún 2024

ja ma HPO diagnostikovali mi ju cca v 20-ke.... mna vyliecil asi ten sok ked som to povedala rodicom ukazala rozrezane predlaktia na maderu a oni sa mi vysmialy ze je to moj problem a mam si to riesit sama a je im jedno aj keby som skapala ... HPO je nieco s cim ona musi nieco robit nie ty a zda sainze sa jej nechce a vyhovuje jej sebalutost

civaviacik
12. jún 2024

@hpo prepáčte, nevedela som ako sa odpovedá. Dcéra má 45 rokov..
.

0silvia0
13. jún 2024

@purple_wolf ako žiješ a funguješ teraz?

namornicka
13. jún 2024

@civaviacik keď ma tvoja dcéra 45 rokov tak už asi žije sama a rieši si to vo vlastnej réžii, že? Únavné by bolo ak by si to mala pred očami každý deň, že si nevydýchneš, ale trpneš “čo zas”.

namornicka
13. jún 2024

@purple_wolf a toto keď ti povedali, tak akože bolo po probléme? Keby to tak jednoducho fungovalo, tak by si vaši mohli otvoriť ambulanciu a veľa ľudom by ušetrili zdravie, nervy aj peniaze …..

eliska13
13. jún 2024

@hpo čím skôr sa zmieris, že to je choroba na celý život, tým lepšie.Vacsinu času to budú extrémy, lieky sa budú upravovať podľa stavu.

majka36912
13. jún 2024

Zijem s HPO uz viac ako 17 rokov. Ak by ta nieco zaujimalo, kludne sa spytaj. Ale z vlastnych skusenosti viem, ze ono clovek sa s tym nauci zit az rokmi, skusenostami, ktore nadobuda, na zaciatku, tie prve roky su podla mna tie emocionalne vykyvy tazsie zvladatelne, pretoze si clovek musi najst nejaku svoju vlastnu cestu, ktora na neho zabera. Teraz je povedomie o tejto poruche osobnosti dost rozsirene, co som si vsimla, HPOckari maju aj svoje komunity, co kedysi neexistovalo.

civaviacik
13. jún 2024

@namornicka býva so mnou, niekedy lepšie, niekedy horšie. Bývalý manžel má vytrenoval.Aj tak
ak som celkom v pohode.

0silvia0
13. jún 2024

@civaviacik v čom ťa bývalý manžel vytrénoval? Tiež mal poruchu osobnosti?

purple_wolf
13. jún 2024

@0silvia0 depresie a stavy smutku mavam stale ale to aj bezny clovek, no kedze ja som nemala rodinu na ktoru by som sa mohla spolahnut, kamaratov ktorym by som verila dost na to aby som im doverovala a byvaly je kapitola sama o sebe tak ja sa naucila spoliehat sa len na seba a ak sa mi niečo nepaci tak to zmenim alebo sa tomu vyhybam... netvrdim ze to co robim je vzdy zdrave alebo vhodne no v porovnani a tym co bolo pred rokmi (pisala som si denniky)je to obrovsky rozdiel k lepšiemu ... psycholog pomoct moze ale v mojom pripade som nenasla takeho/taku ktora by mi vyhovovala a to som velmi rychlo vzdala po jednom incidente... HPO je o tom ze sa nieco pokazilo a jedinec s diagnozou to musi vyriesit no velmi lahko to moze sklznut do sebalutosti a dozadovania sa pozornosti a to je uz o narcizme

purple_wolf
13. jún 2024

@namornicka moja rodina je prototyp toho co nema existovat a velmi dlho trvalo kym som zistila ze to nie ja som problemom v rodine ale moja mama ktora postvala proti mne kazdeho .. 2 dekady som sa jej snazila dokazat ze som dost dobra ale jej nic nebolo nikdy dobre ... ona sama je narcista, manipulator a neurotik no to som zistila len pred par rokmi ze ma tieto diagnozy a vtedy vela dielikov zapadlo na miesto ... az ked som sa odstahovala sa veci zacali zlepsovat ... ja znesiem naozaj vela co je na moju skodu a nikdy nezabudnem na slova ktore mi psychiater povedal, ked som odpovedala na otazky pocas diagnostiky ze "sa cuduje ze som len v tomto stave" z toho aj usudil ze som roky tyrana rodicmi a ani o tom neviem

civaviacik
13. jún 2024

@0silvia0 pravdepodobne áno, bol alkoholik .

hpo
autor
14. jún 2024

@majka36912 Ahoj. Tiež som názoru, že musí vedieť so sebou narábať sama, ako i my všetci ostatní - nepodceňujem diagnózu, ale každý z nás v živote s niečím bojuje... Pevne verím, že snáď ak dokončí školu, ktorá jej vyslovene ,,robí zle,, tak si nájde cestu, ktorá jej bude vyhovovať... Bola dva krát na liečení v PK a mám pocit, že jej to veľmi neprospelo. Druhý krát si tam išla vyslovene oddýchnuť od školy a prišla v horšom stave ako odchádzala... Čo sa týka komunít, ja by som možno bola radšej, aby sústredila energiu s ľuďmi, pri ktorých možno nebude sústavne tieto témy rozoberať. Neviem, je to ťažko celé.

mmmknizocka
19. júl 2024

@majka36912 Majka a ako sa zaradiť do normálneho života ?

levicat
Včera o 06:14
@majka36912

Zijem s HPO uz viac ako 17 rokov. Ak by ta nieco zaujimalo, kludne sa spytaj. Ale z vlastnych skusenosti viem, ze ono clovek sa s tym nauci zit az rokmi, skusenostami, ktore nadobuda, na zaciatku, tie prve roky su podla mna tie emocionalne vykyvy tazsie zvladatelne, pretoze si clovek musi najst nejaku svoju vlastnu cestu, ktora na neho zabera. Teraz je povedomie o tejto poruche osobnosti dost rozsirene, co som si vsimla, HPOckari maju aj svoje komunity, co kedysi neexistovalo.

@majka36912 ahoj môžem ti napísať? Ďakujem

Strana
z2