icon

Ako zvládnuť záchvaty hnevu a nezmyselné odpovede u 21-mesačného dieťaťa?

28. jan 2025

Ahojte. Dcéra 21m asi má nejakú poruchu. Nerozumie otázkam, odpovedá úplne nezmysly. Keď sa jej spytam kde bola tak povie napríklad že v škôlke (chodí do jaslí) a pritom bola plávať. Alebo sa spýtam čo si prosí banan alebo mandarínku a ona odpovie áno. Tiež má záchvaty hnevu, napríklad dnes nechcela ísť do sprchy tak bola schopná 10minut kričať. A robí to v poslednej dobe stále pri každej činnosti. Som zúfalá, neviem už čo s ňou mám robiť, poraďte prosím. Mám ísť za pediatrom?

Strana
z2
balerina2025
28. jan 2025

ma 21m nie 21 rokov.

breeen
28. jan 2025

Aj ja myslím že je ešte malinká.

deedol
28. jan 2025

davas jej na jej vek a schopnosti tazke otazky. (ano, niektore deti to uz v tom veku zvladaju, ale je uplne normalne, ak nie.)
pri tej prvej ona nevie, ci sa pytas, kde bola NAPOSLEDY, proste sa pytas, kde bola.
pri tej druhej sa sustredi na to, ze si nieco prosi, a tak povie ano.
krik je tiez uplne normalny v obdobi vzdoru.
za mna je vsetko ok.

biglovemom
28. jan 2025

Naštuduj si nieco o vývine dietata 👌🏻😃

alcielle
28. jan 2025

Male deti maju svoj svet, to nie je porucha... A ze neposlúcha? To este len zacina 🙂... Uplne zdravé dieta 👍🏻😊.

ivangeline
28. jan 2025

No hotového človeka z nej budeš mať až…. Hm.. niektorí nie sú ani v 20tej… ;D

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
banalu
28. jan 2025

Trol?
Ak nie, tak prepac, ale tvoje dieta sa sprava primerane veku.

anavixy
28. jan 2025

Že poruchu 😅 pediatra neotravuj, skus radsej zacat citat nieco o detoch, staci uplne zaklady

zuzinka888
28. jan 2025

Nema ani 2 roky a ty sa k nej spravas akoby mala 20. A ty mas aspon 20? Nieco si o detoch precitaj, lebo to posobi akoby si mala poruchu ty.

deti95060810
28. jan 2025

sa spýtam čo si prosí banan alebo mandarínku a ona odpovie áno...
autorka čo čakáš že ti odpovie...🙄

autor
28. jan 2025

Ja neviem, ale všade vidím v skupinách že deti v jej veku sedia pri stole robia neviem aké pracovné listy a ja som rada keď vie rozoznať kam hodiť trojuholník a kocku podľa tvaru. A pri každej aktivite vydrží 1-2 minúty. Kamarátka mi hovorí že jej syn už ako 18mesacny vedel ukázať že ktorá je napríklad fialova farba… no my sme od toho strašne ďaleko. Možno vie rozoznať 2-3 základne a tiež sa pomýli veľakrát. Včera večer pozerám skupiny kde sú mamičky s deťmi rovnakého veku a tam mamička kreslí písmena a dieta normálne hovorí aké je to písmeno. Dcéra ešte ani slová ktoré pozná nehovorí správne- napríklad babka je kapka, nie aby správne vyslovovala a rozoznala písmená. Ideme na ihrisko a tam tiež cirkus že nechce ísť, v obchode cirkus a leží na zemi že ona nechce kúpiť rožok, ja neviem… ale inde to nevidím :( asi fakt vo mne bude chyba a robím niečo zle.

deedol
28. jan 2025

robis zle, ze pozeras tie videa a porovnavas ju. jasne, ze na net si kazdy zavesi to, co je uspech, ale ine veci zas tie deti mozno nevedia. (a mozno vedia, lebo su genialne a tvoje je "len" normalne.)
pismena v tom veku ucit je total blbost, to ti povie kazdy psycholog aj pedagog. detto pracovne listy. my sme kupovali casopis zajacik, ktory je pre najmensie deti, ale moj mal vtedy uz urcite minimalne 2,5r, ak nie 3r, a to ho tieto veci vyslovene zaujimali. tvoje dieta moze byt ine. kamoskina mala zas v 3r kreslila lepsie ako ja teraz (neprehanam, naozaj). a fantaziu na hry mala taku, ze moj maly taku nema ani ako 7r.
farby - u nas bolo treba vystihnut senzitivne obdobie (mozes si vygooglit, je o tom popisaneho dost) a naucil sa to rychlo. ale kym to nezaujimalo jeho, tak som to neriesila, naco donho v takom malom veku nieco tlacit? myslis, ze ked sa nenauci farby do 2r, tak sa ich nenauci nikdy, ci ako?
niektore deti sa v tom veku sustredia na rec, ine si zdokonaluju pohyb, kazde je ine. treba sledovat to svoje a podporovat ho v aktivitach, ktore ho prave bavia.
suma sumarum, kazde dieta je ine, sleduj to svoje, na nete sa inspiruj aktivitami, ktore by ho mohli zaujimat (kludne skusaj rozne, ale netlac na pilu) a neporovnavaj.

really8
28. jan 2025

Odid z tych skupin. Fakt vypadni zo vsetkych junoviek, apriloviek a neviem co. Hrabe ti z toho

andrea_82
28. jan 2025

Vitaj v obdobi vzdoru! Vsetky vychvalovacky na internete ber s rezervou. Dieta sa dokaze naucit nejaku vec, ale je to jedna vec, v ostatnych je mozno este viac pozadu ako to tvoje. Aj nas 21-mesacny vie v knizke ukazat nejaku osobu. Ale to len preto, ze to dookola verklikujeme ako papagaje. Neporovnavaj svoje dieta, je uplne v poriadku. Nechaj ho byt este babatkom, na ucenie ma kopu casu.

viestta
28. jan 2025

Dnes sme mali na predajni podobne dieta, odhodlane a statocne lezalo na zemi a vrestalo 10 minut, lebo jej mama nieco nedovolila. A mama tam stala a cakala kym skonci. Trosku sme s nou sucitili, vsak vsetky sme si tym presli ale v konecnom dosledku je to spravanie OK. Dieta si uvedomuje, ze nie vsetko bude ako ono chce a inac nevie spracovat negativnu emociu.
No a nabuduce sa pytaj len ja jednu vec, este nevie rozhodovat medzi bananom a mandarinkou. A ani nepytaj sa co robili v skolke (ci jasliach ci kde) ale kde bola a ci sa jej pacilo. Slohove prace o celom dni bude pisat az v skole, ked sa nauci pisat.

januska12323
28. jan 2025

Jediná chyba je v tebe a to tá, že z nej chceš mať pomaly 5 ročného genia. Zruš si všetky premotivované skupiny. Na tvoju druhú otázku by som tiež povedala áno a to mám už cez 30 rokov nie mesiacov.

dzulli1980
28. jan 2025

Kokos Ty si fakt moc premotivovaná matka ... nič v zlom, no na seba sa zameraj, nie na dieťa, to je na jej vek v úplnom poriadku.

lucia13022023
28. jan 2025

Neporovnavaj. Ani nevieš čo je pravda a keby aj je, no a čo? Každé dieťa má vlastné tempo.
Tieto preteky matiek sú otrasné a len ubližujú deťom.. Si pamätám v jeden skupine kde som, bola jedna matka ktorá mala vždy výnimočné dieťa, ktoré už v 6m stalo bez opory, už v 8m chodilo bez pomoci a pri každom príspevku musela vyzdvihnúť svoje dieťa aké je ono popredu.. Načo to je dobre? Potom tske ako si ty sú zdeptane a robia nátlak na ich deti.
Ja malému nechávam voľný priebeh. Nikdy som nechcela aby opakoval slová a nemá ani 2r a hovorí krásne. Farby vie, a predstav si ze som nesedela nad pracovným zositom nech sa učí. Ale išli sme von a ukazovala som mu všeličo možné..
Ved aj my dospelí sme iní. Jeden vie lepšie variť, druhý matematiku a tretí jazyky... Taktiež to je u detí. Jedno lepšie ovláda tvary, druhé reč a tretie lezie na preliezky ako profík.
A to ze kričí a vy dobíja sa tým.. No vitaj v svete toddlerov 🤣 co ti poviem.

lenkakoc444
28. jan 2025

Len 10 minut kricala? Zavidim 🙂 moj vresti aj polhodinu za nic. Nepanikar bude horsie.

berenika39
28. jan 2025

Od 18ti měsíců by dítě mělo ukazovat - umí to? Ukáže ti, že něco chce? Rozumí skutečně jasným a jednoduchým pokynům? Například "odnes plenku do koše" ? Nebo "podej mi panenku"? Neporovnávej s jinými dětmi, budeš zbytečně zklamaná, každé dítě má jiné tempo vývoje, někdy je to skokové, nic a za týden to umí🙂. Nicméně - porozumění je docela složitá věc a pokud to skutečně nemá, ani v základních otázkách, u pediatra bych to zmínila.

alcielle
28. jan 2025

Len neporovnavaj.. moje deti boli kazde ine. Kym jedno uz davno hovorilo, dalsie v tom veku este ani nezacalo a pod. Ja viem ze my mamy chceme vsetko urýchliť, chvalit sa, co uz vsetko tie nase deti vedia...ale ked sa budeme sustredit na to, co dalsie by uz mali deti vediet, kedy sa budeme sustredit na ten okamih, ktory je prave teraz? ...a potom nam to chyba a chceme vratit cas a uzit si to este raz a naozaj 🙂 len teraz existujeme, tak si to s malou uzite spolu. Podla mna a z toho co pises je uuuplne normalnym dietatom 😊. Ps: obdivujem zeny, ktorych deti naozaj zaostavaju vo vyvoji a su aj tak na ne take hrde ako na nic na svete ❤️.

alcielle
28. jan 2025

// Inak dievcata, niektore ste naozaj neprijemne vo svojich prispevkoch.

terezkaarthuramax
28. jan 2025

Moj synivec v dvoch rokoch nevedel odpovedat co by si prial. Povedal meno svojej tety.. nemal ziadnu poruchu.

koteska83
28. jan 2025

Je to uplne normalne co robi , moj ma 2,5 roka a napriklad hovori ze vcera sme boli plavat aj ked to napriklad bolo pred 3 dnami. A tiez mal take obdobie ze som ho musela priviazat v kociku inak by som nic nenakupila . A este nevie farby ani pisat pismenka🙈 to su uplne bezne veci v ich veku a to ze to ine dietata uz vie a moje nie neznamena ze je na tom mojom nieco zle.

dennissa16
29. jan 2025

@alcielle tiež sa nad niektorými zamýšľam.

ina2405
29. jan 2025

Je to ok čo robí a neporovnávaj dieťa nikdy s inými. Máš úplne normálne dieťa a chceš od neho správanie 6 ročného. Podľa toho, čo vidím na MK je dobré ani sa nepýtať príliš, ak sa ti aj zdá že je dieťa trochu pomalšie. Lebo na jednej strane matka napíše, že každé dieťa má vlastné tempo a v druhej vete vymenuje všetko, čo jej nadané dieťa vie, asi aby si sa cítila "lepšie"🥴

andreatytler
29. jan 2025

Tak tie dva priklady co si uviedla ze ti nerozumie, by sa dali pochopit ze ti nerozumie, ale ak ti nerozumie ani pri dalsich otazkach, tak to moze byt problem. 21 mesacne by su malo velmi dobre rozumiet a adekvatne reagovat. Napriklad ked jej povies: prines loptu? Prinesie?
To ze ma zachvaty placu a hnevu je normalne. 10 minut placu je este celkom dobre.
Su na to rozne strategie ako pomoct dietatu a aj mame zvladat vzdor. Mne pomohol internetovy kurz Nevychova.

ema22270
29. jan 2025

Nas ma 2.5 roka a nevie zatial nejako ani rozpravat (ostatne vsetko ok aj na kontrole sme uz boli) je odplienkovany na de noc iz od 2 rokov, ale vsak tvoja nema ani 2 roky a ty od nej ocakavas odpovede, ako keby mala 3-4.. a zachvaty hnevu su ok pokial netrvaju viac ako polhodinu a casto. Nas sa tiez rozčuľuje.. ak by ti nerozumela, ked jej povies kde je macka napr na obrazku alebo kde je mama, tata. A neukaze tak to by mohol byt problem. Nas sice neviem zatial dobre hovorit ale vie vsetko opisat ukazat, a zakladne veci vie pomenovat.

Strana
z2