Ako zvládnuť starostlivosť o dieťa s detským autizmom?
Ahojte dcérka má od 2 rokov zistení zatiaľ uzávreni detsky autizmus do 3 rokov bolo s nou všetko viac menej ok dalo sa snou všetko ale ako jej odbilo 3 roky co bolo v júni je to s nou katastrofa horšie je ze vôbec nerozpráva len mama tak na všetko len ukazuje ale vieska začala si vyberať jedlo posledné dva týždne do nej dostanem malo co. Vždy to bolo dieťa s ktorým sa dalo ísť do mesta po obchodoch no barz kde terás čistá hrúza pamätá si kde sme chodili kupovať zmrzlinu teraz je samozrejme zavretá a vidí ze jej ju nemôžem kúpiť tak taky histercky plač rev spustí ze na mňa pozerajú všetci ľudia ako by som ju bila a nevedela si poradiť z vlásnym dieťaťom. Začala v byte všetko si všímať trubu mikrovlnnu rúru všetko púšťa do ladnicky stále chodí všetko vyberať co do teraz absolútne nerobila vonku ju nič nezaujímaja iba keď ideme do parkov. Pripadám si sama ze to nezvládam lebo koľko krát už tak vybuchnem pri jej záchvatov ze bud strašne po nadávam alebo už dostane aj na rit neviem co snou mam robiť ako si snou poradiť lebo všetko len odmieta na všetko je len vzdorovita nič sa jej nepáči všetko musí byť len po nej ak tak nieje je to katastrofa
@marika987 psychológ nepovedal ako s ňou pracovať? Treba zájsť za kompetentnými... 🙂 Ale akože môj syn bude mať 4 a nepočúva nejak podobne a robí to schválne... Stláča mi Sušičku, práčku a smeje sa.. Autista neni ale je riadne nepočúvny tak ťa trošku rozumiem. 🤔 Fakt treba zájsť a poriesit čo sa dá. Veľa šťastia
Nas toto robi od....? Od...? Kedy chodi.. neviem.. ale je to aj vzdor. My to popisujeme aj tomu ze ma uz svoje potreby a nevie ich vyjadrit slovne tak sa zlosti, krici. Potom aj vypina, zapina vsetko.. na ulici len tam kde on chce ist.po novom len na ruky.. v kociku nesedi od roka a pol.. ale to je jedno.. tiez som bola zufala..uplne na pokraji, kopec vysetreni.. a tak sa vo mne nieco zlomilo. Proste taky je.. boli sme v RATE a tam som videla jedneho chlapca asi 7 rocneho a povedala som si ze moj vtedy 2 rocny ma este super zdravotny stav.. aj ked samozrejme je stale rovnaky ale vzdy taky bol takeho ho beriem.. zmier sa zo situaciou.. a uprimne buduj si lasku k dietati ked spi, pocuva hraje sa.. vzdy som si na to spomenula ked nepocuval a lahsie som sa z toho dostala v danom okamihu.. a skus logopeda, psychologa rozne centra. Vedia pomoct... dokonca aj skolka ci jaslicky.
@marika987 len nevybuchuj, je to tazke sa udrzat poznam to, aj ja som kricala plakala par krat ale uvedomila som si ze nesmiem.. zacala som sa ucit ovladat samu seba a aj situacie.. neukaz jej ze si slabsia nez ona.. my sme mali obdobie ze sme aj hodinu chodili po 4pruhovej krizovatke hore dole cez semafor lebo ako nahle som chcela ist inam tak to bol neskutocny krik plac kopanie.. tu krizovatku neznasam v uplnej spicke 200% ostrazitost.. niektore situacie strasne. Mali sme obdobie kedy v kuse len bezal...vsade stale.. no a jedenie ani nekomentujem..
Chodíme aj k psychológovi aj k pedopsychatrovi a od novembra aj k logopedicke akože snažia sa aj oni s nou ale vidia tiež ze je veľmi vzdorovita keď nie je po jej len plače ona sa chce hrať a rozhadzovat všetky hráčky co tam majú no od novembra tam už bude sama sníma 45 minút bezomna tak som zvedavá ako to bude či to k niecomu pomoze dufam a verím v to ze áno ja len dúfam ze sa to bude zlepšovať a bude len lepšie verím v to a modlím sa za to najradšej by som bola keby začala aspoň slabiky hovoriť viem to bude ešte kolobeh na veľmi druhu trať musíme to dať.... No najhoršie je ze manžel ten to s nami doma nedáva vôbec on jej záchvaty nedava vôbec ten je za 5 minút z nej z nervami na konci úplne je potom nervózny potom ja som z neho nervózna celé zle není stavaní na takéto dieťa
@kristinka92 riešime špeciálnu škôlku ale až od druhého roka by ju vedeli zobrať najprv musíme ísť na zápis dúfam ze ju zoberú aj keď len na 4 hodiny funguje ta škôlka ale bude to o niečom inom a hádam nám to dosť pomôže
@marika987 nedali ti nejaké odporúčania? Kartičky? Jedno až dvojslovne pokyny... poučili ta ako s ňou komunikovať? Kamoška (špeciálny pedagog) chodila tak k jednej mamičke na ,,vypomoc". Mamka tiež bola bezradna a kamoška ju chodila doslova učiť ako má s ňou pracovať. Možno by ti to pomohlo, keby si niekoho takého našla.
Hlavne si nič nerob z ľudí okolo. To nech ta vôbec netrápi ako to vyzerá.
Autisti potrebujú hlavne pravidelný režim a jasne pravidlá.
Chod s ňou radšej stále tou istou cestou hoc aj dlhodobo, obchádzaj stánok so zmrzlinou na kilometre.... vyhybaj sa stresovym situáciám.
A hlavne nevycitaj si ze ju nezvladas. Aj špeciálny pedagóg ma niekedy problém zvládnuť také dieťa. Je to sakra ťažké! Ale to ze si si ten problém pripustila a spolupracujes s odborníkmi, je skvelý krok a určite to časom dostaneš pod kontrolu. Držím silno prsty a veľa trpezlivosti!
https://www.autismus-a-my.cz/laminovane-vyukove...
https://www.raabe.sk/moje-ucenie-–-ucebny-mater...
Priznám, neviem od akého veku je to vhodné. Nam to odporúčali pri 4r chlapcovi. Tiež sme mu fotili konkrétne miesta, situácie, ... tie obrázky veľmi pomáhali.(napríklad sme ho odfotili v postieľke a keď sa išlo spať, ukázali sme mu tu fotku s komentárom- Miško spinkať. )
Skus odfotit keď povybera z chladničky jedlo, vytlač to a červenou fixkou presktrni. Možno pochopí že je to zákaz. Neviem... len skúšam poradiť.
@marika987 ahoj, ja by som skúsila určite nasadiť jej aspoň nejaké silnejšie probiotiká a vitamín B12, ono väčšina autistov má niečo s trávením, neviem čo presne a nie vždy sa to dá zistiť, ja sa priznám, že reálne som zvažovala dať dcéru v 3 rokoch do ústavu, bola som s ňou doma na predĺženej materskej do 6 rokov a muž pracovne mimo, ešte, že som mala už aj staršiu vtedy 15 ročnú dcéru a tá mi s ňou dosť pomáhala.No v tých 3 rokoch, keď po mne zasa raz hodila fľašku s mliekom, tak sa vykoktala, že to z toho mlieka ju bolí bruško, odvtedy funguje na prísnej bezlaktózovej diéte a dokonca už šla potom aj do škôlky, pretože naraz jej začali chýbať deti.Teraz má 12 rokov a funguje úplne normálne, pri dodržiavaní prísnej bezlaktózovej diéte. Iba chcem povedať, že keď som s ňou bola u jednej starej psychiatričky, tá skonštatovala (keďže dcéra bola v tom čase veľmi chudá a takmer nič nejedla) že najprv treba riešiť trávenie až potom mozog. A v tom čase som aj čítala nejakú štúdiu, že týmto deťom vie dosť zlepšiť stav buď bezlepková alebo bezlaktózová diéta.Ja by som skúsila čokoľvek a navyše za pokus nič nedáš.

@marika987 Chodí do skolky? Úprimne neviem ako deti s autizmom majú so škôlkou, asi tazsie ich umiestniť, ale tebe by to veľmi pomohlo na psychiku, musí to byt ťažké