icon

Ako zvládnuť správanie nezvládnuteľného dieťaťa?

27. dec 2023

Ahojte až sa hanbím to písať ale už nevládzem každý deň vstávam so strachom čo opäť bude za deň , každý večer plačem od vyčerpania. Syn má 26mesiacov a je to strašný boj. Odmieta jesť ( zdravotne je v poriadku) v noci spí len pri mne takže ani vtedy nemám oddych, cez deň strašne vyvádza. Keď nedostane čo chce začne hrýzť, kopať , búchať , rozbíjať veci a ziape na plné pľúca , darmo sa ho snažím upokojiť alebo ho zamestnať často má také záchvaty že si až sám sebe ublíži. Keď nemá záchvat tak je na mne doslova zavesený ak mu odídem z dohľadu hneď je zle Ja neviem čo s ním mám robiť 😭

julish
27. dec 2023

To vyzerá na uzkostnu vztahovu väzbu. Nedialo sa niečo nezvyčajne, nebola si od neho nejaký čas ty alebo manžel alebonenaodil sa súrodenec?

zuzanockamt
27. dec 2023

Urob si najskôr screeningové testy na autismport.cz. Ak vyjdú negatívne, pátraj ďalej - náročné obdobie vzdoru, nedôsledná výchova, dieťa bez pravidiel, atď.

ivangeline
27. dec 2023

Muz sa ma zapojit. Za mna je to obdobie od 2 do 3r namahave. Vela x nie. Zachvaty hnevu. Vsetko chce sam a nevie ci nejde mu to.

autor
27. dec 2023

@julish nie on je druhé dieťa ale od narodenia fixovaný strašne na mňa , ani jeden deň nebol ešte bezomna aj keď sme to skúšali

tenerifka
27. dec 2023

jeho otec sa mu ako venuje?

autor
27. dec 2023

@zuzanockamt negatívne už sme ich robili viackrát

autor
27. dec 2023

@tenerifka vo väčšine ma zastúpi, uspi ho, prebali, nakŕmi, umyje , teraz vonku majstruju spolu ale aj tak ak v noci s ním ostane sám tak maly aj tak príde ku mne do postele , vždy musím byť na dohľad inak je zle

domak2
27. dec 2023

Nepomôžem ti, ale cítim sa lepšie 😅 môj teda nie je taký stale ale ma veľa podobných dní. Chodím si oddýchnuť do prace 🤭

zuzanockamt
27. dec 2023

Tak pátrať ďalej. Možno je to len silná separačná úzkosť, silný vzdor, obdobie.

adeladulova
27. dec 2023

Skusila by som jasle, alebo vikend bezo mna. Ved to je o držku, syn chodil od 2 rokov na prespatie k sestre a jej detom, k našim, a veru aj moji svokrovci postrazili v noci ak trebalo (boli sme na svadbe znamym atd..) a nepytala som sa ho na nazor.
V tomto veku som uz pracovala poobedne a prichadzala domov az ked vsetci spali, jednoducho to dieta vstrebalo a osamostatnilo sa. Poradim ti si vyclenit 2-3x v tyzdni vlastny program bez detí, 1-2 noci mimo spálňu, a nedaj sa, vysvetluj naďalej a snad to pochopi

dievcacitajucelist
27. dec 2023

Buď dôsledná. Ak mu niečo zakážeš nepovoľ..a ak bude robiť cirkus (ty stanovuješ hranice nie on) capni ho po zadku. Žiadne testy na ADHD/AUTIZMUS netreba...dieťa musí mať vymedzené hranice nič iné. Tie bludy riešiť rozhovorom v takom nízkom veku vôbec nie sú namieste

majlo1234
27. dec 2023

Podla toho, ze dokaze byt normalne s muzom bez teba neusudzujem, ze je nejako chorobne fixovany na teba. Aj moj syn ma vyzaduje na spanok, v podobnom veku spime stale spolu, muz ho nevie ani uspat. Ale uz som ho odstavila a postupne budeme skusat. Co sa tyka toho hnevu, vyzera to na silny vzdor, treba vela trpezlivosti, zabranit mu ublizit sebe aj ostatnym, a nechat to prejst

julish
27. dec 2023

@dievcacitajucelist žiadne fyzické tresty nepomôžu dieťaťu s prežívaním úzkosti, vedecky fakt. Autorka, vydrž, vydrž, dieťa ta nechce nahnevať, snaží sa zorientovať vo svete a cítiť bezpečne. Každé dieťa to ma inak

dievcacitajucelist
28. dec 2023

@julish Aký vedecký fakt ? Prosím ťa...netrep ! dieťa potrebuje poznať hranice...jasne, keď je už vo vyššom veku, dáva rozhovor zmysel a je aj potrebny v takom nízkom veku aj capnutie po zadku ma edukačný charakter

rk123
28. dec 2023

@dievcacitajucelist ked ty robis nieco co sa nepaci tvojmu partnerovi (chces spat v noci vedla neho, places ked sa ti nieco nepaci alebo nieco neurobis), tiez ma edukativny charakter ak ti pleskne a vymedzuje tym hranice?

lienka.7
28. dec 2023

@julish mne sa paci keď matky, ktoré si nevedia vychovať deti sa vyhovaraju na rôzne "úzkosti" a pod. Raz by mi toto mala urobila, takú by vyfasovala ze az.
@dievcacitajucelist presne tak. Vidno to úplne perfektne vonku. Mišulko toto nesmieš, hento nesmieš, nesmieš kopať do mamičky a pod. A milý Mišulko ju ma akurát tak v paži, kopne ju.opat a ešte sa z chuti zasmeje a robí zle vsetkym na celom ihrisku. 👌👌👌

dievcacitajucelist
28. dec 2023

@rk123 Čítaj s porozumením...tak ešte raz pre menej chápavých...VO VYŠŠOM VEKU MÁ ROZHOVOR / DOHOVOR VÝZNAM

dievcacitajucelist
28. dec 2023

@lienka.7 áno, presne o tom hovorím...niekedy jedno capnutie po zadku ma väčší dôraz ako dve hodiny takému malému dieťaťu dohovarat...také malé dieťa udrží pozornosť max 15minút

julish
28. dec 2023

@lienka.7 moje dieťa po zadku nikdy nedostalo a hranice pozná. Ak chceš vedieť, čo na to hovorí veda, hľadaj. Ak chceš ostať v tmarstve a rodinnej tradícii, ostan. Úzkostná vztahova väzba je rozpoznany fenomén, netvrdia to len psychológovia, ale aj neurológovia, psychiatri, vidno to na MRI. Dieťa ju môže mat vinou depresie rodiča, nekonzistentné prístupu, traumatickom pôrodu, odlúčenia… chceš vychovávať dieťa ako psa? Prosím, cela spoločnosť ti už dopredu ďakuje :(

julish
28. dec 2023

@dievcacitajucelist Výskumy jasne potvrdzujú, že akékoľvek bitie deti vždy poškodzuje, zvyšuje ich agresivitu, náchylnosť na duševné choroby či závislosti. Môžem ti tu nachádzať stotisíc linkov, ale načo. Google iste používať vieš.

dievcacitajucelist
28. dec 2023

@julish 😂😂😂😂

lienka.7
28. dec 2023

@julish aj na kavu boli kedysi výskumy, aká je škodlivá a pod. A zrazu už nie je... cize nejakými vyskumami tu na mna nechoď. Prezentuje sa to, čo sa aktuálne hodí.

julish
28. dec 2023

@lienka.7 prosím? Tak tento argument môžeš použiť úplne na hocico, jesť hocico, mixovať lieky všetky dokopy, pariť sa s bratrancami… veľa šťastia s týmto prístupom. A hlavne veľa šťastia tvojim deťom, snáď to dotiahnu ďalej než ich mama. Uprimne

dievcacitajucelist
28. dec 2023

@julish Upokoj sa...vygugliť nejaké úryvky z netu vie každý ..ale viesť rozhovor na úrovni vie len málo ľudí...je potrebné mat sebareflexiu a byť sebakriticky...skús si prečítať aj knihy o edukácii, vývine...(nielen "múdry" internet)..pozri Ericksona a jemu podobných

julish
28. dec 2023

@dievcacitajucelist akého ericksona, prosím? Nie som “múdra” z internetových článkov, mám za sebou veľa semestrov rôznych typov psychológie… asi nie jenuplne náhoda, že krajiny zakazujú fyzické trestanie deti, že? Či aj tam sa zákonodarcovia majú riadiť viac svojim zvykovym pravom viac než vedeckými dôkazmi? (S oporou v snímkach mozgu)

dievcacitajucelist
28. dec 2023

@julish Ty máš za sebou semináre zo psychológie a nevieš, ze Ericson je Psychológ a psychoanalytik, ktorý sa venoval hlavne psychickemu vývinu ??? Ty máš prd a nie seminár zo psychológie...

julish
28. dec 2023

@dievcacitajucelist čiže myslíš Eriksona ;) Áno, bol jedným z autorov a autoriek, ktorým sme sa venovali, nepamätám si, že by niekde schvaľoval bitie deti… asi by si mohla špecifikovať text, ak teda myslíme toho istého autora

dievcacitajucelist
29. dec 2023

@julish Našla si ho na nete ?? Šikovná 🙂

2ročné dieťa nie je schopné sústrediť sa na viac ako jednu vec súčasne..
je pre neho ťažké sústrediť sa naraz na sluchové a zrakové podnety....preto sa neodporúča do odpadnutia mu dohovarat, ale rýchlo a dôrazne prerušiť jeho stav a tým sa myslí aj "capnutie po riťke"....

Vo vyššom veku od troch/štyroch rokov sa odporúča dieťa usmerňovať dohovorom...

Inak ak si čítala vsetky publikácie od Ericsona (ja som to čítala ešte v Holandsku preto Eric(k)son..) tak určite vieš o čom píšem a tymto uzatvaram túto pre mňa už nezmyselnú a nepodstatnu debatu...prajem ti pokojné sviatočné dni.

tmonika
29. dec 2023

Rieš to kým je malý, neviem ako ale vyskúšaj všetko, js mám 9 r. a toto od mala… iba na mne, iba somnou, spať domnou.. teraz katastrofa, stále to isté… okrem toho vyvádzania bolo asi vsetko, teraz je to už dupanie svojho… krik, hnev, vystrájanie, neupratovanie, stale pri kazdej jednej teme chce dupat a dupat vsetko musim riesit kazdy den vzdy nieco, nikdy nie pokoj a klud, keď nie je rev, tak krik, ked nie to tak ona chce silou mocou nieco.. a na zblaznenie vsetko…

julish
29. dec 2023

@dievcacitajucelist , neviem, prečo ma stále upodozrievas z toho, že som necitala, ale ok. Chvíľku som si myslela, že myslíš jedného antropológa, ten je s c. Amok dieťaťa ja osobne tisim, neriešim capnutim, absolútne si to neviem predstavit. Dosť často vnímam, že maminy majú problém, keď deti začnú capkat iné deti, s týmto problémy nemáme (3,5). A Erikson píše niekde o capkani?