icon

Alergia na mačku

23. mar 2025

Ahojte. Zobrali sme si domov mačku, syn už bol viacej krát v kontakte s mačkami a všetko bolo ok. Nikdy by mi nenapadlo, že by to mohol byť problém. Mačka prisla domov, celý deň všetko ok až večer syn začal kychat, soplit. Na druhý deň, už nekychal sťažoval sa na upchatý nos, teraz už je ok aj noštek ale píska na prieduskach neviem či je zahlieneny alebo to má súvis s mačkou. Oči ho nesvrbia, neslzia. Nesťažuje si na nič. Neviem či len ochorel a zatiekli mu hlieny na priedušky alebo je alergický .. má niekto skúsenosť ako sa takáto alergia môže prejaviť ?

autor
23. mar 2025

Či je to také blbé načasovanie že prechladol alebo naozaj je problém s mačkou. A k alergologicke sa dostať nejako urgentnejsie je problém.

slavomira236
23. mar 2025

Nesyresuj mozno bude chory..a este ak mu piska na prieduskach

autor
23. mar 2025

@slavomira236 no čo som čítala príznaky, tak že môže aj pískať. V každom prípade, dosť dobre načasovanie ak ochorel 🫣

colsami
23. mar 2025

Moze byt chory, moze to byt aj alergia. Ale kontakt niekde s mackou vonku, alebo v kratkosti na navsteve je nieco ine ako byt s mackou x hodin a v uzatvorenom priestore. Ver mi, viem o com hovorim.
Alergia na zviera neznamena ze dieta si ho na navsteve pohladka a hned Ti kycha alebo vyhadze sa. To byvaju len rychle a akutne reakcie. Niekde to chce cas (a uzavrety priestor) a tiez je problem. Kazdopadne ak piska na prieduskach mi to pride "az moc" ze by toto hned bolo z macky, ale nic nie je vylucene.

autor
23. mar 2025

@colsami áno ale napríklad keby je už tá mačka doma, ako sa tá alergia môže prejaviť. Lebo všetko čo hodím do Google môže byť príznak. Ja už neviem ..

miggy
23. mar 2025

Vieš čo, my máme tiež kocúrika 3 týždne, našli sme v lese. Dcéra z toho 2 týždne nádcha, zvýšená teplota, kašeľ .. boli sme u dr. Tiež jej pískalo na prieduskach, ale keď ju počúvala, vravela, že dýchanie má čisté. Dala nám antihistaminiká na 30 dní a že uvidime.
Dcéra tiež každú mačku hladkala a nikdy nič, ale teraz je ten kocúrik všade, všade sú chlpy, čiže áno, môže mať alergiu.
Ja keď ja si myslím, že aj dcéra mala nejakú virózu a len to bolo blbo načasované. Prípadne, ja sama som alergik na pele a už 3ti týždeň beriem lieky....tak ktovie

colsami
23. mar 2025

@autorka: ale o tom to je. Priznaky su rozne a individualne. To sa neda takto. U kazdeho ine a s inou intenzitou 🤷

autor
23. mar 2025

@colsami
@miggy myslíte že mám počkať ale mačku dať preč ?

marlent
23. mar 2025

Pockaj.
Môže to byť blbá zhoda náhod.
Môj malý ma silnú alergiu na mačky až takú ze keď k nám ide moja mama (ta ma doma 3macky) musí sa po príchode k nám zavrieť do kúpeľne osprchovať prezliecť do iného oblečenia ktoré ma u nás doma a nie je blbo ale jasne povedané kontaminované macacimi alergenmi.
Ale ak je maky u nej chvíľu tak mu nič nie je.
To ozaj môže byt choroba ale aj alergia..
Ak sa to bude opakovať je to jasne

maddie1711
23. mar 2025

Moze byt aj aj. Pískanie moze byt aj prejavom astmy. Syn je alergik, mame doma 2 kocúrov a 2 psov. Našich zvláda úplne bez problémov, nakoľko si na nich telo zvyklo. Ale je možné že tvoj syn ma slabšiu alergiu no momentálne sú mačky v ruji a vylučujú viac hormónov čo zhoršuje alergiu. Aspoň takto mi to vysvetľovala kedysi na alergológii. Takisto kastrovany kocúr ne menej škodný pre alergika ako nekastrovany …. Ale najprv by som riešila či to nie je choroba a objednala ho medzitým na alergo …

dobryden
24. mar 2025

Este pockaj,chod k dr a uvidis,mozno to je nahoda,teraz je vela resp ochoreni.

autor
24. mar 2025

@maddie1711 syn nie je astmatik a nemá ani potvrdené alergie, nikdy nemal s ničím problém. Mačička je kastrovana.

kiki68
24. mar 2025

Macku prec nedavat, pockat, teraz je kopec infektov. Plus imunita si casto musi zvyknut.

maddie1711
24. mar 2025

Tak potom je to choroba, keď nemá potvrdené alergie

miggy
24. mar 2025

My nášho kocúra určite preč nedáme. Uvidíš časom.

autor
24. mar 2025

@miggy nuž tak mne je dieťa presnejšie, ak sa má trápiť alergiou, žiaľ mrzí ma to ale mačka pôjde preč

miggy
24. mar 2025

Jasne že aj moja dcéra je na prvom mieste ;)
Ale neboj sa, dá s a tým bojovať aj inak ako dať hneď zviera preč ;) niekoľko nápadov tu už bolo a kým nemáš potvrdené, že je to alergia (čo nemám ani ja), tak načo robiť závery.

autor
24. mar 2025

@miggy ideme 1.4. tak uvidíme no, snáď nie.

tanika
25. mar 2025

No toto teraz riesi moj syn ktory je objednany na alergo testy nie je alergik a u svojej priateľky cez vikend ked je u nich a oni maju doma dve mačky a jedneho psika ma presne tie problemy …..Kasel nemoze dychat a stale kasle nevie potom zaspat a sedi az mu podali taky sprej s kortikoidmi a to mu pomohlo …. Zaujimave ma to u nich nie u nas doma a tiez ze tsm
Chodi uz 4 roky a nič ale v oktobri 2024 mal zapal priedušiek a potom zase zaciatok decembra virusovy Zapal priedušiek po chorobe chvilu pouzivat sprej atrovent a bolo dobre a toto sa mu deje posledne 2-3 tyzdne ked je tam . Obvodna ho počúvala dnes na preventívne nič nepiskal dychanie ciste . Ale poslsla na alergo vysetrenie zajtra ma vybavene vstupné vysetrenie ale tym ze si dnes musel dat atihistaminikum. Zajtra ho nemoze otestovat musi byt bez atihistsmik 7 dni pred testovaním . Uvidime musi pockat kto vypadne a tym pafom sa uvolni termin na testy lebo inak za 2,5 mesiaca termin . 🙈
Za mna ak ma človek takto trpieť zviera by malo byt minimalne vonku nie vo vnutri v dome a do konca pod posteľou kde clovek spi …. Chore u mña celkom 🙈🙈