icon

Ako zvládnuť nočné bdenie 6-mesačného bábätka?

mizsinka
29. feb 2024

Dobry den,

Idem si po radu, nakolko som uz uplne zufala 😮‍💨 nasa uz teraz 6🌛 dcerka sa zacala pravidelne v noci budit na cca 30-60m, okolo 3-3:30 rano. A dovod su ruky. Odkedy sme ich zaciatkom roka vybrali zo spacieho vaku, su nase noci totalna katastrofa 😭 Spomeniem, ze od asi 1🌛 je plne na UM, teraz uz aj od 4teho prikrmovana a od cca 3🌛 nam zacala spat cez noc; s tym, ze kedze ma cumlik, tak som jej ho v noci podavala, ale nezobudila sa. Takto nam spinkala 11+h. Cez den to je katastrofa uz od narodenia, kedze nam nechce spat, spi uplne podpriemerne na jej vek, 30minutovky mame asi od 10tt. Ale noci nas vzdy zachranovali.
Vratim sa k rukam. Vybrali sme ich asi v 5🌛, co uz bolo asi neskoro, kedze sa v 3tom zacala pretacat na brusko. Lenze ona nevedela zaspat a budila sa na ruky uz vtedy. Tak sme ju nechali este mesiac a skusili odzavinovat v 4tom. Opat ten isty scenar. V 5tom sme si uz ale povedali, ze uz nemozme cakat, aj tak nas to neminie. Cez den mala ruky stale vonku, nejako sa s tym popasuje. A pasovala sa, nazvime to tak. Dva tyzdne od noveho roka nam az vrieskala pred nocnym spankom, nech sme robili co sme robili. Potom to nahradilo cez den skumanie si cumlika v rukach a obkuskavanie. Najprv mi to prislo mile, smiala som sa, ze super, zachvilu si ho aj sama das a nebudes ma potrebovat v noci. Och, ako som sa mylila 😭 prerastlo to do takeho stadia, ze sa s tym cumlom hra doteraz, pomaly uz vyse mesiaca. Nase relativne bezproblemove uspavanie sa zmenilo na niekedy aj 20m boj o "nehraj sa s cumlom", "prestan sa pretacat", "spinkaj uz prosim, si velmi dlho hore" a pod. Nemozem jej cumel zobrat, lebo zacne plakat. A to, ze ona si ho stale vybera z ust a place za nim, ani nekomentujem 🥴 stale sibrinkuje tymi rukami, chce sa pretocit na brucho, prpste sa sali a pokial ju fyzicky neuzemnim, ze jej drzim co sa da (hlavu, telo, ruky, nohy), nezaspi 😮‍💨 Zaroven sa po 3och mesiacoch zacala v noci pretacat zo spanku tiez na brucho, co mi pride dost opozdena reakcia, cakala som, ze toto sa bude diat uz od decembra, kedy sa to naucila. A dalej ruky... nestastne ruky 🙏😭 boli sme aj na neurologii (je zdrava), skusali sme 2 spankove poradenstva... nic nepomaha! Nikto nevie najst pricinu, toho vecneho sibrinkovania rukami. Kazdu noc je hodinu hore a dovtedy ju musim nasilu drzat, inak jej ruky mavaju kade tade, vybera si cumel, najnovsie zacala metat aj hlavou a pridala si aj nepokojne nohy 😭 vzdy bola strasne hlucna v noci a nekludna, ale toto je extrem. Magnezium nam zjavne nezabera.
Spomeniem este, ze momentalne sme presli na 3 spanky, 4ty uz odmietala. Vstava okolo 6tej (budime ju, inak by sme kazdy den stale vstavali inak) a spinkat ide okolo 19tej. Na druhy spanok ju douspavam, v postielke sa proste stale budi po 30m. Dokopy ma denny spanok asi 2-2,5h. V noci uz teraz spi asi 10h? 🤷‍♀️
A spomeniem este, ze je od narodenia celkom ziva. Neustale potrebuje nieco robit, menit polohy, nosit sa na rukach, aby vsetko videla pocula...
Som zufala, naozaj. V krci ju musime s manzelom medzi nami od tej 3tej rana tlacit (doslova) do postielky, aby zaspala a ukludnila sa. Pretoze ked sme to nechali tak, tak ci tak bola hore a este dlhsie.
Viem, ze je to dlhsi prispevok. Aj tak som nemohla spomenut vsetky detaily. Budem rada, ak sa aspon nejaka dobra dusa s co i len podobnym pripadom ozve a nieco mi poradi 😮‍💨

Strana
z3
amelia89
29. feb 2024

No toto robia skoro vsetky deti - pretacaju sa vyberaju cumel, su nekludne a nespia. Uplne normalna vec. Ten vyvoj mozgu nezastavis, bude sa ucit sediet,chodit,rozpravat-vyvojove skoky-zly spanok.
Vsetko prejde,aj toto. A zas bude iny problem 😅

veronikaszabova
29. feb 2024

@mizsinka no neviem... Mne sa zda uplne v poriadku

marhulka13
29. feb 2024

@mizsinka ja som synovi zvazovala ruky do 9 mesiacov inak sa nevyspal. Postupne sa to zlepšilo a bolo dobre. Samozrejme, že ruky ju budú rozptylovat , objavila niečo nové, no keď ju už nechceš mat vo vaku, tak jedine vydrzat. Normálny vyvin

zdenkak87
29. feb 2024

Nasa robi to iste, je nepokojna, kope nohami, lieta jej hlava zo strany na stranu, ruky detto. Vytahuje si cumel. Co nam pomaha na kludny spanok je to ze takmer od narodenia spi v noci na brusku. Uspim ju normalne v postielke na boku, musim ju chytit za ruky aby nimi nemykala kade tade. A ked uz spi tak cca 15 min, otocim ju na brusko. Sama tak nezaspi. Predtym sme uspavali v nosici a prekladali na brusko. Ma 4 m.

pribinak
29. feb 2024

Však toto robia vserky deti, nemôžeš čakať že 6 mesačne dieťa bude ležať ako novorodenec
Toto je ešte pohoda, bude čas kedy sa postaví na nohy počas spánku a nebude si vedieť ľahnúť

Úplne normálne dieťa

sorayaardente
29. feb 2024

Áno,je to úplne normálne,dokonca to dieťa začne loziť a chodiť a z postele bude utekať,lebo nebude chcieť spat. Neviem,autorka príspevku,ale nemôžeš čakať,že to dieťa bude spať ako novorodenec až do dospelosti,deti začne zaujímať viac a viac veci a bude to s uspavanim niekedy ešte horšie,to uz nezaspí poslušne jak mesačné bábätko 🙈

titla
29. feb 2024

Ak som spravne pochopila, tak vecer je boj, lebo uspavas aj 20 minut? To je za mna rychlo zalomila. Boj je ked uspavas dieta kazdy den 1,5 hodiny.
Ja mam 4,5 rocne dieta a doteraz je to boj pri uspavani, aby kludne lezal. Nevrt sa, nehraj sa s tym plysakom, nemavaj rukami, nekop do mna....

sorayaardente
29. feb 2024

Dokonca kamoskina obe deti po roku mali len jeden spánok a spali tak 30 minút,stačilo im,každé dieťa je iné a každý organizmus potrebuje na spánok iný čas 🤷‍♀️ a keď je akcnejšia,no bohužiaľ,veka šťastia s ňou. Ja som obe deti mala pri sebe od narodenia a spali super a nebudili sa tak skoro. Tie postieľky,no...môj názor,dieťa je 9 mesiacov pripútané k matke a po narodení chceme ,aby bolo samé v postieľke,preto sú deti viac nervóznejšie podľa mňa. Moje sú úplne v pohode a jeden uz sa normálne odpútal od 3,5 roka si sám v izbe...chce to všetko čas,ale dieťa vás potrebuje a buď potrebovať mat nablízku a hlavne pri spánku.

mizsinka
autor
29. feb 2024

@titla nie, to denne spanky. Uspavam 20m a spi 30m.

mizsinka
autor
29. feb 2024

Dakujem vsetkym za odpovede! Ja som sa v mojom okoli s tymto nestretla, ziadna mamicka taketo problemy nemala, preto som sa obratila na vas. Nie, necakam, ze bude kludne spat do 18r. Ale tym, ze ma taky naprd denny spanok, chcem, aby aspon v noci nieco pospala 😮‍💨 a to ona chce cez den spat, len nevie dlhsie ako 30m.
Budem verit teda, ze to prejde. Ja to riesim viacmenej kvoli nej, lebo sa budi a zle spi uz aj v noci 😮‍💨 viem, ze niektore babatka maju nizsiu spankovu potrebu, sama som taka bola ako malicka. Ale na nasej vidno, ze spinkat potrebuje. Ja som vyslovene proti spankom bojovala.

mizsinka
autor
29. feb 2024

@sorayaardente bohuzial, ja mam tak naprd spanok sama, ze nemozem pri nej v noci byt. Budila by som ju 😮‍💨 spi ale hned vedla mna v postielke a stale ju ukludnujem a davam jej cumel. Douspavam ju tak ale obcas aspon na ten druhy spanok (pri nej a drzim ju za ruku)

mizsinka
autor
29. feb 2024

@zdenkak87 skusali sme aj to, nechcela tak byt 🤷‍♀️ ale je pravda, ze ame ju tak skusali uspat. Skusime mozno vasu variantu, ze ju neskor pretocime na brusko, ked troska tvrdsie zaspi

betulinka1
29. feb 2024

@mizsinka Podľa mňa to ukľudňovanie robíte dobre. Tak fakticky naučíte dieťa aby sa dokázalo ukludniť. Časom sa to poddá. Veľa trpezlivosti samozrejme. Mňa ešte napadlo, či nie je hladná alebo smädná a preto nedokáže dlhšie spinkať. Písala si, že mangnézium nezaberá. Aké magnézium dávaš 6 mesačnej?

mizsinka
autor
29. feb 2024

@betulinka1 ona ma riadny apetit a papa pekne cez den. Skusali sme ju aj krmit v noci, aj vodicku, aj plienku vymenit. Nic vlastne nepomohlo. Uspime ju rychlejsie dvaja medzi nami. Ale clovek sa az pozastavi nad tym, aku silu ma take male dieta, heh, ze jej tie ruky doslova musime tlacit do postielky. Mame Magne B6.

sorayaardente
29. feb 2024

@mizsinka ono ja mám tiež naprd spánok,stále kojim,ale druhého mám pri sebe a je hned po ruke(cicke) 🤣aspon,ale spí,len ja nespím,lebo vkuse niečo kontrolujem. Vašej malej môžu aj zuby pomaly ísť,to bude ešte viac nervóznejšia,toľko období ešte bude, to len vydržať a skúšať,ja púšťam oceán relax music alebo nejaké iné relaxačné hudby a zaspí pri tom ,prípadne hovorene rozprávky od ellin svet. Ale hranie s rukami a takéto je úplne ok ,to aj s nohami sa ešte začne atd

anavixy
29. feb 2024

@mizsinka Skusali ste aj dva cumle? Jeden v ustach druhy v rukach? Nahradit cumel v rukach usinackom alebo muselinovoi plienkou/handrickou napr? Pretocit na brusko moze zabrat, ale asi len kym sa dieta nezobudi a neotoci naspat alebo nebude vediet samo otocit naspat a tak nastane iny problem. V polohe na brusku je skutocne spanok tvrdsi, hlbsi, pre polrocne dieta ak sa uz dokaze samo pretacat je to ok, od narodenia je to skor hazard.

sorayaardente
29. feb 2024

A k tomu ešte,kamoška mala takú malú,má už dva roky pomaly a stále je taký nespac a vkuse niečo,pozerala do stropu,nechcela spať,veľa je aj o povahe 😬🙈

fantaghiro21
29. feb 2024

Ja mam 3dieta.
Kazde bolo niecim vynimocne,narocne.
Prva bola najhorsia.Tam boli dost zdravotne problemy(33tt) ,kedze vsetky mam predcasniatka
Ta mala 12-15 doktorov,potvrdeny autizmus a hyperaktivita.Od narodenia sa mi dusievala atd.Uspavala som 3 hod,revala do 1 roka,naviazana extremne na mna,nespala, nemala rada kocik,ani nosic,neurologicke problemy,.
neskor fobia zo mna atd

Druha dcerka bola naviazana na mna,tam bol nosic celkom prospesny,stale vsak bola v tom case narocnejsia 2,5 rocna,ako druhe dieta ....

Teraz mam synceka (6.3 bude mat 5 mesiacov)
15-20 minutove spanky su u neho standard .
1-2,5hod je hore az 3 hod niekedy,pol hod spanok a znova 1-2 hod hore a stale dokola.paci sa mu kocik,ten jeho sestry nejak neoblubovali,ale pospi tam max cca40 minut
To sibrinkovanie rukami,nohami malo by byt v poriadku.
V noci byva 2x hore,teraz ked idu zuby aj kazdu hodinu
Skus viazat do plienky.pomaha mi to uz aj pri 3tom dietati
Ja viazem len tie ruky,vrcholec pri nohach vzdy skopali tak to som neriesila .
Ak poriadne zavinies,ruky ostanu pri telicku (niektore deti su prespekulovane a dokazu tie ruku sem tam vytiahnut😀,z toho si netreba robit tazku hlavu)

A este je dobre ked sa uspava,prekryt ocka plienkou.

svetlonos
29. feb 2024

@mizsinka
ahoj, moc to prezivas 😂. Asi je to tvoje prve dieta, mas toho nastudovaneho za troch a bsbo nie je tabulkove, co sa tyka spanku?
Gratulujem! Mas uplne zdrave ciperne bábätko, naozaj 🙂.
Tak a teraz par príkladov nech sa hodis do kludu:
Mame 2 deti. Prvy syn - spal vzdy s nami v posteli, kojila som. Denne spanky - o 11:00 som si do spalne doniesla jedlo,vodu, strikovanie, knihu 😂. Budil sa niekedy aj kazdych 20 minut, potom cicol trochi mlieka a spal dalej. Ak zaspal na rukach, nedostala som sa na wc 😁. Takto prespal 3 niekedy aj 4 hodiny. Ale! Keby je na um, sotva by som mu pri kazdom zobudeni dala flasu, takze by (ne)spal presne ako tvoj.
Nocne spanky- od 19tej do 22hej som pri nom lezala, tiez caste budenie. potom sa budil kazde 2 hodiny cca, no mozno aj skôr, avsak kedze po nakojeni hned zaspal, vyspala som sa tiez.
Casom zacal vstavat skoro rano a mesiac asi mal obdobie ood 3 -4 bol hore, fit usmiaty 🙂 preslo to po mesiaci. Do dnes vstava medzi 4-5 rano🤪 a je uplne jedno, ci ice spat o 18:00 ci o 24:00 vstava v rovnakom case.
Cumel mal len v nemocnici a asi mesiac obcas doma. Nechcel ho.
Na obedny spanok, ked uz som pri nom nemusela byt, som ho balila snad do 8 mesiacov komplet do takej velkej jersejovej deky, ruky nohy v klude a spal pekne. To mikanie s tou hlavou malo 10 deti, ktore poznam. Druhy syn ked sa zobudi nohy zdvihne a necha padnut a to stale, pokial ho nenakojim. Tiez bez cumla a s nami v posteli.
Syn 1 spal pekne denne i nocne spanky casom.
Syn 2 nema taky kľud, kedze brat nie vzdy sa hra potichu (ma 3,5) aj ked sa snazi velmi.
Od 7 mesiaca spi takto:
Vecer medzi 19-20:00 zaspia obaja (3,5 roka a 8 mesiacov). Velky je okolo tej 5 uz hore. Maly, pokial je starsi ticho, spi s medzikojenim do 7-7:30
Potom o 8 slebo 9 a tiez tak 30-40 minut. Dalsi spanok okolo 11:30. Ak pri nom spim tiez, tak aj 2 h ak nie 1,5 a vinku tiez tu 1,5-2.
Balim ho do ulitky vacsinou doteraz - vecer ked zaspi, ruky vytiahnem.
Kamoskin syn - um, cumel - od narodenua denne spanky 3x a max hodinu, dokopy 1,5 denne. Vecer neskoro zaspaval az do nástupu do skoly.
Velmi vie pomoct aj nosic a blizkost aj pri zaspavani.
Robis vsetko krcovito a nasilu. Uvolni sa a zober to ako to ide. Inak babo vzdy ked sa noeco nove nauci, tak dlhsie zaspáva 🙂
Nas prvy v 1 roku "cvicil" pred spanim jogu 😅 a potom zaspal.
Kamoskina mala robi presne to iste co tvoje babo aj vek je rovnaky. Ak budes zufala, kludne napis aj správu. Mozme aj pokecat 🙂 A to som esze opomenula take pripady ako choroby a zuby do 3:00 bol maly hore a druhy uz o 4:00 vstaval. Trvalo to mesiac 😁.
Mas zdrave ciperne dieťa.

barbie2023
29. feb 2024

@mizsinka tak ja ti poviem takto. Je to bežné, ale nie je to normálne. Moja ma 9 mesiacov a tiež sa budú aj 4x za noc. A čítala som, že bábätko by sa malo na jedlo budiť max 2x za noc ak spi 14h spánok lebo su aj také deti. Zlý spánok majú deti pre zlú spankovu hygienu. Väčšinou presne preto, že cez deň malo spia, majú nekludnu myseľ a nevedia sa dostať do hlbokého spánku. Preto treba byť v kľudnom prostredí, menej ludi okolo neho, žiadne nové podnety a ľudia kým si nenavykne na kľud a nezačne spávať bez uspavania ( fakt sa to dá), a najmä žiadne obrazovky! TV ani mobili pred nimi nesmú byť. Elektronika im strašne vadi, večer zapaľovač len jemne svetlo a pri uspavani si zapáliť len mini lampičku alebo niekde na chodbe a urob si rituál. Napr kúpeľ, jedlo, postielka.. Nie sú to moje vymysli, deti od 2 mesiacov by mali spávať tak, že matka ich len jemne pohoda, pohladí a spia... Ak dieťa uspavas hodinu, je to chyba, že dieťa nie je kľudne a jeho myseľ unavená lebo je pre motivovaná. Mam to odskúšané aj na mojej mladšej dcére.

svetlonos
29. feb 2024

@mizsinka
presne takto balim ako @fantaghiro21 😀

anavixy
29. feb 2024

@svetlonos aj ja som tak balila ale len asi do 2-3m. Urcite lepsia alternativa ako zavinovacka, ak dieta potrebuje mat skrotene ruky.👍🏻

mizsinka
autor
29. feb 2024

@sorayaardente zuby pozerame uz asi mesiac 😅🥲 nejdu jej este. Aj ked vela kuse vsetko a slini. No ona ma zajaca s ruzovym sumom, je to "zivy" zvuk, nahrany vietor, ja sama uz bez toho neviem spat 😅
Ked mi vsetky pisete, ake to je normalne s tymi rukami, citim sa az hlupo 🫠 mna to proste prekvapilo, ved ich mala cez den navolno a uz ich ma vyse mesiaca vonku aj na noc. Prekvapilo ma, ze to prislo az teraz...

mizsinka
autor
29. feb 2024

@anavixy skusali sme aj mojkacika aj druhy cumel. Ona chce vyslovene len ten, co ma v puse

deedol
29. feb 2024

kludne by som ju este zavinovala, mojho tiez ruky dlho budili, nedalo sa nic robit. preslo to neskor, ale preslo.

anavixy
29. feb 2024

@barbie2023 suhlasim s tym, ze spankova hygiena, program dna, obrazovky,ritualy a aj spankvoe prostredie maju velky vplyv na spanok dietata. Ale 2m dieta naozaj nemusi zaspavat tak ze ho mama pohladka a spi.. a to ze sa dieta nevie dostat do hlbokeho spanku je tiez pravda, ale nie preto ze to nevie, ale preto ze to pred nie je prirozdene a ani bezpecne, preto by sa idealne ani nemali pouzivat umele prehlbovace a predlzovace spanku ako paperove perinky, poloha na bruchu atd. Su deti ci prespia 12h bez zobudenia aj bez perinky, su deti co prespia 14h s dvomi prebudeniami na mlieko, ale su aj deti co sa v noci budia z roznych dovodov a v obdobi spoznavania svojho tela, novych podnetov, novych mílnikov je to nie len bezne ale aj uplne normalne. Nenormalne je to mozno len v teorii spankoveho tréningu.

mizsinka
autor
29. feb 2024

@svetlonos ano, je to moje prve dieta. A chcem pre nu co najlepsie, aby nemala do buducna take problemy so spankom ako mam ja 🥲 viem, ze to prehanam niekedy, nevyspatost robi svoje. A momentalne riesim aj jeden zdravotny problem.
Dakujem krasne za spravu s prikladmi, budem si to citat dokola, aj vsetky prispevky tu, kym sa mi to dostane do hlavy... ze jej asi viac skodim ako pomaham 🥲
Inak uz zvazujem aj variantu nedouspavat a nechat jej 3 kratke slofiky, len to bude mat tiez asi 1,5h denny spanok. Ono raz sa mi ju nepodarilo douspat, nemala denny spanok ani 2h a ziadna zmena velka sa nediala 🤷‍♀️ v noci tak ci tak hore, ale cez den bola celkom pekna do vecierky

mizsinka
autor
29. feb 2024

@barbie2023 hm, no preto sa snazim ju douspavat, aby mala aspon 2,5h denneho spanku. Viac z nej vsak nedostanem, uz som skusala ale ze naozaj vsetko. A neuspavam ju hodinu, take bolo iba ked bola malicka a bojovali sme s kojenim. A po tom novom roku, co nam chvilu vecer plakavala. Hygienu si myslim, ze mame fajn, aj spankove poradkyne mi to potvrdili.

mizsinka
autor
29. feb 2024

@anavixy s tymto tiez suhlasim. 2m babatko je este velmi malinke, aby same zaspalo. Ved niektore deti to nevedia pomaly ani do 2r 🤷‍♀️ nasa je proste temperamentnejsia, ja jej musim dopomoct. Aj ked este v decembri mi stacilo len pri nej posediet, ci si negrcne alebo jej nevypadne cumel 🤷‍♀️

anavixy
29. feb 2024

@mizsinka vies ono kazde dieta ma spankovu potrebu inu, orientacne by celkova dlzka spanku mala byt cca taka ako sa uvadza v tabulkach, ale nie vzdy je tomu tak. Preco nemozete kazdy den vstavat v iny cas? Ved ste doma, vstavat o siestej lebo tak to deti zvyknu je za mna masaker (ale teda ja neznasam ranne budicky takze nie som objektivna, no ine je ked sa dieta vtedy zobudi a ine ked je dieta vtedy budene).. vecierka o siedmej, za mna zbytocne 🫣 douspavanie cez den? Asi este viac.. ked dieta nie je dostatocne unavene alebo teda ma privela denneho spanku (vzhladom na jeho potreby, nie tabulky), tak ani nocny spanok nebude dobry a bude caste nocne budenie alebo “nocne party”. Ale to ti uz asi povedali aj poradkyne.. Ja osobne by som to proste neriesila, nebudila, nedouspavala, nelipla striktne na skorej vecierke. Tie zmeny v spanku trvaju vzdy aspon niekolko dni, prve noci byvaju niekedy rovnake alebo este horsie, ale nakoniec sa to mozno upravi. Moja tiez nespavala dlho cez den, ked zacala mat jeden denny spanok, potiahla 2,5-3h. Sibrinkovanie rukami moze byt tiez len sposob ako sa zabavit kym nie je dostatocne unavena, ale zaroven to moze byt proste normalne spravanie zdraveho babatka, deti su take, fascinuju ich aj vlastne ruky 🙃 a tiez sa menia, nie len rastu a ucia sa nove veci, ale aj ich spankove potreby a spanok ako taky sa meni, su rozne regresie, rozne obdobia, kazde jeho prejde a bude raz lepsie a raz mozno zase horsie…

Strana
z3