Ako zvládnuť starostlivosť o dieťa s postihnutím?
Po porode sa zistilo, ze s nasou malou nie je uplne vsetko v poriadku.
Celozivotne postihnutie, DMO
Mame este starsiu dcerku, ta sa tesi ked sa spolu budu hrat, nebudu.
Ja nie som Matka Tereza, ja sa necitim na celozivotne opatrovanie. Nie sme nijako financne nad urovnou. Skor len tak prezivame, chcela som sa po roku uz vratit do prace, riesit vacsi byt, mame 2i.
Nevieme ako dalej... ako by ste sa zachovali?
Co by ste robili?
Kam ju mozeme dat?
Myslite si o mne, ze som krkavcia mama, ale vediet, ze bude postihnute davno riesime potrat
Kolko ma teraz?
@anonym_autor manžel ma rovnaký názor?
koĺko rokov má dieťa? akú formu má DMO.
treba s ňou cvičiť vojtovku? Ešte to nevzdávaj, čas ukáže ako ďalej. je možné že budú pribúdať ešte ďalšie diagn.
ideálne dieťa zapísať do špec. mš. čím skôr tým lepšie. vo väčších mestách tieto mš bežne sú. v menších ani doteraz nie sú. Existujú aj mš internátne. dieťa zanesieš v pondelok ráno a v piatok zoberieš domov.
nepíšeš ani odkiaľ si, ani koľko rokov má bábo.
ale inak máš pravdu na tomto zaprdenom Skovensku mať postihnuté dieťa je za trest. Nepomôže nikto. Všade chýbajú financie, všetko je fin. podhodnotené.
nemyslim, ze mas moznost ju kam dat. Toto je tvoje dieta, tvoja starost na cely zivot, takto to bude
Ja osobne by som sa nevedela/nedokázala starať o svoje ťažko postohnuté dieťa. Osobne neviem kde by si ju mohla umiestniť, ale určite niečo takéto existuje
Neviem presne aky je postup. Ale ako pisali vysie denny stacionar alebo niekde nejake trvale miesto a budete dieta navstevovat. S tymto sa podla mna neda moc zmierit.
Mozno to nebude take zle. Tazko nam to sudit.
Ja som velmi davno pracovala v detskom domove a na oddelenie tazko chorych deti, chodili za niektorymi pravidelne ich rodiny. Netusim ale ako to funguje,len viem ze to tak bolo.
Na jednu stranu smutne velmi, na druhu stranu tie matky mali aj dalsie deti doma zdrave o ktore sa museli denne plnohodnotne starat a aj chodit do prace. Ach jaj :(
Rodinná známa má syna s ťažkým postihnutím DMO (úroveň 3 ročného dieťaťa, poskrucany) a je samoživiteľka. Syna dávala do špeciálnej MŠ, neskôr stacionárne zariadenia - Bratislava. Cez leto býval u babky, kým vládala. Ešte nevieš ako veľmi bude zasiahnutá, chce to veľa cvičenia a veľa rehabilitácií. No dá sa aj chodiť do práce.
Zvazila by som zariadenie pre takéto detičky. Cez vikendy a prázdniny môže byt dcerka u Vás
Nie každý má silu starať sa o takéto dieťatko, nie každý si to môže dovoliť po finančnej stránke, navyše máš doma aj staršie dieťa, ktoré tá potrebuje
Všetko záleží od formy DMO. Pokiaľ má napríklad postihnutú jednu ruku alebo nohu a normálne IQ, nevidím dôvod, prečo by nemohla žiť bežný, normálny život.
@anonym_autor
Pri najhoršom ešte babybox🥹
Autorka, počkaj chvíľu. Neviem, naozaj neviem, ale z tvojho príspevku vyplýva, že malá je ešte iba bábo. Je mi jasné, že keď človeku toto oznámia, zrúti sa mu celý svet. Ale naozaj DMO je škála, obrovská škála od malého motorickeho postihnutia až po naozaj ťažké postihnutie aj psychické aj pohybové a prípadne s ďalšími pridruzenymi diagnózami. Veľa ale závisí od rehabilitácii, treba veľa cvičiť vojtovku, iné cviky, atď. Neodsudzuj malú na tú najhoršiu formu,kým ešte nevieš. Skús spraviť všetko pre to, aby mala postihnutie čo najmenšie. Je aj veľa rehabilitačných centier, ktoré týmto detičkám pomáhajú, napríklad adeli v Piešťanoch. Áno, je to drahé, veľa rodín zakladá za týmto účelom zbierky. Skús pre ňu spraviť čo najviac. Držím palce
V tom strese som sa nepresne vyjadrila, nieco ako DMO, dcerka nema vyvinutu velku cast mozgu. Teraz ma 3apol m, zatial je doma. K tomu epilepsia. Nevnima, pravdepodobne ma poskodeny sluch aj zrak
Pri najhoršom ešte babybox🥹
@anonym_ed8c46 do hniezda zachrany sa da umiestnit iba do 6.tyzdna
@anonym_ed8c46 do hniezda zachrany sa da umiestnit iba do 6.tyzdna
@sisa_s uz som videla ze niekto aj 2 rocne dal co je extrem lebo dieta povedalo ze oco ho tam dal ale 3 mesacne aj niekto da podla mna pohoda :/ cim skor tym
Lepsie …..
V tom strese som sa nepresne vyjadrila, nieco ako DMO, dcerka nema vyvinutu velku cast mozgu. Teraz ma 3apol m, zatial je doma. K tomu epilepsia. Nevnima, pravdepodobne ma poskodeny sluch aj zrak
@anonym_autor skus sa poradit s pediatrom o moznostiach umiestnenia do nejakeho zariadenia..
@sisa_s uz som videla ze niekto aj 2 rocne dal co je extrem lebo dieta povedalo ze oco ho tam dal ale 3 mesacne aj niekto da podla mna pohoda :/ cim skor tym
Lepsie …..
@anonym_ed8c46 dieťa sa ale do hniezda záchrany nedá dať len tak. Ak je narodené normálne v pôrodnici, má rodný list, zapísaných rodičov tak ho tam nemôžeš bachnúť😄😄😄 však si vedená ako matka čo by si povedala inštitúciám kde máš dieťa?? To je pre matky čo porodia trebárs doma a odnesú ho tam. Pre matky čo porodia v pôrodnici je možnosť utajovaného pôrodu a dieťa ti hneď vezmú. Ale ona má doma svoje 3mesacne dieťa. Určite bude existovať nejaká možnosť zrieknuť sa jej úplne aj teraz ale či má na také čosi autorka žalúdok to nevieme
Da sa len tak zrieknut dietata?Dat ho z uplnej rodiny do DD?
Potom sleste co na to manzel,stari rodicia?
@anonym_autor ja sa ti nečudujem ani za mak, a bola úplne donosená, ak sa smiem spýtať?
@anonym_autor a toto nebolo vidiet na morfologickych ultrazvukoch ani na genetickych testoch? 🤷🏼♀️ je to tazka situacia, preto ta urcite neosudzujem za to, ze si na to netrufas. Ani jedno riesenie nie je idealne, vyber si take s kt dokazes zit. Ake ma dieta prognozy vzhladom na diaznozu, kt ma? Ak by tam bolo dozitie par rokov, tak by som sa o dietatko postarala…ovela narocnejsia je starostlivost o dospievajucich/dospelych s postihnutim.
Drzim ti velmi palce, aby ste toto ako rodina ustali.
Po takomto case existuje dat ho bud do takzv.pestunskej starostlivosti(ze sa niekto iny bude starat) alebo na adopciu…Je to ale na dlhe lakte…Ale da sa to…
@anonym_autor daj si čas a spracuj to, určite to bude veľký zaberák ako psychicky tak aj fyzicky ale to dieťa je tvoje, je to tvoja zodpovednosť a údel aby si sa oň postarala. Po troch mesiacoch sa pýtať kam možem dať choré dieťa vyznieva ako mali sme plány s normálnym dieťaťom, pokazila mi život, kde sa jej môžem zbaviť? Zamysli sa nad tým. Či ju ľúbiš menej ako prvú dcéru preto že je chorá?
Hrozne sa čítajú tieto odpovede :( dať ho sem, dať ho tam... Nechcieť vlastné dieťa a hľadať možnosti ako sa ho zbaviť.. Nechcem si to ani predstaviť aké to musí byť ťažké. Autorka držím vám veľmi palce a ja osobne by som sa obrátila na pediatra, on pozná najlepšie stav dieťatka. Možno spolu niečo múdre vymyslite ❤️
@anonym_autor daj si čas a spracuj to, určite to bude veľký zaberák ako psychicky tak aj fyzicky ale to dieťa je tvoje, je to tvoja zodpovednosť a údel aby si sa oň postarala. Po troch mesiacoch sa pýtať kam možem dať choré dieťa vyznieva ako mali sme plány s normálnym dieťaťom, pokazila mi život, kde sa jej môžem zbaviť? Zamysli sa nad tým. Či ju ľúbiš menej ako prvú dcéru preto že je chorá?
@anonym_d997c0 veľmi zaujímavá odpoveď, no neviem či si čítala s porozumením, dieťa nemá vyvinutú veľkú časť mozgu.
Ľahko sa takto radí, pokiaľ sa to netýka nikoho osobne.
Chod na UPSVaR a požiadaj o umiestnenie dieťaťa do špecializovaného zariadenia
Ja vám matky nerozumiem. Chcete dieťa a keď sa vám narodí a nie je dokonalé a zdravé už sa ho chcete vzdať? Lebo sa na to necítite? Tak si to sakra rozmyslite, či chcete dieťa alebo nie. Lebo dieťa sa môže narodiť postihnuté, ale môže mať počas života choroby, nehody, jednoducho sa postihnutým a chorým stane aj neskôr. A to teraz už nie som matka a už nechcem dieťa? Lebo nie je dokonalé? Byť matkou znamená sa starať o dieťa, či je zdravé alebo choré, či je mentálne, fyzicky postihnuté. To je byť matkou, otcom a rodičom. Milovať svoje dieťa také aké je.
@anonym_d997c0 veľmi zaujímavá odpoveď, no neviem či si čítala s porozumením, dieťa nemá vyvinutú veľkú časť mozgu.
Ľahko sa takto radí, pokiaľ sa to netýka nikoho osobne.
@anonym_cbcb07 ja chápem, že to musí byť ťažké a absolútne to autorke nezávidím ale poznám ľudí čo mali takto ťažko postihnuté dieťa a dodnes sa oň starajú. Stálo ich to extrémne veľa ale zvládli to. A za nič by to dieťa nedali preč. To už je na autorke či je na to dostatočne silná. Neodsudzujem, len radím aby si to premyslela. Hlavne ak by šlo o variantu, že dieťa pôjde do úplne inej rodiny.
@anonym_autor teda, asi blbé to bude, ale teda, ak má nedovyvinuty mozog, šanca na prežitie do dospelosti je vôbec nejaká? Neurológ by mohol vedieť. Take dieťa je náchylné na všetky infekcie a pod.
Ja vám matky nerozumiem. Chcete dieťa a keď sa vám narodí a nie je dokonalé a zdravé už sa ho chcete vzdať? Lebo sa na to necítite? Tak si to sakra rozmyslite, či chcete dieťa alebo nie. Lebo dieťa sa môže narodiť postihnuté, ale môže mať počas života choroby, nehody, jednoducho sa postihnutým a chorým stane aj neskôr. A to teraz už nie som matka a už nechcem dieťa? Lebo nie je dokonalé? Byť matkou znamená sa starať o dieťa, či je zdravé alebo choré, či je mentálne, fyzicky postihnuté. To je byť matkou, otcom a rodičom. Milovať svoje dieťa také aké je.
@anonym_d2332c ale je ku.a rozdiel choroby, úrazy a ak je ozaj ťažké postihnutie. Och, koľko samaritánov, no opakujem, ak by sa to týkalo mnohých z vás osobne konali by ste úplne inak . . .

@anonym_autor no, vsetko treba najprv "stravit". Ono je otazne, ake rozsiahle postihnutie bude (t.j. bude moct byt vobec v domacej opatere alebo bude len "leziak", ktory nebude byt moct v domacej opatere). A od toho sa odvijaju aj moznosti umiestnenia- od detskeho domova (ktory budete platit), cez denny stacionar, trvaly stacionar az po trvale miesto na jiske/are...