Zdravím, prosím Vás o radu/pomoc. 15 mes. synovi zistili alergiu na arašidy a orechy. Je to alergia 2.kategórie. Prejavuje sa fľakmi po rukách a nohách, okolo úst. Je tu nejaká skúsenejšia mamička ktorá mi dá info čoho sa najviac vyvarovať, či aj kokosový orech mám chápať ako orech - alergén (keďže doma používame od kokosového cukru, cez olej až po mlieko... :/ ), aké pečivo a kde kupovať keďže na väčšine je informácia o tom, že môže obsahovať zvyšky orechov...
Ďakujem
Ja mam tuto alergiu a aj môj syn. Poviem ti pravdu ze aj jed to asi hlupo vyznie, nebudeš vediet na čo si mas dávať pozor pokial to nevyskúšas. Napríklad mne zo všetkých orechov robia zle iba arašidy a lieskovce. Synovi zase iba lieskovce. Kokos vy nemal byt alergén a rovnako aj vlašské orechy nerobievaju problém, no arašidom tym sa vyhýbajte to je najväčší alergén. Ale napríklad ak je niekde napísane ze obsahuje stopy tak toho sa nejako neobávam
tak na tie kategorie sa nespoliehaj. Lebo pri alergiach aj zalezi ake mnozstvo orechov si zjedla, a tiez sa moze stat ze raz sa spravia len flaky a inokedy to moze prist az k problem s dychanim. Na 100% si dat predpisat epi pero, keby prislo k silnej alergii ide o minuty a pero treba mat hned po ruke. Moje dcere a synovi zistili rovnaky stupen a pri rovnakom mnozstve velkosti lentilky arasidovaho masla syn nedostal ziadnu alergiu a dcera mala cervene fliaky po celej tvary, vodnate oci, noc, a svrbelo ju uz hrdlo, co je zle moze opuchnut. a par krat po sebe zvracala. Musela vziat dvojnasobnu davku antihistaminov a pomaly to preslo , ak by neprechadzalo uz len epi pero bola posledna moznost a Rovno zachranka. Vyhybat sa orchom vsade , pozerat stale zlozenie. ( v obycajnom chlebe som raz nasla v zlozeni arasidy ) Ak chces testovat orechy naostro, tak len niekde v nemocnici a pockat aj hodinu lebo reakcia moze byt opozdnena.
Každý alergik sa najlepšie vytestuje sám, treba postupne skúšať a dávať pozor. Samozrejme nepreháňať, aby nebola reakcia. Ja som mala dlho opuchy očí, aj pery, takmer dva roky. Mne zase nič nezistili. Podľa mňa to bola nejaká vnútorná infekcia a takto mi telo reagovalo. Tiež som vylúčila víno, syry a kopu iných vecí a zbytočne, lebo teraz ich jem a nič mi neni. Ako mi to začalo, tak mi to aj prestalo, do dnešného dňa to nechápem.
@dzenett neni zac. Kokosovy mozes, moje deti jedia nutellu, vlasske orechy atd, A je sanca ze z toho vyrastu, synovi prislo na to ze ma alergiu na arasidi ako rocnemu a 8r. uz nema priznaky, ale velke mnozstvo sme neskusali. vyrobky s nazvom ze moze obsahovat zvysky orechov kupujem a konzumuju, doteraz nebol problem,a mozno tym si pomaly aj buduju imunitu proti orechom takze ked to tvojmu nerobi problem co by si zrejme uz zistila tym, ze zvracia, ma fliaky, dychanie len po zjedeni ne priamych orechov. Napr. moje deti mali aj alergiu na vajicka v 1r. flaky, ale nie ked to bola surovina v pecive, keksoch atd. to som davala nadalej, v 3-4r. pridala chlieb vo vajicku a nic, tak neskor o rok, dva lyzicu prazenice a nic, zda sa ze uj je to za nami. Poznaj priznaky, slzive oci, svrbi nos, flaky po tvari, opuch jazyka (to najhorie Rovno epi pero) zvracanie atd. ale nestresuj ho, rob, jedz vsetko ako kazdy len to kontroluj bezne bez lutovania pockaj pozriem ci to ma orechy atd, ano mas alergie tvoje telo ich nema rado, hneva sa sa ked ich zjes (ked uz bude chapat) mojim pomahalo to ze ja mam alergiu sezonnu asi aj na macky , psov, tak som im povedala ze niekto ma alergiu na orechy, niekto na kvety, macky atd. pytali sa ma na to par krat ci aj ja mam alergie a na co, ked som bola niekde blizko macky a svrbel ma nos .vravela som ze uf, musim prec mam alergiu na macku. Potom sa aj pytaju dokedy budu mat alergiu, tak som vysvetlila ze nevieme, oskusame arasidy ked budu mat 4r. a uvidime, potom 5r. atd. Netreba ich tym velmi strasit , treba ich od mala ucit nech si davaju pozor, ale nech vidia ze je to bezna vec a su aj ine deti, dospeli co im to komplikuje trocha zivot.
@dzenett hlavne pozri tabulku skrížených alergií..tam toho bude viacej..aj pele-asi sa ešte neprejavili..