icon

Asperger - prejavy

11. nov 2022

Mamicky, co mate dieta s aspergerom, prosim vas, ako sa vase deti prevajovali (v com sa vam zdali ine), ked mali cca 2-3 roky? Ano, viem, kazde dieta sa inak prejavuje, no aj tak ma to zaujima. Dakujem za odpovede.

Strana
z2
anitu
4. jan 2023

@1mina my nemáme žiadne stereotypy.V poslednom čase asi to,že jej plysaky chce nosiť zo sebou.Do spálne hore keď ideme spať,a dole keď sa zobudíme ráno.

1mina
4. jan 2023

@anitu to sa da povazovat za normalne spravanie urcite 🙂 deti take drobnosti robia

rheia27
4. jan 2023

@anitu tiez si myslim ze nema aspergera, skor by som to videla na inu poruchu, len je este mala a tazsie sa to diagnostikuje....a potrebujes to riesit teraz v tomto veku ?
tie prejavy boli badat v podstate este ked bola batola...podtym si predstav ze napriklad na prechadzku som musela ist stale tou istou trasou, ziadne vybocenie, podobne jedlo...a uz mala zachvat
u nas skolka bola "hrozna", co sa tyka prejavov a to tam zacala chodit az ako 4 rocna, presli sme si vsetkym, deti sa s nou nechceli hrat, ale starostlivy vyber skolky a neskor aj skoly to vyriesil...
skola sice nie je pripravena na moje dieta, i ked maju aj specialnu pedagogicku aj psychologicku (ich vlastne slova), najmudrejsie dieta na skole, cize vela veci suplujem, aj moja penazenka, aby dostavala co potrebuje a rozvijala sa v oblastiach ktore ju zaujimaju, podstatne je ze ma "papier" a ucitelia vedia ako k nej pristupovat...vzali by ju do skoly pre nadane deti, ale takto to funguje, dieta je stastne spokojne napreduje, odbornici sa zhodli ze netreba nic menit ....zlepsi sa to uvidis, u nas to zlepsenie bolo ked bolo asi v polke tretieho rocnika.....
inak socialnu stranku, ako sa treba spravat a pocity inych doteraz musim vysvetlovat 🙂 ale mame system a ten funguje, i ked sem tam je to narocne

v cppp skonstatovali pocas sedeni a bolo ich hodne, ze ja som presne taka ista

anitu
4. jan 2023

@rheia27 my sme nič také nemali.chvilku keď bola menšia,sme jej vždy museli dať kapucňu na hlavu.potom to prešlo,a zips musel byť na kabáte,mikine vždy ku krku zazipsovany.V škôlke nespolupracuje,ale ževraj je to lepšie odkedy chodíme do artis.nekomunikuje tak ako by mala.Ona napríklad by nešla za nikým rozprávať sa.Napr.,že bol u nás Mikuláš a toto-hento som dostala.A druhá vec,že nechce spať.Ani dnes nespala,a ešte je hore.Do poslednej chvíle kecá...A niekoľko dní stále viac badam u nej to mavanie-trepotanie s rukou.Tak ja už neviem.Nejaky problém máme isto.Myslim od neurologická máme adaptáciu poruchu.

anitu
5. jan 2023

A ukazujú vám deti prstom?

trishke
3. jún 2024

ahojte, obraciam sa na vas, aj ked je to o cosi starsia diskusia, ale verim, ze sa niekto ozve. Mam dievcatko, ktore bolo az do nastupu skolky "normalne". V skolke mala velmi zlu adaptaciu, pri nastupe krik, plac, zachvaty. Potom sa to ustalilo a zostal nepokoj pri zmene aktivit. Nakolko zaostavala rec, zacali sme navstevovat logopediu a specialnu pedagogiku, mala sa nam rozrozpravala, dokonca ten rozdiel bol aj v skolke, par tyzdnov chodila v pohode, bez placu, nasla si partakov. Mysleli sme si, ze zrejme slo o oneskoreny vyvin, pripadne dysfaziu, boli sme ale odhodlani na tom pracovat. Zrazu nastal zlom a mala nam zacla odmietat oblecenie. Rano vstane a je vesela , ma dobru naladu, vidi, ze niekam ideme, chce ist s nami, ale ked jej ukazem oblecenie, tak mi ho trha z ruky, skryva, hryzie. po 15 minutach vysvetlovania trpezliveho dohovarania som naratala do troch a s laskou a velkou silou som ju obliekla, na co dostala nepredstavitelny zachvat. Toto sa deje treti den. Odmieta pyzamko, ktore doteraz nerobilo problemy, bundy, ktore mala oblecene este minuly tyzden bez problemov. Myslela som si, ze je to naozaj len tou recou, nakolko nema typicke autisticke priznaky (nema stereoptypne spravanie, zmeny miest, tras, programu znasa dobre, nema problem s ludmi, aj ked kamaratov ma malo a preferuje skor starsie deti, ked bola mala, tak napodobnovala, ukazovala prstekom, prve slova v roku, akurat ze jej slovna zasoba pribudala velmi pomaly a nespajala slova do viet, je to dobry jedak aj spac, aj ked posledne dni, hlavne po nebitom dni, spi horsie). Teraz len googlim typicke priznaky autizmu a aspergera a nikde ju tam nevidim, resp. len velmi malo, az tu vidim, ze aj ine deti mali problem s oblecenim. Neviem ako reagovat a termin ku psychologicke mame az o par tyzdnov, bojim sa, ze sa dovtedy zblaznim. Je teda mozne, ze je toto len nejake prechodne stadium a casom z toho vyrastie, alebo je toto len zaciatok? Mate niekto podobnu skusenost?

misinka20tv
30. júl 2024

@1mina Ahoj ja riešim niečo podobné škôlke je zatiaľ zvladnutelna, ale keď príde domov, tak je ako vymenená, náhle zmeny nálad nič jej nie je dobre(ona si musí, poukladat veci hračky alebo co ju zaujíma podľa seba) skôr je samotársky typ a ako by sa nevedela zaradiť. Môžem sa spýtať, či by nám už v piatich rokoch vedeli spraviť diagnostiku? . Tiež vidím, že je iná... ze na ňu neplatia zákazy,kazdy už ju vníma ako nevychovane a nezvladnutenbe dieťa. Dnes sme boli pri psychologicke po pol hodine už jej bolo dlho začala výstrajat, tak ma psychologička zahriakla, že ja ako rodič si ju mam usmiernit. Tak som je vysvetľovala že ona nereaguje, nerešpektuje, keď už je nervózna prichádza na ňu amok, potom začala psychologička provokovať, že ako sa ti páči keby som ti ja niečo spravila, keď je mamka smutná... (pricom mam pocit, že moje dieťa nevníma emócie) potom ju nechcela pustiť cez dvere a dcérka už akoby to vnímala ako provokáciu tak ju capla po zadku. Pričom som ostala zarazena aj ja aj psychologička. A som psychologičke vysvetľovala, že to sú presne situácie, kedy ja už nedokážem predvídať , co vyvedie a ako bude reagovať. Tak znova išla len svoje, že nemá hranice a dieťa potrebuje raznu výchovu. Tak som sa pýtala nech mi povie ako reagovať, tak len bola ticho a odporučila mi detského psychiatra😡

1mina
30. júl 2024

@misinka20tv v 5 rokoch určite, my sme boli v 4 a kúsok u pani Lazikovej v Trnave a povedala že to vôbec nie je skoro. Inak tiež mám podobnú skúsenosť s psychologičkou kedysi keď som to riešila zo začiatku tak sa ma.pytala hovadiny ako či som na ňu skúsila dvihnúť hlas a podobne 🤦 odporúčam naozaj niekoho dobrého , musí to byť klinicky psychológ ktorý sa nato zameriava, ja som napr spokojná naozaj s pani Lazikovou, ale je ich viac.

misinka20tv
31. júl 2024

@1mina, ďakujem za odpoveď, len ja by, som potrebovala diagnostikovať v KE.

trishke
31. júl 2024

@misinka20tv ahoj, my sme z KE a na diagnostike sme boli https://www.zuzanasinay.sk/. Vraj je v KE najlepsia a znama citlivym pristupom a mozem to potvrdit. Velmi nam pomohla.

Strana
z2