icon

Ako zvládnuť starostlivosť o dieťa s postihnutím?

19. aug 2025

Po porode sa zistilo, ze s nasou malou nie je uplne vsetko v poriadku.
Celozivotne postihnutie, DMO

Mame este starsiu dcerku, ta sa tesi ked sa spolu budu hrat, nebudu.

Ja nie som Matka Tereza, ja sa necitim na celozivotne opatrovanie. Nie sme nijako financne nad urovnou. Skor len tak prezivame, chcela som sa po roku uz vratit do prace, riesit vacsi byt, mame 2i.
Nevieme ako dalej... ako by ste sa zachovali?
Co by ste robili?
Kam ju mozeme dat?

Myslite si o mne, ze som krkavcia mama, ale vediet, ze bude postihnute davno riesime potrat

anonym_559754
21. aug 2025

Mám postihnutú dcéru, má DMO , mentálnu retardáciu stredného stupňa, epilepsiu, kortikálnu atrofiu , nemá corpus kolosum - prepojenie hemisfér. Starám sa o ňu od jej narodenia , má 25 rokov a žijeme normálny bežný život aj s jej dvoma súrodencami a manželom . Po tvrdých rehalbilitáciach chodí , neskutočných hodinách logopédie rozpráva pomalšie ale všetko , vrátane r, je samobslužná , taktiež tvrdá práca dennodenná . Vychodila špeciálnu školu , variant B, číta a počíta do 10 potom dva roky praktickej a potom je v dennom stacionári. Ráno na siedmu zaveziem , o 15:30 beriem . Má tam program a chodí tam rada, ženu čo tam pracujú to s nimi veľmi dobre vedia. Rodičia sa poznáme medzi sebou a aj sa navštevujeme , oslovujeme spolu narodeniny jednotlivých detí . Ja normálne pracujem. Manžel pracuje . Chodíme na dovolenky , lietame s ňou aj lietadlom , je pritlmená diazepamom kvôli epilepsii. Ja som to nevzdala a neodložila som ju ako malinku do ústavu , lebo keby tam bola od mala , nič z toho čo sme ju naučili by nevedela. Ak nebudeme s manželom vládať , pôjde už do celoročného s tým že si ju budeme my alebo jej súrodenci brávať k sebe na sviatky , volné víkendy atď. Myslím že sme s rodinou napriek všetkému prežili celkom fajn život .

simsalabim
21. aug 2025
@sulejmanka

@simsalabim ja som vymazala to iste žo vyššie, ale som označila sama seba

@sulejmanka nie. Ale to je jedno.

breznica
21. aug 2025

Autorka- ak sa muž nezaujíma, tak to je posledná kvapka. Čo najskôr si zisti,kam môžeš dcérku umiestniť, lebo sa vám rozpadne rodina a najviac tým bude trpieť staršia dcérka
Sama mám dieťa s DMO, narodené v 29tt,najprv prognózy veľmi dobré, potom zrazu zakrvacanie mozgu a už to bolo. Jeho otec to potiahol do cca 2 rokov (rozišli sme sa keď malo dieťa rok a pol,ale ešte za ním chodil). Všetko zostalo na mne a mojich rodičoch, u ktorých bývame doteraz. Dieťa má 15 rokov, ležiace, plienkovane, nevie sa samé napiť, najesť. Mentálne na cca 4-5 rokov. Žijeme vrámci možností aktívne, výlety, túry, máme cyklovozik, takže v lete môžme vyletovat na bicykloch... Všetko stojí kopu peňazí, času, trpezlivosti, ale keďže dieťa všetkému rozumie a je z neho dobrý partak, skôr sa bojím toho, že už nebudem vládať a bude musieť byť niekde umiestnené

oblecenie99
21. aug 2025

Opäť ďalšia téma, ktorú dokážem čítať po určitú stranu a ďalej už radšej nie (pár dní na ňu pozerám,.ale ja som na ňu ani nedokázala kliknúť doteraz).
Autorka, na úvod tebe: čítala som, ako ste sa rozhodli s manželom a myslím si, že ste sa nerozhodli zle. Nepoznám ťa, ale napriek tomu je mi to veľmi veľmi ľúto. Prežívaš to, čo nechce nikto.
A teraz k niektorým príspevkom: čo tak rovno ich hodiť zo skaly ako v Sparte? Načo čakať, nie?
Ženy, matky... nechajte si takéto reči pre seba, aj keď to myslíte ako myslíte, naozaj pre seba. Čítalo sa to hrozne, z niektorých príspevkov sa mi doslova zdvihol žalúdok.
Buďte vďačné za zdravie.

anonym_76d2fd
21. aug 2025
@anonym_778c61

@subartic Urcite ziju kvalitny zivot.. Akurat to tak prijali ako svoj zivotny udel a prisposobili sa takemu zivotu a viac od zivota neocakavaju. Autorka taky zivot nechce, chce ho prezit, nie pretrpiet..

@anonym_778c61 nie v žiadnom prípade nežijeme kvalitný život. ako aj môžme keď sedím doma 15 r. financii je pomerne málo, veľké plus je naša skromnosť.
viac menej to beriem ako životný údel. Bolo mi to tak dané.
čo sa rozprávam s mamičkami pred špec. školou tak každá trpí a veľa z nich je aj na psych. tabletkách. a samozrejme veľká väčšina bez manžela, partnera - lebo keď chlap videl čo sa s dieťaťom deje tak dovidenia. Radšej odišiel a založil si novú rodinu.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_285
Odpoveď bola odstránená
mucuinka
21. aug 2025
@anonym_autor

@mucuinka zatial nie...

@anonym_autor je to v poriadk, dakujem za odpoved. Prezivame nieco velmi podobne, aj s podobnou dg. Ak sa budes na to citit, pokojne napis.

anonym_559754
21. aug 2025
@anonym_76d2fd

@anonym_778c61 nie v žiadnom prípade nežijeme kvalitný život. ako aj môžme keď sedím doma 15 r. financii je pomerne málo, veľké plus je naša skromnosť.
viac menej to beriem ako životný údel. Bolo mi to tak dané.
čo sa rozprávam s mamičkami pred špec. školou tak každá trpí a veľa z nich je aj na psych. tabletkách. a samozrejme veľká väčšina bez manžela, partnera - lebo keď chlap videl čo sa s dieťaťom deje tak dovidenia. Radšej odišiel a založil si novú rodinu.

@anonym_76d2fd ty nežiješ kvalitný život , predovšetkým hovor za seba a nie za všetkých . Ja napriek postihnutiu dcéry žijem relatívne normálny život, má obmedzenia to netvrdím ale môj život nie je žiadna katastrofa tak ako mnohých čo vychovávajú postihnuté dieťa. My s ňou chodíme všade , do reštaurácii , do parkov, do kina , jednoducho kam sa len dá a to odmala. Tiež má svoje výtrty , šmajdá ako kačka , keď je , pery celé špinavé , zmrzlina jej tečie po rukách ak jej to dám do kornútka a čo ?Utriem a život ide ďalej . Naučili sme sa s ňou pracovať a neprežívať to tak . Každé prázdniny chodí do tábora pre postihnuté deti Protebe do CZ , na celé dva týždne, ona si oddýchne od nás a my od nej . naši kamaráti sú rodičia postihnutých detí , grilujeme , opekáme , chodíme kade tade., v zime chodíme normálne na trhy , sedíme pri kapustnici .Všetko manželské páry do jedného . Predstav si že sa smejeme , hovoríme si historky s našimi deťmi , lebo aj keď je keď je každé na úrovni od 5-8 rokov, každé jedno je iné. Tam nájdeš najväčšie pochopenie v tejto komunite, kde sa nikto nepohoršuje nad tým že sa ta jedno dieťa 10 ty krát opýta to isté , druhé neustále hovorí , tretie je tak pomaly že my končíme a ono ešte len dojedá . Aj ťažká životná situácia sa dá zmeniť na znesiteľnú až normálnu , len treba zmeniť optiku a vyjsť z ulity. Takže ak je tvoj život zlý , hovor za seba.

jaroe
22. aug 2025
@anonym_559754

@anonym_76d2fd ty nežiješ kvalitný život , predovšetkým hovor za seba a nie za všetkých . Ja napriek postihnutiu dcéry žijem relatívne normálny život, má obmedzenia to netvrdím ale môj život nie je žiadna katastrofa tak ako mnohých čo vychovávajú postihnuté dieťa. My s ňou chodíme všade , do reštaurácii , do parkov, do kina , jednoducho kam sa len dá a to odmala. Tiež má svoje výtrty , šmajdá ako kačka , keď je , pery celé špinavé , zmrzlina jej tečie po rukách ak jej to dám do kornútka a čo ?Utriem a život ide ďalej . Naučili sme sa s ňou pracovať a neprežívať to tak . Každé prázdniny chodí do tábora pre postihnuté deti Protebe do CZ , na celé dva týždne, ona si oddýchne od nás a my od nej . naši kamaráti sú rodičia postihnutých detí , grilujeme , opekáme , chodíme kade tade., v zime chodíme normálne na trhy , sedíme pri kapustnici .Všetko manželské páry do jedného . Predstav si že sa smejeme , hovoríme si historky s našimi deťmi , lebo aj keď je keď je každé na úrovni od 5-8 rokov, každé jedno je iné. Tam nájdeš najväčšie pochopenie v tejto komunite, kde sa nikto nepohoršuje nad tým že sa ta jedno dieťa 10 ty krát opýta to isté , druhé neustále hovorí , tretie je tak pomaly že my končíme a ono ešte len dojedá . Aj ťažká životná situácia sa dá zmeniť na znesiteľnú až normálnu , len treba zmeniť optiku a vyjsť z ulity. Takže ak je tvoj život zlý , hovor za seba.

@anonym_559754 veď ona hovorí za seba

anonym_cbcb07
22. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 nie nepíšem nezmysly, Einstein sa možno narodil predčasne, no keďže kedysi neboli inkubátory, tak zjavne bol schopný prežiť a to je veľký rozdiel!
Sa zamysli ak máš čím

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
tulipanik12
22. aug 2025

@anonym_285 napíš to tým rodičom, ktorí majú reálne deti nedonosené a postihnuté a boli by radšej keby ich nezachraňovali, pretože sa trápia aj oni a aj tie deti, toré ani nevedia, že žijú

canerko
22. aug 2025

Autorka,bolo bi najlepšie zamknut alebo vymazat diskusiu lebo toto hraniči z morbidnim az hnusnim Aušwitzom lde sa ludia,deti zabijali.Tito ktori bi ste nechali zabit svoje postihnute dieta neni ste o nič lepši ako Hitler,Stalin Milošević a ostatni diktatori ktori po tejto zeme hodili.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
anonym_e0f8fe
22. aug 2025
@canerko

Autorka,bolo bi najlepšie zamknut alebo vymazat diskusiu lebo toto hraniči z morbidnim az hnusnim Aušwitzom lde sa ludia,deti zabijali.Tito ktori bi ste nechali zabit svoje postihnute dieta neni ste o nič lepši ako Hitler,Stalin Milošević a ostatni diktatori ktori po tejto zeme hodili.

@canerko spravne sa pise by

subartic
Autor odpoveď zmazal
subartic
22. aug 2025
@anonym_e0f8fe

@anonym_e0f8fe myslím že ona nie je Slovenka. Podstatu si ale asi pochopila aj s tým i, len rypnúť bolo treba.

anonym_e0f8fe
22. aug 2025
@subartic

@anonym_e0f8fe myslím že ona nie je Slovenka. Podstatu si ale asi pochopila aj s tým i, len rypnúť bolo treba.

@subartic Ja jej chcem pomoct. Nech si to zapamäta, lebo potom pise, akoby ani zs nemala skoncenu.

subartic
22. aug 2025
@anonym_e0f8fe

@subartic Ja jej chcem pomoct. Nech si to zapamäta, lebo potom pise, akoby ani zs nemala skoncenu.

@anonym_e0f8fe prosím ťa prestaň . Pomáhaj Slovákom čo píšu akokeby mali vychodených pár ročníkov ZŠ.

anonym_7a38f4
22. aug 2025
@subartic

@subartic ona je Slovenka, len žije pár rokov v Chorvátsku a už sa tvári, že zabudla slovenskú gramatiku. To sú len výhovorky a skôr tam bude iný problém

canerko
22. aug 2025
@anonym_e0f8fe

@anonym_e0f8fe Nech sa piše ako chce,ja dom cudzinka

anonym_e0f8fe
22. aug 2025
@canerko

@anonym_e0f8fe Nech sa piše ako chce,ja dom cudzinka

@canerko Teraz si ukazala svoju malost a nepoucitelnost.

canerko
22. aug 2025
@anonym_7a38f4

@subartic ona je Slovenka, len žije pár rokov v Chorvátsku a už sa tvári, že zabudla slovenskú gramatiku. To sú len výhovorky a skôr tam bude iný problém

@anonym_7a38f4 Ja dom neni Slovenka,narodena som v Macedonsku,tym padom rozpravam plinule macedonsky,albansky,turecky kedze otec mi je turek,a chorvatsky lebo zijem tu od 1986.Od 2002-2016 som bola na Slovensku,a od 2016.zijem znova v Chorvatsku.Moj materiny jazyk je turecky.Este ta niečo zaujima?Neni podstatne kto som ja.

canerko
22. aug 2025
@anonym_e0f8fe

@canerko Teraz si ukazala svoju malost a nepoucitelnost.

@anonym_e0f8fe Maj sa pekne anonimna hahaha

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
canerko
22. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 S tobom ne želim više komentirati,iako se praviš da si neka iškolovana dama,nisi nista samo običan provokator.Više mi se ne obraćaj,molim te!

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
canerko
22. aug 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 Misliš ze tato diskusia kde sa rieši opovrgnutie dietata je vjodna abi som ja tebe rozkladala co je pre Turkov zena?Spametaj sa prosim ta.Ak ta to zaujima založ novu diskusiu na tu temu,ale prosim ta pod svojim nickom nech viem s kym mam dočinenia.Ne bud si neista sobom.Bud statočna!

anonym_cbcb07
23. aug 2025
@canerko

@canerko ty Hitler