Ako zvládnuť synove náhle priberanie?
Dievčatá, poraďte. Syn bol od malička taká chudá špageta, všetky nohavice mu padali. Výškovo bol vždy nad priemerom. Manžel má 190cm a 73kg, tak som to brala ako genetiku. Na 9-rocnej prehliadke mal 144cm a 34kg. A potom začal rýchlo priberať, za 22 mesiacov zmena na 160cm a 54kg. Zdá sa mi to veľmi veľa na necelých 11 rokov. Fast food vôbec jedáva, chipsy má tak raz za dva mesiace, sladeny nápoj nevypije od malička, pije len nesladené čaje a čistú vodu, párkrat za rok džús, kupované sladkosti neľúbi, dá si občas pár želé cukríkov. Ale veľmi mu chutí jesť, dá si aj trikrát za deň varené jedlo a veľmi ma rad domáce koláče (snažím sa dávať menej cukru). Myslíte, že sa to pubertou môže upraviť alebo ho už treba brzdiť v jedení? Športový typ veľmi nie je, chodí na lukostrelbu, ale tam sa veľa nehýbu. Cez víkendy chodíme na turistiku, tam nemá problém.
No čo som mala spolužiakov tak ti sa vytiahli najviac v 7 -8 ročníku .kľudne aj 20 CM narástli..takže sú myslím že to sa stratí 🤗
Rastový špurt...
U susedov sme takto mali gulka bambulka, presne ako pises, spageta, potom nabral kila a potom ho vystrelilo do vysky, takze podla mna vas caka rastovy spurt a takto sa telo pripravuje, manzel ma 190 cm, syn bude podobne vysoky a teda 30 cm mu este chyba
synovia bývajú po mamičkách výškovo - samozrejme nie vždy, ale dosť často sa to stáva.
takže pozri aká si ty vysoká syn bude o niečo vyšší od teba. vôbec nemusí byť výškou na ocinka.
U susedov sme takto mali gulka bambulka, presne ako pises, spageta, potom nabral kila a potom ho vystrelilo do vysky, takze podla mna vas caka rastovy spurt a takto sa telo pripravuje, manzel ma 190 cm, syn bude podobne vysoky a teda 30 cm mu este chyba
@danieli moje deti presne takto rástli. Chudučkí, potom mesiac dva sa doslova vyžierali a zrazu o 10 cm viac a potom zas vychrtlinky. Veľký už nerastie, má 192 cm, malý 182, ale podľa mňa dá ešte tak 5 cm max, už má 15
@danieli prepac, ale na vysku 160 cm 54kg nie je gulko bambulko 🤷
Syn presne v tomto veku tiez tak nahle pribral. Predtym chuducky. No a potom sa uz len tahal do vysky. Uz je dospely, ma cca 186 pri 75kg a je fakt stihly
Za mňa uplne normálny rast. Ale ak sa ti niečo nezdá, pýtaj sa dr. Endokrinolog prípadne. Ak bude ochotná ťa poslať.
@danieli prepac, ale na vysku 160 cm 54kg nie je gulko bambulko 🤷
@lindusss2016 to netvrdim, pisem o chlapcovi u susedov, ktory presiel podobnou premenou a vychadzam z informacii autorky, ze jej syn nahle pribral, citame s porozumenim😊
Pediatrička ho videla pred mesiacom, keď bol u nej po roku a pol a skoro ho nespoznala. Ale povedala, že mu nič nechýba, že on sa vytiahne, len že sa má veľa hýbať. Tak teraz v lete budem na to dávať pozor. Ďakujem vám všetkým za rady a skúsenosti
Adminom ďakujem za úpravu názvu diskusie, hoci ja som bola aj so svojím spokojná. Ale poprosím, nech mi tam vrátia späť slovo "synovo", pretože ako slovenčinárku ma to "synove" irituje. Ďakujem
moj 11r tiez lubi sladke a pribera, tiez sa mi to nepaci, ze mu rastie "pupok" lebo nie je ani vysoky, dufam, ze v puberte sa to strati.
13r ma 165cm a 51kg a je normalne chudy, takze tvoj mi nepride vobec tucny pri tych mierach.
A si si ista,ze si po skole nekupuje hluposti? Lebo ja mam pod oknami ihrisko,pravidelne su na nom deti zo skoly a denne maju v ruke chipsy,zmrzlinky, plechovkove sladene napoje z miestneho obchodu. Rodicia si asi tiez doma myslia,ze jedia len desiatu a obed🤷♀️
A si si ista,ze si po skole nekupuje hluposti? Lebo ja mam pod oknami ihrisko,pravidelne su na nom deti zo skoly a denne maju v ruke chipsy,zmrzlinky, plechovkove sladene napoje z miestneho obchodu. Rodicia si asi tiez doma myslia,ze jedia len desiatu a obed🤷♀️
@iwesska určite nie, on je neskutočný introvert, do obchodu by som ho samého nedostala a ani s kamošmi na ihrisko nechodi. a nenosí ani peniaze pri sebe, všetko, čo dostane, si hodí do pokladničky, na školskom výlete minulý rok si kúpil jeden kopček zmrzliny, výdavok priniesol.
@iwesska ale on príde domov rovno z obeda (je stvrtak, čiže porciu má ešte pre prvý stupeň, čo mu je zúfalo málo), takže ak som doma, hneď pýta ďalšiu porciu vareného. Na večeru znovu porciu vareného a medzitým domáci koláč a akékoľvek ovocie a zeleninu, prip. jogurt
Môj manžel to mal takto ako dieťa rodičov má vysokých a okolo 5 teho ročníka to začalo na raňajky bežne celá vianočka a liter kakaa, obed mu v škole nestačil, denne zjedol medzi vareným jedlom 10 jogurtov ako desiatu mi svokra rozprávala, jeden rok sa potiahol 20 cm dodnes a to už má 35 má popraskanú kožu na chrbte ako rástol, ešte v 20 tich sa potiahol o 2 cm. Má rovné 2 metre. Vždy bol a aj je štíhli. Takže telo sa chystá na rastový špurt podľa mňa.
Aj môj 9rocny bol mierne zagulateny ale iba mierne a tuším tak v 11tich to začalo, začal rýchlo rast do výsky a odrazu bol chudý až príliš. V 13tich začal doma cvičiť, pekne sa vyformoval, v 15-16 mu každý už dospelost tipoval, taký svalnatý 185cm chalanisko je z neho o polroka dospelak.

Podla toho co vidím v škole, tak okolo 7.roč. sa chlapci začínaju vytahovat, ti, co jedia normálne, su ako deviataci práve tie dlhe chudé špagetky. Takže zatial je to ok, podla mna.