Akútna laryngitída
Mali ste niekto?ake lieky a ako dlaho sa lieci?dakujem
mňa mama ako decko väčšinou bez liekov, trebalo mi čerstvý vzduch- najmä v noci, a dávala mi mentolovú masť na hrudník a potom ma balila do plienky. samozrejme boli aj noci, kedy ma nadopovali dithiadenom, aby som vôbec spala. avšak u každého je to indi-vidi.
Calciovy sirup,niekedy su potrebne antiobiotika,cipky rectodelt.Otvorit okno a dychat studeny vzduch.Moj syncek to ma razza rok.
@hlavacova aj moj syn ju máva, ked začne kašlať, už aj nastupuje calcium sirup pred spaním,a dvakrát denne zyrtek kvapky.v spálni stíšim kúrenie,a v chladničke mám ako prvú pomoc rectodelt čípky... ale v každom prípade aj doktorku navštíviť. keď sa tak rozklašle, že sa nebude vedieť nadýchnuť, zabaliť do deky a von na balkón.... laryngitídu trvá rôzne, mali sme ju už aj len dva dni a aj dva týždne.
mali minuly rok, ako pisu vyssie rectodelt cipky a kalciovy sirup, a ak zachvat vyvetrat a studeny vzduch, my sme mali virusoveho povodu, crp v norme, takze bez atb. u nas bol maly ok za 3 dni
@hlavacova a co ti dala lekarka? 🙂 U nas sme dostali cipky, nepouzili sme nastastie. calciovy sirup. Mali sme aj kasel riadny do toho, cize sirup od kaslu, sople... cistili sme nos... bolest jej presla za "chvilu", potom chripela este par dni... a preslo to.
@vefi89
@waneska231
@vendi77
@hlavacova dakujem vam
@simca06022011 nam sa to stalo na novy rok o 3 hodine rano.maly sa mi nevedel nadychnut hned sme volali 112 .poslali nas von na vzduch kym pride sanitka.no a v nemocnici mu dali inhalator a potom cipok.ked sme dosli z pohotovosti uz bolo lepsie.dnes sme boli u obvodnej dala nam od kaslu kvapky,nasivin a calciovy sirup.
@hlavacova no my sme nemali takyto zachvat :( inak tiez ste mali krasny novy rok.. dufam ze taky nebudeme mat cely rok 🙂))
@simca06022011 no veru dufame ze nebude...
hlavacova, my sme boli kvôli tomu tri krát v nemocnici. Okrem toho sme sa niekoľkokrát liečili aj doma, niekedy to trvalo tri-štyri dni, inokedy sa to ťahalo dlhšie. Držím palce a prajem skoré uzdravenie.
no u nás sú tie laryngitídy ozaj akútne. Od obyčajného soplíka k silnému záchvatu nám už stačili aj 2 hodinky. pred 2 týždňami sme mali posledný záchvat. chlavabohu od jedného roku to bol len tretí taký silný záchvat a co mozem povedat, tak co lekar, to ine lieky. 2x sme boli hospitalizovani a tam samozrejme najmä kortikoidy + inhalácie. a doma vždy nejake lieky proti alergii Aerius, naposledy sme mali Xyzal + ten Calciový sirup. Naposledy sme dostali aj antibiotiká a dithiaden 😖. Ozaj asi záleží od lekára.
Čo sa týka tých čípkov Rectodelt, tak nám to nejak naša obvodná doktorka nechcela predpísať. Pri druhom silnom záchvate nam zas lekár na pohotovosti povedal, že tiež to neveľmi rád predpisuje. Vraj rodičia od strachu to okamžite podajú. Aj tak to okamžite nezaberá až do takej polhodiny, takže aj tak prídu na tú pohotovosť a oni im vraj potom nemožu dať nejaké ďalšie lieky. Tak neviem, kde je pravda. Teraz pri treťom záchvate sme dostali aj tie čípky domov, ale to bola zase iná nemocnica a zase iné názory. Podľa mňa ak by som bývala nejako ďaleko v dedine od pohotovosti, tak by som mu to aj ja dala, našťastie máme na pohotovosť blízko.
ja som si laryngitíd "užila" s oboma synmi. prvý ani inú chorobu nepoznal a do troch rokov bol viac na antibiotikách, ako bez nich. laryngitída dvakrát do mesiaca, vždy sme v noci skončili v nemocnici. po troch rokov chodenia po alergológoch a "testovania" liekov na mojom synovi som si povedala dosť a našla dobrú homeopatku. ďalšie dva roky ho dávala do poriadku, ale stálo to za to. pochopila som, že na laryngitídu antibiotiká nezaberajú a že sa dá zvládnuť aj bez kortikoidných čípkov a liekov. a hlavne som sa prestala tak strašne báť, pri každom záchvate. pri druhom synovi sme podávali len homeopatiu a aj detská doktorka sa čudovala, s akým pokojom to zvládam, keď som jej popisovala naše noci. obom to prešlo, kým nastúpili do školy, nemusia užívať žiadne lieky k alergologičke nechodíme. takže z toho vyrástli. len neviem, čo by bolo zo starším, keby som do neho neprestala pchať všetky tie "svinstvá", čo nám ponúkali. alergik a astmatik "ako vyšitý".
nie je ľahké, dívať sa na dieťa, keď sa dusí. ale treba hlavne zachovať chladnú hlavu a možno skúsiť aj niečo iné ako kortikoidy.
najmä zvlhčovať vzduch,ventolin sprej a tieš aj dobry homeopat vie super pomôcť....traja synovci mavaju laringitydu odmalička,vždy s ťažkym priebehom,dvaja sa liečia liekmy,ten najmladši sa však lieči homeopatikami,už dobrych 6-7 rokov je na kvapkach ale možem povedať že zaten čas bral atb iba raz....homeo je sice odosť drahšie ako dostupne lieky,ale ja myslim že vtakychto pripadoch sa oplati investovať....znaša zachvaty ovela lahšie ako tí dvaja...
@hlavacova ano rectodelt je na predpis...
u nas to funguje takto...
zacne zachvat robim klasicke opatrenia calciovy sirup, chlad, aerius, ventolin povacsinou o pol hodku davam rectodelt cipok a ideme do nemocky tu je to tak ze daju ho na expektacku, inhalator, infuzka s kortikoidmim snimace kvoli srdiecku .... tam sme par hodin a potom domov a klasicka liecba ako predtym calciovy sirup a tak...
rectodelt musime mat doma .... predpisuje to normalne doktorka...
Ahojte, chcela by som sa len spýtať,nakoľko nás navštívila laryngitida a poprosiť o radu. malý mal dneska v noci zachvat,ak je to možné tak nazvať,plač,štekavy kašel,ťažšie sa nadychoval, ale hneď ako som ho dala pri okno aby sa nadýchol sa ukludnil a pekne zaspal ďalej, potom sa zobudil s plačom ešte raz,to už ale tolko po dychu nelapal ani nekašlal,ale už sa sám vypýtal k oknu a parkrát sa nadychol a hneď potom zase zaspal.Mám čipky Rectodelt doma,len som sa chcela spýtať,že ak nam ten zachvat v noci na vzduchu prejde v podstate dosť rýchlo,zrejme nie je potrebné podať ten čipok. Ja len aby som niečo nepodcenila,ďakujem. ☹
Inak užívame klasiku Calc.sirup, Fenorin P, Fenistil a zvlhčujeme.
Moja dcerka ma 14 rokov laryngytida sa objavila hned pri prvom prechladnuti v 2mesiaci.Absolvovali sme imunologiu,kde jej zistili oslabenu imunitu tak dostala lieky na podporu.Na zachvat cipky a sirup calcium.Kym bola mensia a uz som vedela ze to nanu pride necakala som a podala hned cipky su NEOCENITELNE uzasne rychlo zaberaju.Vdaka bohu sa to vekom straca a da sa to uplne viliecit treba vsak dodrziavat pravidelne prehliadky a dobre pocuvat odporucania lekara.Dieta nesmie byt v tedy v teplom hlavne v suchom prostredi,ja som vzdy stiahla radiator a este pridala vodu do nadoby na radiator,nozicky nechavala bose,prach utierala a utieram kazdy bozi den plus podlaha a pravidelne vetranie.Dieta nesmie behat ,skakat jednoducho namahat sa s dychanim..Netreba sa zlaknut ak mate tie cipky,hlavne zaujat klud.A este dolezita informacia Laryngytida patri medzi astmove ochorenie.
@renab Ahoj, mozem sa ta opytat ake homeopatika si podavala? Moj maly ma jeden rok a teraz mame prvy krat laryngitidu, bolo by super keby aj posledny, ale vraj vo vacsine pripadov sa ta potvora vracia. Boli sme aj hospitalizovany na Kramaroch a to je zas iny zazitok...,ale zial nieje tu z coho vyberat. Pustili nas sice po piatich dnoch, ale chytili sme tam este aj hnacku..., kazdopadne maly este stale nieje vonku z tej laryngitidy i ked uz dycha neporovnatelne lepsie, ale kedze uz mu to trva druhy tyzden tak by som chcela skusit aj homeopatika, takze ak by si mi vedela poradit budem rada.
@nikinka72 u nás sa laryngitídy opakovali aj dvakrát do mesiaca a vlastne inú chorobu sme ani nepoznali. tak sme sa rozhodli pre homeopatiu. predovšetkým bral homeopatika na podporu imunity, ktoré sú vlastne pre každého človeka individuálne. a okrem toho: APIS 15 CH na opuchy a spazmy (3,5 granúl každých desať minút) - keď začal zle dýchať, aby som mu nemusela dávať kortikoidy na odpuch, ale pozor, začína účinkovať cca po 20 minútach, takže treba začať skôr, nie keď sa už dieťa dusí. a potom som dávala na kašeľ striedavo:
Spongia tosta (suchý, štekavý, dráždivý kašeľ) a Coralium (suchý, štekavý, dráždivý kašeľ, ktorý sa zlepšuje chladom) alebo Aconitum (suchý kašeľ) s Nux Vomica (pri záchvatovom kašli). keď už začal kašľať vlhkejšie, tak som dávala Hepar sulfur (pri kašli so zápalom, pri hnisavom sekréte z nosa) a na noc nám super zaberala Aralia racemosa (na kašeľ, keď dieťa zaľahne do postele - dávať pred spánkom) v kombinácii s Drocerou . to, čo som napísala v zátvorkách mi napísala doktorka k tomu-ktorému lieku, aby som sa vedela orientovať. nám nikdy nezaberali homeopatiká typu Stodal, ktoré boli viaczložkové. najlepšie zaberali jednozložkové, ale nie je to pravidlo pri všetkých deťoch.
najlepšie by ti bolo nájsť dobrú homeopatku a s ňou sa radiť. naša bola ochotná aj v noci prísť k dieťaťu, keď sme si nevedeli rady. bol to naozaj boj, lebo zo začiatku sme každú noc skončili v nemocnici na dve-tri hodiny. potom som podpísala reverz a išli sme domov. neskôr som to zvládala už doma sama. ale neľutujem, lebo prístup alergologičky , ktorá mi dala kopu receptov a povedala že mám skúšať, čo zaberie, sa mi zdal naozaj chorý.
Ahojte😊 moje dievčatko dostalo prvy krat laryngitidu ma 2 a pol roka chcem sa spytať ked v noci strasne kasle tak mam nahat otvorene okno stale alebo vyvetrat a zvriet??

Je to veľmi individuálne, na konkrétny prípad sa treba spýtať ošetrujúceho lekára.