icon

Alergia na bielkovinu kravského mlieka

bessdonna
5. apr 2023

Ahojte maminky. Ako sa zistuje alergia na bielkovinu kravskeho mlieka u babatka?ma 9 tyzdnov, je kojena cisto. Mlieko som vyradila, ze mozno z toho ma bolesti brucha a reflux.... Ale proste ak to nema, tak chcem jest bryndzu, jogurty, vsetko, lebo mi to chyba a nechcem aby mm bolo ochudobnene o ziviny tiez. Ved rok je este dlha doba. Mate s tym skusenost?

Strana
z2
cookie29
5. apr 2023
simona92101
5. apr 2023

@bessdonna ale pozor,ak budes davat robit testy,priprav sa na to ze babatkam mozu vyjst negativne aj ked dieta moze reagovat na kravsku bielkovinu.moje obe dcery ABKM,na testoch na gastre aj alergo vsetko negativne,no existuje non IgE alergia,t.z z krvneho testu nepotvrdena ale doma eliminacnym testom potvrdene,ze dietatu nerobi dobre.ja som kvoli tomu musela prestat kojit,dcerka reaguje na kravsku bielkovinu,soju,vajecny bielok,kuracie maso aj psenicu.
Ono aj reflux je priznakom ABKM. A z refluxu boli brusko lebo kyselina pali 😏.skus kojit po troche,aby sa dieta nenatlacilo rychlo a hltavo,a potom aby spalo na klinovom vankusi.pretoze pri refluxe ak babatko lezi na rovnom tak je to najhorsie.
Osobne by som vyradila na cas vsetko co nafukuje.a takisto,ak vyradis mliecne,trva aspon tyzden kym je vyrazne zlepsenie,babatko moze reagovat aj o par dni

bessdonna
autor
5. apr 2023

@aknamorka22 ale ostane vobec nieco co mozem jest? Co ked uplne pridem kvoli tomu o mlieko a chyba je uplne inde? Egzem, krv nema. Hlien som videla na začiatku co nam furt mliecne davali v nemocnici vsak klasika. Skor to ze nekaka dlho pridlho

bessdonna
autor
5. apr 2023

@simona92101 polohovatelnu postielku ma, klinovy vankus, cez den spi na mne len, vsetko robim co mozem😪

bessdonna
autor
Odpoveď bola odstránená
bessdonna
autor
5. apr 2023

@cookie29 a co si potom jedla? Udrzala si si tvorbu mlieka?

aknamorka22
5. apr 2023

@bessdonna zo začiatku sa to zdá, že nemôžeš nič jesť ale jedál je veľa. Len treba hľadať tie správne 🙂 popozeraj nejaké skupiny tu na MK a aj na FB. Tam dávajú dobre tipy na bezmliecne veci a recepty. 🙂 A netreba sa fixovať len na kojenie. Ak nebude mlieko, budeš dávať UM. To nie je koniec sveta 🙂 moja sestra toto robila, ze za každú cenu chcela dojčiť. Dieťa malo ekzémy, neustále problémy s bruchom a kakanim, ona mala veľké problémy, nemohla žiadne lieky lebo však koji. Po roku prestala a zázračné všetko zmizlo. Aj jej problémy a aj dieťaťu bolo lepšie. A búchal si hlavu, ze mala prestať uz dávno.

cookie29
5. apr 2023

@bessdonna ja este stale dojcim a mala bude mat 23 mesiacov. Samozrejme, ze som si udrzala tvorbu mlieka. V com je problem? Ved strava sa nesklada len z mlieka, jogurtov, masla a podobne aj ked na zaciatku je to tazke, lebo musis trosku zmenit svoje zvyky. Mne nesmierne chybali syry. Bola som zvyknuta, najma ked som nestihala, zjest kusok peciva so syrom. A samozrejme stravovanie vonku je problem. Na navstevy si nosim so sebou :( Nesmies sa za kazdu cenu snazit stravovat tak ako doteraz a hladat nahrady, lebo rastlinne mlieko ci vegan maslo alebo syr podla mna nie su nic moc a zostane Ti frustracia. Ale skusit si urobit novy zivotny styl. Dnes uz aj vyber potravin je slusnejsi, najdes vegan jogurt a podobne, aj ked ja to nemusim :( Ale ked hodis do vyhladavaca vegan recepty, najdes inspiracie. Vegan = bez mlieka a mliecny vyrobkov. Kludne si potom k tomu mozes pridat maso a podobne ak Ti chyba. Ja som si napriklad zamilovala indicky dahl, robim veganske bolonske spagety s cervenou sosovicou, v zime casto huste polievky, rozne kuracie soté a podobne. V kuchyni som v niektorych jedlach nahradila smotanu sojovou (po roku som testovala a mala zniesla, ale prvy rok bol bez soje) v lete vela salatov, grilovane a podobne. V kuchyni pouzivam olej alebo bravcovu mast (napriklad do zemiakovej kase). Na chlieb horcicu, margarin nemusim a je problem najst taky co neobsahuje susenu srvatku :( Co mi najviac chyba, je tvaroh. Ale napriklad v peceni pouzivam bezne ovsenne mlieko, a niektore kolace su este lepsie s tym ovsennym, to zistili aj v rodine. Kysnute tiez s ovsennym. My sa z toho pomaly dostavame, boli sme na krvne testy, v tomto veku su uz spolahlivejsie, takze sme dostali zelenu na zavadzanie BKM. Ale som rada, ze sa z toho mala dostala, neviem si predstavit, ze by to mala cely zivot, napriklad v skolskej jedalni ci u kamaratok, som rada, ze to nebudeme musiet strazit, tie 2 roky za to rozhodne stali. Ale ked zacnes hladat napriklad vegan jedalnicky najdes. Len sa vyhybaj fit a zdravym a podobnym jedalnickom, pretoze tam je casto vela tvarohu, luciny, cottage a podobne. A kludne sa opytaj

kulumulu123
5. apr 2023

@bessdonna nie nemusis mat priznaky ale mozes ale aby sa telo uplne zbavilo alergenu tak to trva cca 3mes jasne ze to ide postupne takze s odstupom casu aj priznaky budu mensie

kulumulu123
5. apr 2023

@bessdonna mlieko tieklo prudom jedla som v podstate cokolvek neobsahovalo mlieko napr taky mak ma niekolkonasobne vacsi obsah vapnika ako vsetky mliecne vyrobky dokopy ak je samozrejma cerstvo namlety nie uz pomlety kupeny v obchode... Je toho vela hlavne ovocie a zeleninu, vajcia, maso, ryby... Po 2r som zistila ze mlieko vlastne k zivitu vobec nepotrebujem ani mi nechyba... Mne dr na gastre povedala ze ak chcem aby sa maly z toho dostal uplne tak jedine budeme musiet obaja vydrzat... Mal velmi vysoke hodnoty na bkm tusim ikolo 58 teraz po 2r ma 1.6!!!! Takze ta ibeta sa oplaca ak mas toto potvrdene z krvnych testov ak to robis sposob pokus omyl tak neviem na toto som si netrufla...

bessdonna
autor
5. apr 2023

@kulumulu123 neboli sme na vysetreni. Pediatricka povedala, ze ju prekrmujem, mam kojit kazde 3 h. Po 3 h to bolo samozrejme horsie. Ja citam, zistujem, ci to nemoze byt z toho. Kedze v nemocnici uz den po porode zacalo vracanie a tam nam vkuse davali mliecne.

cookie29
5. apr 2023

@kulumulu123 presne nieco podobne mi povedali, ze vlastne ta dieta je dolezita, pretoze abkm = reakcia imunitneho systemu a pokial sa bude stimulovat, tak to moze prejst do chronickych problemov. Ak sa dorziava dieta, tak 95% deti z toho "vyrastie" do 3 rokov. Tusim sa odhaduje 80% do 2 rokov. a u mna si obvodny stale mysli, ze to mam len "rapel" napriek tomu ze specializovana pediatricka v nemocnici potvrdila. Ale pri starsom dietati sa tiez tvarili, ze tichy reflux je moj vymysel a ze som precitlivena mamicka. A ajhla ten isty doktor sa o par rokov pytal otazky na zistenie refluxu, hned pri prvej poradni :( proste sa to dostalo do povedomia

kulumulu123
5. apr 2023

@bessdonna odkial si? Bud si pediatricky dupni nohou aby ta pislala na gastro alebo si tie testy zaplat v labaku a potom vies naisto.. Bud medirex alebo uny labak ak povies ze si samoplatca nemaju s tym najmensi problem...

tosomja
5. apr 2023

@bessdonna nemusíš mi nadávať, prečítaj si po sebe čo píšeš. Nebudeš sa obmedzovať, lebo to máš rada, raz napíšeš že sa vzdaš toho a toho, potom napíšeš, že si jedla kel. Prečo si neprestuduješ z čoho všetkého bábätko môže bolieť brucho? Ty nezvracaš keď to je zle? Alebo sa nekrútiš keď ťa bolí brucho? Keď ťa zduva, je ti to príjemné?
Tak keď ti záleží na dieťati, tak už dnes sa zamysli nad sebou a nie tu dookola riešia, či naisto to pomôže, nie že budeš len na vode. Keď nepomôže že vylucis zduvajuce potraviny, tak o3 mesiace si ich daj zase. Keď nepomôže vylúčenie mliečnych veci, tak o 3 mesiace si daj zase.

tanyan
5. apr 2023

@bessdonna To s tými troma hodinami je stará tabuľková teória, ale ty máš dieťa a nie tabuľku. 😉 Aj tie teórie s povinným odgrgnutím niekedy spôsobia viac starostí ako pokoja. Naša princezná sa spočiatku skoro pri každom pokuse o odgrgnutie vyzvracala, tak som jej dala po papaní pokoj a ona si niekedy potom sama neskôr odgrgla.
Verím, že ťa to trápi, ale niekedy treba dať dieťaťu čas na vývoj a rozvoj, aj jeho tráviacej sústave. Niekedy dieťa spapá príliš veľa, niekedy príliš hltavo. Je to preň najjednoduchší spôsob ako si uľaviť, keď to mlieko pošle naspäť. Určite ho to trápi menej ako kŕče v brušku či črevách alebo zápcha (u dojčeného je bežné niekoľko dní nekakať). Dodržiavaj základné zlaté pravidlo - vyhýbaj sa jedlám, ktoré tebe spôsobujú problémy.

cookie29
5. apr 2023

@kulumulu123 to je trosku extrem, este raz u tak malych deti testy mozu byt falosne negativne. A gastro je dost invazivne za mna. Ale kazdy si robi co chce. Mne bolo jednoduchsie eliminovat a pozorovat dieta. A ako mi povedala pediatricka, no naco vam budu negativne testy, ak dieta bude reagovat.

kulumulu123
5. apr 2023

@cookie29 my sme kvoli problemom skoncili hospitalitivany takze to gasto nebol ziadny moj vymysel. Ked uz nevedeli co ine tak mu urobili testy na potravinove alergie a bolo zistene. Primarka s gastra mi vyslovene zakazala davat mu nutri drinky ktore mu predtym predpisala s okamzitou platnostou hned ako sa zistilo z coho ma problemy. Odkedy sme zacali dodrziavat dietu tak problemy sa pstupne vytracali az zmizli s tym ze chodime 1x do rika na krvne testy a hodnoty mu ukazkovo klesaju ma najlespiu sancu sa z toho v dohladnej dobe uplne dostat... Ale mas pravdu kazdy nech robi ako uzna za vhodne kazdeho dieta je osobna zodpovednost rodica a nie zien na mk...

kulumulu123
5. apr 2023

@cookie29 na gastre sa u malych deti ribi obycajny odber krvi (tusim to zatial vsetky deti prezili bez dlhodobej psychyckej traumy), nestrkaju sa im uiadne hadicky do zaludka ani nic podobne ako si to vela ludi predstavuje 🤷‍♀️

kulumulu123
5. apr 2023

@tanyan plne dojcene dieta ktore nekaka nema zapchu ale materske mlieko ma schopnost sa vstrebat bezozvysku na rozdiel od akejkolvek inej stravy preto ak dieta ktore je vyslovme na mm nekaka do 14 dni je ok ale iba v pripade ze inu potravu nepapa ani neskusa ziadne prikrmi potom to uz samozrejma v poriadku nie je

kulumulu123
5. apr 2023

@bessdonna viem ze to nie je jednoduche ohladne toho co mozes alebo nemozes jest ale nahadzat mrazenu zeleninu do hrnca a uvarit polevku ti zaberie asi tak rivnako casu ako uvarit si caj... Alebo hodit na oanvicu rybu a opiect ju z kazdej szrany 5-7 min tiez nie je ziadna kulinarska veda... Resp v obchode si precitat ktore pecivo ci chlieb obsahuje bkm, mlieko alebo srvatku.. Urobid to iba raz pitom uz vies co mozes alebo nemozes kupovat...

tanyan
5. apr 2023

@kulumulu123 Áno, neprítomnosť stolice aj niekoľko dní u čisto dojčeného dieťaťa nie je zápcha.

Strana
z2