icon

Ako zvládnuť život s dieťaťom s DMO kvadruparézou?

barborizzy
25. feb 2025

Dobrý večer prajem mamičky ktoré máte detičky s dmo kvadruparezou chodia samostatne ? Potrebujem povzbudenie 🥹🙏🏻 ja mám synčeka ma 18 mesiacov diagnózu potvrdenu ešte nemáme len obraz že je to dmo kvadruparest lebo stále nemáme vyšetrenie dozvedeli sme sa to až v 12 mesiacov a to mal apgar 9 z 10 všetko dobre 🥹 bojím sa veľmi že nebude chodiť malý je ako živel myslím hyperaktívny že je všade neposedí len keď ho dávam stať tak sa boji chce si sadnúť plače keby som ho nechala tak hneď spadne ja si myslím že ten trup ho nesposlucha mám veľké obavy či také detičky chodia On ani ešte nevie že mu treba chodiť keď že je pozadu myslite že je to kvôli tomu ? Nikto nám nepovedal že nebude chodiť ani neurologicka ona to nerieši až tak len si píše svoje ako každý jej posledné slovo bolo že teraz budeme chodiť na kontroly každé dva mesiace a keď už bude chodiť tak o pól roka viacej sa od nej nedozviete maminky ako to zvladateeee prosím

jaga18
25. feb 2025

Cvičili ste vojta? Resp ešte cvičíte? Náš ma kvadruparezu a ako 2 ročný začal chodiť. Kým ide o "parezu " a nie o "plegiu " , tak to bude lepšie časom a cvičením.

deti95060810
25. feb 2025

maminka necvičíte vojtovku? neurolo. to nerieši?
nepíšeš odkiaľ si, čo je škoda, lebo my sme boli v Olomouci - Corpus.
dcéru tam postavili na nohy za 2 mesiace - naučili ma cvičiť...
na sk ani za rok...

andrejka1974
25. feb 2025

@barborizzy to si fakt ani pediater nevšimol však takéto odchýlky sa prejavujú už v prvých mesiacoch treba určite vyhľadať špeciálne rehabilitačné zariadenie kde budete intenzívne cvičiť a hlavne cvičiť doma môj syn začal cvičiť od 2 a pól mesiaca a docielili sme to že v 18 mesiacoch začal chodiť ale postihnutie ma stále pravú ruku ma úplne nefunkční aké naučil sa s tím žiť už je dospelý samostatný ma už 32 rokov ale bola to drina cvičili sme stále niekoľko krát denne doma

barborizzy
autor
25. feb 2025

@jaga18 nie necviclili začali sme cvičiť od 13 mesiacov ale bobath a iné vojtovku nie lebo bol silný neudržala ho fyzioterapeutka veľa a ja tak už vôbec nie

barborizzy
autor
25. feb 2025

@deti95060810 som zo spišskej novej vsi čítala som o tom kde ste bola vy a naša fyzio nám hovorila že tam chodila na kurz do Olomouca že to tam pracujú s deťmi tvrdšie že proste tu vojtovku cvičia a neprestanú ani keď dieťa veľmi plače že vôbec prśestavka neni a ja mám obavy s toho aby sa malý nezľakol a nebude chcieť už cvičiť vôbec aby nedostal panicky strach

kacena4
25. feb 2025

ahoj kedze vam to zistili tak neskoro predpokladam ze maly nema nejake vazne spazmy, takze neboj urcite bude hodit neskor ale bude, nasa zacala az v 3r. (nema kvatruparezu ale ine no oba boli aj tak). dolezite je aby sam chytil stabilitu nedavaj ho stat chodte prirodzenym vyvinom najprv stvornozkovat/plazit sa, potom sediet, klaknut a potom sa postavit popri nabytku ale musi to byt jeho vola nie nasilu. pytajte sa na rehabilitaciu do dunajskej luznej na pobyt ukazu vam ako cvicit drzim palceky

deti95060810
25. feb 2025

@barborizzy to je blbosť... práve naopak. úchop dieťaťa je veľmi jemný, len musí byť na tom správnom bode...
ale samozrejme ako chceš...

eliska13
25. feb 2025

@barborizzy vedia čo robia ..99%deti pri vojtovke plače, ale nie bolesťou, ale preto, že sa nemôžu hýbať ako chcú.Je to výborné cvicenie

barborizzy
autor
25. feb 2025

@eliska13 no neviem či začať s ním cvičiť teraz tu vojtovku kkeď že sme necvicili od mala a je už väčší 18 mess ?

barborizzy
autor
25. feb 2025

@kacena4 áno máte pravdu dokonca ani petiater si nič nevšimla a to sme stále behali ku nej lebo mal sťažené dýchanie keď bol malý ako miminko chodila som snim aj do Smokovca aj do Martina na tu helmicku tak by si všimli aj oni dačo na neho ako hovorím pri pôrode sa nič nestalo aj vyšetrenia boli v poriadku a už sme boli v dunajskej Luznej teraz v januári 🥰 ale je to pre neho dosť ďaleko tá cesta rozmýšľala som aj na Kovačovo tam je tuším na 21 dni ale neviem ako tam je

barborizzy
autor
25. feb 2025

Popýtam sa aj na to MRI aj na genetiku

barbora854
26. feb 2025

Nahláste sa do Amal centra cvičia tam Dmi originál Egypťania .tiez chodíme týždenný pobyt s úbytkom 1000€

barborizzy
autor
7. mar 2025

@barbora854 ďakujem a môžem sa spytat kde to presne je a aké cviky tam cvičia s deťmi ?

aurora33
7. mar 2025

@barborizzy ak sa smiem opytat, čo dokáže momentálne dieťa samé?

barborizzy
autor
7. mar 2025

@aurora33 šikmý sed ,teda vie sa sám posadiť vie si nakročit s nôžkou a postaviť sa ale musi sa niečoho držať proste on je celý deň v pohybe to by ste musela vidieť jaky je rýchli strašne celý deň po nás skáče 😂🥹 spomínala som dnes fyzioterapeutke či by snim necvicila vojtovku že by možno skôr začal chodiť a ona na to že by ho neudržala na neho treba použít veľa sily ale to by ho aj tak neudržala to iste povedala aj tam kde si platíme do súkromnej aj Primárka boli sme v Januári na Pobyt v Dunajskej Luznej tam ho tiež chválili že je šikovný že on jak keby sám zo sebou cvičí tým že je v kuse v pohybe ale chodiť sa ešte boji veľmi ale pomaly všetko dobehneme verím tomu že bude chodiť aj fyzioterapeuti si to myslia teraz už nechce vôbec na tom brušku byt už to bolo také skoro do toho stvornozkovania robil to mesiac vyzeralo to že sa plazi a zároveň aj stvorkozkuje ale zase si už zobral niejaky iný zvyk 🤷🏼‍♀️

aurora33
7. mar 2025

@barborizzy takže nestvornozkuje, ale sám sa dokáže posadiť? Dobre tomu rozumiem?

barborizzy
autor
7. mar 2025

@aurora33 mesiac to robil fyzioterapeutka povedala že to čo robil je medzi plazením a stvornozkovanim ale už prestal Nechce na tom brušku už byt áno vie sa sám posadiť nepadá vie šikmý sed a stavia sa chytí sa dacoho a postaví ale rýchlo ani nestíhate počítať do troch

barborizzy
autor
7. mar 2025

Malý ma 18 mesiacov

barborizzy
autor
7. mar 2025

Začali sme cvičiť od 13 mesiacov ale nie vojtovkou ako hovorim nechcú s ním cvičiť lebo tým že je väčší tak sa bráni a on je dosť silák neudržia ho

barborizzy
autor
7. mar 2025

Takže za 5 mesiacov sú pokroky a to len najprv sme chodili cvičiť len raz do týždňa v septembri sme začali a v novembri už sa vedel sám posadiť nepadal a cvičenie bolo raz do týždňa v januári sme boli na pobyte v Luznej ked sme sa vrátili domov čiže od Februára chodíme cvičiť aj súkromne či že dva krát chodíme cvičiť tam kde neplatíme nič a súkromne tiež dva krát aj vyrivku berieme či že do týždňa chodíme 4 krát alebo 3 krát každý týždeň

barbora854
7. mar 2025

@barborizzy v Prievidzi pozrite si ich fb stránku