icon

Aneuryzma predsieňového septa alias dierka na srdci u detí

margetakuska
8. feb 2014

ahojte, máte niekto skúsenosť s touto diagnózou? našej Adelke kardiolog zistil dierku medzi predsieňami keď mala 3 mesiace (boli sme u neho kvôli modraniu) kázal nám prísť na kontrolu v 5 mesiacoch lebo počas jeho praxe sa to pacientom postupne zrastá, v 5 mesiacoch ju mala však stále 5 mm veľkú tak čakáme do júna a uvidíme, ako bude dierka rásť respektíve sa zmenšovať,,, máte niekto skúsenosť? bolo treba operáciu? a kedy ju akože môžu operovať alebo je vôbec operácia nutná? a treba užívať nejaké lieky? nemá žiadne problémy, papá pekne, priberá, len je omnoho kľudnejšie dieťa ako naša Nelina je síce pomalšia (chodili sme na cvičenia, lebo nedvíhala hlavičku ale už sme to rozcvičili) budem rada ak sa nájde niekto kto mi bude vedieť poradiť vďaka 🙂

Strana
z2
zita19
8. feb 2014

Osobnu skusenost nemam ale kamoskin syn mal rovnaku srdcovu vadu. Operovali ho v Prahe a po opke bol absolutne v poriadku vo velmi kratkom case. Dnes ma viac ako 30 rokov a okrem jazvicky nema ziadne problemy.
Dnes uz detska kardiochirurgia postupila velmi daleko a urcite najlepsie ti zodpovie tvoj kardiolog.

andrema
8. feb 2014

no my sme mali zasa dierku medzi komorami, a tiez bola take kludne dieta oproti prvej..aj neskoro zacala sediet, aj sme chodili cvicit....ale myslim, ze to s tym nic nemala spolocne...zrastlo sa nam to po roku, po prvej kontrole to bolo tiez 5mm a po druhej uz to bolo zrastene...takze sa neboj

siska53
8. feb 2014

@margetakuska ja som,to mala,defekt predsienoveho septa. Nemodrala som,tak na to dosli az po vyse roku po narodeni (bola som mensia,zle jedla,zle priberala). Mne sa to nezrastlo a zit by som,s tym,nemohla,resp.nie plnobodnotne.
mna ale operovali az ako 5rocnu,predsa,to bol koniec 70.zac.80.rokov.
odvtedy to velmi pokrocilo.

siska53
8. feb 2014

@margetakuska a co ja viem od mamy,brala,som,nejake lieky a nesmela chodit do kolektivu (na,ihrisko ano,ale jasle a skolka nehrozili).

fafa
8. feb 2014

@margetakuska ahoj aj moja dcerka to ma, boli sme na kontrole zatial 3x...raz sa to zvacsilo, potom to stagnovalo...teraz ideme o styri mesiace, tak uvidíme...vraj to nie je katastrofa, operuje sa to zvacsa katétrom, pri 2-3 dnovej hospitalizacii v Detskom kardiocentre v BA. Lieky neberieme ziadne, ale moja dcerka nemodrala...jej to zistili pri novorodeneckom screeningu. Kardiologicka mi hovorila, ze obmedzenia nie su ziadne, ale dobre je aby sa to uzavrelo operacne, nakolko je dievca a v buducnosti pri porode by to mohlo robit problem...

marlene
8. feb 2014

dcera mala defekt predsienoveho sekta,zistili jej ho po narodeni mala problemy s dychanim ,modrala -nastastie operacii sme sa vyhli,prve mesiace bola hned unavena ,nevladala pit ,chodili sme na pravidelne kontroly a ked mala asi 4 roky,tak sa jej septum same uzatvorilo, problemy mozu nastat ak sa defekt neuzavrie v neskorsom veku s chlopnou ,tak mi to vysvetlila nasa kardiologicka .

luliu
8. feb 2014

@margetakuska ja som mala defekt predsienoveho septa. Bola som od malicka do 18 rokov sledovana u kardiologa. Lieky som nebrala ziadne. Problemy ziadne

margetakuska
autor
9. feb 2014

ďakujem moc za všetky reakcie, nám dr. povedal, že nemodrá kvôli tej dierke takže príčinu modrania vlastne nezistili, ale kvôli tomu sme šli na kardio a tam ako on povedal, čistou náhodou sa to zistilo, dr nám už o operácii povedal, čakáme však ešte do júna ale čo bude potom neviem, neviete na koľko kontrol pôjdeme kým bude nutná operácia? myslím tým, že ak bude dierka stále taká veľka alebo o čosi väčšia budeme musieť ísť na operáciu už teraz? alebo sa bude ešte čakať?
@luliu
@marlene
@fafa
@siska53
@andrema
@zita19

siska53
9. feb 2014

@margetakuska to netusim,urcite ti vsak,odpovie kardiolog,podla mna,je to individualne...mna operovali az ako 5rocnu.
nie je,to lahke,ked ti maju operovat dieta...ale ked nie je ina moznost,nic sa neda robit...

0604katka
9. feb 2014

My sme boli b novembri uzatvárať v ba .boli sme tam 3 dni. Cez tepnu na nohe jej to pretlacili až do srdca tam to uzavreli okluzorom a hotovo.ráno o 8 jej to začali robiť o 10 ju doviezli na his večer na normálnu izbu a ráno domov.potom už len kontroly.
Uvidíte.my sme brali akurát digoxin

canerko
9. feb 2014

moj malinky ma 15 mesiacov a ma defekt predkomoroveho septa.Dierka je velkosti 0.5 cm.Berie digoxin od troch mesiacoch zivota.v juni ideme na Kramare na kontrolu a povedia nam ci bude operacia.dierka je nezmenena,nezvacsuje sa ani ne zatvara.Moznost kateterizacie.Nakolko pribera,rastie,neomodrieva ani sa neunavuje ja bi som pockala z akymkolvek zasahom do organizmu.Totiz stale dufam ze sa potvora uzavrie sama.

siska53
9. feb 2014

@0604katka tak suepr,ako to uz rychlo vedoa spravit..ja som bola vyrazne dlhsie v nemocke a mam dosnes pamiatku-hadam 10cm dlhu jazvu medzi,prsiami,mne totiz sekali,tu kost. Doba krasne pokrocila,nastastie.

chryse
26. nov 2014

@marlene Ahoj, mam dcerku 4 rocnu a vcera jej na predoperacnom vysetreni zistili, ze ma 1 mm defekt na predsienovej priehradke. Doktorka vravela, ze by sa to malo uzatvorit do 2 rokov. No potesila si ma, ked je moznost, ze sa to uzavrie aj neskor. Nijak to neriesila, na kotrolu mame ist az o dva roky. Nasa ma ten problem ze sa rychlejsie zadycha, no pripisuju to mandli. tak uvidime

rebeka171
26. aug 2015

babule je neico na co si mam davat pozor ked ma maly dierku medzi predsienbami... mozmo choit plavat alebo neni problem pri vysokych horuckach??

jarushka1981
28. sep 2016

@margetakuska Ahoj, viem ze tato komunikacia prebiehala este minuly rok, ale pre mna je teraz velmi aktualna. Som v 20 tt a babatku v brusku zistili, ze ma presne takyto defekt na srdiecku. Doktor povedal, ze je to velmi drobne, odmerat ultrazvukom to asi nevedel, lebo mi nepovedal, ake drobne. Zaujima ma, ako sa ma tvoja dcerka, ako dopadli dalsie vysetrenia a ci sa mam obavat. Priznam sa, ze som sa zlakla. Doktor ma vsak upokojoval, ze je to take drobne, ze to chce este pozriet v 30 tt, ci sa to nahodou neuzatvorilo, pripadne, ze ak nie, ze ocakava, ze sa to uzatvori po narodeni do 2 rokov. Aj tak mam ale obavy a strach. Dakujem za info.

margetakuska
autor
28. sep 2016

Ahoj, nám to zistili až keď mala 3 mesiace, počas tehu si dr.nic nevšimol, a ani v porodnici nikto nič nevravel, dozvedeli sme sa to úplnou náhodou - kvôli tomu modraniu, ktoré však nemalo nič spoločné s aneuryzmou, dierka sa nám stále nezrastla, Adelka má 3 roky už by to malo byť zarastené ale este nema, na kontrolu chodíme každý rok teraz ideme opäť v januári, ale zmenšuje sa a to je hlavné, operáciu nám teda netreba a naša Adelka je úplne normálne dieťa, myslím, že na telesnej v škole možno bude mať nejaké obmedzenia ale tetaz je úplne v poriadku. drzim palce nech všetko dobré dopadne, ja som sa strašne vylákala, keď som sa dozvedela túto diagnózu, ale vôbec nám nezaťažuje život,ani o nej poriadne nevieme a ja tvrdím, že všetky moje dievčatá sú zdravé, lebo naozaj sú 😉 pevné verím, že toto bude aj tvoj prípad, že miminko sa narodí v poriadku a že budete zdraví ako repy😉, potom daj vedieť ako to dopadlo

jarushka1981
28. sep 2016

Ďakujem. Trosku som sa ukludnila. Zistili mi to teraz v pondelok na sone u Dr. Grochala v Martine. Je to morfologické sono, videl to tam zreteľne. Tvrdil, že je to veľmi malinké a predpokladá, že sa to zrastie. Tak uvidíme. Určite dám vedieť ako sme dopadli na kontrole o 10 týždňov. Mam tam ísť opäť v 30tt a následne aj ked sa narodíme dám vedieť. Ďakujem za podporu aj info.

bianitka996
31. aug 2017

@canerko ahoj chcem sa spýtať či ste boli nakoniec na operácii s tou dierkou? My sme na tom rovnako.Cakame čo bude.

canerko
31. aug 2017

@bianitka996 Ahoj.Dierka sa uzavrela sama od seba uz pred rokom.Takze srdiecko zdrave.

bianitka996
31. aug 2017

@canerko tak to je super, moja dcérka má 5 mesiacov a okolo 3,5 mm zrasta sa to len úplne pomaly ale dúfam že to bude ok, chcem sa ešte spýtať že keď ste to mali tak ste mali aj nejaké obmedzenia? Let lietadlom atď?

canerko
31. aug 2017

@bianitka996 Syn sa narodil s pol centimetrovou dierkou skoro rok pil digoxin a ked mu po roku robili znova vysetrenia a zistili ze sme na dva mm tak mu vysadili lijeky a cakali sme dalej co bude.Nemal ziadne obmedzenia pokym nemal ziadne zdravotne problemy.Doktorka len povedala ak dieta neni stale unavene a neomodrieva pri cinostiach a zatazi fyzickej tak neni co riesit.

zuzana698
8. feb 2018

Zdravím Vás..aj my máme podobny problem..naša dcerka ma 9.rokov..zistili jej tak istoo cisto nahodou este ako babätku dierku na srdiecku..boli sme poslane na kardio, na podnet p.doktorky, myslela si ze ma šelest..zistili 1mm dierku..potom sme mali prist az v predskolskon veku..kazdy rok kontrola a stale videli 1mm..potom p.kardiolog povedal aby sme prisli do BA, ze tam ma lepsie pristroje a uvidi to lepsie..boli sme vcera..videl 5mm dierku a este mozno jednu mesiu..nemame absolutne ziadne obmedzenia ani lieky..o pol roka sa mame stretnut a porozpravame sa o tom ci jej to dame uzavriet cez nohu..
Niesom velmi za to, aby v 9.rokoch musela take nieco podstupit, ked to nieje podla slov p.kardiologa absolutne akutne a da sa s tym normalne žit..vraj podaktori ani nevedia ze to maju..
Tak budeme mat este debatu..co a ako..ci to treba..aby sa nezvecsovala..lebi vraj aj ked by sme sa rozhodli pre tento zakrok, tak este tesne pred tym na sale jej to pozru a este vtedy sa rozhodnu ci to treba..

jarushka1981
9. feb 2018

Nám sa dierka neuzavrela ešte. Našli ju už v 20 TT potom stále aj v 30 TT bola prakticky rovnaká. Po narodení sme absolvovali Sono a stále to tam bolo. Potom. V 3 mesiacoch a teraz nás čaká kontrola v júni, to budeme mat rok aj štvrť. Sama som zvedavá ci to tam bude stále. Doposiaľ sme nemali žiadne obmedzenia, dierka bola malinká ako špendlikova hlavička. Neomodrieva a prospieva. Hádam bude všetko v poriadku. A ako vravíš @zuzana698, niekto ani nevie ze to má, tiež mi to tak kardiológ povedal.

sayana12
15. jún 2018

@andrema môžem sa ohľadom toho niečo spýtať?

sayana12
15. jún 2018

@zuzana698 prosím vás ako ste dopadli?

jarushka1981
17. jún 2018

Akurát teraz minulý týždeň sme boli na kontrole. Syn má už 16 mesiacov. Na srdiečku je už všetko v poriadku. Kontrola bude ešte 4 rokoch a potom nás ze vraj vyradi z evidencie. Teším sa. @sayana12

jarushka1981
17. jún 2018

@zuzana698 aj mňa zaujíma ako to dopadlo

annabartos
14. aug 2018

Moja mala tiež to má. V máji sme boli na kardiologii, pediatrička nás poslala so selestom. Má slabý selelst, a hneď aj našla kardiologicka 5mm dieru. Dnes sme mali kontrolu, diera sa zväčšila do oboch strán o 5mm. Dostali sme lieky, v septembri kontrola a uvidíme ako ďalej. Dúfam, že nebude potrebná operácia 😞

bianitka996
14. aug 2018

@annabartos moja mala sa narodila s tym a brala cca pol roka Digoxin a uz je dierka len 2 mm a to sa uz neriesi, chodime na kontroly kazdeho pol roka...drzim palce

annabartos
14. aug 2018

@bianitka996 super, tak si má potešila 😊 my sme boli dnes, a potom ideme 4.septambra. Držím palce nech ste čím skôr zdravé

Strana
z2